Clubcompetities

Nationale clubcompetitie

In het seizoen 2022/2023 speelt Denk En Zet Laren mee in de Nationale Bondscompetitie 2e klasse B.

Tweede klasse B
DEZL (8-tal)
Alfred van Lenthe (TL)
Danny Dix
Dinand Stegeman
Egbert Harkink
Gerrit Roeterdink
Herman Beuzel
Johan Beltman
Tonnie Schutte
Tonny Roeterdink

Zie ook Toernooibase


DEZ Laren tegen DIOS Achterhoek 3

Datum :zaterdag 17 september 2022
Ronde :1
Wedstrijd :DEZ Laren tegen DIOS Achterhoek 3
Verslag :Alfred van Lenthe

Teleurstellende aftrap Nationale Competitie

Het eerste achttal is het seizoen teleurstellend begonnen. Tegen het Achterhoekse DIOS 3 werd met 7-9 verloren. De hoop op een goede afloop was al snel verloren. De eerste 3 partijen gingen namelijk al verloren en met een 6-0 achterstand is het voor de overige dammers lastig om nog te geloven in een overwinning. Toch werd uiteindelijk met het kleinst mogelijke verschil verloren door mooie overwinningen van Tonny en Johan.

Herman had de twijfelachtige eer om als eerste te moeten capituleren. Hij bouwde de partij nog prima op, maar dacht waarschijnlijk in een 13 om 13 stand een combinatie of afwikkeling te nemen die hem voordeel zou opleveren. Dat bleek niet het geval en met een schijfje achter was er geen houden meer aan.

Dinand redde het ook niet. Hij gaf zijn tegenstander het centrum en nam uiteindelijk een doorbraak naar dam ten koste van 2 schijven. Die dam had echter geen bewegingsvrijheid en langzaam werd die volledig inactief gemaakt, waardoor voormalig KNDB-voorzitter Haitze Meurs rustig naar de winst kon spelen.

Alfred speelde weer eens zijn favoriete opening en bouwde dat goed op, totdat hij 4-9 i.p.v 3-9 deed. Dat brak hem later op door allerlei kleine combinaties waardoor hij zijn verwachte schijfwinst niet kon verzilveren. In tijdnood koos hij niet voor de afwikkeling met gelijkwaardig materiaal en offerde hij een schijf in de hoop op voldoende (combinatieve) compensatie, maar dat bleek ijdele hoop.

Danny bereikte niet veel en in een 10 om 10 stand nam zijn tegenstander een 5 om 5 met beide doorbraak. Dat was gelijk remise.

Ook Egbert ervoer dat Harry Vos een geroutineerde speler is. Egbert ging van half open naar gesloten klassiek met gunstige tempoverhouding en plaatste resoluut een Ghestem doorstoot. Ook hier was er geen winst te vinden. Tja en dan heb je samen al 8 verliespunten. Ook geen winst voor Denk en Zet dus vandaag.

Dat lag niet aan Tonny. Hij bouwde een prachtige centrumstand op en wist zijn tegenstander langzaam maar zeker van het bord te drukken. Zeer knap gespeeld. Zijn bijna naamgenoot uit Harfsen speelde ook een prima partij, waar het evenwicht volgens mij nooit verbroken werd met remise als logisch resultaat.

Johan was als laatste nog aan het spelen. Na wat heen en weer ruilen bleef er een zes om zes stand over die wonderwel gewonnen bleek. Dat kwam doordat Johan tijdig enkele centrale velden bezette en vervolgens maakte hij het vakkundig af.

 

Bord DEZ Laren DIOS Achterhoek 3 7 9  
1 Danny Dix (1138) Jay Amatmoestar (1043) 1 1 4
2 Alfred van Lenthe (1027) Bert van Oosterom (1076) 0 2 3
3 Egbert Harkink (1115) Harry Vos (1059) 1 1 5
4 Tonny Roeterdink (1020) Jan Vesters (1017) 2 0 6
5 Dinand Stegeman (904) Haitze Meurs (1022) 0 2 2
6 Johan Beltman (958) Erik Oonk (931) 2 0 8
7 Herman Beuzel (800) Cees Groen (969) 0 2 1
8 Tonnie Schutte (901) Jaap Vos (938) 1 1 7

DV VBI Huissen CT tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 1 oktober 2022
Ronde :2
Wedstrijd :DV VBI Huissen CT tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Eclatante overwinning in de tweede ronde

De tweede wedstrijd was in en tegen Huissen. Altijd leuk als daar 3 teams spelen van één vereniging. Waar zie je dat nog? Het werd een eclatante overwinning. Maar liefst 14-2. Dat kwam met name door het klasseverschil op de onderste 4 borden. Elke tegenstander had daar circa 300 rating punten minder. Maar bij 2 spelers ging het om jeugd en dan weet je het nooit wat de ware sterkte is.

Gerrit en Herman traden aan tegen deze jeugdspelers en wonnen beiden vrij snel. Gerrit dacht dat jeugdspelers wel goed openingen zou beheersen en ruilde aanvankelijk resoluut de schijven van het bord. Daarna werd het een klassieke stand waarin de piepjonge Huissenaar een foutje maakte, waardoor Gerrit een 3 om 4 schijfvoordeel haalde. Zijn tegenstander dreigde nog even ten koste van nog een schijf een doorbraak naar dam te halen, maar Gerrit pareerde dat vakkundig en speelde het snel naar winst.

Herman kwam wel heel makkelijk aan een plus aan schijven. Eerst via een eenvoudige 1 om 2 en vervolgens nog een 1 om 3. En ook bij Johan ging het vlot via een 2 om 4 waarbij tegenstander gelijk opgaf.

Tonnie bouwde prima op en nam een gezonde voorpost, die nog sterker werd toen zijn tegenstander de belangrijke poot 2, 8 en 13 verbrak door 2-7 te spelen. Dat is bijna altijd fataal in dit soort standen. Tonnie zette de korte vleugel goed vast door scherp 28-22 te spelen en liet zijn tegenstander volkomen vast lopen. Een eenvoudige 1 om 2 naar dam hoefde niet meer uitgevoerd te worden.

De bovenste 4 borden hadden het aanzienlijk zwaarder. Egbert speelde zijn favoriete spel, half open klassiek, maar kon niet tot echt voordeel komen. Hij moest de remise zoeken, maar dat bleek niet al te moeilijk en de puntendeling was een terechte uitslag.

Tom profiteerde optimaal van een zwakke schijf bij zijn tegenstander op veld 7, waardoor ontwikkeling van de korte vleugel werd verhinderd. In een klassiekachtige stand moest de Huissenaar de kroonschijf spelen en kwam zwaar onder druk te staan. Tom won een schijf en niet veel later de partij. Mooi gespeeld.

Dat wilde Danny ook wel graag. Hij deed zijn uiterste best om te winnen en vermeed veel logische zetten die remise op zouden leveren. Hij ging nog wel met een schijfwinst het eindspel in, maar het bleek niet te winnen.

Alfred tenslotte had dit keer het geluk wat aan zijn zijde. Hij wilde bewust geen zwart om nu eens via rustige opbouw te proberen een voordeel te pakken en langzaam uit te bouwen. Hij speelt te vaak er op of eronder en dat kost punten. Maar deze strategie kwam totaal niet uit de verf. In de opening speelde hij te snel en kwam in een nadelig klassiekje terecht. Daar kon hij met hulp van zijn tegenstander uitkomen en had toen 4 tempi meer en besloot toch enig risico te nemen door een voorpost te nemen die maar moeilijk verdedigbaar bleek. Hij kon het nog net gelijk houden en zijn tegenstander nam een verkeerde afwikkeling en langzaamaan werd een winnend dammeneindspel opgebouwd. Na 4,5 uur spelen was het 14e punt binnen. Een goed herstel naar de teleurstellende nederlaag in de eerste ronde.

 

Bord DV VBI Huissen CT DEZ Laren 2 14  
1 Gerard Boogaars (993) Danny Dix (1138) 1 1 7
2 Jacob Reiffers (992) Tom Knapen (1095) 0 2 6
3 Peter Litjens (1014) Egbert Harkink (1115) 1 1 5
4 Leo Steyntjes (979) Alfred van Lenthe (1027) 0 2 8
5 Lodewijk de Hei (681) Johan Beltman (958) 0 2 3
6 Piet Verhaegh (610) Tonnie Schutte (901) 0 2 4
7 Cas Schaapveld (535) Gerrit Roeterdink (845) 0 2 1
8 Jelte Evers (521) Herman Beuzel (800) 0 2 2

DEZ Laren tegen Eye-t Webdesign

Datum :zaterdag 15 oktober 2022
Ronde :3
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Eye-t Webdesign

Ruim verlies tegen Wapenveld

Vol spanning keek ik zaterdagavond op mijn mobiel naar de uitslagen in Toernooibase. Dat was wel even een teleurstelling. Ons eerste team had met 11-5 verloren van titelkandidaat Eye ’t Webdesign uit Wapenveld. Maar ja, tegen die ploeg hebben we wel vaker rare uitslagen gehad. Enkele keren ruim gewonnen, maar overall trokken we meestal aan het kortste eind.

Ik had van tevoren hun opstellingen uit andere jaren tegen ons goed bekeken. Daardoor zag ik dat ze nooit een van hun topspelers op bord 1 zetten. En dat Alie Beekman vaak aan bord 2 zat en Albert Lusink aan bord 6. Daarom Danny naar bord 6 en Tom op bord 2 en Gerrit op bord 1. Maar ja, soms zit het tegen.

Het begon echter goed als ik toernooibase mag geloven. Egbert haalde 2 mooie punten binnen tegen Harry Beekman door via een simpele combinatie via damgeven een schijf te winnen en gelijk een doorbraak. Dat liet zijn tegenstander zich niet meer bewijzen.

Johan was niet opgewassen tegen de, met name in klassiek, ervaren Mosterd (senior). Ook dit keer werd het een klassieke partij met een gelijke tempoverhouding. Niets aan de hand dus zou je denken. Maar Johan kreeg te maken met combinatieve dreigingen, met name de Coup Royal. En op het moment dat Johan te positioneel zwakke 6-11 speelde, was het eigenlijk wel gebeurd. Via een mooie Coupe Royal werd de partij beslist. Later miste Mosterd nog een andere damzet, maar er liepen vele wegen naar een overwinning. Geen punt, het ratingverschil was aanzienlijk.

Gerrit mocht dit keer dus aan het hoogste bord proberen. Hij ruilde er stevig op los, vastbesloten om een punt te pakken. In het eindspel kwam hij nog wel in problemen, maar hij wist het dammeneindspel keurig naar remise te spelen. Zijn tegenstander ging wel irritant lang door in een 3 om 1 dammeneindspel.

Tonny redde het niet tegen Erik Bakker. Tonny wisselt briljante partijen af met af en toe een zeperd. Dit keer wil ik daar niet van spreken, maar hij werd mogelijk wat overmoedig en zette 3 voorste schijven los (27, 28 en 29) en langzaamaan kon zijn opponent schijfwinst forceren. Dat kwam hij niet meer te boven.

Twee punten achter dus. Op zich geen ramp. Kon alle kanten nog op. Danny kreeg echter een zeldzame nederlaag te verwerken. In een nadelig klassiek dacht hij via een soort bomzet af te kunnen wikkelen naar remise. Dat klopte toch net niet. Hij kon zijn 3 schijven op de linkervleugel niet ontwikkelen, zodat die met 2 schijven van Lusink werden gepind en hij liep vast. Een nederlaag was niet meer af te wenden, tenzij de andere 3 partijen nog 5 punten zouden opleveren.

Dinand speelde een partij met wisselende spelbeelden. Vanaf de opening was er lange tijd symmetrie, totdat Dinand de uitval naar het kerkhof nam. Via wat ruilen ontstond er een betere stand voor Dinand, vooral toen hij een klaverblaadje kon vormen en de lange vleugel van zijn tegenstander lamlegde. Dat kon Dinand niet in stand houden. Maar daarna kreeg hij mooie omsingelingskansen. Hij besloot echter een remisecombinatie te nemen ten koste van 2 schijven en dat bleek uiteindelijk ook remise. Gezien de ratingverhouding misschien wel een verwachte uitslag.

Toms tegenstander was duidelijk op een puntendeling uit. Elke variant die enigszins spannend dreigde te worden werd vereenvoudigd. Gevolg was wel dat Tom met een wat onevenwichtige schijvenverdeling bleef zitten. Hij probeerde dat nog wel via het centrum door te ontwikkelen, maar ook toen werd via ruiltjes dat plan verstoord. En Alie Beekman kon vrij eenvoudig haar doel bereiken.

Ook Tonnie speelde een klassieke partij met nadelig tempoverhouding. Maar hij was dus niet alleen daarin. Helaas liep ook deze partij uit op een nederlaag. Hij miste daarbij op de 43e zet een niet te moeilijke 5-om-5 remisecombinatie.

Volgende keer naar Lunteren. Als we die winnen, kunnen we toch nog redelijk bovenin meedraaien. Bij verlies is het al een verloren seizoen, maar we zullen ons elke wedstrijd proberen te knokken naar een overwinning. Het mag ook wel eens meezitten.

Bord DEZ Laren Eye-t Webdesign 5 11  
1 Gerrit Roeterdink (845) Geurt Souman (1011) 1 1 3
2 Tom Knapen (1095) Alie Beekman-van Duinen (1073) 1 1 7
3 Tonny Roeterdink (1020) Erik Bakker (1044) 0 2 4
4 Egbert Harkink (1115) Harry Beekman (1055) 2 0 1
5 Danny Dix (1138) Albert Lusink (1106) 0 2 5
6 Johan Beltman (958) Henk Mostert Azn (1079) 0 2 2
7 Dinand Stegeman (904) Gerrit Eilander (938) 1 1 6
8 Tonnie Schutte (901) Henk van Renselaar (945) 0 2 8

DES Lunteren 4 tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 29 oktober 2022
Ronde :4
Wedstrijd :DES Lunteren 4 tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Ruime overwinning op de Veluwe

Op deze mooie herfstdag is het geen opgave om een uitwedstrijd te moeten rijden door de mooie herfstkleuren op de Veluwe. Het werd vandaag een redelijk makkelijke overwinning, met name door de winstpartijen aan de topborden.

Johans partij is voor mij wat moeilijk te omschrijven. Hij viel vandaag voor mij in en het resultaat was mooi, maar het vlot anders kunnen lopen. Hij bouwde een zeer solide centrum op en zijn tegenstander hanteerde meerdere spelstijlen om dat te bestrijden. Via een Tzjizjov kanon werd het een soort half open klassiek, wat nog vrij goed leek te slagen. Johans’ centrumschijf kwam onder druk te staan, maar Johan wist dat combinatief te pareren door een dam te nemen ten koste van twee schijven. Johan had wel geluk dat zijn jonge opponent vervolgens niet zag hoe deze dam met schijfwinst weer afgenomen kon worden. Maar wij mogen geluk ook wel eens aan onze zijde hebben. De eerste overwinning was een feit.

Gerrit deelde zijn punten. Hij bouwde aanvankelijk heel mooi op, maar liet zijn tegenstander een hele hek nemen. Die ging al wel snel van het bord af, maar het hele centrum werd uit handen gegeven. Op het oog bouwde de Luntenaar een hele fraaie winnende stand op het bord, maar dat bleek in de praktijk niet. Gerrit ging weliswaar met een schijf minder het dammeneindspel in, maar wist het vrij eenvoudig remise te maken.

Een tegenvaller was de nederlaag van Herman tegen de NK-pupillenfinalist Anton Huibers uit Ederveen. Deze jeugdige speler geeft zelf ook al damles aan nog jongere spelers, hoorde ik onlangs. Dus eigenlijk 2 meesters tegenover elkaar vandaag. In een redelijk gelijkopgaande partij leek Herman wat voordeel te krijgen door een wat moeilijk gedekte voorpost van Anton. Maar de volgorde van zetten was vervolgens niet altijd de juiste, waardoor Herman wat in de problemen kwam via kleine zetjes. Een van die doorbraken, weliswaar ten koste van 2 schijven, werd hem fataal.

Tonny speelde ook tegen een Veluwse jeugddammer, een aspirant dit keer. Ook hier ging de partij lange tijd volkomen gelijk op. En uit het niets kreeg Tonny de overwinning op een presenteerblaadje. Zijn tegenstander nam een afruil naar 24 en had niet gezien dat dat niet mocht, via een simpele 3 om 2 naar dam. Tonny wist daar wel raad mee.

Toen vervolgens ook Egbert en Tom hun partijen wisten te winnen was de overwinning een feit. Egbert toverde een ouderwetse, gezonde Rozenburg op het bord. Zijn voorpost op 24 werd vervolgens versterkt met schijven op 22 en 23 en het hele centrum was voor hem. En op het juiste moment sloeg hij fraai combinatief toe. Altijd mooi dat een tegenstander slagkeuze heeft, maar er altijd een dam volgt. Naar veld 2 of naar veld 4. Voor Tom kwamen de punten ook op een presenteerblaadje via een 3-om-3 doorbraak naar veld 45. En dat was gelijk uit.

Dinand nam het ook op tegen een Lunterense pupil. Mooi om te zien dat er nog geïnvesteerd wordt in de jeugd. En ook mooi om te zien dat zij af en toe al mooie resultaten halen, ook in de landelijke competitie. Dit keer was het Dinand die een punt moest afstaan aan Silas Schuitemaker. Via een Hollandse opening werd het, zoals zo vaak, een klassieke partij en daarna via een omweg ghemstem-achtig spel dat ik onvoldoende kan beoordelen. Volgens mij werd het evenwicht nergens verbroken.

Danny wacht nog op zijn eerste overwinning. Vandaag moest het dan maar gebeuren en hij bouwde een voortreffelijke centrumstand op en via een voorpost op 24 leek het een partij uit het boekje te worden. Maar soms blijft het tegenzitten, ook dit keer.  De inactieve schijf op 36 werd toch wat nadelig en langzamerhand werd de stand minder florissant en na de gedwongen 3 om 3 werd de stand te dun om nog te winnen. Volgende keer dan maar.

Bord DES Lunteren 4 DEZ Laren 5 11  
1 Frans Lamers (940) Tom Knapen (1095) 0 2 6
2 Johan de Haas (1021) Egbert Harkink (1115) 0 2 5
3 Thomas van Middendorp (940) Johan Beltman (958) 0 2 1
4 Gerrit Alink (873) Danny Dix (1138) 1 1 8
5 Levien Cysouw (674) Tonny Roeterdink (1020) 0 2 4
6 Silas Schuitemaker Dinand Stegeman (904) 1 1 7
7 Alex van Harn (889) Gerrit Roeterdink (845) 1 1 2
8 Anton Huibers Herman Beuzel (800) 2 0 3

DEZ Laren tegen Witte van Moort 3

Datum :zaterdag 12 november 2022
Ronde :5
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Witte van Moort 3
Verslag :Alfred van Lenthe

Knap herstel na vroege achterstand

Vandaag trad Denk en Zet aan tegen de hekkensluiter. Dat dat niet altijd makkelijk is, bewees Ajax diezelfde avond tegen Emmen. Nooit onderschatten en geconcentreerd blijven spelen. We werden al vroeg op achterstand gezet, maar liefst 0-4. Dinand trapte in een bekend, maar venijnig openingszetje. Op zijn 5e zet liep hij al achter een schijf en via het zogenaamde Zetje van Van Eck verloor Dinand een schijf. Hij probeerde nog wel compensatie te vinden, maar verloor toch vrij kansloos.

Deze tegenvaller zou echter snel goed gemaakt worden door Tom. Tom kreeg groot voordeel door het innemen van een Kortevleugelopsluiting en bouwde zijn eigen vleugel slim op door een tijdelijk offer. Het was dan ook niet vreemd dat Tom snel op dam kwam en de partij zou beslissen. Die dam kwam wel, maar de beslissing niet. Tom zette nietsvermoedend zijn dam achter een paar voorpostschijven van zijn tegenstander, positioneel zeer logisch, maar waarschijnlijk even de zetcontrole vergeten. Door 2 schijven te geven, pakte zijn opponent de dam en nog twee schijven en behaalde zelf een dam. Wat een teleurstelling. Misschien wel de grootste verrassing van de dag, ware het niet dat Heike Verheul van Alexander Baljakin won vandaag.

Toch werd het weer gelijk. Zowel Johan als Egbert lieten zien in vorm te zijn en niet voor niets beide Larens topscoorder te zijn. Zij hebben nu 8 punten uit 5 partijen!. Egbert overklaste zijn tegenstander door voor gunstig klassiek spel te kiezen met 5 tempi minder en na een ruil was het half open klassiek achtige eindspel wel aan Egbert besteed. Ook Johan had klassiek spel, maar met maar liefst 11 tempi voorsprong en een onevenwichtige schijven verdeling bij zijn tegenstander, die schijf 5 en 10 niet mee liet doen. Johan liet mijn vroegere buurman compleet vastlopen.

Gerrit dacht dat hij misschien ook maar eens voor wat vuurwerk zou moeten zorgen. Hij nam ietwat overmoedig een voorpost op 28, met een wat onevenwichtige schijvenverdeling. Dat zou nog wel eens erg spannend kunnen worden. Niets was minder waar. Zijn tegenstander vond het blijkbaar geen aanknopingspunt om eens goed voor de winst te gaan spelen en de schijf werd al snel geruild met remise als logische uitkomst.

Tonnie Schutte bouwde een prima partij op waarbij veel schijven al vroeg in het doosje werden gedaan. Volgens mij werd het evenwicht nergens verbroken en ook hier werd de vrede dan ook getekend. Een 6-6 tussenstand was nou niet iets waar vooraf op gerekend was. En met 2 spelers die geen van beiden bekend staan als remisespelers, kon het nog alle kanten op.

Dat vond Tonny niet. Hij nam op zet 4 al een kortevleugelopsluiting in en maakte het als vanouds spannend. Maar hij parkeerde wel veel schijven op zijn eigen lange vleugel, waarbij het optisch de vraag was wie nu wie opsloot. Maar de tegenstander was zo onder de indruk dat die zicht compleet vast liet lopen en circa 25 zetten later stond Tonny een volle schijf voor. En daar weet Tonny doorgaans wel raad mee. De 8 punten waren bereikt.

Nu moest Herman het winnende punt binnen slepen en gezien het partijverloop zou dat moeten lukken en leek me dat remise een logische uitslag zou zijn. Herman hield de stand overzichtelijk door menigmaal te ruilen. Maar kwam wel in een halve hek terecht, maar dat bleek niet gevaarlijk. In een 5 om 5 stand die optisch toch wel erg remise leek, wist Herman nog de winst te halen . Een mooie opsteker om mee te eindigen en een mooie opsteker voor Herman die al menigmaal door pech aan het kortste eind trok.

Bord DEZ Laren Witte van Moort 3 10 6  
1 Egbert Harkink (1115) Bennie Lawant (757) 2 0 3
2 Tom Knapen (1095) Willem Fokkert (717) 0 2 2
3 Tonny Roeterdink (1020) Arend Boertje (836) 2 0 7
4 Dinand Stegeman (904) Joop Briedé (938) 0 2 1
5 Johan Beltman (958) Koert Meuleman (852) 2 0 4
6 Gerrit Roeterdink (845) Gerrit Schutmaat (863) 1 1 5
7 Tonnie Schutte (901) Mark Paters (990) 1 1 6
8 Herman Beuzel (800) Gert Brink (785) 2 0 8

Harderwijk 2 tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 26 november 2022
Ronde :6
Wedstrijd :Harderwijk 2 tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van lenthe

Mooie overwinning op Harderwijk

Met 2 invallers vertrok het eerste team van Denk en Zet naar Harderwijk. Danny en Alfred waren op het laatste moment verhinderd. Maar Gerrit en André namen gelukkig de honneurs waar. Harderwijk heeft een goed team en had evenveel punten als ons. Gerrit speelde een voortreffelijke partij. Op de 26e zet plaatste hij een venijnig offer. Hij had blijkbaar de smaak te pakken, want 5 zetten later deed hij dat nog eens, nadat hij eerst de schijf weer terug veroverd had met een betere stand. Door het offer met tussenloop kwam een schijf van zijn tegenstander zwaar op de tocht te staan en die werd dan ook binnen enkele zetten opgepeuzeld. En de reststand werd vakkundig naar winst gespeeld. Mooi hoor!!

De stand werd weer gelijk doordat André het niet kon bolwerken tegen de jongste van de beide Foppen. Hij kreeg een flinke aanval tegen en bezweek in het middenspel. De schijf achter bleek niet terug te winnen en via een kleine finesse zou nog een schijf worden verloren. Dat liet André zich verder niet bewijzen.

Lang hoefde hierover niet te worden getreurd. Tom herstelde zich namelijk prima van de teleurstelling vorige keer. Hij moest het op het eerste bord opnemen tegen de oudere Foppen, die overigens de aanval niet schuwde. De ervaring van Tom gaf de doorslag en hij liet zich dit keer niet foppen. Via een eenvoudige 2 om 2 doorbraak en een mooie finesse erna waren beide punten binnen . Een 4-2 voorsprong was een feit.

Ik weet niet wie mijn rol als teamleider had overgenomen, maar er was duidelijk sprake van een strakke hand die de rest gebood de zege binnen te halen door allen remise te spelen. Dat gebeurde dan ook. Voor Tonny is dat heel knap. Zijn speelstijl is altijd er op of eronder. Remise spelen komt bij hem wat minder voor. Dit keer ruilden beiden met enig regelmaat en Tonny behield het overzicht.

Tonnie had na bijna 20 zetten een gezonde en veelbelovende kettingstelling opgebouwd. Blijkbaar vertrouwde hij het toch niet, want hij verbrak deze zelf en verschafte zijn tegenstander daarmee meer lucht. Al moet gezegd worden dat met druk via een schijf op 24 de stelling ook lastig in stand was te houden en hield Tonnie door zo te spelen een schitterende centrumstand over die hij via een voorpost op 23 (en later nog op veld 18!!) steeds verder uitbouwde. Tonnie wilde duidelijk meer dan een punt, maar kreeg dat uiteindelijk toch niet rond. Wel mooi gespeeld.

Johan en Dinand speelden beiden tegen opponenten met circa 100 punten meer. Helaas stonden deze partijen nog niet in toernooibase, maar ik ben overtuigd dat de remiseopdracht van de onbekende teamleider ook voor hen helder was. Gehoorzaam haalden ze blijkbaar beide hun kostbare punt binnen.

Egbert is normaal niet zo’n volgzaam type. Maar voldeed toch aan de opdracht. Ook hij haalde een punt en stelde daarmee de dagoverwinning veilig. Daar voorafgaande was het echter wel spekstakel op het bord. Egbert gooide als eerste de knuppel in het hoenderhok en man een KVO in. Zijn tegenstander ruilde zich hier weliswaar uit, maar kreeg een voorpost op 28. Blijvend spannend dus. Zijn tegenstander had blijkbaar naar Tonnie gekeken en zorgde dat zijn voorpost nog een rij opschoof. Erg gevaarlijk en Egbert lukte het deze schijf te winnen, maar moest wel de nodige compensatie toestaan op zijn uitgedunde lange vleugel. En twee van zijn eigen schijven op de korte vleugel deden niet echt meer mee. Egbert wist nog een schijf te winnen, maar donkere wolken (of schijven) stapelden zich op aan zijn linker bordhelft. Mij leek het toch eenvoudig om via een plakker op de 50e zet de remise binnen te halen, maar misschien wilde Egbert meer??? Er volgde een lang eindspel met 3 zwarte dammen en 1 dam voor Egbert. Toch werd vakkundig de remise binnen gehaald. Als we volgende keer winnen tegen WSDV doen we toch nog weer mee om de bovenste plaatsen.

Bord Harderwijk 2 DEZ Laren 7 9  
1 Wout Foppen (787) Tom Knapen (1095) 0 2 3
2 Jaap van de Werfhorst (1108) Egbert Harkink (1115) 1 1 8
3 Bert Foppen (1102) André Haijtink (828) 2 0 2
4 Jan Pluim (931) Tonny Roeterdink (1020) 1 1 4
5 Wout Mensink (1040) Johan Beltman (958) 1 1 6
6 Eibert Smit (942) Tonnie Schutte (901) 1 1 5
7 Wouter van den Berg (1008) Dinand Stegeman (904) 1 1 7
8 Jan van der Pol (928) Gerrit Roeterdink (845) 0 2 1

DEZ Laren tegen WSDV 4

Datum :zaterdag 10 december 2022
Ronde :7
Wedstrijd :DEZ Laren tegen WSDV 4
Verslag :Alfred van Lenthe

DEZ verliest vierpuntenduel

De thuiswedstrijd van Denk en Zet tegen het Wageningse WSDV ging nipt verloren (7-9). En dat was enigszins teleurstellend. Door de winst misten de Larenaren de aansluiting met de top. Dat het spannend zou worden, was vanaf het begin wel duidelijk. DEZ miste 2 van zijn sterkere spelers. Opnieuw moesten Danny en Alfred verstek laten gaan.

De score werd geopend door Herman. In een partij met klassieke trekken liet zijn jonge tegenstander een damzet open. Via het geven van 3 schijven nam Herman dit cadeau gretig aan. Hij sloeg namelijk 5 schijven en had daarmee ook een gezonde dam. Dat was gelijk uit.

Gerrit was de laatste weken in vorm en won menig partij, meestal via een slagzet. Met een slagzet win je meestal een schijf of meer, maar in ieder geval hou je een betere stand over. Dit keer zag Gerrit mogelijk spoken, want na 13 zetten dacht hij blijkbaar voordeel te kunnen behalen, maar de zetwisseling leverde juist schijfverlies op. Gerrit gebruikte nog (voor zijn doen) veel tijd, maar kwam de klap en de achterstand niet te boven. Daarbij stond het weer gelijk.

Tom wist de Achterhoekers echter weer op voorsprong te brengen. Zijn tegenstander nam een hekstelling in en zocht daarnaast ook de nog de aanval via een voorpost op 24. Maar met 2 schijven op de lange lijn is dat toch niet zo sterk en lijkt het meer dan het is. Tom wachtte rustig af en zijn Wageningse opponent zag geen andere oplossing dan een forse ruil, waarbij er een onevenwichtige stand overbleef en die met moeite weer enigszins in evenwicht werd gebracht. Net toen de balans optisch weer in orde was, sloeg Tom combinatief toe. Hij had namelijk sluw een zetje ingebouwd en haalde zo beide punten binnen.

Tonnie haalde een goede remise tegen een op papier wat sterkere tegenstander. Maar het was toch Tonnie die beter spel kreeg op het bord. De lange vleugel van zijn opponent was enigszins verzwakt en via een grote ruil probeerde Tonnie daar zijn voordeel mee te halen. Dat lukte net niet. Tonnie won weliswaar een schijf en beide bereikten een dam, wat niet meer dan remise opleverde.

Dinand moest het opnemen tegen de zeer ervaren Wim van Mourik en moest helaas het onderspit delven. Je ziet maar weinig openingen die met 32-27 beginnen, maar dit keer was dat wel het geval. Dinand kwam in nadelig klassiek terecht. Hij had net iets meer tempi en een hangende schijf op 5. Hij probeerde dat via het kerkhof te ontwikkelen. Maar Van Mourik haalde er een verrassende dam uit die maar liefst 3 schijven kostte. Dinand vocht wat hij waard was, maar de dam werd veilig opgeborgen en werd steeds venijnig ingezet om rustig een schijfje op te peuzelen en de winst veilig te stellen.

Tonny moest dit keer aan het hoogste bord plaatsnemen. Dat is niet erg, want hij is voor niemand bang en hanteert zijn eigen speelstijl. Dit keer bouwde Tonny een op het oog granieten centrumstand op. Hij moest wel beslissen waar hij zijn verder expansie moest zoeken en nam een voorpost op 23 in. Die werd een paar keer aangevallen, om Tonny’s verdediging uit te putten. De stand werd daarmee erg verraderlijk en het was Tonny die vervolgens een doorbraakcombinatie ten koste van een schijf tegen kreeg. Dat was voldoende voor de Wageningers om voor het eerst een voorsprong te nemen.

Dan moest het via Egbert of Johan komen om de stand weer minimaal gelijk te trekken. Onze beide topscoorders probeerden het wel, maar redden het niet. Egbert bouwde een mooie stand op, maar werd (denk ik) verrast door een dam ten koste van maar liefst 3 schijven. Maar in tegenstelling tot de tegenstander van Dinand wist deze Wageninger zijn dam niet veilig op te bergen en de partij naar winst te voeren. Dan moet je ook van goeden huize komen als je tegen Egbert speelt. Egbert lukte het om ook een dam te halen en had daarmee een schijfje meer. Hij probeerde nog wel een tweede dam te halen, maar de Wageningse verdediging hield stand. Johan trof een jonge tegenstandster die volop de aanval koos. Ik heb genoten van de opbouw van deze pupil. Daar zie je dat ze in Wageningen een mooie jeugdschool hebben. Mooi om te zien hoe investering in jeugd loont. Dat geeft ons weer energie om in Laren weer hetzelfde te proberen. De eerste stappen zijn gelukkig gezet. Mooi dat we een vereniging hebben die daar tijd in wil stoppen. Zonder nieuwe aanwas is er geen toekomst voor het dammen.

Bord DEZ Laren WSDV 4 7 9  
1 Tonny Roeterdink (1020) Henk Hoksbergen (1044) 0 2 6
2 Tom Knapen (1095) Wim van den Berg (1034) 2 0 3
3 Egbert Harkink (1115) Cor Langeveld (1088) 1 1 7
4 Dinand Stegeman (904) Wim van Mourik (1019) 0 2 5
5 Johan Beltman (958) Marjory Feyt (786) 1 1 8
6 Tonnie Schutte (901) Kees Maliepaard (977) 1 1 4
7 Gerrit Roeterdink (845) Mickael Binato (712) 0 2 2
8 Herman Beuzel (800) Jeroen Gijsbers (667) 2 0 1

Hartholt Olie CT tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 14 januari 2023
Ronde :8
Wedstrijd :Hartholt Olie CT tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Drie keer blauw in Heino

De wedstrijd tegen de Heino-Zwolle Combinatie werd door Denk en Zet enigszins geflatteerd met 12-4 gewonnen. Het zat ons best mee. Herman en Tonnie stonden een schijf achter en Gerrit stond positioneel zwaar onder druk. Toch leverden deze 3 partijen samen 5 punten op!! Maar liefst 3 spelers liepen een blauwtje op. Meestal is dat vervelend, maar bij dammen niet. Als je naam in de uitslagen blauw gedrukt wordt, betekent dat je een zeer knappe prestatie hebt geleverd. Winst tegen iemand met 100 of meer ratingpunten of remise tegen iemand met 200 ratingpunten meer.

Nog niet alle partijen staan op internet. Daarom mijn indruk deels op basis van mijn eigen ervaringen bij het rondlopen langs de borden.

We begonnen met een mooie zege van Tonny. In een betere stand kreeg hij een 1 om 3 naar dam in de schoot geworpen. Na de damafname had Tonny 2 houtjes meer en won snel. Dinand was de eerste blauwe notering. Hij bouwde een prima aanvalsstand op via een enigszins vreemde opbouw van zijn tegenstander. Via een slagzet combineerde hij naar winst. Over de partijen van Alfred en Tom kunnen we kort zijn. Beiden kregen op de topborden nauwelijks vat op hun op papier mindere tegenstander. Via allerlei ruilen was er in de verste verte geen winst te zien.

Gerrit stond positioneel dus zwaar onder druk. Zijn tegenstander had een gezonde aanvalsstand, maar wist blijkbaar niet goed welk plan hij moest kiezen. En Gerrit zou Gerrit niet zijn als hij niet allerlei kleine finesses in de stand vlocht. Een van die finesses werd zijn sterkere tegenstander funest. Via een plakker combineerde Gerrit naar winst en de tweede blauwe notering was daarmee een feit.

Johan speelde een prima partij tegen de ervaren Frits Gerritsen, mijn vroegere teamgenoot bij Nijverdal alweer bijna 40 jaar geleden. Hij won met secuur spel een schijf, maar wist helaas de trekker nooit definitief over te halen. Soms is het makkelijker als je alleen maar hoeft te verdedigen. Ajax kan er over meepraten. Twente kon helaas de zaterdagavond ook de trekker niet overhalen. Maar het werd geen 10-0 voor Ajax zoals Tom die middag nog had voorspeld. Johan moest ook teleurgesteld in een gelijkspel berusten, omdat hij in het eindspel een schot voor open doel miste. Via een offer en een ruil had hij kunnen voorkomen dat Frits nog dam maakte.

De grootste verrassingen werden tot het laatst bewaard. Tonnie kwam in het middenspel een schijf achter. Maar ook hij verdedigde zich kranig en wist er uiteindelijk toch een puntje uit te slepen. Knap werk.

Herman maakte het nog bonter. Ook hij moest uiteindelijk berusten in schijfverlies. Hij ging er nog eens goed voor zitten en vond warempel enig compensatie, die ook hem misschien wel een puntje zou opleveren. Het werd nog meer dan dat. In het eindspel wist hij zijn betere tegenstander aan de zegekar te binden en was de derde die in het blauw in het uitslagenbulletin terug te vinden was.

Bord Hartholt Olie CT DEZ Laren 4 12  
1 Wim Leijssenaar (939) Alfred van Lenthe (1027) 1 1 4
2 Jan Rensink (952) Tom Knapen (1095) 1 1 3
3 Dick Dijk (856) Tonny Roeterdink (1020) 0 2 1
4 Henk Smit (1033) Dinand Stegeman (904) 0 2 2
5 Frits Gerritsen (999) Johan Beltman (958) 1 1 6
6 Harry Abbing (990) Tonnie Schutte (901) 1 1 7
7 Peter van der Velden (1000) Gerrit Roeterdink (845) 0 2 5
8 Jan van der Kolk (945) Herman Beuzel (800) 0 2 8

Gelderse clubcompetitie

In het seizoen 2022/2023 komt DEZ Laren 1 en 2 uit in de Eerste klasse A (6-tallen)

Eerste klasse Oost Eerste klasse Oost
DEZ Laren 1 DEZ Laren 2
Alfred van Lenthe Dinand Stegeman
André Haijtink (TL) Gerard Dimmendaal
Egbert Harkink Gerrit Reurslag
Gerrit Roeterdink Henk Straalman
Johan Beltman Herman Beuzel (TL)
Tonny Roeterdink Tonnie Schutte


DEZ Laren 1 tegen DEZ Laren 2

Datum :dinsdag 27 september 2022
Ronde :1
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DEZ Laren 2
Verslag :André Haijtink

De eerste wedstrijd van het seizoen is zoals gebruikelijk een onderonsje tussen DEZ1 en DEZ2. Dit seizoen treffen we alle tegenstanders 2x  in de eerste klasse A. Dat betekent dat we in december opnieuw tegen elkaar zullen spelen. Vanavond een geweldige start voor DEZ1 met maar liefst een 11-1 overwinning.

De voorsprong was al snel duidelijk bij de partij van Gerrit Roeterdink tegen Appie Bielderman. Nadat Gerrit een dam had gehaald was Appie eigenlijk al in kansloze positie. Daarna was het Egbert Harkink met een overwinning op Gerard Dimmendaal aan bord 4. Het verloop van de partij ging net wat anders dan Gerard in gedachten had. Dit gebeurt vaker in de damsport, meestal met verlies als gevolg. Bij deze wedstrijd was dat niet anders. Alfred van Lenthe was te sterk voor Tonnie Schutte. Ook Tonny Roeterdink wist te winnen met Gerrit Reurslag als slachtoffer waardoor DEZ1 de overwinning deze avond niet meer kon ontgaan. Herman Beuzel wist de eer te redden voor DEZ2 met een degelijke remise tegen Johan Beltman. Dit bleek achteraf ook het enige punt te zijn, want Gerrit Stegeman lukte het niet om een punt mee te pakken in de wedstrijd tegen André Haijtink.

Nr DEZ Laren 1 Rating
gem. 965
DEZ Laren 2 Rating
gem. 741
11-1 Volgorde
1 Lenthe, Alfred van 1037 Schutte, Tonnie 909 2-0 3
2 Beltman, Johan 970 Beuzel, Herman 805 1-1 5
3 Roeterdink, Tonny 1009 Reurslag, Gerrit 806 2-0 4
4 Harkink, Egbert 1098 Dimmendaal, Gerard 806 2-0 2
5 Haijtink, André 828 Stegeman, Gerrit (invaller) 726 2-0 6
6 Roeterdink, Gerrit 845 Bielderman, Appie (invaller) 393 2-0 1

DIOS Beltrum 5 tegen DEZ Laren 1

Datum :dinsdag 11 oktober 2022
Ronde :2
Wedstrijd :DIOS Beltrum 5 tegen DEZ Laren 1
Verslag :André Haijtink

Met Gerrit Wassink als invaller gingen we op weg naar Beltrum voor de wedstrijd tegen DIOS. Een vroege winst van André Haijtink gaf ons moed voor de rest van de avond. André verkreeg zijn winst door de tegenstander na een 1 om 2 schijfwinst vast te zetten op de lange vleugel. Gerrit Roeterdink speelde een lastige wedstrijd. In het middenspel kwam hij steeds verder in het nauw. Verlies was niet meer te voorkomen en dit bracht de stand weer gelijk. Beter ging hij het bij Tonny Roeterdink. Hij wist door te breken naar dam, daar waar zijn tegenstander Gerard Korten dit net niet lukte. Dat dit winst opleverde stemde hem zeer tevreden, want zover hij zich kon herinneren was hem dit nog niet eerder gelukt tegen Gerard. Alfred van Lenthe was deze wedstrijd aan bord 6 geplaatst aangezien hij niet zeker wist of hij op tijd aanwezig kon zijn. Gelukkig waren we als team compleet bij aanvang en kon ook Alfred de volle tijd benutten. Dit betekende  niet dat hij een makkelijke avond had. Met Willie Ribbers als tegenstander was het ratingverschil vrij groot, maar Alfred moest wel knokken voor de winst. Uiteindelijk lukte hem dit wel door zoveel mogelijk tempowinst op te zoeken. Achteraf verklaarde hij niet al teveel risico en zijn spel te willen brengen, omdat hij gezien had dat een zege voor Denk en Zet op dat moment nog alles behalve zeker was. Dat had hij goed gezien, want ook voor Gerrit Wassink was het geen gemakkelijke avond. Hij kwam niet verder dan een remise en vond dit zelf wel enigszins teleurstellend. Het betekende echter wel 1 punt en dat was precies wat we nodig hadden om als team de overwinning veilig te stellen. Dat Egbert Harkink aan bord 1 zijn meerdere moest erkennen in Theo Stoverinck maakte dan niet zoveel uit afgezien van het aantal bordpunten. 

Bord DIOS Beltrum 5 DEZ Laren 5 7  
1 Theo Stoverinck (1073) Egbert Harkink (1115) 2 0 6
2 Gerard Korten (1066) Tonny Roeterdink (1020) 0 2 3
3 Stefan von Kann (915) Gerrit Wassink (1257) 1 1 5
4 Rob Broekman Gerrit Roeterdink (845) 2 0 2
5 Jan von Kann (648) André Haijtink (828) 0 2 1
6 Willie Ribbers (742) Alfred van Lenthe (1027) 0 2 4

DEZ Laren 2 tegen DVOIJ Terborg 1

Datum :dinsdag 11 oktober 2022
Ronde :2
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DVOIJ Terborg 1

 

Bord DEZ Laren 2 DVOIJ Terborg 8 4  
1 Hein van Dee (1063) Mario Daamen (1101) 1 1 6
2 Tonnie Schutte (901) Jan Vesters (1017) 1 1 5
3 Herman Beuzel (800) Pascal Slutter (1016) 2 0 4
4 Dinand Stegeman (904) Paul Derksen (986) 2 0 3
5 Gerard Dimmendaal (804) Bernard Renting (897) 1 1 2
6 Henk Straalman (668) Wim Giesen (863) 1 1 1

DEZ Laren 1 tegen DZW Warnsveld 2

Datum :dinsdag 18 oktober 2022
Ronde :3
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DZW Warnsveld 2
Verslag :André Haijtink

Zonder een verliespartij heeft DEZ1 een overwinning geboekt tegen DZW2. Beide teams hadden de voorgaande 2 rondes gewonnen en de gemiddelde rating lag niet ver uit elkaar. Het beloofde dan ook een spannende avond te worden. Gerrit Roeterdink tekende voor de eerste overwinning. Daarna was het aan de beurt aan Egbert Harkink. Zijn tegenstander liep achter een schijf waardoor Egbert met een extra vrije zet wist door te breken met een 3 om 3 ruil. André Haijtink twijfelde even of hij er een slagzet naar dam uit zou halen waarmee hij op 2 schijven achterstand kwam te staan. Hij besloot dit wel door te zetten. Uiteindelijk kon de dam wel weer afgepakt worden met een gelijke stand voor het vervolg van de partij. Dit resulteerde in een remise. Dinand Stegeman die vanavond als invaller meespeelde hield dit nauwlettend in de gaten en besloot om voor het teambelang ook voor de remise te gaan. Hij ging er vanuit dat bij de laatste 2 partijen minimaal nog wel een punt zou worden binnengehaald. Dat werden er uiteindelijk nog 3, want de partij van Tonny Roeterdink eindigde in remise en Alfred van Lenthe wist zijn partij te winnen door een 3 om 3 doorbraak te forceren. Ook in deze 3e ronde een mooie overwinning voor het team, waardoor het een uitstekende start van het seizoen genoemd mag worden.

Nr DEZ Laren 1 Rating
gem. 954
DZW Warnsveld 2 Rating
gem. 935
9-3 Volgorde
1 Roeterdink, Tonny 1009 Kampman, Rob 976 1-1 4
2 Lenthe, Alfred van 1037 Bakker, Leen 939 2-0 6
3 Harkink, Egbert 1098 Wiersma, Simon 926 2-0 2
4 Haijtink, André 828 Vliet, Jan van 960 1-1 3
5 Stegeman, Dinand (invaller) 904 Huisjes, Jan 909 1-1 5
6 Roeterdink, Gerrit 845 Klein Kranenbarg, Henk 897 2-0 1

DEZ Laren 2 tegen DVOIJ Terborg 2

Datum :dinsdag 1 november 2022
Ronde :3
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DVOIJ Terborg 2
Nr DEZ Laren 2 Rating
gem. 822
DVOIJ Terborg 2 Rating
gem. 866
8-4 Volgorde
1 Stegeman, Dinand 904 Fokkink, Jan 840 0-2 4
2 Dee, Hein van (invaller) 1111 Reurink, Dirk 882 2-0 6
3 Reurslag, Gerrit 806 Frieling, Harald 793 2-0 2
4 Schutte, Tonnie 909 Keurentjes, Clemens 858 2-0 5
5 Dimmendaal, Gerard 806 Bongers, Frank 719 2-0 1
6 Bielderman, Appie (invaller) 393 Daamen, Mario 1101 0-2 3

DZW Warnsveld 2 tegen DEZ Laren 2

Datum :donderdag 10 november 2022
Ronde :4
Wedstrijd :DZW Warnsveld 2 tegen DEZ Laren 2
Verslag :Herman Beuzel

Na een welkomstwoord van de teamleider Herman Visschers begonnen we mooi op tijd aan deze 4e ronde.
DZW-2 en DEZ-2 stonden na 3 ronden exact gelijk op de 2e plaats in de 1e klasse A. Het begin zag er voor DEZ veelbelovend uit met combinatie naar een dam door Gerard Dimmendaal tegen Herman Visschers en nagenoeg op het zelfde moment ook voor Herman Beuzel tegen Jan van Vliet. De dammen gingen er echter snel af en wat bleef was voor Gerard een schijf voordeel en voor Herman een gelijkwaardige stand. Remise bleek uiteindelijk in beide partijen het maximaal haalbare voor de DEZ spelers.
Henk Straalman en ook Tonnie Schutte maakten na een goede partij opbouw een cruciale fout waarvan de tegenstanders, resp. Leen Bakker en Simon Wiersma optimaal profiteerden. Vrijwel geruisloos ging de partij Gerrit Reurslag langzaam maar zeker over naar een voordelige stand voor Rob Kampman. Uiteindelijk moest ook Gerrit de tegenstander feliciteren. Bleef over de partij van Dinand Stegeman tegen Henk Groen. Het was een mooie boeiende en gelijk opgaande strijd Uiteindelijke misschien wel licht voordeel voor Henk maar Dinand speelde secuur uit naar remise.
Een 9-3 nederlaag was het eindresultaat, maar we kunnen op Valentijnsdag, 14-2-2023 revanche nemen als DZW op bezoek komt in ’t Langenbaergh.

Nr DZW Warnsveld 2 Rating
gem. 946
DEZ Laren 2 Rating
gem. 814
9-3 Volgorde
1 Kampman, Rob 976 Reurslag, Gerrit 806 2-0 5
2 Groen, Henk 1085 Stegeman, Dinand 904 1-1 6
3 Wiersma, Simon 926 Schutte, Tonnie 909 2-0 3
4 Vliet, Jan van 960 Beuzel, Herman 805 1-1 4
5 Bakker, Leen 939 Straalman, Henk 656 2-0 2
6 Visschers, Herman 789 Dimmendaal, Gerard 806 1-1 1

DEZ Laren 1 tegen DVOIJ Terborg 1

Datum :dinsdag 15 november 2022
Ronde :4
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DVOIJ Terborg 1
Verslag :André Haijtink

De wedstrijd tegen DVOIJ1 uit Terborg zou er maar zo één kunnen worden waarbij we onze koppositie kwijt raken. Verlies zou betekenen dat we allebei op 6 punten kwamen te staan en dan gaan de bordpunten tellen. Zover kwam het gelukkig niet, want we wisten het deze 4e wedstrijd van het seizoen op een mooi gelijkspel te houden. Mede te danken aan een knappe invalbeurt van Herman Beuzel. Hij werd gekoppeld aan Mario Daamen. Een tegenstander met een rating die bijna 300 punten hoger ligt. Dat maakt Herman allemaal niet zoveel uit, want hij harkte gewoon 2 volle punten binnen. Dat bracht ons op een totaal van 3, want even daarvoor was de partij van Gerrit Roeterdink tegen Bernard Renting al in remise geëindigd. Toch nog een verrassende uitslag, want het zag er naar uit dat Gerrit zou gaan verliezen. Zijn tegenstander had zich al rijk gerekend, maar Gerrit weet wel vaker een verrassende wending aan een partij te geven. Dan volgt een remise op bord 1 bij de partij van Egbert Harkink tegen Aloys Heutinck. Tot zover nog geen vuiltje aan de lucht. Dat veranderd wanneer Alfred van Lenthe en Tonny Roeterdink hun partij verliezen. Plotseling wordt het toch nog vechten voor een gelijkspel. Daarvoor is winst nodig aan bord 6 bij de partij van André Haijtink tegen Jan Fokkink. André weet door te breken naar dam, maar zal een schijf moeten offeren om te voorkomen dat Jan dit ook gaat lukken. Een mooie rondslag van 2 schijven geven en 4 terugpakken brengt de beslissing. Met 6 tegen 6 behouden we de koppositie in de eerste klasse A.

Nr DEZ Laren 1 Rating
gem. 937
DVOIJ Terborg 1 Rating
gem. 990
6-6 Volgorde
1 Harkink, Egbert 1098 Heutinck, Aloys 1065 1-1 3
2 Lenthe, Alfred van 1037 Vesters, Jan 1016 0-2 4
3 Roeterdink, Tonny 1009 Slutter, Pascal 1012 0-2 5
4 Beuzel, Herman (invaller) 805 Daamen, Mario 1101 2-0 2
5 Roeterdink, Gerrit 845 Renting, Bernard 903 1-1 1
6 Haijtink, André 828 Fokkink, Jan 840 2-0 6

DEZ Laren 1 tegen DVOIJ Terborg 2

Datum :dinsdag 29 november 2022
Ronde :5
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DVOIJ Terborg 2
Verslag :André Haijtink

Een volle bak deze avond bij ’t Langenbaergh. Zowel het 1e als het 2e team van onze vereniging spelen een thuiswedstrijd. DEZ1 speelt tegen DVOIJ2. Twee weken geleden is het eerste team uit Terborg er niet in geslaagd om ons de eerste genadeslag van het seizoen te geven. Nu dan de uitdaging aan het 2e team. Met een opkomst van 5 personen wordt het bij voorbaat al een lastige klus voor DVOIJ. Johan Beltman krijgt zijn punten cadeau. Als dan ook nog eens Gerrit Roeterdink vroeg op de avond korte metten maakt met zijn tegenstander wordt de uitslag van deze avond al snel duidelijk, want met de 4-0 tussenstand ziet het er op alle andere borden ook goed voor ons uit. Egbert Harkink wint zijn partij tegen Jan Fokkink na een 2 om 3 doorbraak. Dan nog een keer 2 punten erbij voor Tonny Roeterdink die na het halen van een dam alles vakkundig afmaakt tegen Frank Bongers. Dirk Reuring ziet het allemaal met lede ogen aan en biedt gauw remise om te voorkomen dat ze zonder een enkel punt huiswaarts moeten keren. De andere partij die op dat moment nog wordt gespeeld is de partij tussen Alfred van Lenthe en Mario Daamen en Alfred staat al geruime tijd op winst nadat hij uit zijn favoriete opening het spel volledig naar zijn hand zette. ‘Dan hebben we in ieder geval nog één punt’ moet Dirk Reuring gedacht hebben. Die kregen ze dan ook, want nadat André Haijtink nog even het verdere verloop van de partij wilde afwachten werd even later toch besloten om de punten te delen. Dan staakt ook Mario Daamen de strijd en is het voor DEZ1 met 11 tegen 1 met recht een klinkende overwinning.

Nr DEZ Laren 1 Rating
gem. 965
DVOIJ Terborg 2 Rating
gem. 861
11-1 Volgorde
1 Haijtink, André 828 Reurink, Dirk 882 1-1 5
2 Lenthe, Alfred van 1037 Daamen, Mario 1101 2-0 6
3 Harkink, Egbert 1098 Fokkink, Jan 840 2-0 3
4 Roeterdink, Tonny 1009 Bongers, Frank 719 2-0 4
5 Roeterdink, Gerrit 845 Ciesluk, Zbigniew 763 2-0 2
6 Beltman, Johan 970     2-0 1

DEZ Laren 2 tegen DIOS Beltrum 5

Datum :dinsdag 29 november 2022
Ronde :5
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DIOS Beltrum 5
Nr DEZ Laren 2 Rating
gem. 890
DIOS Beltrum 5 Rating
gem. 822
8-4 Volgorde
1 Beuzel, Herman 805 Stoverinck, Theo 1096 0-2 3
2 Schutte, Tonnie 909 Korten, Gerard 1073 1-1 6
3 Stegeman, Dinand 904 Baks, Theo 677 1-1 4
4 Dee, Hein van (invaller) 1111 Ribbers, Willie 757 2-0 1
5 Reurslag, Gerrit 806 Broekman, Robert 0 2-0 5
6 Dimmendaal, Gerard 806 Lee, Anton van der 508 2-0 2

DEZ Laren 2 tegen DEZ Laren 1

Datum :dinsdag 13 december 2022
Ronde :6
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DEZ Laren 1
Verslag :Herman Beuzel

Op 13 december begonnen we met de zogenoemde terugwedstrijden van de Gelders competitie 1e klasse A.

Na de 1e ronde van 5 wedstrijden staat DEZ-1 op de 1e plaats met 2 punten voorsprong op de nummer.
Aan DEZ-2 de taak om revanche te nemen op de 1e wedstrijd: toen verloren we met 11-1, met als excuus van 2 invallers.
Dit keer zou het dus beter kunnen gaan.

En al de 1e uitslag was hoopgevend: Dinand behaalde een remise tegen Gerrit Roeterdink en achteraf bleek zelfs dat er winstmogelijkheden waren geweest.
Aan bord 1 was er een boeiende strijd tussen de beide teamleiders Herman en André met vele kansen op combinaties. Na vele ontwijkingen was Andre die door 2x 2 schijven weg te geven een dam behaalde.
Ondanks een numeriek schijvenvoordeel wist Herman niet de dam af te pakken en moest de partij opgeven.

Tonnie Schutte  wilde bij voorkeur de tegenstander in  de 1e ronden ontlopen en werd daarom aan bord 3 geplaats. Het toeval wilde dat hij toch opnieuw aan Alfred werd gekoppeld. Met een grote afruil dacht Tonnie zijn stand te kunnen vereenvoudigen of zelfs voordeel te verkrijgen. Maar zag hij de naslag over het hoofd en kon vrijwel meteen opgeven.
Henk Straalman speelde een degelijke partij tegen Johan Haijtink maar moest in een positioneel eindspel de winst toch aan Johan laten. Hierdoor was de teamwedstrijd dus al met 1-7 in het voordeel van DEZ-2

Gerrit Reurslag dwong Tonny Roeterdink tot uitermate secuur spelen maar kon toch niet verhinderen dat Tonny positie- en schijfvoordeel kreeg en de winst naar zich toe kon trekken.
Gerard Dimmendaal was tenslotte onze hoop op toch nog een extra puntje. Na een boeiende en mooie partij zonder echte winstkansen over en weer liep het al tegen elven toen Johan toch nog een winstfinesse vond.

Dus uiteindelijk toch weer een forse 1-11 nederlaag voor DEZ-2.
Het goede nieuws is dat DEZ-1 goed op weg is om kampioen te worden en dus te promoveren.

 

Nr DEZ Laren 2 Rating
gem. 814
DEZ Laren 1 Rating
gem. 967
1-11 Volgorde
1 Beuzel, Herman 805 Haijtink, André 828 0-2 2
2 Straalman, Henk 656 Haijtink, Johan (invaller) 1111 0-2 4
3 Schutte, Tonnie 909 Lenthe, Alfred van 1037 0-2 3
4 Reurslag, Gerrit 806 Roeterdink, Tonny 1009 0-2 5
5 Stegeman, Dinand 904 Roeterdink, Gerrit 845 1-1 1
6 Dimmendaal, Gerard 806 Beltman, Johan 970 0-2 6

DEZ Laren 1 tegen DIOS Beltrum 5

Datum :dinsdag 17 januari 2023
Ronde :7
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DIOS Beltrum 5
Verslag :André Haijtink

Gelet op de tussenstand in de competitie zou je kunnen verwachten het vanavond tegen DIOS5 een eenvoudige overwinning zou moeten worden. We staan immers met 13 punten fier bovenaan en DIOS5 is de hekkensluiter met slechts 1 punt. De eerste onderlinge wedstrijd, waarbij wij op bezoek waren in Beltrum, was echter allesbehalve eenvoudig voor ons. Met moeite hebben we toen in oktober de overwinning binnengesleept. Dit geeft maar aan hoe dicht de onderlinge krachten bij elkaar liggen. 

Dit was niet het geval aan bord 1. Hein van Dee trad vanavond aan als invaller voor Alfred van Lenthe en had geen enkele moeite met zijn tegenstander. Met een schijf ergens achter lopen is altijd gevaarlijk, maar als je Hein dan de kans geeft om met een tweeslag vrij door te lopen naar dam, dan is het snel bekeken. Gerrit Roeterdink trof dezelfde tegenstander als in oktober, Robert Broekman. Kans op revanche, want toen moest Gerrit met 0 punten naar huis. Nu werd het 1 punt.

Tonny Roeterdink zorgde na schijfwinst voor de 2e overwinning vanavond. Dit kreeg Egbert Harkink net niet voor elkaar. De behaalde dam kostte hem net wat teveel schijven.

Het mooiste resultaat van vanavond mag wel aan Johan Beltman toe worden geschreven. Hij trof aan bord 5 Theo Stoverinck, tot vanavond de koploper in de individuele scorelijst. Zoals gezegd ‘tot vanavond’, want Johan bezorgde hem de eerste verliespartij van dit seizoen met een wonderschone doorbraak. Nadat ook André Haijtink een remise meepakte werd het uiteindelijk toch nog een ruime overwinning.

Hopen dat we dit vol kunnen houden, want met nog 3 rondes te gaan staan we stevig op de koppositie. In de volgende ronde treffen we de nummer 2… DZW Warnsveld 2. 

Dat wordt spannend!

Nr DEZ Laren 1 Rating
gem. 977
DIOS Beltrum 5 Rating
gem. 896
9-3 Volgorde
1 Dee, Hein van (invaller) 1111 Kann, Jan von 644 2-0 1
2 Haijtink, André 828 Kann, Stefan von 912 1-1 6
3 Harkink, Egbert 1098 Korten, Gerard 1073 1-1 4
4 Roeterdink, Tonny 1009 Ribbers, Willie 757 2-0 3
5 Beltman, Johan 970 Stoverinck, Theo 1096 2-0 5
6 Roeterdink, Gerrit 845 Broekman, Robert 0 1-1 2

DVOIJ Terborg 1 tegen DEZ Laren 2

Datum :donderdag 19 januari 2023
Ronde :7
Wedstrijd :DVOIJ Terborg 1 tegen DEZ Laren 2
Verslag :Herman Beuzel

Met 2 invallers begonnen we stipt om 19.45 in café - restaurant De Eem in Terborg aan deze lastige uitwedstrijd. Het was het debuut van Chiel Dommerholt in een teamwedstrijd van DEZ.

Hij trof in Wim Giesen een qua rating een mooie tegenstander en hield lang stand. Maar door de jarenlange ervaring van Wim moest hij uiteindelijk toch de punten inleveren. Daarvoor had Appie Bielderman zich al vergaloppeerd tegen Bernard  Renting. De 3e nederlaag kwam voor rekening van Dinand Stegeman: een iets te enthousiaste voortzetting in het middenspel werd genadeloos door Jan Vesters afgestraft. Gerard Dimmendaal moest het opnemen tegen Pascal Slutter. In een uitgedunde stand bood de Gerard remise aan. Dit werd afgeslagen en dan wordt Gerard op z’n best en even later toverde hij een prachtige slagzet op het bord en waren de 2 punten voor hem.

Ook Henk Straalman kon in een boeiende partij niet tot winst of zelfs maar tot een remise komen tegen Paul Derksen. Volgens Aloys Heutinck was de stand na de 6e zet op d’n duur al een verloren stand voor Herman Beuzel.

De schijf achter kwam inderdaad maar Herman zag nog wel enkele kansen om een mooie combinatie uit te voeren en ploeterde nog lang door maar ook hij moest uiteindelijke capituleren. Het werd dus een 10-2 een nederlaag en daarmee een revanche van DVOIJ voor de 8-4 nederlaag die zij in Laren tegen DEZ-2 moesten incasseren.

Nr DVOIJ Terborg 1 Rating
gem. 974
DEZ Laren 2 Rating
gem. 713
10-2 Volgorde
1 Heutinck, Aloys 1065 Beuzel, Herman 805 2-0 6
2 Vesters, Jan 1016 Stegeman, Dinand 904 2-0 2
3 Slutter, Pascal 1012 Dimmendaal, Gerard 806 0-2 4
4 Derksen, Paul 986 Straalman, Henk 656 2-0 5
5 Renting, Bernard 903 Bielderman, Appie (invaller) 393 2-0 1
6 Giesen, Wim 863 Dommerholt, Chiel (invaller) 0 2-0 3

DVOIJ Terborg 2 tegen DEZ Laren 2

Datum :donderdag 2 februari 2023
Ronde :8
Wedstrijd :DVOIJ Terborg 2 tegen DEZ Laren 2
Verslag :Herman Beuzel

Met Gerrit Reurslag als chauffeur en Henk Straalman als co-piloot gingen we gingen we voor de 2e opvolgende donderdag naar Terborg. Na een grote nederlaag  tegen DVOIJ 1 moesten we het nu opnemen tegen DVOIJ 2. Henk Straalman kreeg met Mario Daamen, met 1101 rating de op papier de sterkste tegenstander en hij nam zich voor om voor remise te gaan. Na veel afruilen rond de 35e zet werd op zet 40 besloten tot een puntendeling.

Dinand Stegeman trof met Jan Fokkink de meest geroutineerde tegenstander. Na in de thuiswedstrijd van Jan te hebben verloren, was Dinand uit op revanche. Dit lukte maar ten dele het werd nu remise.

De eerste winstpartij kwam om naam van Gerard Dimmendaal. Hij was een betere rekenaar dan zijn  tegenstander met de moeilijke naam Zbigniew Ciesluk. Het kwam op tempo precies goed zoals door Gerard was berekend. Als beloning mocht hij op de terugweg voorin zitten.

Aan bord 1 moest Gerrit Reurslag het opnemen tegen Dirk Reurink. In een degelijke partij zonder al teveel risico en met als team een voorsprong van 2-4 in het achterhoofd werd besloten tot een 1-1.

Herman Beuzel nam  het op tegen Frank Bongers. Beiden speelden vol op de aanval met wisselende kansen. De uitkomst in het eindspel was moeilijk in te schatten door de toeschouwers. Maar een achterloper van Frank werd door Herman vakkundig afgestraft en kon hij de overwinningspunten bijschrijven. Gerrit Stegeman was als laatste nog in boeiend eindspel verwikkeld en ook hier kwam enig rekenwerk aan te pas. Gerrit had het goed gezien  en bereikte een zeer fraaie remise tegen Clemens Keurentje die met 844 t.o.v. 726 een aanzienlijke hogere rating heeft.

Een mooie 4-8 overwinning zonder een nederlaag was het resultaat. Overigens werd dit seizoen in de 4 wedstrijden tegen een DVOIJ team 3 keer met 8-4 gewonnen en slecht 1  keer verloren.

Nr DVOIJ Terborg 2 Rating
gem. 861
DEZ Laren 2 Rating
gem. 784
4-8 Volgorde
1 Reurink, Dirk 882 Reurslag, Gerrit 806 1-1 4
2 Daamen, Mario 1101 Straalman, Henk 656 1-1 1
3 Bongers, Frank 719 Beuzel, Herman 805 0-2 5
4 Fokkink, Jan 840 Stegeman, Dinand 904 1-1 2
5 Ciesluk, Zbigniew 763 Dimmendaal, Gerard 806 0-2 3
6 Keurentjes, Clemens 858 Stegeman, Gerrit (invaller) 726 1-1 6

Nationale clubcompetitie

In het seizoen 2021/2022 speelt Denk En Zet Laren mee in de Nationale Bondscompetitie 2e klasse B.

Tweede klasse B
DEZL (8-tal, 10 spelers rouleren)
Alfred van Lenthe (TL)
Danny Dix
Egbert Harkink
Gerrit Roeterdink
Hein van Dee
Herman Beuzel
Johan Beltman
Tom Knapen
Tonnie Schutte
Tonny Roeterdink

Zie ook Toernooibase


DEZ Laren tegen HDC Hoogeveen 3

Datum :zaterdag 18 september 2021
Ronde :1
Wedstrijd :DEZ Laren tegen HDC Hoogeveen 3
Verslag :Alfred van Lenthe

Afgetekende, maar geflatteerde overwinning op jeugdteam

Eindelijk mochten we weer dammen in de Nationale Competitie na anderhalf jaar coronaleed. En iedereen had er zin in. De aftrap van het nieuwe seizoen was tegen Hoogeveen 3, een team met alleen maar jeugd. Blij dat er verenigingen zijn die er in slagen veel jeugd aan zich te binden. En je weet dan van te voren: rating zegt niets. Tel daar maar gerust 100 of 150 punten bij op. De uitslag was ruim: 13-3 overwinning. Maar dat zag er lange tijd niet naar uit. De jeugd bood dapper tegenstand.

Gerrit was de eerste die twee punten binnenhaalde. Hij leek wat ontzag te hebben voor zijn jeugdige opponent door veel te ruilen, maar kwam op eenvoudige wijze na 30 zetten een schijfje voor. Gerrit bleef ruilen; niet onverstandig als je voor staat. Eenvoudig brak hij door naar dam en het was snel uit.

Tonny volgde snel daarna. In zijn partij was het evenwicht lang niet verstoord en leek zijn tegenstander het makkelijke van het spel te hebben. Maar toen die te snel een voorpost nam, kon die makkelijk via de "achterkant" verschalkt worden. Met een schijfje meer wist Tonny wel raad.

Egbert bleef niet achter. Hij zette zijn tegenstander onder druk en wikkelde af naar gunstig klassiek. En daarin werd de partij met een eenvoudige combinatie beslist.

Johan was de eerste die een verliespunt liet noteren. Zijn tegenstander bouwde een uitstekende aanvalsstand op, waar Johan de vereenvoudiging moest zoeken. Dat lukte, maar het leek nog penibel te worden voor onze grote damliefhebber.

Hein luisterde zijn debuut op met een overwinning en stelde gelijk de teamoverwinning daarmee veilig. In het late middenspel won Hein een schijf en daarna snel de partij. Maar hij kwam goed weg. Zijn tegenstander had een paar zetten daarvoor een slagzet met winnende doorbraak gemist. Hein was zelf zo sportief om dat op Toernooibase te vermelden.

Tom bouwde zijn stand keurig op. Na een aanvalspartij van zijn kant, wikkelde hij af naar een gunstig centrum en kreeg zo maar een doorbraak ten koste van een schijf cadeau. Toen hij naar dam afwikkelde was die wel zo krachtig, dat het snel gedaan was. 11-1 tussenstand. Wat een weelde.

Toen waren alleen de beide topborden nog bezig. Alfred trof het Hoogenveense toptalent Sytze Spijker. Althans zo werd hij door de Hoogeveners getypeerd. Het werd een prachtige partij; een van de mooiere die Alfred de laatste tijd gespeeld had. Maar hij had geen schijn van kans leek het. Toch kon Alfred nog een mooie slagzet uithalen die bij goed spel nog wel remise op zou leveren. Maar ja, dan moet je wel goed spelen en dat deed hij niet en kon zeer terecht gelijk zijn (vaak enige?) seizoensnederlaag noteren.

Danny tenslotte trof de tweede vrouwelijke opponent van Hoogeveen. Of eigenlijk de eerste, want ze was de kopvrouw. En dat was een taaie tegenstandster en zoals wel vaker besliste Danny de partij in het eindspel. Maar het had heel anders kunnen lopen. Op de 30e zit miste Elise Schouten een mooie forcing die combinatief kon worden beslist. Gelukkig voor Danny eindigde zijn partij niet in een teleurstelling.

BordDEZ LarenHDC Hoogeveen 3133
1Danny Dix (1140)Elise Schouten (1068)208
2Alfred van Lenthe (1037)Sytze Spijker (922)027
3Egbert Harkink (1098)Wilmer Oostindjer (760)203
4Hein van Dee (1111)Bart Jan Kortleven (747)205
5Tom Knapen (1069)Nick Bolks (729)206
6Tonny Roeterdink (1009)Siebe Kortleven (740)202
7Johan Beltman (970)Charell Schuller (693)114
8Gerrit Roeterdink (845)Mart Slim (716)201

DCA Apeldoorn tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 2 oktober 2021
Ronde :2
Wedstrijd :DCA Apeldoorn tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Uit tegen Apeldoorn waren de rollen precies omgedraaid t.o.v. de vorige wedstrijd tegen Hoogeveen. Toen won het team en verloor Alfred als enige. Nu werd helaas verloren, terwijl Alfred als enige won. Als het ons helpt om te winnen, wil ik volgende keer wel verliezen. De Apeldoornse formatie had hun sterkste spelers op de borden 5, 6 en 7 gezet. In de hoop dat die zouden winnen en er nog 3 remises zouden volgen op de andere borden. Die strategie slaagde ruimschoots. Bord 5 verloor weliswaar, maar alle anderen haalden de gewenste remise, ondanks soms grote rating verschillen.

Bij Herman was het na 13 zetten al gebeurd, toen zijn tegenstander een 4 om 4 nam naar dam. De stand was echter toen ook al nagenoeg onspeelbaar, omdat Herman zich vanaf de opening liet opsluiten op de lange vleugel met een klaverblaadje.

Gerrit was de volgende die de punten moest inleveren tegen een van de sterkere tegenstanders aan bord 7. Hij bouwde de eerste 20 zetten prima op, maar kwam toen positioneel langzaam in het nadeel. Nadat hij in de kettingstelling kwam, was er geen houden meer aan, met schijf- en partijverlies als gevolgd.

De volgende tegenslag was de remise van Danny. Alfred had hem bewust lager gezet, omdat hij verwacht had dat de Apeldoornse toppers ook lager zouden zitten, maar die startten pas vanaf bord 5. Danny trof nu helaas een tegenstander met 250 rating punten minder, die ook nog eens weinig fouten maakte. Danny probeerde een aanval, die goed werd gepareerd en zonder echte kansen werden de punten gedeeld.

Johan speelde een prima partij tegen zijn sterke opponent. Hij kwam toch wat onder druk te staan omdat hij met open veld 49 een voorpost op 24 toeliet, maar redde zich daar goed uit. In het eindspel liet hij zich toch enigszins verrassen en dreigde in een 3 om 3 oppositie te eindigen. Tja, en wie dan aan zet is, die verliest. Hij probeerde dat nog te omzeilen, maar kwam daarmee in een ander verloren eindspel terecht. Een 7-1 achterstand, dan voel je de bui al hangen. Uit de laatste 4 partijen moesten 3 overwinningen komen en dat bleek te veel gevraagd.

Tonny speelde remise aan het kopbord. Zijn tegenstander bouwde heel degelijk op, maar na zo'n 35 zetten kwam Tonny toch in een voordelig klassieke stand terecht, waarbij er mogelijk met secuur spel wel meer in zat. Maar de remisemarge is in dat soort standen groot.

Er was nog een klein kansje op een punt. Alfred speelde zich onder de druk uit en Tom bouwde ook voordeel op en Hein zou toch niet de tweede zijn vandaag die een punt zou moeten inleveren tegen een op papier fors zwakkere tegenstander. Tom probeerde het en kwam in het late eindspel zelfs analytisch gewonnen, althans volgens het commentaar van Hans van Hal op toernooibase. Maar het werd het helaas niet, en daarmee was de teamnederlaag een feit.

Haagse Hein had wat meer Haagse bluf moeten gebruiken. Ik denk dat Hein te passief speelde, waardoor zijn tegenstander nooit echt in gevaar kwam, met remise als teleurstellend resultaat. Toen moest Alfred proberen de eer te redden. Hij speelde na de opening bewust klassiek. Niet zijn favoriete speltype, maar met 3 tempi minder en een hangende schijf voor zijn sterke opponent, was dat de beste keuze. Na een vereenvoudiging leek Alfred makkelijker te staan, maar moest plots flink rekenen om schijfverlies te voorkomen. Dat lukte net en toen Jan Lammers niet de scherpste zet deed sloeg het spelbeeld om en dwong Alfred schijfwinst af. Na bijna 5 uur spelen, kon toch nog een overwinning worden bijgeschreven in een dammeneindspel.

BordApeldoornDEZ Laren106
1Hans Luchies (912)Tonny Roeterdink (1009)115
2Fred van Amersfoort (1005)Tom Knapen (1069)116
3Adrie Koedoot (760)Hein van Dee (1111)117
4Willem van Starkenburg (893)Danny Dix (1140)113
5Jan Lammers (1161)Alfred van Lenthe (1037)028
6Dick Beking (1134)Johan Beltman (970)204
7Hans van Hal (1124)Gerrit Roeterdink (845)202
8Erik van der Haar (858)Herman Beuzel (805)201

DEZ Laren tegen DamRa

Datum :zaterdag 16 oktober 2021
Ronde :3
Wedstrijd :DEZ Laren tegen DamRa
Verslag :Alfred van Lenthe

Krachtig herstel Larense dammers

Na de pijnlijke nederlaag in Apeldoorn moest er vandaag gewonnen worden tegen Raalte. En dat lukte met maar liefst 6 overwinningen en zonder verliespartij. Raalte kwam door omstandigheden met 7 man, maar was wel zo netjes om dat 's ochtends al vroeg te melden. De beide opstellingen werden naast elkaar gelegd en Hein bleek de (on)gelukkige. Twee punten erbij, maar geen leuke dammiddag.

De teamleider had Gerrit bewust op bord 1 gezet, omdat in het verleden meermaals is gebleken dat Gerrit dan voor verrassingen kan zorgen. En als de tegenstander niet zijn sterkste spelers aan de hoogste borden zet, is het een normale krachtmeting. Dit keer trof Gerrit wel de sterkste opponent van de Sallanders. Gerrit liet zich al vrij vroeg in de wurggreep nemen via een korte vleugelopsluiting en kwam enigszins in ademnood. Maar Gerrit laat zich nooit gek maken en heeft in ieder geval nooit veel tijd nodig om een oplossing te vinden. Zijn tegenstander ruilde zich zelf uit de opsluiting en dacht de overgebleven stand wel te winnen. Gerrit dacht daar anders over en haalde een dam op bezet veld en bracht de stand naar 4-0.

Egbert trof in Jan van Buiten een op papier gelijkwaardige speler. Maar Egbert is een grillige, avontuurlijke speler, het kan bij hem alle kanten op. Zijn tegenstander nam een Springer doorstoot, waarna altijd prachtig spel ontstaat. Egbert had daar duidelijk geen zin in en ruilde de schijf gelijk af om kort daarna zelf een centrumvoorpost te nemen, zoals je die in de Agofonov-opening ook wel ziet. Hij bouwde een prachtige centrumstand op, maar overzag een 4-om-3 doorbraakzetje en moest in remise berusten.

De tegenstander van Danny is vast onlangs bij onze Herman wezen buurten en nam het kerkhof in. Herman is immers ook een trouw bezoeker van dit veld, maar had hem vast niet verteld dat dat ook wel vaak verkeerd afloopt. Dit keer ook. Danny speelde het vakkundig en nam op het juiste moment materiaalwinst, zonder bang te zijn om zijn tegenstander een dam te gunnen. Even later had Danny zelf ook een dam en maar liefst 3 schijven meer. Dat vond ook de Raaltenaar te gortig en gaf gelijk op.

Johan was de tweede speler die remise haalde. Ik weet niet zo goed of hij daar nu blij mee moest zijn of niet. Johan miste op de 39e zet een vrij eenvoudige 2-om-2 doorbraak, waarmee de winst wel makkelijk gehaald zou kunnen worden. Daarna werd hij eigenlijk weggespeeld, maar als een ware Houdini wist hij dat te voorkomen. Het was ook wel een wat merkwaardige partij. Zijn tegenstander wilde koste wat kost klassiek spelen en Johan wilde dat koste wat kost voorkomen en ruilde naar een avontuurlijk standje toe, die echter snel uitgedund werd. Toen zijn tegenstander de kans kreeg de volle lange vleugel te ontwikkelen tot een acceptabele centrumstand, kwam Johan in problemen, hij wist daar moeilijk raad mee. Remise misschien dan toch wel een terechte uitslag.

Tonnie speelde een degelijke opening en vond dat blijkbaar zelf wat saai. Hij was waarschijnlijk bij het bord van Egbert langsgelopen en dacht "dat kan ik ook" en nam een voorpost op 23 en speelde dat vervolgens prima verder en wist een betere stand te bereiken. Zijn tegenstander dacht naar remise af te wikkelen en een doorbraak te nemen die beiden op dam zou brengen. Dat klopte ook wel. Tonnie gaf hem nog sneller dam dan waar hij op gerekend had, maar nam deze gelijk weer af en kon ook 2 punten bijschrijven.

Herman was in Apeldoorn zichtbaar teleurgesteld door zijn snelle verlies. Hij speelde zijn opening zeer sterk en bouwde rustig op. Toen Herman een sterke hekstelling in dreigde te nemen, nam zijn tegenstander een dubieuze voorpost. Herman had geduld en schijfwinst was een kwestie van tijd. Zijn geduld werd terecht beloond met een mooie overwinning tegen een tegenstander met een mooie naam.

Tom was als laatste bezig om ook wat hoger op de topscorerslijst te klimmen. Dan was winst nodig. Hij speelde een Tjecholev opening, waar zijn tegenstander niet echt in mee ging. In het middenspel werd afgestevend op een klassieke stand, waarbij Tom goed gezien had dat de tempoverhouding niet in zijn voordeel was, maar dat dat ruim gecompenseerd werd door een hangschijf op 45. Ook had Tom sterk gezien dat zijn geplaatste "offer van Dussaut" in alle varianten gewonnen was. Het offer is al bekend uit de 19e eeuw, maar blijft fascineren. Je staat bewust een schijf achter, maar door een dubbele dreiging win je toch. Daarmee was een monsterscore een feit. De volgende ronde zijn we vrij en op 13 november mogen we naar Kampen voor een echte damkraker in deze oude Hanzestad.

BordDEZ LarenDamRa142
1Gerrit Roeterdink (845)Hilco Braakman (1092) 202
2Tom Knapen (1069 John Folkers (982) 208
3Egbert Harkink (1098) Jan van Buiten (1074) 113
4Johan Beltman (970) Gerrit Visscher (922) 115
5Danny Dix (1140) André Klein Tank (940) 204
6Hein van Dee (1111) niet opgekomen 201
7Tonnie Schutte (909) Hein Hulzebosch (808) 206
8Herman Beuzel (805) Berend van Lenthe (730) 207

SSS Kampen tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 13 november 2021
Ronde :4
Wedstrijd :SSS Kampen tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Larense dammers kampen tegen Kampen

Op zaterdag 13 november moest ons eerste de strijd aan binden met SSS Kampen, de koploper. SSS staat voor Strijt Sonder Spijt. En spijt kregen de dammers uit de mooie Hanzestad niet. Van tevoren gaven ze in hun openingswoord aan dat ze boven hun stand leefden en dat ze ons als tegenstander hoger inschatten. Zij waren dan ook het meest blij met de uiteindelijke 8-8 gelijke stand. Maar met 3 verliespartijen van onze kant, hadden we denk ik ook geen overwinning verdiend.

Herman liet de eerste nul aantekenen. Hij bouwde zijn stand flexibeler op, maar trapte helaas in een enigszins verborgen, maar standaard damzet. Gerrit trok de stand weer gelijk, natuurlijk zoals we hem kennen: met een slagzet. Een doorbraak voor 2 schijven met vakkundige afwikkeling.

Alfred had duidelijk zijn dag niet. Hij rekende veel, maar op de verkeerde momenten. Hij kwam superieur uit de opening, doordat zijn tegenstander de kortevleugelopsluiting verkeerd behandelde. Alfred nam een 3 om 3 doorbraakcombinatie en had lang gerekend of de afwikkeling daarna gunstig voor hem zou zijn of niet. Dat lange rekenen was nergens voor nodig, een ander tempo, zoals Hein op toernooibase aangaf, had een snelle winst opgeleverd. Nu werd het een vrij gelijkwaardige partij waarop Alfred op het goede moment niet even doorgerekend had. Hij dacht door te breken, maar knoopte zichzelf op. Weer twee punten achter.

Hein bereikte aan het kopbord niets. Het evenwicht werd geen moment verbroken en beiden namen af en toe een vereenvoudigende ruil. Remise was dan ook een terechte uitslag. Hein had daarna meer te kampen met het genieten van zijn eigen gebrouwen biertje buiten. Dat werd door een enkele Kampenaar van het dorpshuis niet gepruimd. Ze vonden hem maar asociaal...

Tonny gaf van te voren aan persé te willen winnen. Die motivatie betaalde zich uit. Hij nam een voorpost die uiteindelijk door zijn tegenstander werd afgeruild, maar waarbij Tonny in de resterende 10 om 10 stand de makkelijker opbouw had. Tonny liet het bewust klassiek worden, omdat zijn tegenstander met een hangschijf op 9 zat die in dat soort standen dodelijk is en hij profiteerde maximaal en trok de stand weer gelijk. Een kleine overwinning zat er nog in. Tonnie stond weliswaar onder druk, maar zou het misschien nog remise kunnen houden. Tom stond een schijf voor en Danny had een wat makkelijker stand. Zou het dan toch?

Helaas lukte dat net niet. Tom wist zijn plusschijf nog wel in winst om te zetten. Deze had hij simpel via een 1 om 2 gewonnen na ruim 25 zetten spelen. Tom moest nog wel secuur spelen, maar dat is hem wel toevertrouwd.

Danny kreeg het helaas niet rond. Optisch leek zijn stand voordelig met een voorpost op 23 en met Danny's eindspelkennis hadden velen goede hoop. Door taai verzet van zijn tegenstander, zat er niet meer in dan een puntje. Die tegenstander ligt ons blijkbaar niet. In eerdere jaren beten Egbert Harkink en Alfred van Lenthe, ondanks fors hogere rating, ook hun tanden stuk op hem en moesten in remise berusten. Maar het was wel het achtste punt.

Op dat moment was echter al duidelijk dat Tonnie het niet zou redden tegen het 12 jarige supertalent Yulia Bintsarovska. Een meisje met ambities, ze wil wereldkampioen worden bij de meisjes en later bij de vrouwen. Dan zit ze op koers, met het recent behaalde Nederlands kampioenschap en een 6e plek op het WK. Het ging lang gelijk op, maar Yulia bouwde een mooie forcing in de stand toen Tonnie de partij klassiek wilde maken. Na 14-20 liep Tonnie met 30-25 op deze schijf en had niet gezien dat er een 4 om 4 zetje in zat met een voordelig eindspel voor zijn jonge opponent. Hoewel "kenners" aangaven dat het nog remise te maken was, kon Tonnie dat achter het bord niet vinden en eindigde de topper dus in een gelijk spel.

Over 14 dagen staat een nieuwe topper op het programma. Dan ontvangen we Eye 't Webdesign uit Wapenveld. Een wedstrijd die we dan zonder publiek moeten spelen, maar ik denk dat dat meer een nadeel is voor het Nederlands elftal dan voor onze spelers. Het blijft in ieder geval een spannende competitie met maar liefst 6 teams die strijden om het kampioenschap.

BordSSS KampenDEZ Laren88
1Teun van Gelder (1042)Hein van Dee (1111)114
2Henk Kamminga (1007)Tom Knapen (1069)026
3Harm Kist (884)Danny Dix (1140)117
4Johan Wezenberg (922)Tonny Roeterdink (1009)025
5Wim Dekker (1123)Alfred van Lenthe (1037)203
6Yulia Bintsarovska (857)Tonnie Schutte (909)208
7Geert van der Molen (991)Gerrit Roeterdink (845)021
8Harwin Reuvekamp (925)Herman Beuzel (805)202

DEZ Laren tegen Eye-t Webdesign

Datum :zaterdag 27 november 2021
Ronde :6
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Eye-t Webdesign
BordDEZ LarenEye-t Webdesign79
1Alfred van Lenthe (1037)Henk van Renselaar (937)027
2Herman Beuzel (805)Alie Beekman-van Duinen (1078)026
3Hein van Dee (1111)Erik Bakker (1044)024
4Egbert Harkink (1098)Gerrit Eilander (946)115
5Tonny Roeterdink (1009)Albert Lusink (1116)111
6Danny Dix (1140)Harry Beekman (1068)118
7Johan Beltman (970)Jaap Stegeman (824)203
8Tonnie Schutte (909)Samantha Regterschot202

DEZ Laren tegen De Vechtstreek Gramsbergen

Datum :zaterdag 19 februari 2022
Ronde :10
Wedstrijd :DEZ Laren tegen De Vechtstreek Gramsbergen
BordDEZ LarenDe Vechtstreek Gramsbergen79
1Tom Knapen (1069)Jan Siegers (903)208
2Gerrit Roeterdink (845)Johan van Aalderen (1082)021
3Egbert Harkink (1098)Leo Peters (1034)203
4Hein van Dee (1111)Jan Nijmeijer (1182)024
5Tonny Roeterdink (1009)Jan Meester (961)112
6Johan Beltman (970)Gerrit Draaisma (1097)026
7Tonnie Schutte (909)Evert Schuttert (896)117
8Herman Beuzel (805)André Nijmeijer (1120)115

Harderwijk 2 tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 5 maart 2022
Ronde :11
Wedstrijd :Harderwijk 2 tegen DEZ Laren
BordHarderwijk 2DEZ Laren115
1Bert Foppen (1087)Tom Knapen (1069)028
2Wout Mensink (1041)Tonny Roeterdink (1009)116
3Jaap van de Werfhorst (1106)Gerrit Roeterdink (845)203
4Eibert Smit (976)Tonnie Schutte (909)117
5Jan Pluim (883)Herman Beuzel (805)115
6Wouter van den Berg (1023)Johan Beltman (970)204
7Jan van der Pol (915)niet opgekomen202
8Wout Foppen (800)niet opgekomen201

DIOS/IJsselstreek CT tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 19 maart 2022
Ronde :7
Wedstrijd :DIOS/IJsselstreek CT tegen DEZ Laren
BordDIOS/IJsselstreek CTDEZ Laren115
1Allard van Tongeren (905)Hein van Dee (1111)026
2Bernard Renting (903)Tom Knapen (1069)027
3Clemens Keurentjes (858)Egbert Harkink (1098)028
4Theo Baks (677)Alfred van Lenthe (1037)022
5Jan NijlandDinand Stegeman (904)025
6Jan von Kann (644)Gerrit Roeterdink (845)021
7Gerrit Klompenhouwer (834)Herman Beuzel (805)113
8Gerrit van Wijk (435)Johan Beltman (970)024

DEZ Laren tegen Hartholt Olie CT

Datum :zaterdag 2 april 2022
Ronde :8
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Hartholt Olie CT
BordDEZ LarenHartholt Olie CT610
1Tom Knapen (1069)Jan Rensink (938)117
2Egbert Harkink (1098)Dick Dijk (836)202
3Tonny Roeterdink (1009)Jan van der Kolk (946)113
4Johan Beltman (970)Frits Gerritsen (1004)115
5Gerrit Roeterdink (845)Wim Leijssenaar (932)021
6Tonnie Schutte (909)Peter van der Velden (988)028
7André Haijtink (828)Henk Smit (1036)024
8Gerard Dimmendaal (806)Erik Ploeger (872)116

Gelderse clubcompetitie

In het seizoen 2021/2022 komt DEZ Laren 1 en 2 uit in de Eerste klasse A (6-tallen)

Eerste klasse Oost Eerste klasse Oost
DEZ Laren 1 DEZ Laren 2
André Haijtink (TL) Appie Bielderman
Gerrit Roeterdink Dinand Stegeman
Jan Koerselman Egbert Harkink
Johan Beltman Henk Straalman
Tonnie Schutte Herman Beuzel (TL)
Tonny Roeterdink Gerrit Reurslag


DEZ Laren 1 tegen DEZ Laren 2

Datum :dinsdag 12 oktober 2021
Ronde :1
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DEZ Laren 2
Verslag :André Haijtink

De eerste ronde van het nieuwe seizoen gaat zoals gebruikelijk tussen het 1e en 2e team van onze Larense damvereniging. Na het scannen van de QR codes kan de strijd eindelijk losbarsten nadat we een jaar lang droog hebben gestaan. Met wat hulp van Tonny Roeterdink bij instellen van de klokken waren we er klaar voor. Voor het eerst werd er gespeeld met 45 minuten speeltijd bij aanvang + 1 minuut na elke druk op de klok. Bij de 2 borden kwam er al vrij vroeg een speler op schijfwinst te staan. Dit was Gerard Dimmendaal tegen Johan Beltman en André Haijtink tegen Appie Bielderman. Appie kwam een schijf achter met een dubbele ruil, maar was zich hier in eerste instantie nog niet van bewust. Nadat later in de wedstrijd nog een schijf werd gewonnen door André was het overwicht te groot en kan de partij winnend worden afgesloten. Net daarvoor was de partij tegen Johan en Gerard beslist. Johan had de partij ondanks zijn achterstond toch nog om kunnen zetten naar winst door Gerard op te sluiten en er voor hem geen vrije zet meer overbleef. Aangezien Gerrit Roeterdink verhinderd was vanwege zijn wedstrijd bij de BDV hadden van Hein van Dee gevraagd in te vallen voor DEZ1. En dat hij goed tegen Dinand Stegeman, want ook hij scoorde 2 punten. Tussenstand tussen 6 tegen 0. Vervolgens bleef het lang stil met gelijke standen op de laatste 3 borden. Tonnie Schutte en Henk Straalman kwamen in een 4 tegen 4 eindstand tegenover elkaar te staan en besloten tot remise. Dit werd het ook bij de partij tussen Jan Koerselman en Herman Beuzel, ondanks dat Herman later van mening was dat hij de partij nog had kunnen winnen. Dan is aan bord 3 de partij tussen Tonny Roeterdink en Alfred van Lenthe nog onbeslist. Een mooie partij met Alfred vol in de aanval waarbij hij Tonny naar de flanken toe dreef. Beide spelers braken door naar dam waarbij Alfred 2 schijven meer had. Hij kon dit echter niet vasthouden. Een 1 om 3 bracht weer een gelijke stand op het bord, waarna ook hier tot remise werd besloten. Eindstand dus 9 tegen 3 in het voordeel van DEZ1.

NrDEZ 1 te LarenRating
gem. 963
DEZ 2 te LarenRating
gem. 767
9-3Volgorde
1Koerselman, Jan948Beuzel, Herman8051-15
2Beltman, Johan970Dimmendaal, Gerard (invaller)8062-01
3Roeterdink, Tonny1009Lenthe, Alfred van10371-16
4Dee, Hein van (invaller)1111Stegeman, Dinand (invaller)9042-03
5Haijtink, André828Bielderman, Appie3932-02
6Schutte, Tonnie909Straalman, Henk6561-14

DEZ Laren 2 tegen DCG Groesbeek 1

Datum :woensdag 27 oktober 2021
Ronde :2
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DCG Groesbeek 1

NrDEZ 2 te LarenRating
gem. 761
DCG 1 te GroesbeekRating
gem. 975
6-6Volgorde
1Harkink, Egbert1098Schoofs, Theo11252-06
2Beuzel, Herman805Bruin, Erik de9050-23
3Straalman, Henk656Draaisma, Gerrit10970-21
4Reurslag, Gerrit806Eijkhout, Leo10631-14
5Bielderman, Appie393Nillessen, Gerrit8832-05
6Dimmendaal, Gerard (invaller)806Kersten, Leo7741-12

DEZ 2 te Laren tegen WDV 2 te Winterswijk

Datum :dinsdag 8 maart 2022
Ronde :4
Wedstrijd :DEZ 2 te Laren tegen WDV 2 te Winterswijk
NrDEZ 2 te LarenRating
gem. 777
WDV 2 te WinterswijkRating
gem. 899
6-6Volgorde
1Stegeman, Dinand (invaller)904Hagen, Frank ten10720-21
2Beuzel, Herman805Spruijt, Kees10550-22
3Reurslag, Gerrit806Oonk, Erik9260-26
4Straalman, Henk656Doornink, Gerwin02-04
5Bielderman, Appie393Saouadogo, Augustin5412-05
6Harkink, Egbert1098Messersmid, Joop02-03

DEZ 1 te Laren tegen Zwart-Wit 86 1 te Malden

Datum :dinsdag 8 maart 2022
Ronde :4
Wedstrijd :DEZ 1 te Laren tegen Zwart-Wit 86 1 te Malden
Verslag :André Haijtink

Na een lange onderbreking is het eindelijk weer tijd voor de herstart van de competitie. Met een volle speelzaal, want ook DEZ2 speelt vanavond een thuiswedstrijd. Dat betekent dat er 12 digitale klokken beschikbaar moeten zijn. Dit bleek nog even een klein probleem kort voor aanvang aangezien van diverse klokken de batterijen leeg waren. Gelukkig waren we om 20.00 uur startklaar en konden we na de lange reis van onze tegenstanders beginnen. Waarschijnlijk heeft de tegenstander van Tonny Roeterdink langer in de auto gezeten dan achter het dambord, want dit werd al snel beslist in het voordeel van Tonny. Dan volgen er 3 remises van achtereenvolgens Gerrit Roeterdink, Tonnie Schutte en Jan Koerselman. Aan bord 1 was het Johan Beltman die het moeilijk had tegen Gerben te Raa. Johan bood knap tegenstand, maar kon er helaas net geen puntje uitslepen. Dat betekende een gelijke stand en ook de laatste partij van André Haijtink veranderde hier niets aan. Ook hier een remise wat de stand op 6 tegen 6 bracht.

NrDEZ 1 te LarenRating
gem. 918
Zwart-Wit 86 1 te MaldenRating
gem. 913
6-6Volgorde
1Beltman, Johan970Raa, Gerben te11410-25
2Roeterdink, Tonny1009Huijnk, Jan8442-01
3Koerselman, Jan948Janssen, Anton10251-14
4Haijtink, André828Bracht, Henk8691-16
5Schutte, Tonnie909Zegers, Piet8451-13
6Roeterdink, Gerrit845Bank, Co7531-12

DZW 1 te Warnsveld tegen DEZ 1 te Laren

Datum :donderdag 24 maart 2022
Ronde :5
Wedstrijd :DZW 1 te Warnsveld tegen DEZ 1 te Laren
NrDZW 1 te WarnsveldRating
gem. 1048
DEZ 1 te LarenRating
gem. 974
8-4Volgorde
1Bruijn, Gerrit de1229Harkink, Egbert (invaller)10981-15
2Graaskamp, Harry1141Lenthe, Alfred van (invaller)10372-04
3Hiddink, Bennie1062Roeterdink, Tonny10091-12
4Groen, Henk1085Beltman, Johan9702-01
5Bakker, Leen939Stegeman, Dinand (invaller)9041-16
6Zuijlen, Alfons van834Haijtink, André8281-13

DEZ 2 te Laren tegen DZW 1 te Warnsveld

Datum :dinsdag 5 april 2022
Ronde :6
Wedstrijd :DEZ 2 te Laren tegen DZW 1 te Warnsveld
NrDEZ 2 te LarenRating
gem. 777
DZW 1 te WarnsveldRating
gem. 969
4-8Volgorde
1Harkink, Egbert1098Bruijn, Gerrit de12291-15
2Straalman, Henk656Kampman, Rob9760-24
3Stegeman, Dinand (invaller)904Wiersma, Simon9261-11
4Bielderman, Appie393Huisjes, Jan9090-22
5Dimmendaal, Gerard (invaller)806Zuijlen, Alfons van8341-13
6Reurslag, Gerrit806Bakker, Leen9391-16

WDV 2 te Winterswijk tegen DEZ 1 te Laren

Datum :woensdag 6 april 2022
Ronde :8
Wedstrijd :WDV 2 te Winterswijk tegen DEZ 1 te Laren
NrWDV 2 te WinterswijkRating
gem. 884
DEZ 1 te LarenRating
gem. 927
5-7Volgorde
1Esselink, Thomas832Westhof, Tom (invaller)10081-14
2Spruijt, Kees1055Roeterdink, Tonny10091-12
3Hagen, Frank ten1072Beltman, Johan9701-15
4Oonk, Erik926Roeterdink, Gerrit8452-03
5Saouadogo, Augustin541Haijtink, André8280-26
6Elgershuizen, Jan876Stegeman, Dinand (invaller)9040-21

DCG 1 te Groesbeek tegen DEZ 1 te Laren

Datum :vrijdag 6 mei 2022
Ronde :6
Wedstrijd :DCG 1 te Groesbeek tegen DEZ 1 te Laren
NrDCG 1 te GroesbeekRating
gem. 1014
DEZ 1 te LarenRating
gem. 960
5-7Volgorde
1Schoofs, Theo1125Harkink, Egbert (invaller)10981-13
2Bruin, Erik de905Westhof, Tom (invaller)10080-25
3Eijkhout, Leo1063Haijtink, André8282-04
4Draaisma, Gerrit1097Roeterdink, Tonny10091-12
5Langen, Tom985Beltman, Johan9701-16
6Cillessen, André909Roeterdink, Gerrit8450-21

Zwart-Wit 86 1 te Malden tegen DEZ 2 te Laren

Datum :donderdag 12 mei 2022
Ronde :9
Wedstrijd :Zwart-Wit 86 1 te Malden tegen DEZ 2 te Laren
NrZwart-Wit 86 1 te MaldenRating
gem. 891
DEZ 2 te LarenRating
gem. 1014
4-8Volgorde
1Raa, Gerben te1141Beuzel, Herman8052-06
2Huijnk, Jan844Knapen, Tom (invaller)10690-25
3Holla, Ton739Wassink, Gerrit (invaller)12700-21
4Zegers, Piet845Lenthe, Alfred van10370-23
5Bank, Co753Harkink, Egbert10980-22
6Janssen, Anton1025Reurslag, Gerrit8062-04

Nationale clubcompetitie

In het seizoen 2019/2020 speelt Denk En Zet Laren mee in de Nationale Bondscompetitie 2e klasse B.

Tweede klasse B
DEZL (10-tal)
Alfred van Lenthe
Danny Dix
Dinand Stegeman
Egbert Harkink
Gerrit Roeterdink
Herman Beuzel (TL)
Johan Beltman
Johan Haijtink
Tonnie Schutte
Tonny Roeterdink

Zie ook Toernooibase

Damvereniging Denk En Zet Laren is erkentelijk voor de sponsoring van het Larense nationale competitie team door

Univé A+P FC
Univé Oost
Postbus 39, 7140 AA Groenlo
Tel 088 - 3 300 300
Fax 088 - 3 300 330
e-mail:
oost@unive.nl

DEZ Laren tegen TDT/Salland CT

Datum :zaterdag 29 februari 2020
Ronde :11
Wedstrijd :DEZ Laren tegen TDT/Salland CT
BordDEZ LarenTDT/Salland CT812
1Egbert Harkink (1110)Dick Beking (1129)026
2Alfred van Lenthe (1041)Hilco Braakman (1081)1110
3Tom Knapen (1053)Marco Veneboer (1097)024
4Tonny Roeterdink (1001)Ab Steenbergen (1055)209
5Johan Haijtink (1115)Jan van Buiten (1078)113
6Danny Dix (1153)John Folkers (987)027
7Tonnie Schutte (925)Jan Preuter (944)025
8Herman Beuzel (809)André Klein Tank (944)112
9Dinand Stegeman (913)Bart de Jong118
10Gerrit Roeterdink (849)Gerrit Visscher (932)201

DEZ Laren tegen Harderwijk 2

Datum :zaterdag 15 februari 2020
Ronde :10
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Harderwijk 2
BordDEZ LarenHarderwijk 2119
1Johan Haijtink (1115)Wout Mensink (1050)205
2Egbert Harkink (1110)Wouter van den Berg (1012)201
3Danny Dix (1153)Auke Steensma (1138)117
4Tom Knapen (1053)Bert Foppen (1101)1110
5Johan Beltman (966)Ton Eekelschot (1063)029
6Tonnie Schutte (925)Jakob de Vries (979)118
7Tonny Roeterdink (1001)Wout Foppen (805)206
8Dinand Stegeman (913)Jan van der Pol (932)114
9Gerrit Roeterdink (849)Eibert Smit (951)112
10Herman Beuzel (809)Jan Pluim (861)023

SSS Kampen tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 1 februari 2020
Ronde :9
Wedstrijd :SSS Kampen tegen DEZ Laren

BordSSS KampenDEZ Laren119
1Antoine Koster (1161)Tonny Roeterdink (1001)204
2Henk Kamminga (983)Johan Beltman (966)116
3Piet Dijkstra (966)Alfred van Lenthe (1041)027
4Harm Kist (888)Egbert Harkink (1110)115
5Nico Lugthart (1218)Gerrit Roeterdink (849)201
6Wim Dekker (1120)Johan Haijtink (1115)028
7Geert van der Molen (958)Tom Knapen (1053)113
8Henk Ramon (883)Tonnie Schutte (925)119
9Johan Wezenberg (912)André Haijtink (813)1110
10Harwin Reuvekamp (940)Henk Straalman (655)202

DEZ Laren tegen Hartholt Olie CT

Datum :zaterdag 18 januari 2020
Ronde :8
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Hartholt Olie CT

BordDEZ LarenHartholt Olie CT1010
1Johan Haijtink (1115)Jan van der Kolk (921)119
2Tom Knapen (1053)Gerrit Klaseboer (979)0210
3Egbert Harkink (1110)Jan Rensink (935)208
4Danny Dix (1153)Frits Gerritsen (999)021
5Tonny Roeterdink (1001)Wim Leijssenaar (931)204
6Dinand Stegeman (913)Harry Abbing (1003)115
7Johan Beltman (966)Bert Straetemans (848)202
8Tonnie Schutte (925)Henk Smit (1028)026
9Gerrit Roeterdink (849)Ronald Holterman (992)113
10Herman Beuzel (809)Peter van der Velden (1002)117

Witte van Moort 3 tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 4 januari 2020
Ronde :7
Wedstrijd :Witte van Moort 3 tegen DEZ Laren

BordWitte van Moort 3DEZ Laren614
1Willem Fokkert (728)Tonny Roeterdink (1001)024
2Johan van Dijk (1085)Johan Haijtink (1115)113
3Adriaan Noppers (968)Danny Dix (1153)021
4Mark Paters (978)Johan Beltman (966)207
5Roelof Schippers Sr. (826)Alfred van Lenthe (1041)118
6Bertwin Letteboer (1053)Tom Knapen (1053)1110
7Bennie Hendriks (654)Egbert Harkink (1110)025
8Bert Drent (654)Dinand Stegeman (913)022
9Koert Meuleman (844)Herman Beuzel (809)119
10Bennie Lawant (753)Tonnie Schutte (925)026

DEZ Laren tegen Dammers uit Oost 2

Datum :zaterdag 21 december 2019
Ronde :6
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Dammers uit Oost 2

BordDEZ LarenDammers Uit Oost 21010
1Tom Knapen (1053)Ralf Richters (1100)1110
2Danny Dix (1153)Jan Masselink (1153)201
3Johan Haijtink (1115)Isa van Haaren (310)118
4Alfred van Lenthe (1041)Harry Graaskamp (1122)023
5Johan Beltman (966)Ben Okken (1110)027
6Egbert Harkink (1110)Jaap de Vries (1064)204
7Dinand Stegeman (913)Simon Wiersma (944)205
8André Haijtink (813)Alexandra Betting (969)119
9Herman Beuzel (809)Michiel Bibbe (883)116
10Gerrit Roeterdink (849)Tom Westhof (979)022

WSDV Heteren Renkum CT tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 7 december 2019
Ronde :5
BordWSDV Heteren Renkum CTDEZ Laren515
1Henk Hoksbergen (1033)Danny Dix (1153)029
2Wim van Mourik (1000)Johan Haijtink (1115)0210
3Mara Langeveld (954)Alfred van Lenthe (1041)118
4Kees Maliepaard (1008)Egbert Harkink (1110)206
5Jeroen Gijsbers (584)Johan Beltman (966)024
6Eddie Weijman (772)Tonny Roeterdink (1001)022
7Hans Luchies (905)Dinand Stegeman (913)117
8Marjory Feyt (673)Tonnie Schutte (925)025
9Erik van Wingerden (485)Gerrit Roeterdink (849)113
10Mila Rijlaarsdam (441)Herman Beuzel (809)021

DEZ Laren tegen DES Lunteren 3

Datum :zaterdag 23 november 2019
Ronde :4

BordDEZ LarenDES Lunteren 31010
1Egbert Harkink (1110)Jaap van Hierden Sr. (1053)1110
2Tom Knapen (1053)Arjan van Galen (1249)114
3Alfred van Lenthe (1041)Cees van den Bosch (975)112
4Danny Dix (1153)Henk Timmer (1075)115
5Tonnie Schutte (925)Henri van Hierden (1149)027
6Tonny Roeterdink (1001)Jelte van Lokhorst (846)119
7Johan Beltman (966)Levien Cysouw (615)206
8Dinand Stegeman (913)Alex van Harn (898)113
9Gerrit Roeterdink (849)Frans Lamers (948)021
10André Haijtink (813)Gerrit Alink (871)208

DIOS/IJsselstreek CT tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 9 november 2019
Ronde :3
Wedstrijd :DIOS/IJsselstreek CT tegen DEZ Laren
Verslag :Herman Beuzel
DEZ verlaat laatste plaats in de Nat damcompetitie.

In een zeer spannende uitwedstrijd in Beltrum tegen DIOS/IJsselstreek werd een 12-8 overwinning geboekt. Maar liefst 5 partijen eindigden in remise. Het verschil werd gemaakt door de winstpartijen van Tonny Roeterdink, Tom Knapen en Johan Haijtink. DEZ staat nu op de 8e plaats.

BordDIOS/IJsselstreek CTDEZ Laren812
1Stefan von Kann (912)Danny Dix (1153)205
2Bernard Renting (920)Johan Haijtink (1115)021
3Peter AartsenDinand Stegeman (913)116
4Pascal Slutter (1014)Egbert Harkink (1110)118
5Jan Vesters (998)Johan Beltman (966)119
6Clemens Keurentjes (876)Tom Knapen (1053)027
7Gerrit Klompenhouwer (823)Tonny Roeterdink (1001)0210
8Jaap Vos (922)Tonnie Schutte (925)113
9Jan Fokkink (845)Gerrit Roeterdink (849)112
10Willie Ribbers (748)Herman Beuzel (809)114

DEZ Laren tegen DIOS Achterhoek 2

Datum :zaterdag 19 oktober 2019
Ronde :2
Wedstrijd :DEZ Laren tegen DIOS Achterhoek 2
Verslag :Herman beuzel

Het zaterdagteam (nationale competitie) moest in een thuiswedstrijd aantreden tegen het team van DIOS Achterhoek 2. 't Langenbaergh was bezet door andere festiviteiten waardoor werd uitgeweken naar het Kultuurhus.

Helaas ging de wedstrijd verloren met maar liefst 8-12 verloren. Tegenover 4 verliespartijen (Herman Beuzel, Dinand Stegeman, Egbert Harkink en Tonny Roeterdink) werd slechts 1 winstpartij genoteerd. Met enig geluk (maar dat moet je afdwingen) won Johan Beltman. Voor de kenners: dit was een "blauwe" notering dat wil zeggen het ratingverschil was meer dan honderd punten.

BordDEZ LarenDIOS Achterhoek 2812
1Johan Haijtink (1115)Gerben te Raa (1137)1110
2Tonny Roeterdink (1001)Cees Groen (979)028
3Egbert Harkink (1110)Harry Vos (1057)024
4Danny Dix (1153)Frank ten Hagen (1044)209
5Johan Beltman (966)Gerard Korten (1078)207
6Tonnie Schutte (925)Toon Baks (878)113
7Dinand Stegeman (913)Jay Amatmoestar (1004)025
8Herman Beuzel (809)Gerrit Klompenhouwer (823)022
9André Haijtink (813)Wim Sonderen (966)116
10Gerrit Roeterdink (849)Jaap Vos (922)111

Gooi & Eemland 2 tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 5 oktober 2019
Ronde :1
Wedstrijd :Gooi & Eemland 2 tegen DEZ Laren
Verslag :Herman Beuzel

Denk En Zet Laren komt, net als in voorgaande jaren uit in de 2e klasse B met teams uit Doetinchem, Beltrum , Harderwijk, Zwolle, Kampen, Wesepe, Westerhaar en Wageningen. Ook Damclub Gooi & Eemland zit in deze competitie en was afgelopen zaterdag in Bunschoten de 1e tegenstander.

Gerrit Roeterdink, bekend om zijn snelle partijen was ook dit keer als eerste uit, maar moest helaas wel de punten aan de tegenstander laten. Dinand Stegeman hield in een boeiende partij zijn tegenstander op remise. Tom Knapen kon vervolgens de 1e DEZ winstpartij van dit seizoen noteren. Zijn tegenstaander verscheen ruim een uur te laat aan het dambord en maakte in de daardoor ontstane tijdnoodsituatie een cruciale fout en kon dit niet meer corrigeren. Een verrassende nederlaag van nieuwbakken DEZ teamleider Johan Haijtink kon nog goed worden gemaakt door een knappe winstpartij van Tonny Roeterdink. Johan Beltman en Danny Dix moesten in remise berusten. Toen vervolgens Herman Beuzel zijn partij verloor was een teamnederlaag onafwendbaar. Alfred van Lenthe en Egbert Harkink waren als laatste spelers niet in staat om ondanks hun verwoede pogingen hun partijen met winst af te sluiten. Een 11-9 nederlaag was een feit en dat is jammer wat Gooi & Eemland was 1 van de teams met de laagste totaalrating.

BordGooi & Eemland 2DEZ Laren119
1Gerard Benning (1036)Alfred van Lenthe (1041)1110
2Lennart Bolks (815)Danny Dix (1153)116
3Jan Bouwmans (922)Tom Knapen (1053)023
4Michiel Luiten (981)Johan Haijtink (1115)204
5Jaap Langerak (934)Egbert Harkink (1110)119
6Huib Poort (837)Tonny Roeterdink (1001)027
7Henk de Groot (859)Johan Beltman (966)115
8Hans Loots (840)Gerrit Roeterdink (849)201
9Lammert Korlaar (759)Dinand Stegeman (913)112
10Levi Duijst (716)Herman Beuzel (809)208

Gelderse clubcompetitie

In het seizoen 2019/2020 komt DEZ Laren 1 en 2 uit in de 1e klasse (6-tallen)

Eerste klasse Oost Eerste klasse Oost
DEZ Laren 1 DEZ Laren 2
Gerrit Roeterdink André Haijtink (TL)
Herman Beuzel (TL) Appie Bielderman
Jan Koerselman Egbert Harkink
Johan Beltman Gerard Dimmendaal
Tonnie Schutte Gerrit Reurslag
Tonny Roeterdink Henk Straalman


DEZ Laren 1 tegen DVOIJ Terborg 1

Datum :dinsdag 18 februari 2020
Ronde :9
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DVOIJ Terborg 1
NrDEZ Laren 1Rating
gem. 912
DVOIJ Terborg 1Rating
gem. 946
4-8Volgorde
1Beltman, Johan966Bongers, Frank7361-15
2Koerselman, Jan923Daamen, Mario11060-21
3Roeterdink, Tonny1001Heutinck, Aloys10490-24
4Beuzel, Herman809Derksen, Paul9911-13
5Roeterdink, Gerrit849Renting, Bernard9200-22
6Schutte, Tonnie925Keurentjes, Clemens8762-06

DEZ Laren 2 tegen DZW Warnsveld 2

Datum :dinsdag 11 februari 2020
Ronde :9
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DZW Warnsveld 2
NrDEZ Laren 2Rating
gem. 842
DZW Warnsveld 2Rating
gem. 933
3-9Volgorde
1Haijtink, André813Zuijlen, Alfons van00-26
2Harkink, Egbert1110Visschers, Herman8032-04
3Dimmendaal, Gerard811Groen, Henk10980-23
4Reurslag, Gerrit819Wiersma, Simon9441-12
5Straalman, Henk655Klein Kranenbarg, Henk8810-21
6Bielderman, Appie0Huisjes, Jan9380-25

BDV Brummen 1 tegen DEZ Laren 1

Datum :donderdag 30 januari 2020
Ronde :8
Wedstrijd :BDV Brummen 1 tegen DEZ Laren 1

De op één na laatste ronde bracht DEZ Laren 1 naar Brummen waar werd aangetreden tegen het sterkere BDV. Teamleider Herman Beuzel was verhinderd, dus nam Tonny Roeterdink zijn rol waar. Al aardig vroeg op de avond was er enige commotie bij bord 5. Gerrit Roeterdink haalde er weer eens een mooie combinatie uit. Dit leverde eerst een schijf op, later meer en dus ook de winst. Dinand Stegeman wist op zijn bekende manier een degelijke remise op het bord te krijgen. Zulke invallers wil je altijd wel opstellen. Johan Beltman kwam in het middenspel een schijf voor, maar de dreiging op zijn rechtervleugel was wel groot. Zodanig groot zelfs dat hij daar weer een schijf moest inleveren. Maar wat erger was, hij kon de doorbraak niet pareren en kwam zelf nergens aan toe. Toen stond het 3-3. Jan Koerselman trof clubmakker Johan Haijtink, die hij eerder ook al in de onderlinge trof. De blamage van toen heeft hij weer redelijk rechtgezet via een goede remise. Tonny Roeterdink liet het op een tempopartijtje aankomen. Dat pakte aardig uit. Via een offer en ruilen kreeg hij een doorbraak ten koste van een schijf. De winst heeft hij echter niet kunnen vinden. En bij het nadammen ook niet. Tonnie Schutte kon in het middenspel zijn schijf achterstand goedmaken, maar raakte er later weer één achter. Het 3 om 4 steneneindspel leek weinig hoopvol, maar hij wist er toch nog een zwaar bevochten puntendeling uit te slepen. Met een 6-6 eindstand konden de Larenaren tegen twaalven tevreden weer huiswaarts keren.

NrBDV Brummen 1Rating
gem. 960
DEZ Laren 1Rating
gem. 930
6-6Volgorde
1Raa, Gerben te1137Roeterdink, Tonny10011-15
2Ooijen, Ab van924Beltman, Johan9662-03
3Haijtink, Johan1115Koerselman, Jan9231-14
4Westhof, Tom979Schutte, Tonnie9251-16
5Cijnssen, Hans742Roeterdink, Gerrit8490-21
6Bruinsma, Marten862Stegeman, Dinand (invaller)9131-12

DVOIJ Terborg 1 tegen DEZ Laren 2

Datum :donderdag 23 januari 2020
Ronde :8
Wedstrijd :DVOIJ Terborg 1 tegen DEZ Laren 2

NrDVOIJ Terborg 1Rating
gem. 946
DEZ Laren 2Rating
gem. 826
10-2Volgorde
1Bongers, Frank736Harkink, Egbert11100-21
2Daamen, Mario1106Haijtink, André8132-06
3Heutinck, Aloys1049Reurslag, Gerrit8192-02
4Derksen, Paul991Straalman, Henk6552-04
5Renting, Bernard920Stegeman, Gerrit (invaller)7332-03
6Keurentjes, Clemens876Bielderman, Appie02-05

DEZ Laren 1 tegen DIOS Beltrum 4

Datum :dinsdag 14 januari 2020
Ronde :7
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DIOS Beltrum 4

NrDEZ Laren 1Rating
gem. 912
DIOS Beltrum 4Rating
gem. 905
5-7Volgorde
1Roeterdink, Tonny1001Korten, Gerard10781-15
2Beltman, Johan966Baks, Toon8781-14
3Koerselman, Jan923Stoverinck, Theo10961-16
4Schutte, Tonnie925Ribbers, Willie7481-13
5Roeterdink, Gerrit849Kann, Stefan von9120-22
6Beuzel, Herman809Maarse, Jan7201-11

DEZ Laren 2 tegen DSV Sinderen 1

Datum :dinsdag 7 januari 2020
Ronde :7
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DSV Sinderen 1

NrDEZ Laren 2Rating
gem. 826
DSV Sinderen 1Rating
gem. 1034
1-11Volgorde
1Harkink, Egbert1110Grevers, Chris10711-13
2Reurslag, Gerrit819Seinhorst, Han12560-21
3Dimmendaal, Gerard811Wisselink, Gert10250-25
4Stegeman, Gerrit (invaller)733Rave, Jos9340-26
5Straalman, Henk655Westerveld, Michael10200-24
6Könniger, Karsten (invaller)0Seinhorst, Jan9000-22

BDV Brummen 1 tegen DEZ Laren 2

Datum :donderdag 19 december 2019
Ronde :6
Wedstrijd :BDV Brummen 1 tegen DEZ Laren 2

NrBDV Brummen 1Rating
gem. 957
DEZ Laren 2Rating
gem. 867
7-5Volgorde
1Raa, Gerben te1137Harkink, Egbert11102-03
2Westhof, Tom979Stegeman, Dinand (invaller)9131-16
3Haijtink, Johan1115Haijtink, André8130-22
4Ooijen, Ab van924Dimmendaal, Gerard8111-14
5Bruinsma, Marten862Reurslag, Gerrit8192-01
6Meenink, Herman725Stegeman, Gerrit (invaller)7331-15

WDV Winterswijk 2 tegen DEZ Laren 1

Datum :woensdag 11 december 2019
Ronde :6
Wedstrijd :WDV Winterswijk 2 tegen DEZ Laren 1
Verslag :Tonny Roeterdink

Op woensdag 11 december 2019 traden we aan tegen een directe concurrent, namelijk het tweede team van WDV Winterswijk. Al vrij vroeg was er een schrikmoment voor hun eerstebord speler Frank ten Hagen. Johan Beltman had namelijk voor hem nog een openingszetje in petto. De keuze was een schijf achterstand of dam tegen. Dit laatste werd het. Frank sloot de dam op en wist enkele zetten wonderbaarlijk de dam zonder schijfverlies af te pakken. In het veel latere eindspel met dammen werd het remise. Aan Larense kant werd er ook wat geblunderd. Tonnie Schutte wist een vermeende slag te berekenen als gelijk, maar kwam van een koude kermis thuis toen het tot schijfverlies leed. Hij wist dit verlies niet meer te boven te komen. Invaller Dinand Stegeman kwam in het late middenspel tot schijfwinst met doorbraak en bracht daarmee twee punten binnen. Gerrit Roeterdink kwam in een dammeneindspel, waarin tot remise besloten werd. Jan Koerselman zadelde de tegenstander op met wat randschijven in het eindspel en wist met tempovoordeel door te breken. Even later wist hij te winnen. Plaatsvervangend teamleider Tonny Roeterdink ontmoette voor de zoveelste keer Wim Sonderen. De vroegere partijen waren altijd een spektakel. En dat was het dit keer ook. In het late middenspel werd door Wim remise aangeboden. In de tijdnoodfase en met zicht op de onzekere stand op bord drie besloot Tonny door te dammen. Even leek hij op winst af te stevenen, maar het 5 om 4 dammeneindspel was vermoedelijk niet te winnen. Zelfs niet met alle schijven aan de kant. Al met al waren we zeker tevreden met de 5-7 overwinning!

NrWDV Winterswijk 2Rating
gem. 895
DEZ Laren 1Rating
gem. 930
5-7Volgorde
1Hagen, Frank ten1044Beltman, Johan9661-14
2Sonderen, Wim966Roeterdink, Tonny10011-16
3Bennink, Wim903Koerselman, Jan9230-25
4Jongkoen, Zeeg764Stegeman, Dinand (invaller)9130-22
5Esselink, Thomas810Schutte, Tonnie9252-01
6Elgershuizen, Jan882Roeterdink, Gerrit8491-13

DEZ Laren 2 tegen DVOIJ Terborg 2

Datum :dinsdag 3 december 2019
Ronde :3
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DVOIJ Terborg 2

NrDEZ Laren 2Rating
gem. 845
DVOIJ Terborg 2Rating
gem. 894
5-7Volgorde
1Haijtink, André8132-01
2Stegeman, Dinand (invaller)913Slutter, Pascal10140-26
3Harkink, Egbert1110Vesters, Jan9980-23
4Straalman, Henk655Drevers, Dick7552-05
5Stegeman, Gerrit (invaller)733Fokkink, Jan8451-14
6Bielderman, Appie0Giesen, Wim8600-22

DEZ Laren 1 tegen DZW Warnsveld 2

Datum :dinsdag 26 november 2019
Ronde :5
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DZW Warnsveld 2

NrDEZ Laren 1Rating
gem. 912
DZW Warnsveld 2Rating
gem. 896
5-7Volgorde
1Schutte, Tonnie925Groen, Henk10980-26
2Roeterdink, Gerrit849Wiersma, Simon9440-23
3Roeterdink, Tonny1001Klein Kranenbarg, Henk8810-25
4Beuzel, Herman809Huisjes, Jan9381-12
5Beltman, Johan966Visschers, Herman8032-01
6Koerselman, Jan923Jager, Henk7132-04

DEZ Laren 2 tegen DCZ Zevenaar 1

Datum :dinsdag 19 november 2019
Ronde :5
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DCZ Zevenaar 1
Verslag :André Haijtink

Op dinsdag 19 november kreeg Denk en Zet de dammers uit Zevenaar opnieuw op bezoek. Nadat ze eerder naar Laren waren gekomen om tegen DEZ1 te spelen stond nu de wedstrijd tegen DEZ2 op het programma. Eerstgenoemde wedstrijd ging verloren voor DCZ 1 dus we konden ervan uitgaan dat ze gebrand waren op een revanche. André Haijtink was hierbij het eerste slachtoffer. Al na 14 zetten kreeg André een dam tegen waarna verder spelen een hopeloze strijd zou worden. Hij gaf dan ook direct op. Henk Straalman en Gerard Dimmendaal deden het beter en wisten allebei één punt te halen. Helaas bleef het hierbij. Gerrit Stegeman verloor zijn partij en ook bij de laatste 2 partijen van Gerrit Reurslag en Appie Bielderman liep het niet goed af. Voor Gerrit zat er wellicht nog wel wat meer in, maar hij liet zijn dam vrij eenvoudig afpakken. Appie wist een verloren stond zowaar nog om te buigen in een stand waarbij er toch nog een remise mogelijk leek. Dit lukte toch net niet waardoor ook deze partij verloren ging. Met 2-10 verlies werd dit toch niet de avond waar we op gehoopt hadden.

NrDEZ Laren 2Rating
gem. 766
DCZ Zevenaar 1Rating
gem. 921
2-10Volgorde
1Haijtink, André813Donders, Coen11830-21
2Reurslag, Gerrit819Ooijen, Peter van9810-26
3Dimmendaal, Gerard811Aalderink, Jan8911-14
4Straalman, Henk655Geurds, Hans8351-12
5Stegeman, Gerrit (invaller)733Willemsen, Harry8280-23
6Bielderman, Appie0Kingma, Wietse8050-25

DSV Sinderen 1 tegen DEZ Laren 1

Datum :maandag 11 november 2019
Ronde :4
Wedstrijd :DSV Sinderen 1 tegen DEZ Laren 1
Verslag :Herman Beuzel

De huidige ranglijst in de 1e klasse Oost wordt aangevoerd door maar liefst 4 verschillende verenigingen. Hieronder ook DEZ Laren die afgelopen maandavond in Sinderen met 5-7 won van DSV. Het werd een spannende strijd met maar in de laatste 2 partijen kon DEZ de overwinningspunten binnenhalen. Tonny Roeterdink wist Jos Rave te verslaan en Johan Beltman won met een leuke eindspelfinesse van Jan Seinhorst. Een opmerkelijk resultaat voor Herman Beuzel: hij wist ondanks het ratingverschil van meer dan 200 punten toch remise te maken tegen Michael Westerveld.

NrDSV Sinderen 1Rating
gem. 948
DEZ Laren 1Rating
gem. 912
5-7Volgorde
1Rave, Jos934Roeterdink, Tonny10010-23
2Grevers, Chris1071Koerselman, Jan9232-05
3Westerveld, Michael1020Beuzel, Herman8091-14
4Seinhorst, Jan900Beltman, Johan9660-26
5Bruggink, Han955Roeterdink, Gerrit8492-02
6Lammers, Johan805Schutte, Tonnie9250-21

DIOS Beltrum 4 tegen DEZ Laren 2

Datum :dinsdag 5 november 2019
Ronde :4
Wedstrijd :DIOS Beltrum 4 tegen DEZ Laren 2
Verslag :André Haijtink

In de derde ronde van het kampioenschap moest het maar eens gebeuren. We wilden van de 0 punten af. We hadden aan DIOS Beltrum 4 een tegenstander die ook nog op 0 punten stond, dus dat beloofde een spannende strijd te worden. Appie Bielderman is dit seizoen voor het eerst een vaste speler in ons team. Nadat hij de eerste 2 ronden verhinderd was speelde hij vanavond voor het eerst mee en was hij met een remise gelijk succesvol. Met een stand waarbij hij zijn schijven vrij ver naar voren speelde verloor hij geen enkel moment de controle over de wedstrijd. Dinand trof vanavond aan het tweede bord de sterkste speler van DIOS4; op papier althans. Dinand zal gedacht hebben, "de aanval is de beste verdediging", want hij speelde één van z'n witte schijven zeer brutaal op veld 37 tussen de zwarte schijven. Helaas liep dat net verkeerd af, want na enkele slagenwisselingen kwam Dinand een schijf achter te staan. Ondanks dat hij zich daarna nog kranig heeft geweerd kon hij het verlies niet meer voorkomen. Gerrit Reurslag tekende vanavond voor 1 punt. Een gelijk opgaande strijd waarbij hij geen enkel moment het idee had dat hij voor de winst kon gaan, maar ook niet dat hij zou gaan verliezen. Bij Gerard Dimmendaal ging het ook een lange tijd gelijk op. Toch hij liet hij zich aan het eind nog verrassen en moest hij de partij opgeven. Wel op achterstand, maar gelukkig hebben we Egbert Harkink nog. Ook vanavond wist hij aan bord 1 te winst te incasseren. Dan moet André Haijtink de partij ook nog zien te winnen. Het zal toch niet opnieuw 7-5 verlies worden. Die uitslag hadden we de eerste 2 ronden ook al. Met wat tempovoordeel wist André eerder dam te halen dan de tegenstander. Hierdoor kon hij nog 2 schijven veroveren, maar dit bleek net niet voldoende voor de winst. We zullen toch nog wat langer moeten wachten op de eerste punten.

NrDIOS Beltrum 4Rating
gem. 905
DEZ Laren 2Rating
gem. 893
7-5Volgorde
1Baks, Toon878Harkink, Egbert11100-25
2Stoverinck, Theo1096Stegeman, Dinand (invaller)9132-02
3Kann, Stefan von912Haijtink, André8131-16
4Korten, Gerard1078Dimmendaal, Gerard8112-04
5Ribbers, Willie748Reurslag, Gerrit8191-13
6Maarse, Jan720Bielderman, Appie01-11

DEZ Laren 1 tegen DCZ Zevenaar 1

Datum :dinsdag 15 oktober 2019
Ronde :3
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DCZ Zevenaar 1

In de 3e ronde van de Gelderse competitie had ook DEZ-1 een thuiswedstrijd: 15 oktober kwam het 6-tal van DCZ Zevenaar op bezoek. Het ratingverschil was te verwaarlozen (943 om 932) maar de uitslag kende wel een groot verschil: het werd een 8-4 overwinning voor het Larens team.

NrDEZ Laren 1Rating
gem. 943
DCZ Zevenaar 1Rating
gem. 932
8-4Volgorde
1Beuzel, Herman809Donders, Coen11830-24
2Roeterdink, Tonny1001Ooijen, Peter van9811-15
3Beltman, Johan966Aalderink, Jan8912-03
4Harkink, Egbert (invaller)1110Kelderman, Gerrit8732-06
5Koerselman, Jan923Geurds, Hans8352-01
6Roeterdink, Gerrit849Willemsen, Harry8281-12

DVOIJ Terborg 2 tegen DEZ Laren 1

Datum :donderdag 10 oktober 2019
Ronde :2
Wedstrijd :DVOIJ Terborg 2 tegen DEZ Laren 1
Verslag :Herman Beuzel

Vorig jaar was DEZ oppermachtig en wonnen toen met 9-3, Hoe zou het nu gaan in Terborg?

Om maar met de deur in huis te vallen niet best: we verloren met 4-8.

Gerrit Roeterdink kwam al vroeg een schijf achter en kon die niet terugwinnen en de tegenstander wikkelde het fraai af naar winst. Herman Beuzel deed met zijn 40e zet een verkeerde afruil bood zijn tegenstander remise aan dat werd geaccepteerd, maar analyse achteraf was het op dat moment een verloren stand voor Herman, dus een gelukje.

Ook Tonnie Schutte maakte met een afruil een verkeerde keus en kreeg een compleet verloren stand op het bord. Jan Koerselman combineerde op fraaie wijze naar dam, maar na damafname ontstond er een gelijke stand die op het oog mogelijkheden voor winst voor Jan gaf. Maar z'n tegenstander verdedigde nauwkeurig en er viel aan remise niet te ontkomen. Zowel Johan Beltman als Tonny Roeterdink kregen van hun tegenstander remise aangeboden maar in het team belang werd dit afgeslagen en gingen ze voor de volle winst. Het lukt echter niet want ook deze partijen werden remise.

NrDVOIJ Terborg 2Rating
gem. 876
DEZ Laren 1Rating
gem. 912
8-4Volgorde
1Fokkink, Jan845Roeterdink, Tonny10011-15
2Vesters, Jan998Beltman, Johan9661-16
3Slutter, Pascal1014Schutte, Tonnie9252-02
4Drevers, Dick755Koerselman, Jan9231-13
5Frieling, Harald786Roeterdink, Gerrit8492-04
6Giesen, Wim860Beuzel, Herman8091-11

WDV Winterswijk 2 tegen DEZ Laren 2

Datum :woensdag 9 oktober 2019
Ronde :2
Wedstrijd :WDV Winterswijk 2 tegen DEZ Laren 2
Verslag :André Haijtink

Op woensdag 9 oktober speelde DEZ2 de wedstrijd in de 2 ronde van de Gelderse competitie. Ditmaal gingen we de strijd aan tegen WDV2 in Winterswijk. Nadat iedereen de weg naar het nieuwe clubgebouw had gevonden gingen we op jacht naar de punten. Voor Gerrit Reurslag zat dat er niet in, want hij had duidelijk z'n avond niet. Al snel kwam hij een schijf achter en na een 2e misser waarbij zijn tegenstander kon doorbreken naar dam hield hij het voor gezien. Hetzelfde overkwam Dinand Stegeman. Ook hij wist geen punten te scoren. Hierna volgden 2 remises voor Gerrit Stegeman en Gerard Dimmendaal. Met de 6-2 tussenstand kon het hooguit nog gelijk worden. Één remise was voor WDV voldoende en de tegenstander van André Haijtink bood dan ook gelijk remise aan. Wetend dat dit niet voldoende zou zijn werd dit tot 2 keer toe afgeslagen door André. Hopend op een fout van z'n tegenstander. Maar deze fout kwam niet en het werd zelfs nog lastig om de remise te behouden. Nu kon zelfs de mooie winstpartij van Egbert Harkink hier niets meer aan goedmaken. Want mooi was het wel hoe Egbert na een lange partij kort voor middernacht de winst naar zich toe wist te trekken. Net als in de vorige ronde werd een 7-5 nederlaag.

NrWDV Winterswijk 2Rating
gem. 877
DEZ Laren 2Rating
gem. 867
7-5Volgorde
1Sonderen, Wim966Harkink, Egbert11100-26
2Hagen, Frank ten1044Stegeman, Dinand (invaller)9132-02
3Bennink, Wim903Reurslag, Gerrit8192-01
4Elgershuizen, Jan882Haijtink, André8131-15
5Jongkoen, Zeeg764Dimmendaal, Gerard8111-14
6Klaassen, Wim702Stegeman, Gerrit (invaller)7331-13

DEZ Laren 2 tegen DEZ Laren 1

Datum :dinsdag 17 september 2019
Ronde :1
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DEZ Laren 1
Verslag :André Haijtink

Het nieuwe damseizoen is weer begonnen. Zoals gebruikelijk betekent dit dat het 1e en het 2e team van de Larense damvereniging in de eerste ronde het tegen elkaar mogen opnemen. Dit aangezien beide teams net als voorgaande jaren beide uitkomen in de 1e klasse Oost van de Gelderse Dambond. Het beloofde een spannende strijd te worden aangezien DEZ2 kon beschikken over enkele sterke invallers. De onderlinge krachtsverschillen waren op de meeste borden dan ook niet erg groot. Gerard Dimmendaal en Gerrit Stegeman zorgden met een remise voor de eerste punten. Gerrit Roeterdink haalde op fraaie wijze een dam tegen Gerrit Reurslag, maar deze kon direct worden afgenomen waardoor het spel met een gelijk aantal schijven konden worden voorgezet. Ook hier eindigde de partij in een gelijk spel. Op het eerste bord mocht Henk Straalman het opnemen tegen onze kersverse jubilaris Johan Beltman. Zijn 50 jaren damervaring gaven uiteindelijk de doorslag. Een partij die naderhand uitgebreid werd geanalyseerd. Met als conclusie dat alle mogelijke varianten nipt in het voordeel waren van Johan. Het was aan Egbert Harkink om de achterstand van DEZ2 weer gelijk te trekken in de partij tegen Tonnie Schutte. Nog 2 partijen onbeslist en een 4-4 tussenstand. De volgende uitslag viel op bord 4 waarbij Tonny Roeterdink invaller Dinand Stegeman wist te verslaan. Dus was het de opdracht aan André Haijtink om de winst binnen te halen tegen Herman Beuzel. Een lange, spannende partij, maar meer dan een remise zat er zeker niet in. Met een 5-7 uitslag toch weer winst voor DEZ1, maar aan de nodige spanning ontbrak het zeker niet.

NrDEZ Laren 2Rating
gem. 854
DEZ Laren 1Rating
gem. 881
5-7Volgorde
1Straalman, Henk655Beltman, Johan9660-23
2Haijtink, André813Beuzel, Herman8091-16
3Reurslag, Gerrit819Roeterdink, Gerrit8491-12
4Stegeman, Dinand (invaller)913Roeterdink, Tonny10010-25
5Harkink, Egbert1110Schutte, Tonnie9252-04
6Dimmendaal, Gerard811Stegeman, Gerrit (invaller)7331-11

Nationale clubcompetitie

In het seizoen 2018/2019 speelt Denk En Zet Laren mee in de Nationale Bondscompetitie 2e klasse B.

Tweede klasse B
DEZL (10-tal)
Alfred van Lenthe
Danny Dix
Dinand Stegeman
Egbert Harkink
Gerrit Roeterdink
Herman Beuzel (TL)
Johan Beltman
Johan Haijtink
Tonnie Schutte
Tonny Roeterdink

Zie ook Toernooibase

Damvereniging Denk En Zet Laren is erkentelijk voor de sponsoring van het Larense nationale competitie team door

Univé A+P FC
Univé Oost
Postbus 39, 7140 AA Groenlo
Tel. 088 - 3 300 300
Fax 088 - 3 300 330
e-mail:
oost@unive.nl

DEZ Laren tegen TDT/Salland CT

Datum :zaterdag 16 februari 2019
Ronde :11
Wedstrijd :DEZ Laren tegen TDT/Salland CT

BordDEZ LarenTDT/Salland CT614
1Danny Dix (1157)André Klein Tank (942)1110
2Alfred van Lenthe (1037)Hilco Braakman (1063)118
3Johan Haijtink (1097)Jan van Buiten (1086)205
4Tonny Roeterdink (995)Ab Steenbergen (1032)023
5Johan Beltman (968)Fred van Amersfoort (1042)029
6Tonnie Schutte (924)Bert Top (838)024
7André Haijtink (804)John Folkers (979)117
8Gerrit Roeterdink (856)Johan Bulstra (1139)112
9Dinand Stegeman (886)Jan Preuter (946)026
10Herman Beuzel (831)Rob Hendriks (1033)021

DIOS/WDV CT tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 2 februari 2019
Ronde :10
Wedstrijd :DIOS/WDV CT tegen DEZ Laren

BordDIOS/WDV CTDEZ Laren128
1Allard van Tongeren (932)Herman Beuzel (831)024
2Gerard Korten (1072)Johan Haijtink (1097)116
3Harry Vos (1042)Danny Dix (1157)207
4Jay Amatmoestar (1035)Johan Beltman (968)029
5Gert Wisselink (1013)Tonny Roeterdink (995)201
6Cees Groen (1011)Egbert Harkink (1094)025
7Gerben te Raa (1147)Tonnie Schutte (924)208
8Jaap Vos (937)Alfred van Lenthe (1037)1110
9Wim Sonderen (981)Gerrit Roeterdink (856)202
10John van Laarhoven (814)Gerard Dimmendaal (827)203

DEZ verslaat koploper

Datum :zaterdag 19 januari 2019
Ronde :9
Wedstrijd :DEZ Laren tegen WSDV 3
Verslag :Herman Beuzel

In de 9e ronde van de Nationale Competitie 2e klasse B heeft het Denk En Zet team een verrassende uitslag laten noteren: in een thuiswedstrijd werd de koploper WSDV uit Wageningen met maar liefst 14-6 verslagen. Teamleider Herman Beuzel opende de score door na ruim 2 uur spelen en 41 zetten de voorzitter van de Gelderse Dambond Gerhard Gerritsen op remise te houden. Danny Dix en Johan Haijtink lieten zoch niet verrassen door de zeer jeugdige tegenstanders, resp. Fernande de Graaf en Louise Gabbert te verslaan. Met de winst van Egbert Harkink werd een 7-1 tussenstand genoteerd alvorens Gerrit Roeterdink de winst moest laten aan zijn tegenstander Jaap Vink. Ook Dinand Stegeman trof met Majory Feyt een jeugdlid. Via een mooie combinatie ging de winst naar Dinand. Het winnende punt werd behaald door Tonny Roeterdink met zijn remise tegen Marie Gabbert. De langstdurende partij kwam op naam van Tom Knapen die met een geduldig eindspel de jeugdleider/trainer Gerard Zijleman wist te verslaan. De nog niet genoemde spelers van het DEZ team speelden remise: Johan Beltman tegen Jozef Linssen en Tonnie Schutte tegen Bas van Berkel. De voorlaatste wedstrijd wordt a.s. zaterdag gespeeld in Beltrum tegen DIOS-WDV CT.

BordDEZ LarenWSDV 3146
1Tom Knapen (1063)Gerard Zijlema (1031)2010
2Danny Dix (1157)Fernande de Graaf (606)204
3Johan Haijtink (1097)Luise Gabbert (748)202
4Tonny Roeterdink (995)Marie Gabbert (737)118
5Johan Beltman (968)Jozef Linssen (1086)117
6Tonnie Schutte (924)Bas van Berkel (979)119
7Egbert Harkink (1094)Nico Valkenburg (1033)203
8Gerrit Roeterdink (856)Jaap Vink (1085)025
9Dinand Stegeman (886)Marjory Feyt (564)206
10Herman Beuzel (831)Gerhard Gerritsen (934)111

DIOS/IJsselstreek CT tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 5 januari 2019
Ronde :8
Wedstrijd :DIOS/IJsselstreek CT tegen DEZ Laren

BordDIOS/IJsselstreek CTDEZ Laren317
1Dirk Reurink (891)Herman Beuzel (831)117
2Jan Vesters (994)Johan Haijtink (1097)028
3Bernard Renting (932)Danny Dix (1157)026
4Stefan von Kann (920)Johan Beltman (968)0210
5Toon Baks (906)Tonny Roeterdink (995)025
6Gerrit Kreunen (789)Egbert Harkink (1094)024
7Clemens Keurentjes (869)Tonnie Schutte (924)029
8Jan Fokkink (862)Dinand Stegeman (886)113
9Gerrit Klompenhouwer (845)Gerrit Roeterdink (856)112
10Gerrit van Wijk (462)Karsten Konniger021

DEZ Laren tegen Witte van Moort 3

Datum :zaterdag 8 december 2018
Ronde :7
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Witte van Moort 3

BordDEZ LarenWitte van Moort 3164
1Danny Dix (1157)Bennie Hendriks (672)201
2Herman Beuzel (831)Mark Paters (890)0210
3Johan Haijtink (1097)Roelof Schippers Sr. (824)209
4Egbert Harkink (1094)Bennie Lawant (762)202
5Dinand Stegeman (886)Koert Meuleman (850)208
6Tonny Roeterdink (995)Bennie Hessing Sr. (877)206
7Johan Beltman (968)Hilco Harms (843)205
8Tonnie Schutte (924)Bert Drent (660)203
9Gerrit Roeterdink (856)Arend Boertje114
10Alfred van Lenthe (1037)Adriaan Noppers (989)117

Eerste winst DEZ een feit; geen individuele nederlagen

Datum :zaterdag 24 november 2018
Ronde :6
Wedstrijd :Gooi & Eemland 2 tegen DEZ Laren

Met op papier de sterkste formatie gingen de Larense dammers vol goede moed op bezoek in Bunschoten. In een heus denksportcentrum werden de degens gekruist met Gooi en Eemland, een fusievereging. Soms zit het mee, en soms zit het tegen. Vandaag was een dag dat we eindelijk een terechte en verdiende overwinning konden meepakken, In 't Langenbaergh vooraf werd al afgesproken: niemand verliezen, dan moet het lukken ergens een overwinning mee te pakken.

Aan de beide onderste borden speelden Dinand en Gerrit degelijke remises. Op beide borden werd veel geruild en remise was dan ook een terechte uitslag. De eerste overwinning was voor Alfred, die een invaller trof, maar wel één met de hoogste rating. Dus ook daar de nodige voorzichtigheid van zijn kant. Rustig een ruiltje meepakken, letten op de tempi en er voor gaan als zich kansen voor doen. En die kwam er ineens in een al wat vlakke stand. Vogelenzang nam op de 35e een ruil naar 30, waardoor het tempovoordeel voor Alfred was en hij schijf 14 ongeremd naar 25 kon brengen door allerlei kleine finesses. Zes zetten later werd het al door een 3 om 3 beslist. Een mooie opsteker. Ondertussen stond onze kopman Danny echter onder druk. De vraag was niet of hij zou winnen, maar of hij nog een punt zou kunnen pakken met een dam tegen, maar compensatie in de vorm van drie plusschijven. Het werd een narrow escape, maar wel gelukt. Egbert speelde ondertussen ook een degelijke partij, waarbij de remisemarge nergens echt in gevaar kwam voor beide spelers.

Ondertussen had Johan Beltman een voordelige stand opgebouwd wat resulteerde in een plusschijf. Johan was er op gebrand om eindelijk een partij te winnen. Dat lukt hem in de onderlinge competitie vaak, maar in externe wedstrijden wil het nog niet vlotten. Nu leek een snelle winst voor het grijpen. Maar waren het zenuwen? De ene na de andere kans werd niet gegrepen en hij mocht nog lang zweten. Daar ging de rest niet op wachten. Tonny Roeterdink is de laatste tijd in vorm. In een gelijk opgaande partij trapte zijn tegenstander in een simpele 3 om 3 en de voorsprong van 4 punten was een feit. Ook Tom Knapen leek af te steven op een overwinning. Na circa 20 zetten had hij zijn tegenstander in de tang. Toch (door tijdnood?) lukte het Tom niet om door te drukken en vervaagde zijn voordeel. Sterker nog, Tom trapte in een simpele 2 om 3 doorbraak en kon nog net het vege lijf redden. Ondertussen had Johan Haijtink remise gespeeld in een mooie aanvalspartij tegen zijn vroeger leerling Willem Bor. En ook Tonnie Schutte lukte het niet om zijn mooie omsingeling tot winst te voeren. De overwinning was al een feit, maar die van Johan Beltman nog niet. Steeds meer zweetdruppels verschenen op zijn voorhoofd, maar uiteindelijk wist hij zijn dik verdiende overwinning binnen te halen. Een ruime 13-7 overwinning als verdienstelijk resultaat.

BordGooi & Eemland 2DEZ Laren713
1Anne Wouda (895)Danny Dix (1157)114
2Willem Bor (1021)Johan Haijtink (1097)117
3Gerard Benning (1038)Tom Knapen (1063)119
4Bert Roest (1028)Egbert Harkink (1094)115
5Henk Vogelenzang de Jong (1103)Alfred van Lenthe (1037)023
6Hans Loots (829)Tonny Roeterdink (995)026
7Huib Poort (833)Johan Beltman (968)0210
8Levi Duijst (726)Tonnie Schutte (924)118
9Lennart Bolks (797)Dinand Stegeman (886)111
10Jaap Langerak (923)Gerrit Roeterdink (856)112

Hartholt Olie CT tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 10 november 2018
Ronde :5
Wedstrijd :Hartholt Olie CT tegen DEZ Laren

BordHartholt Olie CTDEZ Laren119
1Wim Leijssenaar (930)Herman Beuzel (831)206
2Henk Smit (1027)Egbert Harkink (1094)112
3Bert Straetemans (865)Danny Dix (1157)027
4Harry Abbing (1006)Tom Knapen (1063)025
5Maikel Schotman (865)Dinand Stegeman (886)118
6Peter van der Velden (1003)Tonnie Schutte (924)1110
7Frits Gerritsen (1005)Tonny Roeterdink (995)119
8Gerrit Klaseboer (975)Johan Beltman (968)114
9Jan Rensink (945)Gerrit Roeterdink (856)201
10Jan van der Kolk (938)Gerard Dimmendaal (827)203

DEZ Laren tegen DES Lunteren 3

Datum :zaterdag 3 november 2018
Ronde :4
Wedstrijd :DEZ Laren tegen DES Lunteren 3

BordDEZ LarenDES Lunteren 3911
1Tonny Roeterdink (995)Arjan van Galen (1281)202
2Tom Knapen (1063)Evert Evers (1108)025
3Johan Haijtink (1097)Robbert Westerink (1125)118
4Danny Dix (1157)Jelte van Lokhorst (846)203
5Egbert Harkink (1094)Annemieke Stunnenberg-van de Kraats (958)209
6Johan Beltman (968)Johan de Haas (1017)024
7Gerrit Roeterdink (856)Erwin Jochemsen (908)021
8Tonnie Schutte (924)Michel Hendriksen Sr. (923)1110
9Dinand Stegeman (886)Frans Lamers (968)117
10Herman Beuzel (831)Alex van Harn (878)026

Harderwijk 2 tegen DEZ Laren

Datum :zondag 14 oktober 2018
Ronde :3
Wedstrijd :Harderwijk 2 tegen DEZ Laren

BordHarderwijk 2DEZ Laren128
1Henry Offenga (1183)Danny Dix (1157)119
2René Schaafsma (1149)Johan Haijtink (1097)116
3Wouter van den Berg (994)Egbert Harkink (1094)1110
4Wout Mensink (1055)Tom Knapen (1063)207
5Bert Foppen (1077)Johan Beltman (968)205
6Jan van der Pol (933)Tonny Roeterdink (995)024
7Jan Pluim (849)Dinand Stegeman (886)118
8Eibert Smit (970)Tonnie Schutte (924)201
9Jakob de Vries (995)Gerrit Roeterdink (856)112
10Tim SuierveldHerman Beuzel (831)113

Verlies in Achterhoekse derby

Datum :zaterdag 29 september 2018
Ronde :2
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Dammers Uit Oost 2
Verslag :Alfred van Lenthe

In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen moesten we opnieuw tegen een degradant aantreden. Dit keer onze vrienden uit Doetinchem. Een bekend team, met een aantal (oud-)Laren spelers. Het werd een spannende derby, waarbij de Doetinchemers uiteindelijk terecht aan het langste eind trokken. De gasten kwamen met twee jonge speelstertjes, die nu nog duidelijk te kort kwamen. Maar waar elk van ons hopelijk over een aantal jaren een hele kluif aan zullen hebben.

Gerrit beet het spits af. Hij kwam al snel een schijfje voor en niet veel later een dam. Ook Danny won daarna vrij snel tegen de andere jonge speelster. DUO had goed gegokt om haar aan bord twee te zetten, in de hoop onze sterkste speler daar te treffen. Een 4-0 voorsprong is mooi, maar inmiddels waren er al wel enkele zorgelijke standen. Johan Beltman trof aan het eerste bod ons oud clubgenoot Rodier Evers. Johan had zijn vizier niet op scherp staan en trapte in een eenvoudige damzet. Dezelfde slag damzet kwam er in de partij van Alfred. In half open klassiek leek het beste spel voor hem, maar op de 22e zet spelde hij naar de rand, waardoor hij de kans gaf zijn tegenstandster de korte vleugel te ontwikkelen, waarbij hijzelf zwaar onder druk kwam te staan. Hoe in één zet een stand volledig om kan slaan. Alfred koos bewust voor de ruil, waarbij de dam mogelijk nog tegenspel zou opleveren, als zijn tegenstandsters deze gezien had. Gelukkig niet, want de dam was gezond en zeker verloren. In de overblijvende stand waren de schijven weliswaar gelijk, maar het voordeel was duidelijk voor de derde dame in het Achterhoeks gezelschap. Door een onnauwkeurigheid kon Alfred er nog een finesse in vlechten en was blij met remise. Misschien achteraf door moeten spelen, maar ja wat heb je aan wijsheid achteraf. Herman Beuzel verloor helaas, waardoor de stand weer gelijk getrokken werd. Tegen clubgenoot Tom Weshof werd Herman op de 9e zet wel wat overmoedig, door brutaal naar het centrum te ruilen. Wat hij helaas niet gezien had, was het directe schijfverlies. Ondanks hard knokken, lukte het hem niet nog ergens compensatie te halen.

Toen waren er nog 10 punten te vergeven. Het kon alle kanten op, al leken de standen van de Dammers uit het Oosten toch wat makkelijker. Tonny Roeterdink had het zwaar tegen de ervaren Ben Okken. Op de 15e zet nam Tonny een 2 om 2 die positioneel niet meestal niet goed is. Het bekende blokje op de lange vleugel, werd hem fataal. Ben speelde dat ervaren tegen, waardoor Tonny 20 zetten later een schijf moest inleveren en later de partij. Omdat daarna geen Larenaar meer wist te winnen, was dit de beslissing. Dinand speelde een goede remise tegen Jaap de Vries. De gehele partij was het klassiek en Dinand kwam niet echt in gevaar. De partij van Johan Haijtink eindigde ook in remise, al leek het gedurende het verloop alle kanten op te gaan. Johan bouwde een mooie aanvalsstand op, maar leek zijn voorpost te verliezen, waardoor hij een 2-om-2 uitruil moest nemen. Die leek weer nadelig, totdat Johan een offer plaatste en daarna weer het goede van het spel leek te hebben. Maar ook Tom Rinner kent de nodige finesses en het was Johan die de remise moest zoeken, die hij dan ook vond. Precies genoeg. Egbert lukte het ook niet om te winnen tegen de oudste van de Rinner broers. Zijn Coupe Royal leek voordeel op te leveren, maar de plusschijf bleek niet te houden. In het eindspel was de winst net niet te halen. Inmiddels stond ook Tonnie Schutte onder de nodige druk tegen de sterke Jan Masselink. Tonnie heb je echter niet zomaar verslagen en in het lange dammeneindspel, met maar liefst 3 dammen voor zijn tegenstander, vond Tonnie toch nog knap het remisegaatje. Met als mooi resultaat een blauwe score bij de uitslagendienst. Een teken dat je een knappe prestatie hebt geleverd.

Met 1 punt uit 2 wedstrijden is het Larense begin wat teleurstellend, maar het seizoen is nog lang. Volgende keer proberen we de punten bij de Harderwijkse vissers mee te nemen.

BordDEZ LarenDammers Uit Oost 2911
1Johan Beltman (968)Rodier Evers (1020)023
2Danny Dix (1157)Marit van Haaren202
3Johan Haijtink (1097)Tom Rinner (968)118
4Egbert Harkink (1094)Hans Rinner (1061)1110
5Tonny Roeterdink (995)Ben Okken (1116)026
6Alfred van Lenthe (1037)Alexandra Betting (968)114
7Tonnie Schutte (924)Jan Masselink (1162)119
8Dinand Stegeman (886)Jaap de Vries (1029)117
9Herman Beuzel (831)Tom Westhof (982)025
10Gerrit Roeterdink (856)Meike Kokke201

Gelijke strijd in Wapenveld

Datum :zaterdag 15 september 2018
Ronde :1
Wedstrijd :Eye-t Webdesign tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

De kop is er weer af in het nieuwe seizoen. Johan Haijtink maakte zijn debuut voor de Larense hoofdmacht. En ook Tom Knapen was terug op het oude nest. Vol goede moed werd aangetreden in Wapenveld tegen het FC Volendam van de Tweede Klasse. Vorig jaar hadden ze het opnieuw niet gered in de Eerste Klasse. Dus een topper in het begin van de competitie. Het werd een gelijkspel en ik denk een terechte uitslag. Een enkel punt werd wellicht cadeau gedaan, maar daar kregen we ook weer net zoveel van terug.

Gerrit Roeterdink speelde een extra wedstrijd: "Wie is het eerste uit?". Na 30 zetten had Gerrit nog anderhalf uur op de klok, 9 minuten meer dan hij mee begon (!). Zijn stand leek toen echter al erg penibel, maar Houdine wist er keurig een punt uit te slepen. Het lukte hem niet om daarmee het snelst uit te zijn. Hij moest er nog 3 voor zich dulden.

De eerste was Tonny Roeterdink. Tonny speelde een keurige partij tegen zijn ervaren opponent. Rond de 40e zet koos Tonny ervoor de remise veilig te stellen door een 4 om 4 te nemen. Johan Beltman moest vandaag als enige een nederlaag slikken. Dat was sneu, want hij speelde prima, al was het opspelen van de kroonschijf in de partij zeker niet de beste zet. Alie Beekman maakte daar echter geen gebruik van. Rond de 40e zet liet Johan zich verrassen en moest plots een schijf inleveren. Dat was teveel van het goede.

Danny trok de stand weer gelijk. Zijn tegenstander bood echter zeer goed tegenstand, maar werd op het allerlaatste moment toch nog onnodig verrast door de remisestand toch nog verkeerd te behandelen. Danny nam dankbaar beide punten in ontvangst. Alfred kwam in opening en vroege middenspel wat beter te staan. Op het eind moest hij echter zelf de remise zoeken, die echter niet al te moeilijk was.

In de partij van Tom gebeurde weinig. Zijn tegenstander leek bij voorbaat tevreden met een punt en speelde daar ook naar. Remise was het enige logische resultaat. Bij Johan Haijtink was het veel spannender. In een mooie partij met wederzijdse flankaanval was het Johan die uiteindelijk in wat makkelijker spel leek te belanden. Maar zijn tegenstander speelde zeer bekwaam naar een gelijkwaardige remise.

In de laatste wedstrijd van de middag moest Egbert een punt binnen zien te halen in een nadelig dammeneindspel. Dat leek uiteindelijk niet te lukken, zeker niet toen zijn sterke tegenstander een tweede dam haalde. Maar je moet Egbert in het eindspel en onder druk nooit een kansje geven, die grijpt hij namelijk met beide handen. Mooi werk.

Nu mist u het verslag van de partijen van Tonnie, Gerrit en Herman. Ze eindigden alle 3 met een gelijkspel, maar vraag niet hoe. Bijzondere uitslagen, als je het spelverloop een beetje hebt gevolgd. Zelf maar even kijken in toernooibase, want deze partijen staan er bij het schrijven van dit stuk nog niet op. Gerrit haalde dus een mooi punt en kreeg een "blauwe" vermelding op Toernooibase. In de partij van Herman was een niet vaak voorkomend spelbeeld te zien, waarbij het lastig in te schatten was wie daar het meeste voordeel bij had. Ik denk toch Herman, want die had op het eind een dam en 3 schijven tegen een dam en een schijf. Binnen 1 zet kon Herman winnen en die 2 punten had ik al geteld. Hij koos toch verkeerd en moest teleurgesteld in remise berusten.

Tonnie Schutte leek een makkelijke overwinning te halen volgens een aantal Wapenvelders. Zelf heb ik maar heel even bij deze partij gekeken en het leek inderdaad niet al te moeilijk. Volgens Tonnie viel dat toch vies tegen en mogelijk heeft hij daar groot gelijk in. De beste stuurlui staan...

BordEye-t WebdesignDEZ Laren1010
1Henk van Renselaar (939)Danny Dix (1157)023
2Maikel van den Esker (1118)Johan Haijtink (1097)117
3Jacob de Greef (1132)Egbert Harkink (1094)1110
4Erik Bakker (1044)Tom Knapen (1063)116
5Albert Lusink (1109)Alfred van Lenthe (1037)115
6Henk Mostert Azn (1083)Tonny Roeterdink (995)111
7Alie Beekman-van Duinen (1081)Johan Beltman (968)202
8Freek Jongerman (909)Tonnie Schutte (924)119
9Harry Beekman (1073)Gerrit Roeterdink (856)114
10Gerrit Eilander (913)Herman Beuzel (831)118

Gelderse clubcompetitie

In het seizoen 2018/2019 komt DEZ Laren 1 en 2 uit in de 1e klasse (6-tallen)

Eerste klasse OostEerste klasse Oost
DEZ Laren 1DEZ Laren 2
Gerard DimmendaalAndré Haijtink
Gerrit RoeterdinkEgbert Harkink
Jan KoerselmanDinand Stegeman (TL)
Johan BeltmanHenk Straalman
Tonnie SchutteHerman Beuzel
Tonny Roeterdink (TL)Gerrit Stegeman


DVOIJ Terborg 1 tegen DEZ Laren 1

Datum :donderdag 21 februari 2019
Ronde :9
Wedstrijd :DVOIJ Terborg 1 tegen DEZ Laren 1
Verslag :Tonny Roeterdink

NrDVOIJ Terborg 1Rating
gem. 923
DEZ Laren 1Rating
gem. 918
7-5Volgorde
1Daamen, Mario1124Beltman, Johan9681-13
2Derksen, Paul991Roeterdink, Tonny9952-06
3Renting, Bernard932Koerselman, Jan9380-21
4Bongers, Frank754Dimmendaal, Gerard8271-14
5Keurentjes, Clemens869Roeterdink, Gerrit8562-02
6Wissing, Joep867Schutte, Tonnie9241-15

DZW Warnsveld 2 tegen DEZ Laren 2

Datum :donderdag 14 februari 2019
Ronde :9
Wedstrijd :DZW Warnsveld 2 tegen DEZ Laren 2

NrDZW Warnsveld 2Rating
gem. 841
DEZ Laren 2Rating
gem. 919
4-8Volgorde
1Harkink, Egbert10940-21
2Wiersma, Simon924Westhof, Tom (invaller)9821-14
3Huisjes, Jan943Stegeman, Dinand8860-23
4Visschers, Herman799Beuzel, Herman8311-15
5Zuylen, Alfons van0Haijtink, André8040-26
6Jager, Henk696Bielderman, Appie (invaller)02-02

DEZ Laren 2 tegen DVOIJ Terborg 1

Datum :dinsdag 5 februari 2019
Ronde :8
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DVOIJ Terborg 1

NrDEZ Laren 2Rating
gem. 937
DVOIJ Terborg 1Rating
gem. 953
5-7Volgorde
1Harkink, Egbert1094Heutinck, Aloys10482-01
2Westhof, Tom (invaller)982Daamen, Mario11241-14
3Haijtink, Johan (invaller)1097Derksen, Paul9911-15
4Beuzel, Herman831Renting, Bernard9320-23
5Haijtink, André804Keurentjes, Clemens8690-22
6Reurslag, Gerrit (invaller)813Bongers, Frank7541-16

DEZ Laren 1 tegen DCH Hengelo 1

Datum :dinsdag 29 januari 2019
Ronde :8
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DCH Hengelo 1
Verslag :Tonny Roeterdink

Op dinsdag 29 januari 2019 ontving DEZ Laren 1 de collega's van DCH Hengelo 1. Zij waren torenhoge favoriet om weer te promoveren naar de Gelderse Hoofdklasse, want met nog twee wedstrijden te gaan stonden ze drie punten voor. Eigenlijk snapten we ook niet waarom ze vorig jaar ook al weer gedegradeerd waren. Het team was in essentie hetzelfde gebleven. In Laren waren ze ook op volle oorlogssterkte. Alle spelers hadden een rating van 1000 of meer (gemiddeld 1089). Bij Laren was het net anders om: allemaal minder dan 1000 ratingpunten (gemiddeld 918).

Het eerste slachtoffer van de avond was Gerard Dimmendaal. In het middenspel kwam hij een schijfje achter en wist dat niet meer te compenseren. Gerard wist de zaterdag erna te melden dat hij achteraf gezien relatief eenvoudig toch remise had kunnen halen. Jan Koerselman stond in een lastige hekstelling in het middenspel. Hij koos ervoor een schijf te offeren om aan de andere vleugel verder te spelen, maar de gespeelde zet was niet de beste. Bij naspelen bleek dat het offer sowieso beter iets later had gekund. Gerrit Roeterdink had dit keer geen schijn van kans en verloor dus ook. Tonnie Schutte zat waarschijnlijk nog het dichtst bij remise. Toen die hem tussen de vingers weg slipte uitte hij wat krachttermen om zijn ongenoegen te laten blijken, vooral over zijn eigen spel. Johan Beltman miste ook zijn topvorm. In het middenspel kwam hij achter en hij verloor ook. Tonny Roeterdink wist het met een sterke middenaanval ook lang vol te houden tegen de Hengelose topper. Maar ergens een onnauwkeurigheid en de schijf achterstand was een feit. En ook hij kon een nul noteren. De afgetekende 0-12 eindstand maakte duidelijk dat DCH Hengelo 1 de terechte kampioen was.

NrDEZ Laren 1Rating
gem. 918
DCH Hengelo 1Rating
gem. 1089
0-12Volgorde
1Roeterdink, Tonny995Greef, Arnoud de12290-26
2Koerselman, Jan938Okken, Ben11160-22
3Beltman, Johan968Hoebink, Eddy10960-25
4Schutte, Tonnie924Vries, Jaap de10290-24
5Dimmendaal, Gerard827Evers, Rodier10200-21
6Roeterdink, Gerrit856Vos, Harry10420-23

DEZ Laren 1 vaster op de tweede plaats

Datum :dinsdag 22 januari 2019
Ronde :7
Wedstrijd :DIOS Beltrum 4 tegen DEZ Laren 1

Op 22 januari 2019 reden we in winterse omstandigheden met aangepaste snelheid naar Beltrum. DEZ Laren 1 moest het opnemen tegen DIOS Beltrum 4. Het was een vierpuntenwedstrijd, want Laren stond tweede en Beltrum derde in de eerste klasse regio Oost-Gelderland. Gerard Dimmendaal kwam in het middenspel een schijfje voor en leek lange tijd te gaan winnen. Toen hij later gelijk kwam heeft hij zelfs ergens kunnen verliezen, maar gelukkig voor hem bleef het evenwicht bewaard. Tonnie Schutte kwam in het middenspel liefst twee schijven voor en bracht daarmee de eerste winstpartij binnen. Gerrit Roeterdink had weer eens een wat minder goede positionele stand, maar wist dankzij een mooie doorbraakcombinatie de winst binnen te hengelen.

Tonny Roeterdink kwam in het middenspel extreem ver naar voren te staan met een zwakke linkervleugel, maar een sterke rechtervleugel. Na een ruiltje kreeg hij een 3-om-3 doorbraakcombinatie naar dam. Nadat de dam eraf ging stond hij een schijf voor en wist dat later om te zetten tot twee punten. Jan Koerselman was volgens eigen zeggen niet zo op dreef, maar hij weerde zich kranig op het eerste bord. Zo goed, dat hij duidelijk positioneel voordeel had, maar niet genoeg voor de winst. Johan Beltman kreeg een dam van zijn tegenstander. De daarop volgende damafname gaf een doorbraak tegen. Met weliswaar een schijf voorsprong kon hij de vijandelijke dam niet goed genoeg pareren. Met een 4-8 overwinning kwam Laren 1 hiermee vaster op de tweede plaats te staan. Komende week volgt de wedstrijd tegen het huizenhoge favoriete DCH Hengelo 1.

NrDIOS Beltrum 4Rating
gem. 915
DEZ Laren 1Rating
gem. 918
4-8Volgorde
1Korten, Gerard1072Koerselman, Jan9381-15
2Stoverinck, Theo1104Beltman, Johan9682-06
3Baks, Toon906Roeterdink, Tonny9950-24
4Kann, Stefan von920Roeterdink, Gerrit8560-23
5Ribbers, Willie753Schutte, Tonnie9240-22
6Maarse, Jan737Dimmendaal, Gerard8271-11

DSV Sinderen 2 tegen DEZ Laren 2

Datum :maandag 14 januari 2019
Ronde :7
Wedstrijd :DSV Sinderen 2 tegen DEZ Laren 2

NrDSV Sinderen 2Rating
gem. 785
DEZ Laren 2Rating
gem. 848
4-8Volgorde
1Tuenter, Henk840Haijtink, Johan (invaller)10971-13
2Colenbrander, Jan824Stegeman, Dinand8860-26
3Lammers, Johan821Haijtink, André8040-24
4Bruggink, Hennie809Beuzel, Herman8311-12
5Rutgers, Gert714Reurslag, Gerrit (invaller)8130-21
6Wassink, Dick702Straalman, Henk6562-05

DEZ Laren 2 tegen DCH Hengelo 1

Datum :dinsdag 11 december 2018
Ronde :6
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DCH Hengelo 1
Nr DEZ Laren 2 Rating
gem. 840
DCH Hengelo 1 Rating
gem. 1059
2-10 Volgorde
1 Harkink, Egbert 1094 Greef, Arnoud de 1229 1-1 6
2 Haijtink, André 804 Hoebink, Eddy 1096 0-2 3
3 Reurslag, Gerrit (invaller) 813 Evers, Rodier 1020 1-1 5
4 Beuzel, Herman 831 Vos, Harry 1042 0-2 2
5 Straalman, Henk 656 Vries, Jaap de 1029 0-2 4
6 Bielderman, Appie (invaller) 0 Vos, Jaap 937 0-2 1

DEZ Laren 1 tegen WDV Winterswijk 2

Datum :dinsdag 4 december 2018
Ronde :6
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen WDV Winterswijk 2
Verslag :Tonny Roeterdink

Na de nederlaag in Warnsveld volgde een thuiswedstrijd tegen Winterswijk 2. Qua puntentotaal een directe concurrent met slechts één puntje minder. Op bord 6 trof Gerrit Roeterdink een relatief nieuwe dammer. Gerrit kreeg in het eindspel geen poot aan de grond en kon nul punten noteren. Gerard Dimmendaal speelde stabiel als altijd en wist de remisegrens keurig te bewaken. Jan Koerselman leek op een voordelig dameindspel af te stevenen met twee schijven voorsprong. Maar het bleek onvoldoende voor de winst. Tonny Roeterdink maakte gebruik van een opspeelfoutje door schijfwinst af te dwingen. Naderhand volgde nog een winnende doorbraak in een positioneel goede stand. Johan Beltman kwam goed in het eindspel met een 5 om 3 dameindspel. Het was even onduidelijk of dit remise zou worden, maar de gekozen partijvoortzetting was een directe winst na de 2-om-2 damafname. Tonnie Schutte had tot na twaalven nodig om zijn tegenstander te overtuigen dat een 1 om 4 dameindspel meestal winnend is. De eindstand 8-4 was een mooie opsteker, want rond tienen was er nog nergens duidelijk voordeel zichtbaar.

NrDEZ Laren 1Rating
gem. 918
WDV Winterswijk 2Rating
gem. 881
8-4Volgorde
1Beltman, Johan968Sonderen, Wim9812-05
2Roeterdink, Tonny995Oonk, Erik9412-04
3Koerselman, Jan938Elgershuizen, Jan8931-13
4Schutte, Tonnie924Esselink, Thomas8342-06
5Dimmendaal, Gerard827Jongkoen, Zeeg7561-12
6Roeterdink, Gerrit856Doornink, Gerwin00-21

DCZ Zevenaar 1 tegen DEZ Laren 2

Datum :dinsdag 27 november 2018
Ronde :5
Wedstrijd :DCZ Zevenaar 1 tegen DEZ Laren 2

NrDCZ Zevenaar 1Rating
gem. 933
DEZ Laren 2Rating
gem. 890
6-6Volgorde
1Donders, Coen1162Harkink, Egbert10941-15
2Ooijen, Peter van1000Westhof, Tom (invaller)9821-16
3Kelderman, Gerrit856Stegeman, Dinand8860-22
4Geurds, Hans829Beuzel, Herman8311-11
5Willemsen, Harry817Straalman, Henk6561-13
6Drunen, Florian van0Bielderman, Appie (invaller)02-04

DZW Warnsveld 2 tegen DEZ Laren 1

Datum :donderdag 22 november 2018
Ronde :5
Wedstrijd :DZW Warnsveld 2 tegen DEZ Laren 1
Verslag :Tonny Roeterdink

Op donderdag 22 november was een korte reis genoeg om onze uitwedstrijd in Warnsveld te kunnen spelen tegen het tweede team van DZW. Op voorhand waren onze kansen goed, maar bij het zien van de zwaarte van de tegenstanders trok het optimisme al iets weg. Gerrit Roeterdink vergaloppeerde zich twee keer, want liefst twee keer kreeg hij een dam tegen. Na de laatste keer liet ie ook nog de kleine kans op remise lopen, waardoor een 1-om-4 verliezend dameindspel op het bord verscheen. Invaller Dinand Stegeman maakte dat meer dan goed. Hij wist een dam te halen en moest geduldig wachten op de kans om het winnend af te ronden. Gerard Dimmendaal liet zich het kaas van het brood eten. Hij leek op remise af te stevenen, maar ergens ging het toch fout. Johan Beltman maakte een degelijke remise. Tonny Roeterdink was goed op dreef en had een mooie aanvalsstand op het bord. Aan het einde had hij wat veel velden nog te overbruggen, maar wist het toch tot een gelijkwaardige remise te spelen. Jan Koerselman stond in het eindspel licht voordelig, maar niet genoeg voor de winst. Met een 7-5 nederlaag was dit onze eerste verliespartij van dit seizoen.

NrDZW Warnsveld 2Rating
gem. 906
DEZ Laren 1Rating
gem. 912
7-5Volgorde
1Groen, Henk1104Roeterdink, Tonny9951-15
2Klein Kranenbarg, Henk871Beltman, Johan9681-14
3Wiersma, Simon924Koerselman, Jan9381-16
4Huisjes, Jan943Roeterdink, Gerrit8562-01
5Visschers, Herman799Dimmendaal, Gerard8272-03
6Boor, Albert van der796Stegeman, Dinand (invaller)8860-22

Forse winst DEZ-2

Datum :dinsdag 13 november 2018
Ronde :4
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DIOS Beltrum 4
Verslag :Herman Beuzel

In de Gelderse competitie was er voor DEZ-2 op 13 november in de 4e ronde een thuiswedstrijd tegen de koploper van dat moment, DIOS uit Beltrum. Qua totale rating waren we exact aan elkaar gewaagd maar de eindstand gaf een een groot verschil te zien: 9-3 in het voordeel van DEZ. De eerste uitslagen waren nog voor DIOS want Tom Westhof verloor van Gerard Korten en Henk Straalman speelde remise tegen Jan Maarse. Dinand Stegeman bracht de eerste winst op het uitslag formulier door in het middenspel een foutje Toon Baks af te straffen en met een schijf voordeel keurig naar winst uit te spelen. Vervolgens liet André Haijtink zijn tegenstander Willy Ribbers in het eindspel alleen maar gedwongen zetten te laten doen en door een mooi finesse in het eindspel dit te bekronen met winst. Nadat Herman Beuzel een fout van Theo Baks had afgestraft was de teamwinst een feit. Dat in een beslissende fase van het eindspel Egbert Harkink zijn tegenstander Theo Stoverinck met een winnende combinatie verraste was het toetje op een mooi damavond.

NrDEZ Laren 2Rating
gem. 876
DIOS Beltrum 4Rating
gem. 876
9-3Volgorde
1Harkink, Egbert1094Stoverinck, Theo11042-06
2Westhof, Tom (invaller)982Korten, Gerard10720-21
3Stegeman, Dinand886Baks, Toon9062-04
4Beuzel, Herman831Baks, Theo6842-03
5Haijtink, André804Ribbers, Willie7532-05
6Straalman, Henk656Maarse, Jan7371-12

DEZ Laren 1 tegen DSD Sinderen 2

Datum :dinsdag 6 november 2018
Ronde :4
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DSD Sinderen 2
Verslag :Tonny Roeterdink

In de thuiswedstrijd van DEZ Laren 1 tegen DSV Sinderen 2 was Laren de duidelijke favoriet. Maar dat waren ze in de vorige wedstrijd tegen DCZ Zevenaar ook en toen verloren ze een wedstrijdpunt. Nu bleef het nog lang spannend. Tonnie Schutte won als eerste een schijfje in het middenspel en bouwde dit rustig uit tot een winstpartij. Gerrit Roeterdink won ook. Dit keer niet met een slagzet, maar puur positioneel. Gerard Dimmendaal gaf remise toen een drie om drie eindspel op het bord dreigde te komen zonder aantoonbaar voordeel. Jan Koerselman was goed op dreef, maar kwam dit keer niet verder dan een puntendeling. Tonny Roeterdink leek op een remise af te stevenen tot zijn tegenstander een simpele 2-om-2 doorbraak weggaf. Johan Beltman kwam in het middenspel een schijf voor en voerde dit vakkundig tot winst. Al met al was de 10-2 overwinning goed en nuttig, maar in het midden van de avond leken de winstcijfers niet zo hoog te worden. Mooi voor het bordsaldo dat dit toch lukte.

NrDEZ Laren 1Rating
gem. 918
DSV Sinderen 2Rating
gem. 785
10-2Volgorde
1Roeterdink, Tonny995Tuenter, Henk8402-05
2Koerselman, Jan938Colenbrander, Jan8241-14
3Beltman, Johan968Lammers, Johan8212-06
4Schutte, Tonnie924Bruggink, Hennie8092-01
5Roeterdink, Gerrit856Rutgers, Gert7142-02
6Dimmendaal, Gerard827Wassink, Dick7021-13

DVOIJ Silvolde 2 tegen DEZ Laren 2

Datum :donderdag 25 oktober 2018
Ronde :3
Wedstrijd :DVOIJ Silvolde 2 tegen DEZ Laren 2

NrDVOIJ Silvolde 2Rating
gem. 899
DEZ Laren 2Rating
gem. 834
6-6Volgorde
1Reurink, Dirk891Stegeman, Dinand8861-11
2Vesters, Jan994Harkink, Egbert10942-05
3Fokkink, Jan862Haijtink, André8040-24
4Huls, Ben879Beuzel, Herman8311-13
5Giesen, Wim867Stegeman, Gerrit (invaller)7331-12
6Drevers, Dick0Straalman, Henk6561-16

DCZ Zevenaar 1 tegen DEZ Laren 1

Datum :dinsdag 23 oktober 2018
Ronde :3
Wedstrijd :DCZ Zevenaar 1 tegen DEZ Laren 1
Verslag :Tonny Roeterdink

In de uitwedstrijd tegen DCZ Zevenaar waren we voor het eerst op de normale sterkte. Met nul punten op het conto van Zevenaar wenste Hans Geurds, de teamleider van Zevenaar, zijn team één of twee punten toe om van die hatelijke nul af te komen. Maar daar leek het niet op toen DEZ Laren al snel twee winstpartijen voor stond. Johan Beltman maakte een mooie 3 om 3 naar dam in het middenspel. En ook Gerrit Roeterdink kwam gemakkelijk op dam. Tonnie Schutte, normaal goed op dreef, vergaloppeerde zich dit keer waardoor hij een doorbraakcombinatie tegen kreeg. En Jan Koerselman was een maatje te klein aan het eerste bord, toen hij een moeilijk te vinden combinatie naar dam tegen kreeg. Met 4-4 als tussenstand kon het nog alle kanten op gaan. Gerard Dimmendaal bewaakte de remisemarge op zijn bord nauwkeurig. Op bord 2 was het wisselend voor Tonny Roeterdink. Aan het eind stond hij licht op voordeel, maar de doorbraak voor beide bleef net remise. Met 6-6 kwam de wens van Zevenaar toch nog uit.

NrDCZ Zevenaar 1Rating
gem. 894
DEZ Laren 1Rating
gem. 918
6-6Volgorde
1Donders, Coen1162Koerselman, Jan9382-04
2Aalderink, Jan894Roeterdink, Tonny9951-16
3Geurds, Hans829Beltman, Johan9680-21
4Kelderman, Gerrit856Schutte, Tonnie9242-03
5Willemsen, Harry817Dimmendaal, Gerard8271-15
6Kingma, Wietse807Roeterdink, Gerrit8560-22

DEZL-1 wint met ruime cijfers

Datum :dinsdag 9 oktober 2018
Ronde :2
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DVOIJ Silvolde 2
Verslag :Tonny Roeterdink

Het team van Denk En Zet Laren 1 mocht op 9 oktober het tweede team van DVOIJ uit Silvolde ontvangen. Het openingswoord van teamleider Tonny Roeterdink begon met het hopen dat de zesde speler uit Silvolde nog zou komen opdagen, want iemand was vergeten hem op te halen. Gelukkig kwam hij drie kwartier later alsnog. Helaas voor hem was hij ook aardig snel uit met een nederlaag. Gerard Dimmendaal gaf hem in het middenspel een dam en na het afnemen van die dam en via een mooie rondslag stond Gerard op dam ten koste van een schijfje. Dat was snel beslist. Even daarvoor had Gerrit Roeterdink al laten zien in vorm te zijn. Met zo'n drie kwartier op de klok kwam hij een schijf voor en speelde dat netjes uit. Dinand Stegeman speelde een gelijkwaardige remise. Tonnie Schutte stond al na een half uur een schijf voor tegen een toch wel sterke tegenstander. Ook hij kweet zich goed van zijn taak om de kostbare punten binnen te hengelen. Tonny Roeterdink kwam in de verdrukking te staan nadat hij op het kerkhofveld stond en zijn tegenstander niet in zetjes trapte. Gelukkig werd de schijf even later afgeruild. In het eindspel kwam het erg nauw. Na een sterke ruil resteerde een mooi vier-om-vier eindspel, dat goed voor hem uitkwam. Het was zijn eerste winst van dit bondscompetitie seizoen. Johan Beltman kwam via een foute zet in de verdrukking. Hij moest een plakker met doorbraak toestaan toen hij achter een tweeslag liep. Nadat de dam was gevangen stond hij een schijf voor. Misschien dat er nog een remisekansje in zat, maar zo ging het dus niet. Al met al was het een mooie overwinning met 9-3.

NrDEZ Laren 1Rating
gem. 909
DVOIJ Silvolde 2Rating
gem. 915
9-3Volgorde
1Roeterdink, Tonny995Reurink, Dirk8912-05
2Beltman, Johan968Vesters, Jan9940-26
3Schutte, Tonnie924Slütter, Pascal9982-04
4Dimmendaal, Gerard827Giesen, Wim8672-02
5Roeterdink, Gerrit856Huls, Ben8792-01
6Stegeman, Dinand (invaller)886Fokkink, Jan8621-13

DEZ Laren 2 tegen WDV Winterswijk 2

Datum :dinsdag 2 oktober 2018
Ronde :2
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen WDV Winterswijk 2

NrDEZ Laren 2Rating
gem. 860
WDV Winterswijk 2Rating
gem. 882
5-7Volgorde
1Harkink, Egbert1094Sonderen, Wim9812-06
2Stegeman, Dinand886Oonk, Erik9411-13
3Haijtink, André804Elgershuizen, Jan8930-24
4Beuzel, Herman831Bennink, Wim8880-21
5Reurslag, Gerrit (invaller)813Esselink, Thomas8341-12
6Stegeman, Gerrit (invaller)733Jongkoen, Zeeg7561-15

DEZL-1 wint net van DEZL-2

Datum :dinsdag 18 september 2018
Ronde :1
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DEZ Laren 2
Verslag :Tonny Roeterdink

De thuiswedstrijd van Laren 1 tegen Laren 2 beloofde een spannende strijd te worden. Topper Egbert Harkink had zich via de onderlinge competitie namelijk niet geplaatst voor het eerste team en zat dus in het tweede team. Hij had veruit de hoogste rating. Tegenstander en teamleider Tonny Roeterdink hield hem vanuit de hekstelling lang onder druk, maar kwam aan het einde toch zelf in de verdrukking. Een relatief simpele 3-om-5 maakte een eind aan zijn snode plannen. Gerrit Roeterdink wist tegen Herman Beuzel via damgeven en afpakken een mooie schijf voorsprong te verdienen in het eindspel, maar het was niet genoeg voor de winst. Ster-invaller Gerrit Reurslag speelde tegen debutant en ook invaller Appie Bielderman. Appie hield het lang vol, maar in het late middenspel werd een achterloop van hem bestraft. Gerrit kwam schijven voor en wist ook een winnende doorbraak daarmee te forceren. Gerard Dimmendaal en André Haijtink waren goed aan elkaar gewaagd. Gerard leek wat voordeel te hebben, maar moest berusten in remise. Tonnie Schutte had in de partij tegen Gerrit Stegeman het weer "op de heupen". Met sterk positiespel dwong hij voordeel af en liep naar dam. Hij liet echter Gerrit ook nog naar dam glippen, maar toen was Tonnie's voorsprong al groot genoeg om twee punten te kunnen bijschrijven. Johan Beltman leek in het eindspel enigszins onder druk te staan, maar dat bleek schijn. Hij had de stand goed onder controle om er een puntendeling uit te slepen. De eindstand was 7-5. Krap aan, maar wel verdiend al met al.

NrDEZ Laren 1Rating
gem. 897
DEZ Laren 2Rating
gem. 870
7-5Volgorde
1Beltman, Johan968Stegeman, Dinand8861-16
2Dimmendaal, Gerard827Haijtink, André8041-14
3Roeterdink, Tonny995Harkink, Egbert10940-21
4Roeterdink, Gerrit856Beuzel, Herman8311-12
5Schutte, Tonnie924Stegeman, Gerrit (invaller)7332-05
6Reurslag, Gerrit (invaller)813Bielderman, Appie (invaller)02-03

DEZ Laren 1 tegen BDSV Barneveld 1

Datum :dinsdag 12 maart 2019
Ronde :1
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen BDSV Barneveld 1
Verslag :Herman Beuzel

Het team van BSDV (Barneveld) was te sterk voor DEZ. Een ieder heeft volop tegenstand geboden maar uiteindelijk kwamen we te kort. Gelet op de ratingverschillen niet verwonderlijk.

NrDEZ Laren 1Rating
gem. 954
BDSV Barneveld 1Rating
gem. 1117
0-8Volgorde
1Beltman, Johan (invaller)968Kruijf, Matthias de13240-22
2Schutte, Tonnie (invaller)924Ingen, Ap van11440-21
3Harkink, Egbert (invaller)1094Pol, Evert van de11160-24
4Beuzel, Herman (invaller)831Blankenstijn, Ed8830-23

Kampioenschap van Gelderland voor teams sneldammen

Datum :vrijdag 5 april 2019
Wedstrijd :Kampioenschap van Gelderland voor teams sneldammen

Stand
PlNaamKlasseAW+=-PtBP
1DZW - Warnsveld 1Eerste klasse6330927
2DCN - Nijmegen 1Eerste klasse6321829
3WDV - Winterswijk 1Eerste klasse6321827
4BDV - Brummen 1Eerste klasse6402825
5CTD - Arnhem 2Eerste klasse6141625
6BDSV - Barneveld 2Eerste klasse6105219
7DEZ - Laren 1Eerste klasse6015116

Topscorer
PlNaamTeamBordAWPt
8Tom WesthofBDV - Brummen 1267
16Gerard DimmendaalDEZ - Laren 1466
16Gerrit RoeterdinkBDV - Brummen 1466
21Herman BeuzelDEZ - Laren 1364
24Dinand StegemanDEZ - Laren 1163
24Johan BeltmanDEZ - Laren 1263

Nationale clubcompetitie

In het seizoen 2017/2018 speelt Denk En Zet Laren mee in de Nationale Bondscompetitie 2e klasse B.

Tweede klasse B
DEZL (10-tal)
Alfred van Lenthe
Danny Dix
Dinand Stegeman
Egbert Harkink
Gerrit Roeterdink
Herman Beuzel
Johan Beltman
Sarah Hanhart
Tonnie Schutte
Tonny Roeterdink

Zie ook Toernooibase

Damvereniging Denk En Zet Laren is erkentelijk voor de sponsoring van het Larense nationale competitie team door

Univé  A+P FC
Univé Oost
Postbus 39, 7140 AA Groenlo
Tel. 088 - 3 300 300
Fax 088 - 3 300 330
e-mail:
oost@unive.nl

Witte van Moort 3 tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 17 februari 2018
Ronde :11
Wedstrijd :Witte van Moort 3 tegen DEZ Laren

BordWitte van Moort 3DEZ Laren137
1Jeroen Schokker (1015)Johan Beltman (986)206
2Mark Paters (887)Egbert Harkink (1100)028
3Adriaan Noppers (977)Tonny Roeterdink (1001)207
4Hilco Harms (860)Herman Beuzel (849)114
5Koert Meuleman (833)Alfred van Lenthe (1055)2010
6Bennie Hendriks (676)Tonnie Schutte (903)029
7Johan van Dijk (1115)Dinand Stegeman (899)021
8Willem Fokkert (768)Gerrit Roeterdink (875)203
9Bennie Lawant (744)André Haijtink (808)205
10Maaike Noppers (745)Willem Klein Wassink (784)202

DEZ Laren tegen DIOS-DVOIJ CT 2

Datum :zaterdag 3 februari 2018
Ronde :10
Wedstrijd :DEZ Laren tegen DIOS-DVOIJ CT 2

BordDEZ LarenDIOS-DVOIJ CT 2812
1Danny Dix (1163)Harry Vos (1042)1110
2Egbert Harkink (1100)Gerben te Raa (1127)117
3Dinand Stegeman (899)Jay Amatmoestar (1048)118
4Tonnie Schutte (903)Toon Baks (892)116
5Tonny Roeterdink (1001)Gert Wisselink (1018)209
6Gerrit Roeterdink (875)Bernard Renting (924)024
7Johan Beltman (986)Gerrit Klompenhouwer (851)111
8Herman Beuzel (849)Dirk Reurink (887)115
9Sarah HanhartJan Fokkink (891)022
10Thomas HanhartClemens Keurentjes (875)023

Ruime nederlaag tegen de koploper

Datum :zaterdag 20 januari 2018
Ronde :9
Wedstrijd :De Vechtstreek Oosterveen tegen Denk en Zet Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Met maar liefst 3 invallers werd afgereisd naar Gramsbergen om te proberen tegen de koploper een puntje (of meer) te pakken. Dat zat er niet in. Het werd een ruime, ietwat geflatteerde maar terechte nederlaag. Er werd geen enkele overwinning geboekt tegen maar liefst 5 nederlagen. Een beetje rekenaar komt dan op een verlies van 15-5.

We begonnen met 2 nederlagen van Gerard en Gerrit. Beiden enigszins ingecalculeerd, gezien het ratingverschil. Gerard maakte een positionele blunder in een al wel erg lastige stand en gaf gelijk op. Gerrit speelde weer heel snel. De opbouw was best goed, maar rond de 25e zet werden een aantal positioneel kromme zetten gespeeld, waar zijn ervaren tegenstander wel raad mee wist. Met enig geduld werd dat voordeel door hem dan ook verzilverd.

Toch leek het nog wel spannend te kunnen worden na ruim twee uur spelen. Danny en Alfred stonden heel goed en ook op de andere borden leek niet veel aan de hand. Dat veranderde echter snel. Herman bouwde zijn partij prima en overzichtelijk op, maar speelde op de 21e zet een postioneel slechte zet en kwam daarna in een wurgende kettingstelling terecht. Hij kwam daar niet meer uit en kon snel opgeven. Danny kwam op winnend voordeel door een sterk centrum te bezetten en vervolgens een schijf te winnen. Door te snel spelen, werd het toch nog remise, maar wel het eerste punt. De punten werden vervolgens door Willem verdubbeld. Hij speelde een puike partij waarbij het evenwicht nooit echt verstoord werd. In het eindspel had Willem zelfs licht voordeel, maar remise was de terechte en goede uitslag. André kwam veel tempi voor, maar liet het klassiek worden. En dan is een tempovoorsprong vaak nadelig. Via een kleine plakfinesse kwam zijn tegenstander op winnend voordeel. Met een 10-2 achterstand was er geen redden meer aan, al stonden de meeste borden van ons net wat beter, behalve Dinand die vocht voor een punt met een schijfje achter.

Tonnie probeerde opnieuw te winnen. De laatste tijd lukt hem dat ook, maar dit keer kreeg hij niet echt voet aan de grond. Na een grotere ruil van zijn tegenstander, zat er geen winst meer in. Alfred speelde op zich een prima partij en liet het met 4 tempi achterstand bewust klassiek lopen. Bovendien pakte hij een aantal belangrijke centrumvelden, waardoor de stand wel gewonnen leek. Maar zoals zo vaak, pakte hij niet door. Op de 52e zet stond hij plots verloren en was er ook geen redden meer aan. Dinand trof een sterke tegenstander en kwam ook onder druk te staan. Hij verloor als gezegd een schijf en het leek ook verloren. Knap vocht hij zich echter terug en in een nadelig dammeneindspel wist Dinand het remise gaatje te vinden. Knap werk. Johan kwam wel op winnend voordeel, maar wist dat ook niet te verzilveren. In een 4 om 2 dammen eindspel week Johan van de hoofdlijn af, waardoor zijn tegenstander zijn schijf kon activeren om een afruil te forceren.

De volgende wedstrijden zijn tegen onze Achterhoekse vrienden van DIOS en tegen Westerhaar. Hopelijk kunnen we ook een keer een goede overwinning boeken.

BordDe Vechtstreek OosterveenDEZ Laren155
1Jeroen Paalman (919)Alfred van Lenthe (1055)208
2Jan Timmer (947)Tonnie Schutte (903)117
3André Nijmeijer (1105)Danny Dix (1163)114
4Evert Schuttert (898)Johan Beltman (986)1110
5Jan Siegers (846)Herman Beuzel (849)203
6Johan van Aalderen (1070)Dinand Stegeman (899)119
7Gerrit Draaisma (1091)Gerrit Roeterdink (875)202
8Leo Peters (1037)Gerard Dimmendaal (836)201
9Christiaan Groote (886)André Haijtink (808)206
10Katarzyna Ptak (848)Willem Klein Wassink (784)115

DEZ evenwichtig: tachtig uit tachtig

Datum :zaterdag 6 januari 2018
Ronde :8
Wedstrijd :Denk en Zet Laren tegen DES Lunteren 3
Verslag :Alfred van Lenthe

Na twee nederlagen met 11-9 werd nu een 11-9 overwinning geboekt op het derde Lunterense team. Denk en Zet is dit seizoen zeer constant en evenwichtig. We hebben nu samen 80 dampartijen gespeeld en daarmee 80 punten behaald. Drie keer 11-9 winst, ook drie keer 11-9 verlies en tweemaal 10-10. Ook dit keer was het een spannende strijd, waarbij tot op het eind niet duidelijk was of we zouden winnen of verliezen. Dit keer waren Tonny en Tonnie de smaakmakers.

We begonnen met een overwinning van Johan. Hij kreeg de punten in de schoot geworpen toen zijn jonge tegenstander te druistig de aanval naar veld 23 inzette. Via een 3 om 4 haalde Johan een beslissende dam. Gerrit zijn partij ging gelijk op. Zijn tegenstander bood remise aan en Gerrit accepteerde deze na even nadenken. Gerrit wou zijn Abrahamfeestje die avond niet bederven. Karsten maakte zijn debuut, maar moest helaas zijn meerdere erkennen in zijn ook jeugdige tegenstander. Karsten damt denk ik veel met opa, want ook Karsten kon het (net als opa meestal) niet laten om het kerkhofveld te bezetten. Via een 3-om-3 naar dam strafte zijn tegenstander dat af. Karsten vocht dapper door, maar kon het tij niet meer keren. Dinand nam het dit maal op tegen een op papier veel zwakkere tegenstander, maar slaagde er niet in winnend voordeel te krijgen. De partij was aardig in evenwicht, mede doordat Dinand erg lang wachtte met het in het spel brengen van schijf 46, wat duidelijk ten koste ging van de kracht van zijn stand. Remise was dan ook een terecht resultaat.

De mooiste overwinning was die van Tonny Roeterdink tegen mijn oud clubgenoot Evert Evers, een op papier sterke tegenstander. In een ogenschijnlijke iets mindere stand offerde Tonny een schijf om door te breken en bood gelijk remise aan. Dat werd geweigerd. Tonny besloot nog een schijf te offeren en even later zelfs een derde, om vervolgens een zeer sterke dam te halen. Zijn tegenstander plakte nog wel naar dam, door zes schijven weg te geven, maar het overmachtseindspel was wel aan Tonny besteed. Prachtig.

Egbert redde het niet tegen de ervaren Lunterense kopman Arjan van Galen. Egbert omsingelde de voorpost, maar kon niet voorkomen dat zijn stand wat nadeliger werd. Via een offer hoopte hij voldoende te compenseren, maar dat bleek toch onvoldoende voor remise.

Vervolgens haalden zowel Danny als Alfred niet meer dan remise tegen op papier mindere tegenstanders, ondanks betere standen. Danny bouwde een Tsjichov kanon op en kon dat omzetten in gunstig klassiek. Het tempovoordeel was voor hem, als ook een hangschijf van zijn opponent. Toen die ook nog moest offeren, leek winst een kwestie van tijd, maar die werd niet gevonden. Alfred werd verrast door een mooie doorbraak (6 om 4), die hij weliswaar wel had zien aankomen, maar waarvan hij dacht dat die direct verliezend was. Na nog eens de stand bekeken te hebben, bleek dat hij toch winnend voordeel had en dat bleek ook uit de analyse. Maar je moet het achter het bord waarmaken. Toch vreemd gevoel dat je gewonnen staat, als je tegenstander twee dammen heeft en jezelf maar één. Door te snel te zijn, werd toch het winnende punt verspeeld. Dat punt werd echter vakkundig door Tonnie Schutte binnengehaald, maar niet voordat Herman Beuzel remise aantekende. In die partij werd nergens het evenwicht echt verbroken, al werden van beide zijde gewaagde zetten gedaan. Via ruiltjes werd dan de spanning er wel weer uitgehaald.

De tegenstanders hebben tegenwoordig blijkbaar veel respect voor Tonnie Schutte. De Lunterense opponent ruilde volop, ondanks dat hij toch een gelijkwaardige rating had. Tonnie bleek consequent het centrum benutten en wist handig gebruik te maken van de beperkte opbouwkeuze van zijn tegenstander in het eindspel. Toen de tegenstander dacht de remise binnen te hebben met damhalen, had Tonnie er een mooie vang in gevlochten, waardoor we dit keer nipt wonnen in plaats van verloren. Een mooi resultaat.

BordDEZ LarenDES Lunteren 3119
1Danny Dix (1163)Jan Bos (991)117
2Egbert Harkink (1100)Arjan van Galen (1257)026
3Tonny Roeterdink (1001)Evert Evers (1122)205
4Johan Beltman (986)Jan Cysouw (828)201
5Tonnie Schutte (903)Michel Hendriksen Sr. (917)2010
6Alfred van Lenthe (1055)Bram Cysouw (884)118
7Gerrit Roeterdink (875)Erwin Jochemsen (906)112
8Herman Beuzel (849)Jelte van Lokhorst (765)119
9Dinand Stegeman (899)Michel Hendriksen Jr. (693)114
10Karsten KonnigerLevien Cysouw023

Opnieuw verlies met 11-9

Datum :zaterdag 16 december 2017
Ronde :7
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Lelystad
Verslag :Alfred van Lenthe

Sarah opende de score en kwam vrij eenvoudig een schijfje voor. Daarna speelde ze het bekwaam naar winst. Gerrit Roeterdink speelde weer heel snel en had na twee uur spelen meer tijd over dan hij mee begon. Hij liet meerdere ruilen toe en daarna werd het snel remise tegen een tegenstander waar je, op papier althans, niet bang voor hoeft te zijn. Zijn broer Tonny was de eerste die vandaag de punten moest inleveren. Tonny wilde wel spelen en bouwde een spannende stand op. Zijn tegenstander speelde op de 13e zet bewust op een zetje door 45-40 te spelen i.p.v. het positioneel betere 44-40 en had daarin succes met een vijfklapper, die een hout voorsprong opleverde.

De tegenstander van Danny was gek op randschijven. In het middenspel had Danny er geen meer en zijn tegenstander 5, die ook nog weinig strategisch waren opgesteld. Via krachtig centrumspel wist Danny daar wel raad mee en we stonden weer voor. Herman speelde een goede opbouwpartij tegen zijn veel sterkere tegenstander en had lange tijd het betere van het spel. Totdat Herman zich vrijwillig in een hekstelling liet opsluiten en het langzaam achteruit ging en hij toch moest capituleren. Jammer, maar dapper geprobeerd.

Helaas ging ook Johan ten onder door een ietwat onevenwichtige partij opbouw. Johan speelde m.n. aan zijn korte vleugel totdat daar weinig schijven meer over waren. Zijn lange vleugel was nog weinig ontwikkeld, waardoor zijn tegenstander het centrum kon pakken met behoorlijke tempovoordeel. Het liep in het eindspel dan ook snel vast. Maar Egbert trok de stand weer recht, door degelijk centrumspel. Hij profiteerde optimaal van de hangschijf (6) van zijn tegenstander, die vanuit ellende de schijven maar weggaf. Dinand speelde weer een degelijke partij en kwam geen moment in gevaar.

Als laatste waren de beide topborden nog bezig. Tonnie werd beloond met een plek aan het hoogste bord. Hij mocht zich als een van de topscoorders uit de tweede klasse bewijzen en vocht in ieder geval voor elk veld. Zijn opbouw was enigszins onlogisch aan de lange vleugel. Toch wordt dat door grootmeesters wel eens gespeeld, dus waarom Tonnie niet? Het centrum was daardoor voor zijn tegenstander, die daar toch langzaam maar zeker van profiteerde. Ondertussen had Alfred aan het tweede bord te maken met de Lelystadse kopman. Aanvankelijk ging het prima en wist hij langzaam wat voordeel te krijgen. Dat voordeel was volgens zijn tegenstander groter dan Alfred zelf ervoer. Op een gegeven moment klapt hij volledig dicht, maar wist er toch met hangen en wurgen remise uit te slepen: 9-9. De vraag was op dat moment of Tonnie dat ook zou lukken. Ergens heeft er nog remise in gezeten volgens hem, maar hij vond deze te laat. Helaas werd hierdoor opnieuw met de kleinst mogelijk cijfers verloren: 9-11. De volgende keer is een 11-9 overwinning nodig, om het weer in evenwicht te trekken.

BordDEZ LarenLelystad911
1Tonnie Schutte (903)Ricardo Tong Sang (1069)0210
2Alfred van Lenthe (1055)Huub Nollet (1187)119
3Johan Beltman (986)Boike Mathoera (890)026
4Tonny Roeterdink (1001)Wiebren de Vries (1014)023
5Egbert Harkink (1100)Bert Zijlstra (1053)207
6Herman Beuzel (849)Cyril Sluisdom (1028)025
7Danny Dix (1163)Don Khedoe (1007)204
8Dinand Stegeman (899)Cees Barends (943)118
9Gerrit Roeterdink (875)Dirk van Roozelaar (866)112
10Sarah HanhartWijnand Groen (925)201

Weer nipt verlies Larense dammers

Datum :zaterdag 9 december 2017
Ronde :6
Wedstrijd :Bennekom tegen Denk en Zet Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

DEZ Laren heeft patent op spannende wedstrijden. Na zes ronden spelen hebben de dammers totaal 60 bordpunten gehaald, precies 10 per wedstrijd. Daarbij werden twee wedstrijden met 11-9 gewonnen, tweemaal werd het gelijk en dus ook twee wedstrijden met 11-9 verloren. Tegen Bennekom was dit laatste zaterdag ook het geval.

Helaas moesten we met negen man op pad. Bij mijn weten is dat bij Laren nog niet eerder voorgekomen en ik hoop ook gelijk de laatste keer. We begonnen dus met een 2-0 achterstand. Deze werd al snel omgebogen tot een voorsprong, doordat invaller André Haijtink en teamcaptain Herman Beuzel snel wonnen tegen hun jeugdige tegenstanders. André nam een verlengde Haarlemmer naar dam en Herman profiteerde van de kerkhofschijf van zijn tegenstander en won via een eenvoudige twee om drie. Echter daarmee was het meeste kruit ook wel verschoten, al zat er nog wel een klapper op het eind, door de winst van Tonnie Schutte.

Gerrit Roeterdink verloor als eerste. Hij speelde erg snel en had op het oog een degelijke stand. Hij bouwde zijn lange vleugel echter veel te vol, wat hem een zwakke korte vleugel op leverde. Na een 3-om-3 van zijn tegenstander werd die vleugel nog verder verzwakt en het was wachten op een doorbraak die er ook daar kwam. Johan dolf vervolgens het onderspit. In een klassieke stand liet hij zicht beetnemen en kwam na een lange afwikkeling een schijf achter. Dinand haalde vervolgens wel een punt. Een volkomen gelijkwaardige remise tegen een volkomen gelijkwaardige tegenstander (qua rating).

Tonny Roeterdink verloor ook. Tonny bouwde zijn partij tegen zijn sterke opponent prima op. Maar toen Tonny aantal tempi voorkwam liet hij het tot een klassieke stand komen en dat is juist voordelig voor degene met temponadeel. Dat werd dan ook door Stunnenberg goed uitgenut. Egbert haalde een goede remise tegen de op papier sterkste Bennekommer. Aanvankelijk stond Egbert onder enige druk, maar daar wist hij zich goed uit te werken.

Alfred lukte het opnieuw niet om een gewonnen stand ook in winst om te zetten. In zijn favoriete opening lukte het hem om zijn tegenstander te omknellen, maar door een onnauwkeurigheid rond de 30e zet, kon zijn tegenstander ontsnappen. Bij naspelen bleken meerdere andere varianten winnend. Op het laatst moest Alfred zelfs de remise nog maken. Wat dat betreft deed Tonnie Schutte het beter. Tonnie is in vorm en dat bleek maar weer. Hij bouwde zijn stand heel degelijk op en kwam steeds beter te staan. De ruiltjes terug van zijn tegenstander baatten niet en na deze overwinning neemt Tonnie toch maar mooi de derde plaats in op de topscoorderslijst.

BordBDV BennekomDEZ Laren119
1Coen Bommel (1190)Egbert Harkink (1100)118
2Hans Robben (990)Gerrit Roeterdink (875)204
3Gerrit Stunnenberg (1144)Tonny Roeterdink (1001)207
4Chris Versteegen (1057)Johan Beltman (986)205
5Johan de Haas (1004)Alfred van Lenthe (1055)119
6Alex van Harn (873)Tonnie Schutte (903)0210
7Tom van WellHerman Beuzel (849)023
8Gerrit Alink (901)Dinand Stegeman (899)116
9Jonathan ScheurwaterAndré Haijtink (808)022
10Annemieke Stunnenberg-van de Kraats (959)niet opgekomen201

DEZ Laren tegen SSS Kampen

Datum :zaterdag 25 november 2017
Ronde :5
Wedstrijd :DEZ Laren tegen SSS Kampen

BordDEZ LarenSSS Kampen119
1Danny Dix (1163)Piet Dijkstra (989)2010
2Tonnie Schutte (903)Arie Heikoop (965)207
3Johan Beltman (986)Henk Kamminga (975)024
4Dinand Stegeman (899)Teun van Gelder (1032)025
5Egbert Harkink (1100)Harm Kist (898)209
6Herman Beuzel (849)Gerlof de Jong (994)028
7Gerrit Roeterdink (875)Harwin Reuvekamp (943)113
8Alfred van Lenthe (1055)Herman Brink (763)201
9Gerard Dimmendaal (836)Henk Ramon (889)026
10Sarah HanhartHarm Landman (629)202

Eerste zegen een feit

Datum :zaterdag 11 november 2017
Ronde :4
Wedstrijd :Hartholt Olie CT tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Tegen de Heino/Zwolle combinatie werd afgelopen zaterdag de eerste overwinning geboekt. Maar dat ging niet van een leien dakje. Menig zweetdruppeltjes waren nodig om de punten mee naar Laren terug te nemen.

We begonnen met een snelle achterstand. Gerrit Roeterdink verloor nadat hij na circa 20 zetten het kerkhof betrad. Dat is niet goed met een hangende schijf op 46 en schijfverlies was onafwendbaar. Gerrit vocht zich nog wel terug naar een gelijke stand, die echter positioneel niet meer te redden was. Het eerste punt was voor Herman Beuzel. In een gelijk opgaande partij met veel ruilen was remise het enige logische resultaat.

Egbert Harkink probeerde van alles om kansrijk spel te krijgen, maar zijn tegenstander verdedigde goed en was duidelijk uit op remise. Egbert kreeg nog wel voordeel in het eindspel door een plakker te nemen waarbij hij 3 schijven weggaf voor een dam, waarbij zelf vier schijven werden opgepeuzeld met ook een dam. Misschien ergens winnend, maar moeilijk te bewijzen. Danny kreeg een gigantische aanvalsstand op het bord, maar de winst was nog niet zo makkelijk te vinden. Maar Danny besliste de partij via een fraaie finesse. De stand was weer gelijk.

Dinand Stegeman dacht een doorbraak te nemen, maar kwam bedrogen uit en moest een hout inleveren. Daarna bereikte hij echter op knappe wijze de remise. Een mooie opsteker voor het team. De tegenstander van Alfred van Lenthe was op remise uit vanaf het begin. Vele ruilen, maar wel onverantwoord. Frits Gerritsen kon niet anders dan een voorpost op 23 te nemen, die toch winnend voor Alfred moest zijn. Dat lukte echter niet. Alfred liet een dure dam toe en had zich verrekend met de afname ervan. Toch was het nog simpel remise, maar ja, die moet je wel zien. Teleurstellend verlies tegen zijn oude clubgenoot.

Invaller Gerard Dimmendaal speelde een zeer degelijke partij. Hij speelde secuur en pakte regelmatig een ruiltje mee, waardoor hij geen moment in gevaar kwam. Met nog 3 partijen bezig zag het er wel somber uit. Maar dat was schijn. Johan Beltman trok de stand aan het kopbord gelijk. In een gelijke 6 om 6 stand, nam Johan een kleine, maar verrassende 3 om 3 ruil, waarbij hij eerst zijn tegenstander een dam gaf. De stand er na was niet moeilijk meer om te winnen.

En ook Tonny Roeterdink won fraai in een klassieke partij. De stand was gelijkwaardig, maar totdat zijn tegenstander een foute uitruil maakte die positioneel funest was. Met enkele krachtzetten wist Tonny daar wel raad mee. De andere Tonnie, Schutte in dit geval, speelde ook een solide partij. Positioneel was het voordeel aan Tonnie, maar die kon dat niet uitbuiten, maar speelde degelijk genoeg voor het winnende punt.

BordHartholt Olie CTDEZ Laren911
1 Peter van der Velden (1017) Johan Beltman (986) 0 2 8
2 Henk Smit (1036) Egbert Harkink (1100) 1 1 3
3 Ronald Holterman (984) Tonny Roeterdink (1001) 0 2 9
4 Gerrit Klaseboer (1000) Danny Dix (1163) 0 2 4
5 Frits Gerritsen (1003) Alfred van Lenthe (1055) 2 0 6
6 Jan Rensink (922) Tonnie Schutte (903) 1 1 10
7 Jan van der Kolk (942) Dinand Stegeman (899) 1 1 5
8 Bert Straetemans (895) Gerrit Roeterdink (875) 2 0 1
9 Maikel Schotman (877) Herman Beuzel (849) 1 1 2
10 Wim Leijssenaar (919) Gerard Dimmendaal (836) 1 1 7

Nog geen winst voor Denk en Zet

Datum :zaterdag 28 oktober 2017
Ronde :3
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Harderwijk 2
Verslag :Alfred van Lenthe

Na twee gelijke spelen waren de Larense dammers er op gebrand om te winnen in eigen huis tegen het tweede Harderwijker team. Dat zou niet makkelijk worden, omdat op papier de tegenstander sterker was, echter met name aan de hogere borden. Het werd echter een nipt verlies, door drie nederlagen tegen twee overwinningen.

De eerste nederlaag was voor Sarah. Ze overzag een verlengde Haarlemmerzet naar dam. De dam kon weliswaar afgepakt worden, maar wel ten koste van een schijf. En toen was er geen redden meer aan. Dinand trok de stand echter weer snel gelijk. Zijn tegenstander liet zich al na 2 zetten opsluiten, maar vond de uitgang nooit meer en kwijnde langzaam weg. Dinand had geen medelijden en speelde secuur naar winst.

Daarna ging echter Tonny onderuit. Tonny kreeg een onvoltooide hekstelling tegen en wist geen goede voortgang te vinden. Toen hij al positioneel onder grote druk stond, maakte zijn tegenstander het op fraaie wijze combinatief af.

Herman bouwde het rustig op en pakte af en toe wat tempi mee. Maar het liep wel klassiek en dan is tempovoordeel vaak een nadeel. Dus weg voordeel. Zijn tegenstandster nam in een dunne stand een plakker, met remise als logisch gevolg. Tonny Roeterdink liet op toernooibase zien dat een kansrijkere voortzetting mogelijk was. Gelukkig voor Herman gebeurde dat niet.

Bij Gerrit verdwenen in de opening al de nodige schijven en Gerrit bouwde het gelijkwaardig op tot rond de dertigste zet. Hij werd iets te overmoedig en ruilde een paar keer, maar zijn schijven hadden onderling geen samenwerking meer. Hoewel Gerrit het nog dapper probeerde, kwam hij niet onder verlies uit. Vier punten achterstand; zou dat nog te compenseren zijn?

De eerste kans op een nieuwe tweepunter lag bij Alfred. Hij kwam niet zo goed uit de opening, maar zijn tegenstander miste de scherpte om daar van te profiteren. In het middenspel kon Alfred door enkele sterke ruilen groot voordeel opbouwen. En met een geplaatst offer leek de winst een kwestie van tijd doordat met ??n schijf drie anderen werden tegengehouden. Maar via een meerslagfinesse kon de Harderwijker voorzitter altijd remise forceren.

Bij Johan kwam ook een kortevleugelopsluiting op het bord, waar zijn tegenstander wel een uitweg vond. Die nam een goede ruil met gelijkwaardige remise als resultaat.

Danny lukte het vervolgens wel om zijn eerste overwinning van het seizoen te boeken. Zijn opponent was wat opportunistisch door veld 23 te bezetten. Danny bouwde het vervolgens volgens boekje op en won de schijf en vervolgens de partij.

Egbert speelde een prachtige omsingeling tegen naamgenoot Van Hattem. Lang leek het dat Egbert onder de gigantische aanval zou bezwijken, maar dan is Egbert op zijn best. Hij haalde een combinatie uit met een zes om zes stand overhoudend. Dat speelde hij goed naar remise.

Tonnie had de ondankbare taak om er nog een gelijkspel uit te slepen. En dat is niet makkelijk als je nagenoeg gelijkwaardig staat in een rustig opgebouwde stand. Hij probeerde nog van alles, maar meer dan remise zat er ook echt niet in.

BordDEZ LarenHarderwijk 2911Volgorde
1 Tonny Roeterdink (1001) Jan van de Veen (1163) 0 2 3
2 Danny Dix (1163) Jaap van de Werfhorst (1065) 2 0 8
3 Egbert Harkink (1100) Egbert van Hattem (1199) 1 1 9
4 Alfred van Lenthe (1055) Bert Foppen (1109) 1 1 6
5 Johan Beltman (986) Jakob de Vries (992) 1 1 7
6 Gerrit Roeterdink (875) Wouter van den Berg (990) 0 2 5
7 Tonnie Schutte (903) Jan van der Pol (932) 1 1 10
8 Herman Beuzel (849) Marjan Foppen (744) 1 1 4
9 Dinand Stegeman (899) Jan Pluim (892) 2 0 2
10 Sarah Hanhart Eibert Smit (993) 0 2 1

Geen reden tot juichen in Salland

Datum :zaterdag 30 september 2017
Ronde :2
Wedstrijd :TDT/Salland CT tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Op de laatste septemberdag togen we naar Wesepe, waar de thuiswedstrijden van Salland worden gespeeld. Gerrit Visscher mocht het openingswoord doen en gaf aan dat dammen een sport is. En dat sport emotie is. En dat als er 11 punten worden gehaald, de thuisploeg (maximaal 30 seconden) juichend de overwinning gaat vieren. Wij werden uitgenodigd hetzelfde te doen. Maar het bleef stil. Opnieuw 10-10 voor de Larense formatie.

Herman dolf als eerste het onderspit. Het begin was symmetrisch, zoals je bij de jeugd vaak ziet in de Hollandse Opening. Herman liet echter zijn korte vleugel opsluiten en probeerde via het kerkhof aan de andere kant spel te krijgen. Dat blijft een risico, maar is wel Hermans stijl. Dit keer kwam hij er niet uit. In een positioneel moeilijke stand wist Dick Halma de winst te forceren via een achterloop, die alleen opgevangen kon worden ten koste van een mooie dam. Herman kon gelijk opgeven. Niet getreurd. De stand werd al vrij vlot rechtgetrokken door Tonnie Schutte. Tonnie nam vanaf het begin brutaal een Rozenburgaanval in, waarbij hij wel moest oppassen deze voorpost niet te verliezen vanwege een minder aantal verdedigers dan aanvallers. Echter diep hoefde hij niet te rekenen toen zijn tegenstander een simpele 2-om-2 doorbraak toeliet. Winst was toen een koud kunstje.

In de partij van Gerrit Roeterdink werd het evenwicht niet echt verstoord, al was het middenspel duidelijk voor de Raaltenaar. In het eindspel was het voordeel voor Gerrit, dus dat was ook weer in evenwicht. Remise was een terechte uitslag. De partij van Willem ging lange tijd gelijk op en leek er niets aan de hand. Totdat in een 8 om 8 stand Willem geen goede zet meer had. Frustrerend als je op het oog een degelijke stand hebt, maar toch materiaal moet inleveren en uiteindelijk aan het kortste eind trekt. Maar ook nu werd de stand weer direct gelijk getrokken. In een rustige partij dwong Tonny langzaam voordeel af. Hij ruilde goed naar een klassieke stand met het tempovoordeel voor Tonny. Folkers ruilde zich er wel uit, maar hield een duidelijk mindere stand over die Tonny langzaam maar zeker naar zich toe trok.

Alle volgende partijen werden remise, op zich al een wonder. Alfred had aan het topbord enorm voordeel opgebouwd, maar kon dat net niet rondzetten. Op het moment dat hij die conclusie trok, offerde zijn tegenstander echter een schijf, terwijl redding via 32-27 mogelijk was. Van Hal had echter niet gezien dat deze zet niet met een combinatie afgestraft kon worden. Winst leek goed haalbaar. Dat gold echter niet voor Johan Beltman aan het tweede bord. Hij kwam juist een schijf achter en verlies leek onafwendbaar. De eerste remise van deze reeks was voor Dinand. In een klassieke partij was het tempovoordeel voor Dinand, maar die gaf dat weer op door een ruil te nemen, waar direct 17-21 i.p.v. 17-22 kansrijker leek. Zijn ervaren tegenstander kreeg daarna weliswaar voordeel, maar Herman wist met een mooi dubbeloffer een degelijke remise af te dwingen. Danny Dix wist geen voordeel te bereiken tegen Ab Steenbergen. Remise was dan ook het logische resultaat.

Zoals al gemeld wist Johan de stand niet in evenwicht te houden tegen Fred van Amersfoort. Een onnauwkeurigheid dwong Johan naar het kerkhofveld en Fred wist dat snel uit te buiten. De stand leek hopeloos verloren, maar Johan speelde stug door en kwam ondanks schijf achter in een gelijkwaardige positie terecht met voldoende compensatie. In een 5 om 4 stand werden daarom de punten maar gedeeld. Bij Egbert kwamen verschillende speelvarianten op het bord. In een klassiekachtige partij nam Egbert een ruil en probeerde via een centrumomsingeling (Podkowa) voordeel te halen. Voordeel was het misschien wel, maar winst was nooit echt in zicht.

Dan moest het maar via Alfred komen. De gezonde schijf voor in een volle stand moest toch voldoende zijn voor de winst. Zeker ook gezien het tijdvoordeel. Ruim een half uur in het voordeel van Alfred. Maar zoals wel vaker, wist hij het niet af te maken en trapte nog in een gemeen slagje, dat weliswaar nog een schijf extra opleverde, maar waarbij het eindspel net niet meer voldoende was voor de winst. Daarom opnieuw een 10-10 uitslag en het bleef dus stil in Wesepe.

BordTDT/Salland CTDEZ Laren1010 
1 Hans van Hal (1192) Alfred van Lenthe (1055) 1 1 10
2 Fred van Amersfoort (1016) Johan Beltman (986) 1 1 8
3 Ab Steenbergen (1061) Danny Dix (1163) 1 1 7
4 André Klein Tank (953) Egbert Harkink (1100) 1 1 9
5 John Folkers (990) Tonny Roeterdink (1001) 0 2 5
6 Dick Halma (942) Herman Beuzel (849) 2 0 1
7 Gerrit Visscher (936) Dinand Stegeman (899) 1 1 6
8 Theo Olde Hanhof (885) Tonnie Schutte (903) 0 2 2
9 Frank Nuesink (821) Gerrit Roeterdink (875) 1 1 3
10 Hans Braakman (770) Willem Klein Wassink (784) 2 0 4

DEZ tevreden met 10-10 tegen WSDV-3

Datum :zaterdag 16 september 2017
Ronde :1
Wedstrijd :DEZ Laren tegen WSDV 3
Verslag :Herman beuzel

Zaterdag 16 september stond de 1e wedstrijd van de Nat.Comp. op het programma. Voor DEZ was dit een thuiswedstrijd tegen WSDV-3 uit Wageningen. Zij waren 2 seizoenen terug ook al te gast Laren en toen werd het 10-10.

Maar het DEZ team is ernstig verzwakt doordat Rodiers Evers, Tom Westhof en Jan Koerselman er voor kozen om voor een andere vereniging uit te komen, waardoor ze ?hoger? kunnen spelen.

Met ook nog een invaller voor Alfred van Lenthe waren de verwachtingen bij teamleider Herman Beuzel niet al te hoog.

Maar wat een flitsende start met een remise van Gerrit Roeterdink (geweldige combinatie naar dam), winst van Sarah Hanhart (met 15 jaar jeugdlid) winst van Willem Klein Wassink (invaller) en winst van Tonnie Schutte op een nieuwe aanwinst van WSDV stonden we zomaar 7-1 voor.

Dit kon niet goed gaan en dat deed het dan ook niet: ook WSDV wist 3 achtervolgende winstpartijen op het wedstrijdformulier te noteren en daarmee was de stand weer gelijk: 8-8. Johan Beltman moest het onderspit delven tegen oud GDB voorzitter Josef Linssen en Dinand Stegeman kwam te kort tegen Hans Luchies. Egbert Harkink maakte een inschattingsfout en dit werd door Bas van Berkel afgestraft. Laatste genoemde uitslag was in blauw omdat Bas 124 ratingpunten minder had dan Egbert.

Danny Dix kon een 67+ ratingsverschil niet omzetten naar winst en bleef op remise steken. Ook Tonny Roeterdink had een aanzienlijke hogere rating (74+) maar moest ook in remise berusten. De allerlaatste wedstrijd ging dus om de wedstrijdpunten 2, 1 of 0. Herman Beuzel, (83 ratingpunten minder dan tegenstander Kees Maliepaard) wist goed met de spanning om te gaan en na ruim 4 uur spelen vakkundig af te wikkelen naar remise waardoor de eindstand 10-10 werd.

BordDEZ LarenWSDV 31010Volgorde
1 Danny Dix (1163) Cor Langeveld (1096) 1 1 8
2 Egbert Harkink (1100) Bas van Berkel (976) 0 2 7
3 Tonny Roeterdink (1001) Mara Langeveld (927) 1 1 9
4 Johan Beltman (986) Jozef Linssen (1073) 0 2 5
5 Tonnie Schutte (903) Theo Driever 2 0 3
6 Dinand Stegeman (899) Hans Luchies (930) 0 2 6
7 Gerrit Roeterdink (875) Wim van Mourik (952) 1 1 1
8 Herman Beuzel (849) Kees Maliepaard (932) 1 1 10
9 Willem Klein Wassink (784) Jan Dammingh (826) 2 0 4
10 Sarah Hanhart Jeroen Gijsbers 2 0 2

Gelderse clubcompetitie

In het seizoen 2017/2018 komt DEZ Laren 1 en 2 uit in de 1e klasse (6-tallen)

Eerste klasse OostEerste klasse Oost
DEZ Laren 1DEZ Laren 2
Egbert Harkink André Haijtink
Gerrit Roeterdink Dinand Stegeman
Jan Koerselman Gerrit Reurslag
Johan Beltman Henk Straalman
Tonnie Schutte Herman Beuzel
Tonny Roeterdink Willem Klein Wassink


DEZ Laren 1 tegen DZW Warnsveld 2

Datum :dinsdag 27 februari 2018
Ronde :11
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DZW Warnsveld 2

NrDEZ Laren 1Rating
gem. 971
DZW Warnsveld 2Rating
gem. 870
7-5Volgorde
1Stegeman, Dinand (invaller)899Kampman, Rob10140-26
2Harkink, Egbert1100Wiersma, Simon9381-14
3Roeterdink, Tonny1001Huisjes, Jan9760-25
4Beltman, Johan986Visschers, Herman7942-03
5Roeterdink, Gerrit875Boor, Albert van der7992-02
6Koerselman, Jan963Jager, Henk6982-01

DEZ Laren 2 tegen DSV Sinderen 1

Datum :dinsdag 20 februari 2018
Ronde :11
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DSV Sinderen 1

NrDEZ Laren 2Rating
gem. 801
DSV Sinderen 1Rating
gem. 921
5-7Volgorde
1Stegeman, Dinand899Grevers, Chris10670-25
2Beuzel, Herman849Wisselink, Gert10180-21
3Haijtink, André808Seinhorst, Jan9101-16
4Reurslag, Gerrit819Westerveld, Michael9870-24
5Klein Wassink, Willem784Lammers, Johan8242-02
6Straalman, Henk648Wassink, Dick7212-03

DZW Warnsveld 2 tegen DEZ Laren 2

Datum :donderdag 15 februari 2018
Ronde :10
Wedstrijd :DZW Warnsveld 2 tegen DEZ Laren 2

NrDZW Warnsveld 2Rating
gem. 882
DEZ Laren 2Rating
gem. 833
8-4Volgorde
1Kampman, Rob1014Stegeman, Dinand8991-15
2Wiersma, Simon938Beuzel, Herman8492-02
3Huisjes, Jan976Haijtink, André8080-26
4Klein Kranenbarg, Henk871Reurslag, Gerrit8192-03
5Visschers, Herman794Klein Wassink, Willem7842-04
6Jager, Henk698Dimmendaal, Gerard (invaller)8361-11

DEZ Laren 1 tegen DVOIJ Silvolde 1

Datum :dinsdag 6 februari 2018
Ronde :10
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DVOIJ Silvolde 1

NrDEZ Laren 1Rating
gem. 971
DVOIJ Silvolde 1Rating
gem. 980
5-7Volgorde
1Roeterdink, Gerrit875Reurink, Dirk8870-22
2Harkink, Egbert1100Daamen, Mario11431-13
3Roeterdink, Tonny1001Heutinck, Aloys10521-14
4Schutte, Tonnie903Keurentjes, Clemens8750-25
5Beltman, Johan986Derksen, Paul9961-16
6Koerselman, Jan963Renting, Bernard9242-01

DEZ Laren 1 tegen DCZ Zevenaar 1

Datum :dinsdag 30 januari 2018
Ronde :7
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DCZ Zevenaar 1
Verslag :Johan Beltman

Op 30 Januari komt DCZ Zevenaar op bezoek, om de wedstrijd in te halen, welke op 12 december wegens winterse omstandigheden is uitgesteld.

Op bord 1 spelen Egbert Harkink en Coen Donders tegen elkaar. Ze spelen een mooie positionele partij tegen elkaar, waar veel mogelijkheden in konden komen. Geen van beiden maken een fout en zo wordt het remise. Op bord 2 spelen Johan Beltman en Peter van Ooijen tegen elkaar. Johan blundert en krijgt een slagzetje naar dam om de oren en kan opgeven. Op bord 3 Spelen Tonny Roeterdink en Jan Aalderink tegen elkaar. Tonny behaald licht positioneel voordeel, neemt een doorbraak naar dam. Jan doet dat ook, ten koste van een schijf. Dit kleine voordeeltje weet Tonny uit te buiten en ver na de tijdscontrole de winst uit het vuur te slepen.

Op bord 4 spelen onze invaller Herman Beuzel en Gerrit Kelderman een partij. Een Slagcombinatie levert beiden een dam op, maar van Herman gaat er weer af en zo wint Gerrit. Op bord 5 speelt Jan Koerselman tegen Hans Geurds. Jan komt een schijf achter, maar heeft een betere positie. Dit weet hij verder uit te bouwen en de winst binnen te slepen. Op bord 6 Spelen Gerrit Roeterdink en Harry Willemsen tegen elkaar. Dit is een partij welke een regelmatige remise opleverd.

Total uitslag 6 tegen 6

NrDEZ Laren 1Rating
gem. 962
DCZ Zevenaar 1Rating
gem. 925
6-6Volgorde
1Harkink, Egbert1100Donders, Coen11721-15
2Beltman, Johan986Ooijen, Peter van9790-21
3Roeterdink, Tonny1001Aalderink, Jan8992-06
4Beuzel, Herman (invaller)849Kelderman, Gerrit8540-22
5Koerselman, Jan963Geurds, Hans8222-04
6Roeterdink, Gerrit875Willemsen, Harry8211-13

DVOIJ Silvolde 2 tegen DEZ Laren 1

Datum :donderdag 25 januari 2018
Ronde :9
Wedstrijd :DVOIJ Silvolde 2 tegen DEZ Laren 1
Verslag :Johan Beltman

Donderdag 25 januari de uitwedstrijd naar DVOIJ-2 in Silvolde.

Op bord 1 spelen Dirk Reurink en Tonny Roeterdink tegen elkaar. Het is een mooie partij waar Tonny 2 stenen voor komt, maar Dirk komt toch naar dam en weet de partij remise te maken. Op bord 2 spelen Jan Fokkink en Tonnie Schutte tegen elkaar. Jan maakt een foutje in het eindspel en Tonnie weet te winnen. Op bord 3 spelen Pascal Slütter en Gerrit Roeterdink tegen elkaar. Gerrit komt positioneel in een moeilijke positie, maar weet toch naar remise te ontsnappen.

Op bord 4 spelen Wim Giessen en Johan Beltman. In een stand van 9 om 9 is de positie van Wim op het bord verloren. Na een terugruil volgt een slagzetje en met secuur spel wordt de winst binnengehaald door Johan. Op bord 5 speelt Frank Bongers tegen onze invaller Gerrit Reurslag. Gerrit komt door een slagzetje 2 schijven achter, maar weet door te breken naar dam en de remise binnen te slepen. Op bord 6 spelen Ben Huls en Jan Koerselman tegen elkaar. In een remise achtige stand doet Ben een fout ruiltje en weet Jan de winst binnen te slepen.

Totaal eindstand DVOIJ-2, DEZL-1 3 - 9.

NrDVOIJ Silvolde 2Rating
gem. 881
DEZ Laren 1Rating
gem. 925
3-9Volgorde
1Reurink, Dirk887Roeterdink, Tonny10011-16
2Fokkink, Jan891Schutte, Tonnie9030-24
3Slütter, Pascal1009Roeterdink, Gerrit8751-13
4Giesen, Wim850Beltman, Johan9860-21
5Bongers, Frank767Reurslag, Gerrit (invaller)8191-12
6Huls, Ben883Koerselman, Jan9630-25

DEZ Laren 2 tegen WDV Winterswijk 2

Datum :dinsdag 23 januari 2018
Ronde :9
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen WDV Winterswijk 2

NrDEZ Laren 2Rating
gem. 833
WDV Winterswijk 2Rating
gem. 895
5-7Volgorde
1Stegeman, Dinand899Hagen, Frank ten10390-24
2Beuzel, Herman849Sonderen, Wim9540-21
3Haijtink, André808Bennink, Wim8930-23
4Reurslag, Gerrit819Esselink, Thomas8211-16
5Klein Wassink, Willem784Jongkoen, Zeeg7702-05
6Dimmendaal, Gerard (invaller)836Doornink, Gerwin02-02

BDV Brummen 1 tegen DEZ Laren 1

Datum :donderdag 11 januari 2018
Ronde :8
Wedstrijd :BDV Brummen 1 tegen DEZ Laren 1
Verslag :Johan Beltman

Op 11 januari de uitwedstrijd tegen BDV uit Brummen

Op bord 1 spelen Tom Molenaar en Egbert Harkink tegen elkaar. Egbert had mogelijk een licht voordeel, maar dit is te weinig voor de winst. Uitslag remise. Op bord 2 spelen Gerben te Raa en Tonny Roeterdink tegen elkaar. In het latere middenspel komt Tonny een schijf achter, dit is voor Gerben genoeg om de winst binnen te halen.

Op bord 3 spelen Johan Haijtink en Jan Koerselman tegen elkaar. Jan komt in het latere middenspel positioneel in het nadeel en Johan wint de partij. Op bord 4 spelen Tom Westhof en Johan Beltman tegen elkaar. Johan komt positioneel minder te staan, maar de partij is toch op alle manieren remise. Dat wordt het dan ook.

Op bord 5 spelen Ab van Ooyen en Tonnie Schutte tegen elkaar. Tonnie komt een schijf achter, er ontstaat een raar eindspel en Tonnie komt een schijf voor, maar de partij wordt remise Op bord 6 spelen Martin Bruinsma en Gerrit Roeterdink tegen elkaar. Gerrit haalt een slagzet uit naar dam, deze gaat er weer af en Gerrit staat een schijf voor. Daarna heeft Gerrit dit netjes uitgespeeld en de winst binnen gehaald.

Einduitslag BDV 7 en DEZL 5

NrBDV Brummen 1Rating
gem. 969
DEZ Laren 1Rating
gem. 971
7-5Volgorde
1Molenaar, Tom795Harkink, Egbert11001-15
2Raa, Gerben te1127Roeterdink, Tonny10012-03
3Haijtink, Johan1077Koerselman, Jan9632-02
4Westhof, Tom956Beltman, Johan9861-14
5Ooijen, Ab van950Schutte, Tonnie9031-16
6Bruinsma, Marten908Roeterdink, Gerrit8750-21

DIOS Beltrum 3 tegen DEZ Laren 2

Datum :dinsdag 9 januari 2018
Ronde :8
Wedstrijd :DIOS Beltrum 3 tegen DEZ Laren 2

NrDIOS Beltrum 3Rating
gem. 918
DEZ Laren 2Rating
gem. 806
8-4Volgorde
1Baks, Toon892Stegeman, Dinand8991-16
2Stoverinck, Theo1102Beuzel, Herman8491-13
3Korten, Gerard1083Dimmendaal, Gerard (invaller)8362-01
4Kann, Stefan von923Reurslag, Gerrit8192-02
5Ribbers, Willie759Klein Wassink, Willem7841-14
6Maarse, Jan747Straalman, Henk6481-15

DEZ Laren 2 tegen DUO Doetinchem 1

Datum :dinsdag 19 december 2017
Ronde :7
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DUO Doetinchem 1

NrDEZ Laren 2Rating
gem. 801
DUO Doetinchem 1Rating
gem. 1050
4-8Volgorde
1Stegeman, Dinand899Ludwig, Wouter14130-22
2Beuzel, Herman8492-01
3Haijtink, André808Rinner, Hans8750-23
4Reurslag, Gerrit819Richters, Ralf10800-25
5Klein Wassink, Willem784Vries, Jaap de10752-04
6Straalman, Henk648Bibbe, Michiel8080-26

DSV Sinderen 2 tegen DEZ Laren 2

Datum :maandag 4 december 2017
Ronde :6
Wedstrijd :DSV Sinderen 2 tegen DEZ Laren 2

NrDSV Sinderen 2Rating
gem. 891
DEZ Laren 2Rating
gem. 788
10-2Volgorde
1Even, Martijn895Stegeman, Dinand8992-05
2Bruggink, Johan956Beuzel, Herman8491-12
3Rave, Jos976Haijtink, André8082-01
4Lammers, Johan824Stegeman, Gerrit (invaller)7382-06
5Tuenter, Henk847Klein Wassink, Willem7842-03
6Colenbrander, Jan845Straalman, Henk6481-14

WDV Winterswijk 2 tegen DEZ Laren 1

Datum :woensdag 29 november 2017
Ronde :6
Wedstrijd :WDV Winterswijk 2 tegen DEZ Laren 1
Verslag :Johan Beltman

Op Bord 1 speelt Wim Bennink tegen onze invaller André Haijtink. In een remise waardige stand loopt Andre in een 1 om 2 en verliest de wedstrijd. Op Bord 2 spelen Frank ten Hagen en Egbert Harkink tegen elkaar. Egbert maakt een van zijn zeldzaamste foutjes, hij loopt achter en in een slagzet en is verloren. Op bord 3 spelen Wim Sonderen en Tonny Roeterdink tegen elkaar. In het middenspel doet Tonny een verkeerde ruil, waardoor zijn Wim een 2 om 2 kan ruilen naar dam en wint.

Op bord 4 spelen Jan Elgershuizen en Johan Beltman tegen elkaar. In het middenspel haalt Johan een apenzet uit en wint een schijf. Dan speelt hij niet goed op en komt weer gelijk. In het eindspel behaald Johan voordeel, maar weet geen winst te vinden en moet na 89 zetten in remise berusten. Op bord 5 spelen Gerwin Doornink en Tonnie Schutte tegen elkaar. In het latere middenspel weet Tonnie een schijfje te roven en met secuur eindspel de winst naar zich toe te trekken. Op bord 6 spelen John van Laarhoven en onze tweede invaller Herman Beuzel tegen elkaar. Hij liet er geen gras over groeien en met een slagzet waarbij hij enkele schijven voor kwam wist hij te winnen en was als eerste uit.

Derhalve een totaalstand van 7 voor WDV en 5 voor DEZL.

NrWDV Winterswijk 2Rating
gem. 927
DEZ Laren 1Rating
gem. 941
7-5Volgorde
1Bennink, Wim893Haijtink, André (invaller)8082-04
2Hagen, Frank ten1039Harkink, Egbert11002-02
3Sonderen, Wim954Roeterdink, Tonny10012-03
4Elgershuizen, Jan913Beltman, Johan9861-16
5Doornink, Gerwin0Schutte, Tonnie9030-25
6Laarhoven, John van834Beuzel, Herman (invaller)8490-21

DUO Doetinchem 1 tegen DEZ Laren 1

Datum :vrijdag 17 november 2017
Ronde :5
Wedstrijd :DUO Doetinchem 1 tegen DEZ Laren 1
Verslag :Johan Beltman

Bord 1 Tim Hendriksen en Johan Beltman. Tim is een van de goede jonge talenten van Doetinchem. Hij legde mij een positioneel slechtere stand op, waar ik later door in een vernietigende slagzet liep en kon opgeven. Bord 2 Ralf Richters tegen Egbert Harkink. Hier liet Egbert zien over een bijzonder groot damtalent te beschikken. Hij verdiende een schijfje in het middenspel en voerde dit voordeel professioneel naar winst. Bord 3 Tom Rinner tegen Tonny Roeterdink. Hier wordt gemeld dat het met vrijwel gelijkwaardig spel naar remise is gelopen.

Bord 4 Michael Bibbe tegen invaller Dinand Stegeman. Hier ook een regelmatige remise. Bord 5 Hans Rinner en Tonnie Schutte. In een iets mindere stand miste Tonnie een remise variant. Nu kwam hij een schijfje achter, wat door Hans professioneel naar de winst is gevoerd. Bord 6 Jaap de Vries en Gerrit Roeterdink. Een gekke stand resulteren in een schijfje voor, maar zodanig bespeeld door Jaap dat het toch nog remise liep.

Al met al een geringe nederlaag van 7 tegen 5.

NrDUO Doetinchem 1Rating
gem. 969
DEZ Laren 1Rating
gem. 961
7-5Volgorde
1Hendriksen, Tim1136Beltman, Johan9862-01
2Richters, Ralf1080Harkink, Egbert11000-25
3Rinner, Tom838Roeterdink, Tonny10011-12
4Bibbe, Michiel808Stegeman, Dinand (invaller)8991-14
5Rinner, Hans875Schutte, Tonnie9032-06
6Vries, Jaap de1075Roeterdink, Gerrit8751-13

DEZ Laren 2 tegen DVOIJ Silvolde 2

Datum :dinsdag 14 november 2017
Ronde :5
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DVOIJ Silvolde 2

NrDEZ Laren 2Rating
gem. 810
DVOIJ Silvolde 2Rating
gem. 886
8-4Volgorde
1Stegeman, Dinand899Reurink, Dirk8871-15
2Beuzel, Herman849Fokkink, Jan8912-01
3Haijtink, André808Slütter, Pascal10092-06
4Reurslag, Gerrit819Giesen, Wim8501-14
5Straalman, Henk648Huls, Ben8830-23
6Dimmendaal, Gerard (invaller)836Frieling, Harald7972-02

DSV Sinderen 1 tegen DEZ Laren 1

Datum :maandag 6 november 2017
Ronde :4
Wedstrijd :DSV Sinderen 1 tegen DEZ Laren 1
Verslag :Johan Beltman

Op bord 1 werd er gespeeld door Han Seinhorst en Gerrit Roeterdink. Gerrit hield het heel lang vol, tegen de sterkste speler van DSV, maar een klein positioneel foutje werd onmiddellijk afgestraft en Gerrit moest de punten inleveren. Tonny Roeterdink trof aan bord 2 Chris Grevers. Tonny kwam in het eindspel licht nadelig te staan, maar wist de remise tegen deze sterke speler toch veilig te stellen.

Op bord 3 speelden Gert Wisselink en Egbert Harkink tegen elkaar. Langere tijd was het spel in evenwicht, maar omdat Egbert te lang wachtte met het afwikkelen naar remise, kwam hij in het eindspel een schijf achter en wist zijn tegenstander de winst binnen te hengelen. Op bord 4 speelden Michaël Westerveld en Johan Beltman tegen elkaar. Met een stand van 14 schijven elk, deed Johan een afruil, pakte Michael een doorbraak en had Johan nog een antwoord en had Johan nog 5 schijven over en Michael nog 4. Daarna leek Johan te kunnen winnen, maar deed hij het niet goed en werd het remise. Bij het latere naspelen bleek dat Johan bij heel goed tegenspel toch niet had kunnen winnen. Mogelijk als hij bij de naslag het anders had gedaan en voor een gelijke stand, maar wel met doorbraak dat de winst had kunnen worden binnengesleept.

Op bord 5 trof Jan Koerselman, Jan Seinhorst. Onze Jan wist in het latere middenspel een schijfje te veroveren en met geduldig spel de overwinning binnen te halen. Op het 6e bord speelden Tonnie Schutte en Jos Rave tegen elkaar. In een positionele strijd wist Tonnie licht voordeel te behalen, maar heeft naar eigen zeggen de winst laten lopen.

Hierdoor werd het dus remise en boekte DEZ hun eerste nederlaag met 7 tegen 5.
Na afloop lijkt het dat wij toch iets te weinig hebben gekregen, want als Egbert of Tonnie of Johan het beter hadden gedaan was het misschien wel 6-6 geworden of nog beter.

NrDSV Sinderen 1Rating
gem. 1033
DEZ Laren 1Rating
gem. 971
7-5Volgorde
1 Seinhorst, Han 1242 Roeterdink, Gerrit 875 2-0 1
2 Grevers, Chris 1067 Roeterdink, Tonny 1001 1-1 4
3 Wisselink, Gert 1018 Harkink, Egbert 1100 2-0 6
4 Westerveld, Michaël 987 Beltman, Johan 986 1-1 2
5 Seinhorst, Jan 910 Koerselman, Jan 963 0-2 5
6 Rave, Jos 976 Schutte, Tonnie 903 1-1 3

DCZ Zevenaar 1 tegen DEZ Laren 2

Datum :dinsdag 31 oktober 2017
Ronde :4
Wedstrijd :DCZ Zevenaar 1 tegen DEZ Laren 2
Verslag :Dinand Stegeman

10 minuten na welkomstwoord van de teamleider van Zevenaar. Kon Willem Klein Wassink de felicitaties al in ontvangst nemen. Doormiddel van een verlengde Haarlemmer. Herman Beuzel, kwam tot remise overeen. Dinand Stegeman, trof een sterkere tegenstander.

Gerrit Reurslag, deed met nog 30 seconden op de klok, de juiste zetten. Henk Straalman, pakte een mooie remise. André Haijtink, kwam in het middenspel een schijf voor. Even later kwam André twee schijven achter.

Dammers uut Laorne nemen 1 wedstrijd punt mee.

NrDCZ Zevenaar 1Rating
gem. 925
DEZ Laren 2Rating
gem. 801
6-6Volgorde
1Donders, Coen1172Stegeman, Dinand8992-03
2Geurds, Hans822Beuzel, Herman8491-12
3Ooijen, Peter van979Haijtink, André8082-06
4Aalderink, Jan899Reurslag, Gerrit8190-24
5Kelderman, Gerrit854Klein Wassink, Willem7840-21
6Willemsen, Harry821Straalman, Henk6481-15

DEZ Laren 2 tegen BDV Brummen 1

Datum :dinsdag 24 oktober 2017
Ronde :3
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen BDV Brummen 1
Verslag :Herman Beuzel

In deze 3e ronde komt BDV Brummen op bezoek voor de wedstrijd tegen DEZ-2. Teamleider Dinand Stegeman moest door ziekte verstek laten en Herman Beuzel nam diens taken over. Hij nam dus ook plaats aan bord 1 en trof daar Gerben te Raa. Net als in voorgaande ontmoetingen werd het en boeiende partij met over en weer een paar schoonheidsfoutjes, maar die van Herman waren doorslaggevend hij moest de winst aan Gerben laten.

Gerrit Reurslag trof Tom Westhof, die naast bij BDV ook in de onderlinge competitie bij DEZ speelt. Tom beging in de beginfase een blunder welke Gerrit afstrafte met een 4 om 2 naar doorbraak. Tom gaf meteen op.

Henk Straalman had aan Marten Bruinsma een taaie tegenstander en kon diens goede positiespel niet doorbreken en moest uiteindelijke opgeven. Invaller Gerrit Stegeman moest het opnemen tegen Jan Klein Brinke, de invaller aan de Brummense kant. Het werd een mooie degelijke partij met remise als logische uitslag.

Op bord 4 moest Willem Klein Wassink het opnemen tegen Ab van Ooijen (166 ratingpunten hoger!). Na aanvankelijk een zeer moeilijke beginfase kreeg Willen via een goed middenspel een kansrijk eindspel en werd door hem vakkundige afgewerkt naar winst. De tussenstand werd hiermede 5-5. De laatste partij ging tussen André Haijtink en Johan Haijtink. (oud Larenaar en ook DEZ-lid) In een fraaie gelijke opgaande partij leek Johan de betere stand te krijgen met een 2 om 2 naar doorbraak. André verdedigde echter sterk en combineerde vervolgens ook naar doorbraak voor een dam. Van beide zijden werden verwoede pogingen gedaan om tot winst te komen, moest tegen half twaalf geconcludeerd worden dat remise voor beiden het hoogst haalbare was.

De eindstand kwam hiermede op 6-6 en dit voelde voor DEZ-2 als een overwinning gezien het enorme ratingverschil 775 voor DEZ om 915 voor BDV.

NrDEZ Laren 2Rating
gem. 774
BDV Brummen 1Rating
gem. 915
6-6Volgorde
1 Beuzel, Herman 849 Raa, Gerben te 1127 0-2 3
2 Haijtink, André 808 Haijtink, Johan 1077 1-1 6
3 Reurslag, Gerrit 819 Westhof, Tom 956 2-0 1
4 Klein Wassink, Willem 784 Ooijen, Ab van 950 2-0 5
5 Straalman, Henk 648 Bruinsma, Marten 908 0-2 2
6 Stegeman, Gerrit (invaller) 738 Klein Brinke, Jan 469 1-1 4

DEZ Laren 1 tegen DSV Sinderen 2

Datum :dinsdag 17 oktober 2017
Ronde :3
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DSV Sinderen 2
Verslag :Johan Beltman

Rond kwart voor 8 komt er een auto met 3 dammers uit Sinderen. De opstellingen worden ingevuld en de mensen gaan op hun plek zitten. Tegen achten wordt er gebeld door de spelers in de tweede auto uit Sinderen. We staan op dit moment in Zevenaar. Zevenaar naar Laren is toch bijna een uur rijden. Heeft het nog zin dat we komen, want van de 1,5 uur bedenktijd is er dan maar een 0,5 uur over. Er wordt overeengekomen, dat wij van Denk en Zet de klokken om halfnegen aanzetten, zodat het nog zin heeft om naar Laren te komen om de wedstrijd te spelen. Zo gaat het ook en om 9 uur zitten we allemaal te spelen.

Aan bord 1 spelen Gerrit Roeterdink en Martijn Even tegen elkaar. Ze spelen een aparte partij met kansen over en weer, maar het resultaat is 1 - 1.
Op bord 2 spelen Tonny Roeterdink en Jos Rave (de chauffeur van de tweede auto) tegen elkaar. Jos heeft er weinig last van dat ze zo laat beginnen en speelt een goede partij. Tonny haalt in het latere middenspel een slag uit met eerst damgeven en daarna zelf damhalen. Daarna met heel secuur spel de overwinning binnen wordt gesleept.
Op bord 3 treffen Egbert Harkink en Henk Tuenter tegen elkaar. In het middenspel laat Egbert een vierslag toe, waarbij hij zelf een schijf wint. Henk pakt deze en komt een schijf achter. Ondanks dat beiden dam weten te halen, is deze materiaalvoordeel genoeg om de overwinning binnen te halen. De derde overwinning op rij voor Egbert.

Op bord 4 spelen Johan Beltman en Johan Lammers tegen elkaar. Johan probeert positioneel voordeel te behalen, maar wordt getrakteerd op een slechtere stand. Zijn tegenstander heeft deze echter maar deels weten om te zetten naar voordeel, zodat Johan in het eindspel nog moest knokken om de remise binnen te halen.
Op Bord 5 spelen Jan Koerselman en Ton Orriëns tegen elkaar. Jan zet de rechtervleugel van de tegenstander vast en behaald daardoor positioneel voordeel. Daarna bewaart hij het geduld om dit voordeel via secuur spel om te zetten naar eerst dam halen en daarna de overwinning.
Op Bord 6 spelen Tonnie Schutte en Dick Wassink tegen elkaar. In het middenspel snoept Tonnie Dick een schijfje af, In het middenspel haalt hij een grote slag uit, welke voldoende is voor de overwinning.

Al met al een duidelijke 10 - 2 overwinning voor Denk en Zet.

De volgende wedstrijd moet dit zestal het opnemen op maandag 6 november in en tegen het eerste team van DSV Sinderen. Dit was verleden jaar lange tijd de medekoploper van Denk en Zet en 4 andere teams.

NrDEZ Laren 1Rating
gem. 971
DSV Sinderen 2Rating
gem. 823
10-2Volgorde
1 Roeterdink, Gerrit 875 Even, Martijn 895 1-1 3
2 Roeterdink, Tonny 1001 Rave, Jos 976 2-0 4
3 Harkink, Egbert 1100 Tuenter, Henk 847 2-0 5
4 Beltman, Johan 986 Lammers, Johan 824 1-1 6
5 Koerselman, Jan 963 Orriëns, Ton 676 2-0 2
6 Schutte, Tonnie 903 Wassink, Dick 721 2-0 1

DVOIJ Silvolde 1 tegen DEZ Laren 2

Datum :donderdag 5 oktober 2017
Ronde :2
Wedstrijd :DVOIJ Silvolde 1 tegen DEZ Laren 2

NrDVOIJ Silvolde 1Rating
gem. 963
DEZ Laren 2Rating
gem. 833
9-3Volgorde
1 Daamen, Mario 1143 Stegeman, Dinand 899 2-0 4
2 Derksen, Paul 996 Beuzel, Herman 849 0-2 1
3 Ketelaar, Jan 954 Reurslag, Gerrit 819 2-0 5
4 Reurink, Dirk 887 Haijtink, André 808 1-1 6
5 Renting, Bernard 924 Dimmendaal, Gerard 836 2-0 2
6 Keurentjes, Clemens 875 Klein Wassink, Willem 784 2-0 3

DEZ Laren 1 tegen DIOS Beltrum 3

Datum :dinsdag 3 oktober 2017
Ronde :2
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DIOS Beltrum 3
Verslag :Johan Beltman

Op dinsdag 3 oktober werd de 2e ronde gespeeld in de Oost-Gelderse competitie voor Denk en Zet 1.
Tegenstander DIOS uit Beltum kwam op bezoek. Hun team werd versterkt doordat Theo Stoverinck na ongeveer 40 jaar te hebben gespeeld bij de vereniging in Barneveld nu weer voor Dios speelt.

Aan Bord 1 trof Egbert Harkink, Stefan von Kann. Door een foutje in tijdnood weet Egbert de winst naar zich toe te trekken.
Aan bord 2 trof Tonny Roeterdink als tegenstander Gerard Korten. In het middenspel verloor Tonny een schijf, waarna Gerard de winst naar zich toe weet te trekken.
Op bord 3 trof Johan Beltman hun nieuwe troef, Theo Stoverinck. Bij een stand van 8 om 8 leek het voor Johan duidelijk minder te staan. Mogelijk door een te snelle zet onder tijdnooddruk , had Johan echter nog een verrassende winstvariant en won zijn partij.

Op bord 4 trof Jan Koerselman een oude bekende Anton Baks. Jan wist deze partij via een positioneel voordeel naar zich toe te trekken en won.
Op Bord 5 kwam Tonnie Schutte Willie Ribbers tegen. Tonnie wist vanuit een mindere stand toch naar winst af te ronden.
Op bord 6 was echter het spektakel, Gerrit Roeterdink speelde tegen Jan Maarse. Jan haalde een slag naar dam uit, en stond duidelijk gewonnen, Gerrit kromde zijn rug en wist deze dam er weer af te slaan en daardoor de situatie om te keren. Daarna heeft Gerrit vlotjes naar winst afgewikkeld.

Totaal een duidelijke 10 - 2 overwinning.

NrDEZ Laren 1Rating
gem. 971
DIOS Beltrum 3Rating
gem. 918
10-2Volgorde
1 Harkink, Egbert 1100 Kann, Stefan von 923 2-0 5
2 Roeterdink, Tonny 1001 Korten, Gerard 1083 0-2 2
3 Beltman, Johan 986 Stoverinck, Theo 1102 2-0 4
4 Koerselman, Jan 963 Baks, Toon 892 2-0 3
5 Schutte, Tonnie 903 Ribbers, Willie 759 2-0 6
6 Roeterdink, Gerrit 875 Maarse, Jan 747 2-0 1

DEZ Laren 2 tegen DEZ Laren 1

Datum :dinsdag 19 september 2017
Ronde :1
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DEZ Laren 1
Verslag :Johan beltman

Op Dinsdag 19 september is ons Eerste team uitgenodigd om te komen spelen tegen Denk en Laren 2. Ja U leest het goed, ons tweede team heeft een thuiswedstrijd tegen ons eerste team.

Op het eerste bord speelden Willem Klein Wassink en Johan Beltman tegen elkaar. Door een foutje van Willem op de 39e zet, kwam Johan een schijfje voor, waardoor hij de winst naar zich toe haalde.
Op het tweede bord troffen André Haijtink en Jan Koerselman elkaar. Jan kwam in het middenspel een schijfje voor. Deze werd door André weer teruggewonnen. Ondanks een voordelige stelling voor Jan, werd het toch door André fraai naar remise afgewikkeld.
Op het derde bord troffen Gerrit Reurslag en Tonny Roeterdink elkaar. Middels allerlei slagjes, kwamen beiden op dam, met een schijfje meer voor Tonny. Omdat Gerrit zijn dam loszette, had Tonny nog een verrassing in petto en wist met een slagzet de winst naar zich toe te trekken.

Op bord 4 speelden Dinand Stegeman en Egbert Harkink elkaar. Egbert weet in het middenspel Dinand een schijfje te ontfutselen en weet daarna de winst naar zich toe te trekken.
Op het vijfde bord speelden Herman Beuzel en Tonnie Schutte tegen elkaar. Ondanks een schijf achter weet Herman zich toch naar remise te vechten.
Op het zesde bord troffen Gerrit Stegeman en Gerrit Roeterdink elkaar. Via een regelmatige partij, werd in een 3 om 3 stand besloten tot remise.

In totaal werd de uitslag DEZL 2 - DEZL 1 dus 3 - 9. De bezoekers gingen zonder 1 verliespartij tevreden naar huis.

NrDEZ Laren 2Rating
gem. 816
DEZ Laren 1Rating
gem. 971
3-9Volgorde
1 Klein Wassink, Willem 784 Beltman, Johan 986 0-2 2
2 Haijtink, André 808 Koerselman, Jan 963 1-1 6
3 Reurslag, Gerrit 819 Roeterdink, Tonny 1001 0-2 5
4 Stegeman, Dinand 899 Harkink, Egbert 1100 0-2 3
5 Beuzel, Herman 849 Schutte, Tonnie 903 1-1 4
6 Stegeman, Gerrit (invaller) 738 Roeterdink, Gerrit 875 1-1 1

VRD Renkum 1 tegen DEZ Laren 1

Datum :dinsdag 20 februari 2018
Ronde :1
Wedstrijd :VRD Renkum 1 tegen DEZ Laren 1

NrVRD - Renkum 1Rating
gem. 1034
DEZ - Laren 1Rating
gem. 991
5-3Volgorde
1Hoksbergen, Henk1002Harkink, Egbert (invaller)11001-13
2Berg, Wim van den1051Roeterdink, Tonny (invaller)10011-14
3Doomernik, Harry1119Beltman, Johan (invaller)9862-02
4Gerritsen, Henk964Roeterdink, Gerrit (invaller)8751-11

Kampioenschap van Gelderland voor teams sneldammen

Datum :vrijdag 6 april 2018
Wedstrijd :Kampioenschap van Gelderland voor teams sneldammen

Afgelopen vrijdag 6 april werden in het Buurtschapshuis te Sinderen het Gelders kampioenschap dammen voor teams gehouden. In totaal waren er 14 teams aanwezig, verdeeld over 3 klassen. Er werd gespeeld volgens het Zwitsersysteem en werd dit toegepast op alle 14 teams gezamenlijk. Er werden 7 ronden gespeeld met 5 minuten bedenktijd en een bonus van 5 seconden voor elke gedane zet.

In de hoofdklasse werd WSDV uit Wageningen kampioen.

DEZ-1 kwam in de 1e klasse uit en werd 3e met 8 wedstrijd- en 26 bordpunten. Deze bordpunten werden behaald door Egbert Harkink (6), Johan Beltman en Gerrit Roeterdink (beiden 7) en Dinand Stegeman (3). In deze klasse werd WDV-2 Winterswijk kampioen.

In de 2e klasse moest DEZ-2 in de eerste ronde meteen aantreden tegen het sterke, thuisspelende teams van DSV, misschien wel een titelkandidaat voor in de 1e klasse. Het werd een daverende verrassing met een 6-2 overwinning over DEZ, waarbij met name de jeugdspelers Sarah en Karsten veel bewondering oogsten met hun overwinningen op de gerenommeerde spelers als respectievelijk Michael Westerveld en Jos Rave. Tegen half 12 bleek dat ook de volgende wedstrijden genoegen punten opleverden om zich kampioen te mogen noemen in de 2e klasse. De punten die hiervoor nodig waren, werden behaald door Gerard Dimmendaal (7), Karsten Konniger (6) Sarah Hanhart (4) en Herman Beuzel (3).

Stand
PlTeamAW+=-PntWPSB
1WSDV - Wageningen 176101358 43
2PDC - Putten 175111158 39
3WDV - Winterswijk 27412945 30
4WDV - Winterswijk 17403862 32
5WSDV - Wageningen 27322858 26
6BDV - Brummen 17322852 31
7DEZ - Laren 17403848 26
8DES - Lunteren 17313741 34
9DUO - Doetinchem 17223654 25
10DZW - Warnsveld 17223647 27
11DSV - Sinderen 17223640 30
12DEZ - Laren 27205440 20
13DSV - Sinderen 27205437 23
14DSV - Sinderen 37007046 6
Uitslagen
     


Stand (Eerste klasse)

PlTeamKlasseAW+=-PtWPBP
1WDV - Winterswijk 2Eerste klasse741294530
2BDV - Brummen 1Eerste klasse732285431
3DEZ - Laren 1Eerste klasse740384826
4DZW - Warnsveld 1Eerste klasse732284529
5DES - Lunteren 1Eerste klasse731373934
6DUO - Doetinchem 1Eerste klasse722365425
7DSV - Sinderen 1Eerste klasse722363830

Stand (Tweede klasse)

PlTeamKlasseAW+=-PtWPBP
1DEZ - Laren 2Tweede klasse720544220
2DSV - Sinderen 2Tweede klasse720543923
3DSV - Sinderen 3Tweede klasse70070466

Persoonlijke scores (Eerste klasse)

PlSpelerTeamBordAWPt
2Johan HaijtinkBDV - Brummen 13711
5Egbert HarkinkDEZ - Laren 1179
15Johan BeltmanDEZ - Laren 1277
15Tom WesthofBDV - Brummen 1277
15Gerrit RoeterdinkDEZ - Laren 1477
28Dinand StegemanDEZ - Laren 1373

Persoonlijke scores (Tweede klasse)

PlSpelerTeamBordAWPt
1Gerard DimmendaalDEZ - Laren 2277
4Karsten KonnigerDEZ - Laren 2476
6Sarah HanhartDEZ - Laren 2374
8Herman BeuzelDEZ - Laren 2173

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden

Nationale clubcompetitie

Gelderse clubcompetitie

Gelderse bekerclubcompetitie

Gelderse sneldam clubcompetitie

Overige clubwedstrijden