SSS Kampen tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 13 november 2021
Ronde :4
Wedstrijd :SSS Kampen tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Larense dammers kampen tegen Kampen

Op zaterdag 13 november moest ons eerste de strijd aan binden met SSS Kampen, de koploper. SSS staat voor Strijt Sonder Spijt. En spijt kregen de dammers uit de mooie Hanzestad niet. Van tevoren gaven ze in hun openingswoord aan dat ze boven hun stand leefden en dat ze ons als tegenstander hoger inschatten. Zij waren dan ook het meest blij met de uiteindelijke 8-8 gelijke stand. Maar met 3 verliespartijen van onze kant, hadden we denk ik ook geen overwinning verdiend.

Herman liet de eerste nul aantekenen. Hij bouwde zijn stand flexibeler op, maar trapte helaas in een enigszins verborgen, maar standaard damzet. Gerrit trok de stand weer gelijk, natuurlijk zoals we hem kennen: met een slagzet. Een doorbraak voor 2 schijven met vakkundige afwikkeling.

Alfred had duidelijk zijn dag niet. Hij rekende veel, maar op de verkeerde momenten. Hij kwam superieur uit de opening, doordat zijn tegenstander de kortevleugelopsluiting verkeerd behandelde. Alfred nam een 3 om 3 doorbraakcombinatie en had lang gerekend of de afwikkeling daarna gunstig voor hem zou zijn of niet. Dat lange rekenen was nergens voor nodig, een ander tempo, zoals Hein op toernooibase aangaf, had een snelle winst opgeleverd. Nu werd het een vrij gelijkwaardige partij waarop Alfred op het goede moment niet even doorgerekend had. Hij dacht door te breken, maar knoopte zichzelf op. Weer twee punten achter.

Hein bereikte aan het kopbord niets. Het evenwicht werd geen moment verbroken en beiden namen af en toe een vereenvoudigende ruil. Remise was dan ook een terechte uitslag. Hein had daarna meer te kampen met het genieten van zijn eigen gebrouwen biertje buiten. Dat werd door een enkele Kampenaar van het dorpshuis niet gepruimd. Ze vonden hem maar asociaal...

Tonny gaf van te voren aan persé te willen winnen. Die motivatie betaalde zich uit. Hij nam een voorpost die uiteindelijk door zijn tegenstander werd afgeruild, maar waarbij Tonny in de resterende 10 om 10 stand de makkelijker opbouw had. Tonny liet het bewust klassiek worden, omdat zijn tegenstander met een hangschijf op 9 zat die in dat soort standen dodelijk is en hij profiteerde maximaal en trok de stand weer gelijk. Een kleine overwinning zat er nog in. Tonnie stond weliswaar onder druk, maar zou het misschien nog remise kunnen houden. Tom stond een schijf voor en Danny had een wat makkelijker stand. Zou het dan toch?

Helaas lukte dat net niet. Tom wist zijn plusschijf nog wel in winst om te zetten. Deze had hij simpel via een 1 om 2 gewonnen na ruim 25 zetten spelen. Tom moest nog wel secuur spelen, maar dat is hem wel toevertrouwd.

Danny kreeg het helaas niet rond. Optisch leek zijn stand voordelig met een voorpost op 23 en met Danny's eindspelkennis hadden velen goede hoop. Door taai verzet van zijn tegenstander, zat er niet meer in dan een puntje. Die tegenstander ligt ons blijkbaar niet. In eerdere jaren beten Egbert Harkink en Alfred van Lenthe, ondanks fors hogere rating, ook hun tanden stuk op hem en moesten in remise berusten. Maar het was wel het achtste punt.

Op dat moment was echter al duidelijk dat Tonnie het niet zou redden tegen het 12 jarige supertalent Yulia Bintsarovska. Een meisje met ambities, ze wil wereldkampioen worden bij de meisjes en later bij de vrouwen. Dan zit ze op koers, met het recent behaalde Nederlands kampioenschap en een 6e plek op het WK. Het ging lang gelijk op, maar Yulia bouwde een mooie forcing in de stand toen Tonnie de partij klassiek wilde maken. Na 14-20 liep Tonnie met 30-25 op deze schijf en had niet gezien dat er een 4 om 4 zetje in zat met een voordelig eindspel voor zijn jonge opponent. Hoewel "kenners" aangaven dat het nog remise te maken was, kon Tonnie dat achter het bord niet vinden en eindigde de topper dus in een gelijk spel.

Over 14 dagen staat een nieuwe topper op het programma. Dan ontvangen we Eye 't Webdesign uit Wapenveld. Een wedstrijd die we dan zonder publiek moeten spelen, maar ik denk dat dat meer een nadeel is voor het Nederlands elftal dan voor onze spelers. Het blijft in ieder geval een spannende competitie met maar liefst 6 teams die strijden om het kampioenschap.

BordSSS KampenDEZ Laren88
1Teun van Gelder (1042)Hein van Dee (1111)114
2Henk Kamminga (1007)Tom Knapen (1069)026
3Harm Kist (884)Danny Dix (1140)117
4Johan Wezenberg (922)Tonny Roeterdink (1009)025
5Wim Dekker (1123)Alfred van Lenthe (1037)203
6Yulia Bintsarovska (857)Tonnie Schutte (909)208
7Geert van der Molen (991)Gerrit Roeterdink (845)021
8Harwin Reuvekamp (925)Herman Beuzel (805)202