Nationale clubcompetitie

In het seizoen 2021/2022 speelt Denk En Zet Laren mee in de Nationale Bondscompetitie 2e klasse B.

Tweede klasse B
DEZL (8-tal, 10 spelers rouleren)
Alfred van Lenthe (TL)
Danny Dix
Egbert Harkink
Gerrit Roeterdink
Hein van Dee
Herman Beuzel
Johan Beltman
Tom Knapen
Tonnie Schutte
Tonny Roeterdink

Zie ook Toernooibase

DEZ Laren tegen HDC Hoogeveen 3

Datum :zaterdag 18 september 2021
Ronde :1
Wedstrijd :DEZ Laren tegen HDC Hoogeveen 3
Verslag :Alfred van Lenthe

Afgetekende, maar geflatteerde overwinning op jeugdteam

Eindelijk mochten we weer dammen in de Nationale Competitie na anderhalf jaar coronaleed. En iedereen had er zin in. De aftrap van het nieuwe seizoen was tegen Hoogeveen 3, een team met alleen maar jeugd. Blij dat er verenigingen zijn die er in slagen veel jeugd aan zich te binden. En je weet dan van te voren: rating zegt niets. Tel daar maar gerust 100 of 150 punten bij op. De uitslag was ruim: 13-3 overwinning. Maar dat zag er lange tijd niet naar uit. De jeugd bood dapper tegenstand.

Gerrit was de eerste die twee punten binnenhaalde. Hij leek wat ontzag te hebben voor zijn jeugdige opponent door veel te ruilen, maar kwam op eenvoudige wijze na 30 zetten een schijfje voor. Gerrit bleef ruilen; niet onverstandig als je voor staat. Eenvoudig brak hij door naar dam en het was snel uit.

Tonny volgde snel daarna. In zijn partij was het evenwicht lang niet verstoord en leek zijn tegenstander het makkelijke van het spel te hebben. Maar toen die te snel een voorpost nam, kon die makkelijk via de "achterkant" verschalkt worden. Met een schijfje meer wist Tonny wel raad.

Egbert bleef niet achter. Hij zette zijn tegenstander onder druk en wikkelde af naar gunstig klassiek. En daarin werd de partij met een eenvoudige combinatie beslist.

Johan was de eerste die een verliespunt liet noteren. Zijn tegenstander bouwde een uitstekende aanvalsstand op, waar Johan de vereenvoudiging moest zoeken. Dat lukte, maar het leek nog penibel te worden voor onze grote damliefhebber.

Hein luisterde zijn debuut op met een overwinning en stelde gelijk de teamoverwinning daarmee veilig. In het late middenspel won Hein een schijf en daarna snel de partij. Maar hij kwam goed weg. Zijn tegenstander had een paar zetten daarvoor een slagzet met winnende doorbraak gemist. Hein was zelf zo sportief om dat op Toernooibase te vermelden.

Tom bouwde zijn stand keurig op. Na een aanvalspartij van zijn kant, wikkelde hij af naar een gunstig centrum en kreeg zo maar een doorbraak ten koste van een schijf cadeau. Toen hij naar dam afwikkelde was die wel zo krachtig, dat het snel gedaan was. 11-1 tussenstand. Wat een weelde.

Toen waren alleen de beide topborden nog bezig. Alfred trof het Hoogenveense toptalent Sytze Spijker. Althans zo werd hij door de Hoogeveners getypeerd. Het werd een prachtige partij; een van de mooiere die Alfred de laatste tijd gespeeld had. Maar hij had geen schijn van kans leek het. Toch kon Alfred nog een mooie slagzet uithalen die bij goed spel nog wel remise op zou leveren. Maar ja, dan moet je wel goed spelen en dat deed hij niet en kon zeer terecht gelijk zijn (vaak enige?) seizoensnederlaag noteren.

Danny tenslotte trof de tweede vrouwelijke opponent van Hoogeveen. Of eigenlijk de eerste, want ze was de kopvrouw. En dat was een taaie tegenstandster en zoals wel vaker besliste Danny de partij in het eindspel. Maar het had heel anders kunnen lopen. Op de 30e zit miste Elise Schouten een mooie forcing die combinatief kon worden beslist. Gelukkig voor Danny eindigde zijn partij niet in een teleurstelling.

BordDEZ LarenHDC Hoogeveen 3133
1Danny Dix (1140)Elise Schouten (1068)208
2Alfred van Lenthe (1037)Sytze Spijker (922)027
3Egbert Harkink (1098)Wilmer Oostindjer (760)203
4Hein van Dee (1111)Bart Jan Kortleven (747)205
5Tom Knapen (1069)Nick Bolks (729)206
6Tonny Roeterdink (1009)Siebe Kortleven (740)202
7Johan Beltman (970)Charell Schuller (693)114
8Gerrit Roeterdink (845)Mart Slim (716)201

DCA Apeldoorn tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 2 oktober 2021
Ronde :2
Wedstrijd :DCA Apeldoorn tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Uit tegen Apeldoorn waren de rollen precies omgedraaid t.o.v. de vorige wedstrijd tegen Hoogeveen. Toen won het team en verloor Alfred als enige. Nu werd helaas verloren, terwijl Alfred als enige won. Als het ons helpt om te winnen, wil ik volgende keer wel verliezen. De Apeldoornse formatie had hun sterkste spelers op de borden 5, 6 en 7 gezet. In de hoop dat die zouden winnen en er nog 3 remises zouden volgen op de andere borden. Die strategie slaagde ruimschoots. Bord 5 verloor weliswaar, maar alle anderen haalden de gewenste remise, ondanks soms grote rating verschillen.

Bij Herman was het na 13 zetten al gebeurd, toen zijn tegenstander een 4 om 4 nam naar dam. De stand was echter toen ook al nagenoeg onspeelbaar, omdat Herman zich vanaf de opening liet opsluiten op de lange vleugel met een klaverblaadje.

Gerrit was de volgende die de punten moest inleveren tegen een van de sterkere tegenstanders aan bord 7. Hij bouwde de eerste 20 zetten prima op, maar kwam toen positioneel langzaam in het nadeel. Nadat hij in de kettingstelling kwam, was er geen houden meer aan, met schijf- en partijverlies als gevolgd.

De volgende tegenslag was de remise van Danny. Alfred had hem bewust lager gezet, omdat hij verwacht had dat de Apeldoornse toppers ook lager zouden zitten, maar die startten pas vanaf bord 5. Danny trof nu helaas een tegenstander met 250 rating punten minder, die ook nog eens weinig fouten maakte. Danny probeerde een aanval, die goed werd gepareerd en zonder echte kansen werden de punten gedeeld.

Johan speelde een prima partij tegen zijn sterke opponent. Hij kwam toch wat onder druk te staan omdat hij met open veld 49 een voorpost op 24 toeliet, maar redde zich daar goed uit. In het eindspel liet hij zich toch enigszins verrassen en dreigde in een 3 om 3 oppositie te eindigen. Tja, en wie dan aan zet is, die verliest. Hij probeerde dat nog te omzeilen, maar kwam daarmee in een ander verloren eindspel terecht. Een 7-1 achterstand, dan voel je de bui al hangen. Uit de laatste 4 partijen moesten 3 overwinningen komen en dat bleek te veel gevraagd.

Tonny speelde remise aan het kopbord. Zijn tegenstander bouwde heel degelijk op, maar na zo'n 35 zetten kwam Tonny toch in een voordelig klassieke stand terecht, waarbij er mogelijk met secuur spel wel meer in zat. Maar de remisemarge is in dat soort standen groot.

Er was nog een klein kansje op een punt. Alfred speelde zich onder de druk uit en Tom bouwde ook voordeel op en Hein zou toch niet de tweede zijn vandaag die een punt zou moeten inleveren tegen een op papier fors zwakkere tegenstander. Tom probeerde het en kwam in het late eindspel zelfs analytisch gewonnen, althans volgens het commentaar van Hans van Hal op toernooibase. Maar het werd het helaas niet, en daarmee was de teamnederlaag een feit.

Haagse Hein had wat meer Haagse bluf moeten gebruiken. Ik denk dat Hein te passief speelde, waardoor zijn tegenstander nooit echt in gevaar kwam, met remise als teleurstellend resultaat. Toen moest Alfred proberen de eer te redden. Hij speelde na de opening bewust klassiek. Niet zijn favoriete speltype, maar met 3 tempi minder en een hangende schijf voor zijn sterke opponent, was dat de beste keuze. Na een vereenvoudiging leek Alfred makkelijker te staan, maar moest plots flink rekenen om schijfverlies te voorkomen. Dat lukte net en toen Jan Lammers niet de scherpste zet deed sloeg het spelbeeld om en dwong Alfred schijfwinst af. Na bijna 5 uur spelen, kon toch nog een overwinning worden bijgeschreven in een dammeneindspel.

BordApeldoornDEZ Laren106
1Hans Luchies (912)Tonny Roeterdink (1009)115
2Fred van Amersfoort (1005)Tom Knapen (1069)116
3Adrie Koedoot (760)Hein van Dee (1111)117
4Willem van Starkenburg (893)Danny Dix (1140)113
5Jan Lammers (1161)Alfred van Lenthe (1037)028
6Dick Beking (1134)Johan Beltman (970)204
7Hans van Hal (1124)Gerrit Roeterdink (845)202
8Erik van der Haar (858)Herman Beuzel (805)201

DEZ Laren tegen DamRa

Datum :zaterdag 16 oktober 2021
Ronde :3
Wedstrijd :DEZ Laren tegen DamRa
Verslag :Alfred van Lenthe

Krachtig herstel Larense dammers

Na de pijnlijke nederlaag in Apeldoorn moest er vandaag gewonnen worden tegen Raalte. En dat lukte met maar liefst 6 overwinningen en zonder verliespartij. Raalte kwam door omstandigheden met 7 man, maar was wel zo netjes om dat 's ochtends al vroeg te melden. De beide opstellingen werden naast elkaar gelegd en Hein bleek de (on)gelukkige. Twee punten erbij, maar geen leuke dammiddag.

De teamleider had Gerrit bewust op bord 1 gezet, omdat in het verleden meermaals is gebleken dat Gerrit dan voor verrassingen kan zorgen. En als de tegenstander niet zijn sterkste spelers aan de hoogste borden zet, is het een normale krachtmeting. Dit keer trof Gerrit wel de sterkste opponent van de Sallanders. Gerrit liet zich al vrij vroeg in de wurggreep nemen via een korte vleugelopsluiting en kwam enigszins in ademnood. Maar Gerrit laat zich nooit gek maken en heeft in ieder geval nooit veel tijd nodig om een oplossing te vinden. Zijn tegenstander ruilde zich zelf uit de opsluiting en dacht de overgebleven stand wel te winnen. Gerrit dacht daar anders over en haalde een dam op bezet veld en bracht de stand naar 4-0.

Egbert trof in Jan van Buiten een op papier gelijkwaardige speler. Maar Egbert is een grillige, avontuurlijke speler, het kan bij hem alle kanten op. Zijn tegenstander nam een Springer doorstoot, waarna altijd prachtig spel ontstaat. Egbert had daar duidelijk geen zin in en ruilde de schijf gelijk af om kort daarna zelf een centrumvoorpost te nemen, zoals je die in de Agofonov-opening ook wel ziet. Hij bouwde een prachtige centrumstand op, maar overzag een 4-om-3 doorbraakzetje en moest in remise berusten.

De tegenstander van Danny is vast onlangs bij onze Herman wezen buurten en nam het kerkhof in. Herman is immers ook een trouw bezoeker van dit veld, maar had hem vast niet verteld dat dat ook wel vaak verkeerd afloopt. Dit keer ook. Danny speelde het vakkundig en nam op het juiste moment materiaalwinst, zonder bang te zijn om zijn tegenstander een dam te gunnen. Even later had Danny zelf ook een dam en maar liefst 3 schijven meer. Dat vond ook de Raaltenaar te gortig en gaf gelijk op.

Johan was de tweede speler die remise haalde. Ik weet niet zo goed of hij daar nu blij mee moest zijn of niet. Johan miste op de 39e zet een vrij eenvoudige 2-om-2 doorbraak, waarmee de winst wel makkelijk gehaald zou kunnen worden. Daarna werd hij eigenlijk weggespeeld, maar als een ware Houdini wist hij dat te voorkomen. Het was ook wel een wat merkwaardige partij. Zijn tegenstander wilde koste wat kost klassiek spelen en Johan wilde dat koste wat kost voorkomen en ruilde naar een avontuurlijk standje toe, die echter snel uitgedund werd. Toen zijn tegenstander de kans kreeg de volle lange vleugel te ontwikkelen tot een acceptabele centrumstand, kwam Johan in problemen, hij wist daar moeilijk raad mee. Remise misschien dan toch wel een terechte uitslag.

Tonnie speelde een degelijke opening en vond dat blijkbaar zelf wat saai. Hij was waarschijnlijk bij het bord van Egbert langsgelopen en dacht "dat kan ik ook" en nam een voorpost op 23 en speelde dat vervolgens prima verder en wist een betere stand te bereiken. Zijn tegenstander dacht naar remise af te wikkelen en een doorbraak te nemen die beiden op dam zou brengen. Dat klopte ook wel. Tonnie gaf hem nog sneller dam dan waar hij op gerekend had, maar nam deze gelijk weer af en kon ook 2 punten bijschrijven.

Herman was in Apeldoorn zichtbaar teleurgesteld door zijn snelle verlies. Hij speelde zijn opening zeer sterk en bouwde rustig op. Toen Herman een sterke hekstelling in dreigde te nemen, nam zijn tegenstander een dubieuze voorpost. Herman had geduld en schijfwinst was een kwestie van tijd. Zijn geduld werd terecht beloond met een mooie overwinning tegen een tegenstander met een mooie naam.

Tom was als laatste bezig om ook wat hoger op de topscorerslijst te klimmen. Dan was winst nodig. Hij speelde een Tjecholev opening, waar zijn tegenstander niet echt in mee ging. In het middenspel werd afgestevend op een klassieke stand, waarbij Tom goed gezien had dat de tempoverhouding niet in zijn voordeel was, maar dat dat ruim gecompenseerd werd door een hangschijf op 45. Ook had Tom sterk gezien dat zijn geplaatste "offer van Dussaut" in alle varianten gewonnen was. Het offer is al bekend uit de 19e eeuw, maar blijft fascineren. Je staat bewust een schijf achter, maar door een dubbele dreiging win je toch. Daarmee was een monsterscore een feit. De volgende ronde zijn we vrij en op 13 november mogen we naar Kampen voor een echte damkraker in deze oude Hanzestad.

BordDEZ LarenDamRa142
1Gerrit Roeterdink (845)Hilco Braakman (1092) 202
2Tom Knapen (1069 John Folkers (982) 208
3Egbert Harkink (1098) Jan van Buiten (1074) 113
4Johan Beltman (970) Gerrit Visscher (922) 115
5Danny Dix (1140) André Klein Tank (940) 204
6Hein van Dee (1111) niet opgekomen 201
7Tonnie Schutte (909) Hein Hulzebosch (808) 206
8Herman Beuzel (805) Berend van Lenthe (730) 207

SSS Kampen tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 13 november 2021
Ronde :4
Wedstrijd :SSS Kampen tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Larense dammers kampen tegen Kampen

Op zaterdag 13 november moest ons eerste de strijd aan binden met SSS Kampen, de koploper. SSS staat voor Strijt Sonder Spijt. En spijt kregen de dammers uit de mooie Hanzestad niet. Van tevoren gaven ze in hun openingswoord aan dat ze boven hun stand leefden en dat ze ons als tegenstander hoger inschatten. Zij waren dan ook het meest blij met de uiteindelijke 8-8 gelijke stand. Maar met 3 verliespartijen van onze kant, hadden we denk ik ook geen overwinning verdiend.

Herman liet de eerste nul aantekenen. Hij bouwde zijn stand flexibeler op, maar trapte helaas in een enigszins verborgen, maar standaard damzet. Gerrit trok de stand weer gelijk, natuurlijk zoals we hem kennen: met een slagzet. Een doorbraak voor 2 schijven met vakkundige afwikkeling.

Alfred had duidelijk zijn dag niet. Hij rekende veel, maar op de verkeerde momenten. Hij kwam superieur uit de opening, doordat zijn tegenstander de kortevleugelopsluiting verkeerd behandelde. Alfred nam een 3 om 3 doorbraakcombinatie en had lang gerekend of de afwikkeling daarna gunstig voor hem zou zijn of niet. Dat lange rekenen was nergens voor nodig, een ander tempo, zoals Hein op toernooibase aangaf, had een snelle winst opgeleverd. Nu werd het een vrij gelijkwaardige partij waarop Alfred op het goede moment niet even doorgerekend had. Hij dacht door te breken, maar knoopte zichzelf op. Weer twee punten achter.

Hein bereikte aan het kopbord niets. Het evenwicht werd geen moment verbroken en beiden namen af en toe een vereenvoudigende ruil. Remise was dan ook een terechte uitslag. Hein had daarna meer te kampen met het genieten van zijn eigen gebrouwen biertje buiten. Dat werd door een enkele Kampenaar van het dorpshuis niet gepruimd. Ze vonden hem maar asociaal...

Tonny gaf van te voren aan persé te willen winnen. Die motivatie betaalde zich uit. Hij nam een voorpost die uiteindelijk door zijn tegenstander werd afgeruild, maar waarbij Tonny in de resterende 10 om 10 stand de makkelijker opbouw had. Tonny liet het bewust klassiek worden, omdat zijn tegenstander met een hangschijf op 9 zat die in dat soort standen dodelijk is en hij profiteerde maximaal en trok de stand weer gelijk. Een kleine overwinning zat er nog in. Tonnie stond weliswaar onder druk, maar zou het misschien nog remise kunnen houden. Tom stond een schijf voor en Danny had een wat makkelijker stand. Zou het dan toch?

Helaas lukte dat net niet. Tom wist zijn plusschijf nog wel in winst om te zetten. Deze had hij simpel via een 1 om 2 gewonnen na ruim 25 zetten spelen. Tom moest nog wel secuur spelen, maar dat is hem wel toevertrouwd.

Danny kreeg het helaas niet rond. Optisch leek zijn stand voordelig met een voorpost op 23 en met Danny's eindspelkennis hadden velen goede hoop. Door taai verzet van zijn tegenstander, zat er niet meer in dan een puntje. Die tegenstander ligt ons blijkbaar niet. In eerdere jaren beten Egbert Harkink en Alfred van Lenthe, ondanks fors hogere rating, ook hun tanden stuk op hem en moesten in remise berusten. Maar het was wel het achtste punt.

Op dat moment was echter al duidelijk dat Tonnie het niet zou redden tegen het 12 jarige supertalent Yulia Bintsarovska. Een meisje met ambities, ze wil wereldkampioen worden bij de meisjes en later bij de vrouwen. Dan zit ze op koers, met het recent behaalde Nederlands kampioenschap en een 6e plek op het WK. Het ging lang gelijk op, maar Yulia bouwde een mooie forcing in de stand toen Tonnie de partij klassiek wilde maken. Na 14-20 liep Tonnie met 30-25 op deze schijf en had niet gezien dat er een 4 om 4 zetje in zat met een voordelig eindspel voor zijn jonge opponent. Hoewel "kenners" aangaven dat het nog remise te maken was, kon Tonnie dat achter het bord niet vinden en eindigde de topper dus in een gelijk spel.

Over 14 dagen staat een nieuwe topper op het programma. Dan ontvangen we Eye 't Webdesign uit Wapenveld. Een wedstrijd die we dan zonder publiek moeten spelen, maar ik denk dat dat meer een nadeel is voor het Nederlands elftal dan voor onze spelers. Het blijft in ieder geval een spannende competitie met maar liefst 6 teams die strijden om het kampioenschap.

BordSSS KampenDEZ Laren88
1Teun van Gelder (1042)Hein van Dee (1111)114
2Henk Kamminga (1007)Tom Knapen (1069)026
3Harm Kist (884)Danny Dix (1140)117
4Johan Wezenberg (922)Tonny Roeterdink (1009)025
5Wim Dekker (1123)Alfred van Lenthe (1037)203
6Yulia Bintsarovska (857)Tonnie Schutte (909)208
7Geert van der Molen (991)Gerrit Roeterdink (845)021
8Harwin Reuvekamp (925)Herman Beuzel (805)202

DEZ Laren tegen Eye-t Webdesign

Datum :zaterdag 27 november 2021
Ronde :6
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Eye-t Webdesign
BordDEZ LarenEye-t Webdesign79
1Alfred van Lenthe (1037)Henk van Renselaar (937)027
2Herman Beuzel (805)Alie Beekman-van Duinen (1078)026
3Hein van Dee (1111)Erik Bakker (1044)024
4Egbert Harkink (1098)Gerrit Eilander (946)115
5Tonny Roeterdink (1009)Albert Lusink (1116)111
6Danny Dix (1140)Harry Beekman (1068)118
7Johan Beltman (970)Jaap Stegeman (824)203
8Tonnie Schutte (909)Samantha Regterschot202

DEZ Laren tegen De Vechtstreek Gramsbergen

Datum :zaterdag 19 februari 2022
Ronde :10
Wedstrijd :DEZ Laren tegen De Vechtstreek Gramsbergen
BordDEZ LarenDe Vechtstreek Gramsbergen79
1Tom Knapen (1069)Jan Siegers (903)208
2Gerrit Roeterdink (845)Johan van Aalderen (1082)021
3Egbert Harkink (1098)Leo Peters (1034)203
4Hein van Dee (1111)Jan Nijmeijer (1182)024
5Tonny Roeterdink (1009)Jan Meester (961)112
6Johan Beltman (970)Gerrit Draaisma (1097)026
7Tonnie Schutte (909)Evert Schuttert (896)117
8Herman Beuzel (805)André Nijmeijer (1120)115

Harderwijk 2 tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 5 maart 2022
Ronde :11
Wedstrijd :Harderwijk 2 tegen DEZ Laren
BordHarderwijk 2DEZ Laren115
1Bert Foppen (1087)Tom Knapen (1069)028
2Wout Mensink (1041)Tonny Roeterdink (1009)116
3Jaap van de Werfhorst (1106)Gerrit Roeterdink (845)203
4Eibert Smit (976)Tonnie Schutte (909)117
5Jan Pluim (883)Herman Beuzel (805)115
6Wouter van den Berg (1023)Johan Beltman (970)204
7Jan van der Pol (915)niet opgekomen202
8Wout Foppen (800)niet opgekomen201

DIOS/IJsselstreek CT tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 19 maart 2022
Ronde :7
Wedstrijd :DIOS/IJsselstreek CT tegen DEZ Laren
BordDIOS/IJsselstreek CTDEZ Laren115
1Allard van Tongeren (905)Hein van Dee (1111)026
2Bernard Renting (903)Tom Knapen (1069)027
3Clemens Keurentjes (858)Egbert Harkink (1098)028
4Theo Baks (677)Alfred van Lenthe (1037)022
5Jan NijlandDinand Stegeman (904)025
6Jan von Kann (644)Gerrit Roeterdink (845)021
7Gerrit Klompenhouwer (834)Herman Beuzel (805)113
8Gerrit van Wijk (435)Johan Beltman (970)024

DEZ Laren tegen Hartholt Olie CT

Datum :zaterdag 2 april 2022
Ronde :8
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Hartholt Olie CT
BordDEZ LarenHartholt Olie CT610
1Tom Knapen (1069)Jan Rensink (938)117
2Egbert Harkink (1098)Dick Dijk (836)202
3Tonny Roeterdink (1009)Jan van der Kolk (946)113
4Johan Beltman (970)Frits Gerritsen (1004)115
5Gerrit Roeterdink (845)Wim Leijssenaar (932)021
6Tonnie Schutte (909)Peter van der Velden (988)028
7André Haijtink (828)Henk Smit (1036)024
8Gerard Dimmendaal (806)Erik Ploeger (872)116