DEZ Laren tegen WSDV 4

Datum :zaterdag 10 december 2022
Ronde :7
Wedstrijd :DEZ Laren tegen WSDV 4
Verslag :Alfred van Lenthe

DEZ verliest vierpuntenduel

De thuiswedstrijd van Denk en Zet tegen het Wageningse WSDV ging nipt verloren (7-9). En dat was enigszins teleurstellend. Door de winst misten de Larenaren de aansluiting met de top. Dat het spannend zou worden, was vanaf het begin wel duidelijk. DEZ miste 2 van zijn sterkere spelers. Opnieuw moesten Danny en Alfred verstek laten gaan.

De score werd geopend door Herman. In een partij met klassieke trekken liet zijn jonge tegenstander een damzet open. Via het geven van 3 schijven nam Herman dit cadeau gretig aan. Hij sloeg namelijk 5 schijven en had daarmee ook een gezonde dam. Dat was gelijk uit.

Gerrit was de laatste weken in vorm en won menig partij, meestal via een slagzet. Met een slagzet win je meestal een schijf of meer, maar in ieder geval hou je een betere stand over. Dit keer zag Gerrit mogelijk spoken, want na 13 zetten dacht hij blijkbaar voordeel te kunnen behalen, maar de zetwisseling leverde juist schijfverlies op. Gerrit gebruikte nog (voor zijn doen) veel tijd, maar kwam de klap en de achterstand niet te boven. Daarbij stond het weer gelijk.

Tom wist de Achterhoekers echter weer op voorsprong te brengen. Zijn tegenstander nam een hekstelling in en zocht daarnaast ook de nog de aanval via een voorpost op 24. Maar met 2 schijven op de lange lijn is dat toch niet zo sterk en lijkt het meer dan het is. Tom wachtte rustig af en zijn Wageningse opponent zag geen andere oplossing dan een forse ruil, waarbij er een onevenwichtige stand overbleef en die met moeite weer enigszins in evenwicht werd gebracht. Net toen de balans optisch weer in orde was, sloeg Tom combinatief toe. Hij had namelijk sluw een zetje ingebouwd en haalde zo beide punten binnen.

Tonnie haalde een goede remise tegen een op papier wat sterkere tegenstander. Maar het was toch Tonnie die beter spel kreeg op het bord. De lange vleugel van zijn opponent was enigszins verzwakt en via een grote ruil probeerde Tonnie daar zijn voordeel mee te halen. Dat lukte net niet. Tonnie won weliswaar een schijf en beide bereikten een dam, wat niet meer dan remise opleverde.

Dinand moest het opnemen tegen de zeer ervaren Wim van Mourik en moest helaas het onderspit delven. Je ziet maar weinig openingen die met 32-27 beginnen, maar dit keer was dat wel het geval. Dinand kwam in nadelig klassiek terecht. Hij had net iets meer tempi en een hangende schijf op 5. Hij probeerde dat via het kerkhof te ontwikkelen. Maar Van Mourik haalde er een verrassende dam uit die maar liefst 3 schijven kostte. Dinand vocht wat hij waard was, maar de dam werd veilig opgeborgen en werd steeds venijnig ingezet om rustig een schijfje op te peuzelen en de winst veilig te stellen.

Tonny moest dit keer aan het hoogste bord plaatsnemen. Dat is niet erg, want hij is voor niemand bang en hanteert zijn eigen speelstijl. Dit keer bouwde Tonny een op het oog granieten centrumstand op. Hij moest wel beslissen waar hij zijn verder expansie moest zoeken en nam een voorpost op 23 in. Die werd een paar keer aangevallen, om Tonny’s verdediging uit te putten. De stand werd daarmee erg verraderlijk en het was Tonny die vervolgens een doorbraakcombinatie ten koste van een schijf tegen kreeg. Dat was voldoende voor de Wageningers om voor het eerst een voorsprong te nemen.

Dan moest het via Egbert of Johan komen om de stand weer minimaal gelijk te trekken. Onze beide topscoorders probeerden het wel, maar redden het niet. Egbert bouwde een mooie stand op, maar werd (denk ik) verrast door een dam ten koste van maar liefst 3 schijven. Maar in tegenstelling tot de tegenstander van Dinand wist deze Wageninger zijn dam niet veilig op te bergen en de partij naar winst te voeren. Dan moet je ook van goeden huize komen als je tegen Egbert speelt. Egbert lukte het om ook een dam te halen en had daarmee een schijfje meer. Hij probeerde nog wel een tweede dam te halen, maar de Wageningse verdediging hield stand. Johan trof een jonge tegenstandster die volop de aanval koos. Ik heb genoten van de opbouw van deze pupil. Daar zie je dat ze in Wageningen een mooie jeugdschool hebben. Mooi om te zien hoe investering in jeugd loont. Dat geeft ons weer energie om in Laren weer hetzelfde te proberen. De eerste stappen zijn gelukkig gezet. Mooi dat we een vereniging hebben die daar tijd in wil stoppen. Zonder nieuwe aanwas is er geen toekomst voor het dammen.

Bord DEZ Laren WSDV 4 7 9  
1 Tonny Roeterdink (1020) Henk Hoksbergen (1044) 0 2 6
2 Tom Knapen (1095) Wim van den Berg (1034) 2 0 3
3 Egbert Harkink (1115) Cor Langeveld (1088) 1 1 7
4 Dinand Stegeman (904) Wim van Mourik (1019) 0 2 5
5 Johan Beltman (958) Marjory Feyt (786) 1 1 8
6 Tonnie Schutte (901) Kees Maliepaard (977) 1 1 4
7 Gerrit Roeterdink (845) Mickael Binato (712) 0 2 2
8 Herman Beuzel (800) Jeroen Gijsbers (667) 2 0 1