Nationale clubcompetitie

In het seizoen 2022/2023 speelt Denk En Zet Laren mee in de Nationale Bondscompetitie 2e klasse B.

Tweede klasse B
DEZL (8-tal)
Alfred van Lenthe (TL)
Danny Dix
Dinand Stegeman
Egbert Harkink
Gerrit Roeterdink
Herman Beuzel
Johan Beltman
Tonnie Schutte
Tonny Roeterdink

Zie ook Toernooibase


DEZ Laren tegen DIOS Achterhoek 3

Datum :zaterdag 17 september 2022
Ronde :1
Wedstrijd :DEZ Laren tegen DIOS Achterhoek 3
Verslag :Alfred van Lenthe

Teleurstellende aftrap Nationale Competitie

Het eerste achttal is het seizoen teleurstellend begonnen. Tegen het Achterhoekse DIOS 3 werd met 7-9 verloren. De hoop op een goede afloop was al snel verloren. De eerste 3 partijen gingen namelijk al verloren en met een 6-0 achterstand is het voor de overige dammers lastig om nog te geloven in een overwinning. Toch werd uiteindelijk met het kleinst mogelijke verschil verloren door mooie overwinningen van Tonny en Johan.

Herman had de twijfelachtige eer om als eerste te moeten capituleren. Hij bouwde de partij nog prima op, maar dacht waarschijnlijk in een 13 om 13 stand een combinatie of afwikkeling te nemen die hem voordeel zou opleveren. Dat bleek niet het geval en met een schijfje achter was er geen houden meer aan.

Dinand redde het ook niet. Hij gaf zijn tegenstander het centrum en nam uiteindelijk een doorbraak naar dam ten koste van 2 schijven. Die dam had echter geen bewegingsvrijheid en langzaam werd die volledig inactief gemaakt, waardoor voormalig KNDB-voorzitter Haitze Meurs rustig naar de winst kon spelen.

Alfred speelde weer eens zijn favoriete opening en bouwde dat goed op, totdat hij 4-9 i.p.v 3-9 deed. Dat brak hem later op door allerlei kleine combinaties waardoor hij zijn verwachte schijfwinst niet kon verzilveren. In tijdnood koos hij niet voor de afwikkeling met gelijkwaardig materiaal en offerde hij een schijf in de hoop op voldoende (combinatieve) compensatie, maar dat bleek ijdele hoop.

Danny bereikte niet veel en in een 10 om 10 stand nam zijn tegenstander een 5 om 5 met beide doorbraak. Dat was gelijk remise.

Ook Egbert ervoer dat Harry Vos een geroutineerde speler is. Egbert ging van half open naar gesloten klassiek met gunstige tempoverhouding en plaatste resoluut een Ghestem doorstoot. Ook hier was er geen winst te vinden. Tja en dan heb je samen al 8 verliespunten. Ook geen winst voor Denk en Zet dus vandaag.

Dat lag niet aan Tonny. Hij bouwde een prachtige centrumstand op en wist zijn tegenstander langzaam maar zeker van het bord te drukken. Zeer knap gespeeld. Zijn bijna naamgenoot uit Harfsen speelde ook een prima partij, waar het evenwicht volgens mij nooit verbroken werd met remise als logisch resultaat.

Johan was als laatste nog aan het spelen. Na wat heen en weer ruilen bleef er een zes om zes stand over die wonderwel gewonnen bleek. Dat kwam doordat Johan tijdig enkele centrale velden bezette en vervolgens maakte hij het vakkundig af.

 

Bord DEZ Laren DIOS Achterhoek 3 7 9  
1 Danny Dix (1138) Jay Amatmoestar (1043) 1 1 4
2 Alfred van Lenthe (1027) Bert van Oosterom (1076) 0 2 3
3 Egbert Harkink (1115) Harry Vos (1059) 1 1 5
4 Tonny Roeterdink (1020) Jan Vesters (1017) 2 0 6
5 Dinand Stegeman (904) Haitze Meurs (1022) 0 2 2
6 Johan Beltman (958) Erik Oonk (931) 2 0 8
7 Herman Beuzel (800) Cees Groen (969) 0 2 1
8 Tonnie Schutte (901) Jaap Vos (938) 1 1 7

DV VBI Huissen CT tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 1 oktober 2022
Ronde :2
Wedstrijd :DV VBI Huissen CT tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Eclatante overwinning in de tweede ronde

De tweede wedstrijd was in en tegen Huissen. Altijd leuk als daar 3 teams spelen van één vereniging. Waar zie je dat nog? Het werd een eclatante overwinning. Maar liefst 14-2. Dat kwam met name door het klasseverschil op de onderste 4 borden. Elke tegenstander had daar circa 300 rating punten minder. Maar bij 2 spelers ging het om jeugd en dan weet je het nooit wat de ware sterkte is.

Gerrit en Herman traden aan tegen deze jeugdspelers en wonnen beiden vrij snel. Gerrit dacht dat jeugdspelers wel goed openingen zou beheersen en ruilde aanvankelijk resoluut de schijven van het bord. Daarna werd het een klassieke stand waarin de piepjonge Huissenaar een foutje maakte, waardoor Gerrit een 3 om 4 schijfvoordeel haalde. Zijn tegenstander dreigde nog even ten koste van nog een schijf een doorbraak naar dam te halen, maar Gerrit pareerde dat vakkundig en speelde het snel naar winst.

Herman kwam wel heel makkelijk aan een plus aan schijven. Eerst via een eenvoudige 1 om 2 en vervolgens nog een 1 om 3. En ook bij Johan ging het vlot via een 2 om 4 waarbij tegenstander gelijk opgaf.

Tonnie bouwde prima op en nam een gezonde voorpost, die nog sterker werd toen zijn tegenstander de belangrijke poot 2, 8 en 13 verbrak door 2-7 te spelen. Dat is bijna altijd fataal in dit soort standen. Tonnie zette de korte vleugel goed vast door scherp 28-22 te spelen en liet zijn tegenstander volkomen vast lopen. Een eenvoudige 1 om 2 naar dam hoefde niet meer uitgevoerd te worden.

De bovenste 4 borden hadden het aanzienlijk zwaarder. Egbert speelde zijn favoriete spel, half open klassiek, maar kon niet tot echt voordeel komen. Hij moest de remise zoeken, maar dat bleek niet al te moeilijk en de puntendeling was een terechte uitslag.

Tom profiteerde optimaal van een zwakke schijf bij zijn tegenstander op veld 7, waardoor ontwikkeling van de korte vleugel werd verhinderd. In een klassiekachtige stand moest de Huissenaar de kroonschijf spelen en kwam zwaar onder druk te staan. Tom won een schijf en niet veel later de partij. Mooi gespeeld.

Dat wilde Danny ook wel graag. Hij deed zijn uiterste best om te winnen en vermeed veel logische zetten die remise op zouden leveren. Hij ging nog wel met een schijfwinst het eindspel in, maar het bleek niet te winnen.

Alfred tenslotte had dit keer het geluk wat aan zijn zijde. Hij wilde bewust geen zwart om nu eens via rustige opbouw te proberen een voordeel te pakken en langzaam uit te bouwen. Hij speelt te vaak er op of eronder en dat kost punten. Maar deze strategie kwam totaal niet uit de verf. In de opening speelde hij te snel en kwam in een nadelig klassiekje terecht. Daar kon hij met hulp van zijn tegenstander uitkomen en had toen 4 tempi meer en besloot toch enig risico te nemen door een voorpost te nemen die maar moeilijk verdedigbaar bleek. Hij kon het nog net gelijk houden en zijn tegenstander nam een verkeerde afwikkeling en langzaamaan werd een winnend dammeneindspel opgebouwd. Na 4,5 uur spelen was het 14e punt binnen. Een goed herstel naar de teleurstellende nederlaag in de eerste ronde.

 

Bord DV VBI Huissen CT DEZ Laren 2 14  
1 Gerard Boogaars (993) Danny Dix (1138) 1 1 7
2 Jacob Reiffers (992) Tom Knapen (1095) 0 2 6
3 Peter Litjens (1014) Egbert Harkink (1115) 1 1 5
4 Leo Steyntjes (979) Alfred van Lenthe (1027) 0 2 8
5 Lodewijk de Hei (681) Johan Beltman (958) 0 2 3
6 Piet Verhaegh (610) Tonnie Schutte (901) 0 2 4
7 Cas Schaapveld (535) Gerrit Roeterdink (845) 0 2 1
8 Jelte Evers (521) Herman Beuzel (800) 0 2 2

DEZ Laren tegen Eye-t Webdesign

Datum :zaterdag 15 oktober 2022
Ronde :3
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Eye-t Webdesign

Ruim verlies tegen Wapenveld

Vol spanning keek ik zaterdagavond op mijn mobiel naar de uitslagen in Toernooibase. Dat was wel even een teleurstelling. Ons eerste team had met 11-5 verloren van titelkandidaat Eye ’t Webdesign uit Wapenveld. Maar ja, tegen die ploeg hebben we wel vaker rare uitslagen gehad. Enkele keren ruim gewonnen, maar overall trokken we meestal aan het kortste eind.

Ik had van tevoren hun opstellingen uit andere jaren tegen ons goed bekeken. Daardoor zag ik dat ze nooit een van hun topspelers op bord 1 zetten. En dat Alie Beekman vaak aan bord 2 zat en Albert Lusink aan bord 6. Daarom Danny naar bord 6 en Tom op bord 2 en Gerrit op bord 1. Maar ja, soms zit het tegen.

Het begon echter goed als ik toernooibase mag geloven. Egbert haalde 2 mooie punten binnen tegen Harry Beekman door via een simpele combinatie via damgeven een schijf te winnen en gelijk een doorbraak. Dat liet zijn tegenstander zich niet meer bewijzen.

Johan was niet opgewassen tegen de, met name in klassiek, ervaren Mosterd (senior). Ook dit keer werd het een klassieke partij met een gelijke tempoverhouding. Niets aan de hand dus zou je denken. Maar Johan kreeg te maken met combinatieve dreigingen, met name de Coup Royal. En op het moment dat Johan te positioneel zwakke 6-11 speelde, was het eigenlijk wel gebeurd. Via een mooie Coupe Royal werd de partij beslist. Later miste Mosterd nog een andere damzet, maar er liepen vele wegen naar een overwinning. Geen punt, het ratingverschil was aanzienlijk.

Gerrit mocht dit keer dus aan het hoogste bord proberen. Hij ruilde er stevig op los, vastbesloten om een punt te pakken. In het eindspel kwam hij nog wel in problemen, maar hij wist het dammeneindspel keurig naar remise te spelen. Zijn tegenstander ging wel irritant lang door in een 3 om 1 dammeneindspel.

Tonny redde het niet tegen Erik Bakker. Tonny wisselt briljante partijen af met af en toe een zeperd. Dit keer wil ik daar niet van spreken, maar hij werd mogelijk wat overmoedig en zette 3 voorste schijven los (27, 28 en 29) en langzaamaan kon zijn opponent schijfwinst forceren. Dat kwam hij niet meer te boven.

Twee punten achter dus. Op zich geen ramp. Kon alle kanten nog op. Danny kreeg echter een zeldzame nederlaag te verwerken. In een nadelig klassiek dacht hij via een soort bomzet af te kunnen wikkelen naar remise. Dat klopte toch net niet. Hij kon zijn 3 schijven op de linkervleugel niet ontwikkelen, zodat die met 2 schijven van Lusink werden gepind en hij liep vast. Een nederlaag was niet meer af te wenden, tenzij de andere 3 partijen nog 5 punten zouden opleveren.

Dinand speelde een partij met wisselende spelbeelden. Vanaf de opening was er lange tijd symmetrie, totdat Dinand de uitval naar het kerkhof nam. Via wat ruilen ontstond er een betere stand voor Dinand, vooral toen hij een klaverblaadje kon vormen en de lange vleugel van zijn tegenstander lamlegde. Dat kon Dinand niet in stand houden. Maar daarna kreeg hij mooie omsingelingskansen. Hij besloot echter een remisecombinatie te nemen ten koste van 2 schijven en dat bleek uiteindelijk ook remise. Gezien de ratingverhouding misschien wel een verwachte uitslag.

Toms tegenstander was duidelijk op een puntendeling uit. Elke variant die enigszins spannend dreigde te worden werd vereenvoudigd. Gevolg was wel dat Tom met een wat onevenwichtige schijvenverdeling bleef zitten. Hij probeerde dat nog wel via het centrum door te ontwikkelen, maar ook toen werd via ruiltjes dat plan verstoord. En Alie Beekman kon vrij eenvoudig haar doel bereiken.

Ook Tonnie speelde een klassieke partij met nadelig tempoverhouding. Maar hij was dus niet alleen daarin. Helaas liep ook deze partij uit op een nederlaag. Hij miste daarbij op de 43e zet een niet te moeilijke 5-om-5 remisecombinatie.

Volgende keer naar Lunteren. Als we die winnen, kunnen we toch nog redelijk bovenin meedraaien. Bij verlies is het al een verloren seizoen, maar we zullen ons elke wedstrijd proberen te knokken naar een overwinning. Het mag ook wel eens meezitten.

Bord DEZ Laren Eye-t Webdesign 5 11  
1 Gerrit Roeterdink (845) Geurt Souman (1011) 1 1 3
2 Tom Knapen (1095) Alie Beekman-van Duinen (1073) 1 1 7
3 Tonny Roeterdink (1020) Erik Bakker (1044) 0 2 4
4 Egbert Harkink (1115) Harry Beekman (1055) 2 0 1
5 Danny Dix (1138) Albert Lusink (1106) 0 2 5
6 Johan Beltman (958) Henk Mostert Azn (1079) 0 2 2
7 Dinand Stegeman (904) Gerrit Eilander (938) 1 1 6
8 Tonnie Schutte (901) Henk van Renselaar (945) 0 2 8

DES Lunteren 4 tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 29 oktober 2022
Ronde :4
Wedstrijd :DES Lunteren 4 tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Ruime overwinning op de Veluwe

Op deze mooie herfstdag is het geen opgave om een uitwedstrijd te moeten rijden door de mooie herfstkleuren op de Veluwe. Het werd vandaag een redelijk makkelijke overwinning, met name door de winstpartijen aan de topborden.

Johans partij is voor mij wat moeilijk te omschrijven. Hij viel vandaag voor mij in en het resultaat was mooi, maar het vlot anders kunnen lopen. Hij bouwde een zeer solide centrum op en zijn tegenstander hanteerde meerdere spelstijlen om dat te bestrijden. Via een Tzjizjov kanon werd het een soort half open klassiek, wat nog vrij goed leek te slagen. Johans’ centrumschijf kwam onder druk te staan, maar Johan wist dat combinatief te pareren door een dam te nemen ten koste van twee schijven. Johan had wel geluk dat zijn jonge opponent vervolgens niet zag hoe deze dam met schijfwinst weer afgenomen kon worden. Maar wij mogen geluk ook wel eens aan onze zijde hebben. De eerste overwinning was een feit.

Gerrit deelde zijn punten. Hij bouwde aanvankelijk heel mooi op, maar liet zijn tegenstander een hele hek nemen. Die ging al wel snel van het bord af, maar het hele centrum werd uit handen gegeven. Op het oog bouwde de Luntenaar een hele fraaie winnende stand op het bord, maar dat bleek in de praktijk niet. Gerrit ging weliswaar met een schijf minder het dammeneindspel in, maar wist het vrij eenvoudig remise te maken.

Een tegenvaller was de nederlaag van Herman tegen de NK-pupillenfinalist Anton Huibers uit Ederveen. Deze jeugdige speler geeft zelf ook al damles aan nog jongere spelers, hoorde ik onlangs. Dus eigenlijk 2 meesters tegenover elkaar vandaag. In een redelijk gelijkopgaande partij leek Herman wat voordeel te krijgen door een wat moeilijk gedekte voorpost van Anton. Maar de volgorde van zetten was vervolgens niet altijd de juiste, waardoor Herman wat in de problemen kwam via kleine zetjes. Een van die doorbraken, weliswaar ten koste van 2 schijven, werd hem fataal.

Tonny speelde ook tegen een Veluwse jeugddammer, een aspirant dit keer. Ook hier ging de partij lange tijd volkomen gelijk op. En uit het niets kreeg Tonny de overwinning op een presenteerblaadje. Zijn tegenstander nam een afruil naar 24 en had niet gezien dat dat niet mocht, via een simpele 3 om 2 naar dam. Tonny wist daar wel raad mee.

Toen vervolgens ook Egbert en Tom hun partijen wisten te winnen was de overwinning een feit. Egbert toverde een ouderwetse, gezonde Rozenburg op het bord. Zijn voorpost op 24 werd vervolgens versterkt met schijven op 22 en 23 en het hele centrum was voor hem. En op het juiste moment sloeg hij fraai combinatief toe. Altijd mooi dat een tegenstander slagkeuze heeft, maar er altijd een dam volgt. Naar veld 2 of naar veld 4. Voor Tom kwamen de punten ook op een presenteerblaadje via een 3-om-3 doorbraak naar veld 45. En dat was gelijk uit.

Dinand nam het ook op tegen een Lunterense pupil. Mooi om te zien dat er nog geïnvesteerd wordt in de jeugd. En ook mooi om te zien dat zij af en toe al mooie resultaten halen, ook in de landelijke competitie. Dit keer was het Dinand die een punt moest afstaan aan Silas Schuitemaker. Via een Hollandse opening werd het, zoals zo vaak, een klassieke partij en daarna via een omweg ghemstem-achtig spel dat ik onvoldoende kan beoordelen. Volgens mij werd het evenwicht nergens verbroken.

Danny wacht nog op zijn eerste overwinning. Vandaag moest het dan maar gebeuren en hij bouwde een voortreffelijke centrumstand op en via een voorpost op 24 leek het een partij uit het boekje te worden. Maar soms blijft het tegenzitten, ook dit keer.  De inactieve schijf op 36 werd toch wat nadelig en langzamerhand werd de stand minder florissant en na de gedwongen 3 om 3 werd de stand te dun om nog te winnen. Volgende keer dan maar.

Bord DES Lunteren 4 DEZ Laren 5 11  
1 Frans Lamers (940) Tom Knapen (1095) 0 2 6
2 Johan de Haas (1021) Egbert Harkink (1115) 0 2 5
3 Thomas van Middendorp (940) Johan Beltman (958) 0 2 1
4 Gerrit Alink (873) Danny Dix (1138) 1 1 8
5 Levien Cysouw (674) Tonny Roeterdink (1020) 0 2 4
6 Silas Schuitemaker Dinand Stegeman (904) 1 1 7
7 Alex van Harn (889) Gerrit Roeterdink (845) 1 1 2
8 Anton Huibers Herman Beuzel (800) 2 0 3

DEZ Laren tegen Witte van Moort 3

Datum :zaterdag 12 november 2022
Ronde :5
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Witte van Moort 3
Verslag :Alfred van Lenthe

Knap herstel na vroege achterstand

Vandaag trad Denk en Zet aan tegen de hekkensluiter. Dat dat niet altijd makkelijk is, bewees Ajax diezelfde avond tegen Emmen. Nooit onderschatten en geconcentreerd blijven spelen. We werden al vroeg op achterstand gezet, maar liefst 0-4. Dinand trapte in een bekend, maar venijnig openingszetje. Op zijn 5e zet liep hij al achter een schijf en via het zogenaamde Zetje van Van Eck verloor Dinand een schijf. Hij probeerde nog wel compensatie te vinden, maar verloor toch vrij kansloos.

Deze tegenvaller zou echter snel goed gemaakt worden door Tom. Tom kreeg groot voordeel door het innemen van een Kortevleugelopsluiting en bouwde zijn eigen vleugel slim op door een tijdelijk offer. Het was dan ook niet vreemd dat Tom snel op dam kwam en de partij zou beslissen. Die dam kwam wel, maar de beslissing niet. Tom zette nietsvermoedend zijn dam achter een paar voorpostschijven van zijn tegenstander, positioneel zeer logisch, maar waarschijnlijk even de zetcontrole vergeten. Door 2 schijven te geven, pakte zijn opponent de dam en nog twee schijven en behaalde zelf een dam. Wat een teleurstelling. Misschien wel de grootste verrassing van de dag, ware het niet dat Heike Verheul van Alexander Baljakin won vandaag.

Toch werd het weer gelijk. Zowel Johan als Egbert lieten zien in vorm te zijn en niet voor niets beide Larens topscoorder te zijn. Zij hebben nu 8 punten uit 5 partijen!. Egbert overklaste zijn tegenstander door voor gunstig klassiek spel te kiezen met 5 tempi minder en na een ruil was het half open klassiek achtige eindspel wel aan Egbert besteed. Ook Johan had klassiek spel, maar met maar liefst 11 tempi voorsprong en een onevenwichtige schijven verdeling bij zijn tegenstander, die schijf 5 en 10 niet mee liet doen. Johan liet mijn vroegere buurman compleet vastlopen.

Gerrit dacht dat hij misschien ook maar eens voor wat vuurwerk zou moeten zorgen. Hij nam ietwat overmoedig een voorpost op 28, met een wat onevenwichtige schijvenverdeling. Dat zou nog wel eens erg spannend kunnen worden. Niets was minder waar. Zijn tegenstander vond het blijkbaar geen aanknopingspunt om eens goed voor de winst te gaan spelen en de schijf werd al snel geruild met remise als logische uitkomst.

Tonnie Schutte bouwde een prima partij op waarbij veel schijven al vroeg in het doosje werden gedaan. Volgens mij werd het evenwicht nergens verbroken en ook hier werd de vrede dan ook getekend. Een 6-6 tussenstand was nou niet iets waar vooraf op gerekend was. En met 2 spelers die geen van beiden bekend staan als remisespelers, kon het nog alle kanten op.

Dat vond Tonny niet. Hij nam op zet 4 al een kortevleugelopsluiting in en maakte het als vanouds spannend. Maar hij parkeerde wel veel schijven op zijn eigen lange vleugel, waarbij het optisch de vraag was wie nu wie opsloot. Maar de tegenstander was zo onder de indruk dat die zicht compleet vast liet lopen en circa 25 zetten later stond Tonny een volle schijf voor. En daar weet Tonny doorgaans wel raad mee. De 8 punten waren bereikt.

Nu moest Herman het winnende punt binnen slepen en gezien het partijverloop zou dat moeten lukken en leek me dat remise een logische uitslag zou zijn. Herman hield de stand overzichtelijk door menigmaal te ruilen. Maar kwam wel in een halve hek terecht, maar dat bleek niet gevaarlijk. In een 5 om 5 stand die optisch toch wel erg remise leek, wist Herman nog de winst te halen . Een mooie opsteker om mee te eindigen en een mooie opsteker voor Herman die al menigmaal door pech aan het kortste eind trok.

Bord DEZ Laren Witte van Moort 3 10 6  
1 Egbert Harkink (1115) Bennie Lawant (757) 2 0 3
2 Tom Knapen (1095) Willem Fokkert (717) 0 2 2
3 Tonny Roeterdink (1020) Arend Boertje (836) 2 0 7
4 Dinand Stegeman (904) Joop Briedé (938) 0 2 1
5 Johan Beltman (958) Koert Meuleman (852) 2 0 4
6 Gerrit Roeterdink (845) Gerrit Schutmaat (863) 1 1 5
7 Tonnie Schutte (901) Mark Paters (990) 1 1 6
8 Herman Beuzel (800) Gert Brink (785) 2 0 8

Harderwijk 2 tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 26 november 2022
Ronde :6
Wedstrijd :Harderwijk 2 tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van lenthe

Mooie overwinning op Harderwijk

Met 2 invallers vertrok het eerste team van Denk en Zet naar Harderwijk. Danny en Alfred waren op het laatste moment verhinderd. Maar Gerrit en André namen gelukkig de honneurs waar. Harderwijk heeft een goed team en had evenveel punten als ons. Gerrit speelde een voortreffelijke partij. Op de 26e zet plaatste hij een venijnig offer. Hij had blijkbaar de smaak te pakken, want 5 zetten later deed hij dat nog eens, nadat hij eerst de schijf weer terug veroverd had met een betere stand. Door het offer met tussenloop kwam een schijf van zijn tegenstander zwaar op de tocht te staan en die werd dan ook binnen enkele zetten opgepeuzeld. En de reststand werd vakkundig naar winst gespeeld. Mooi hoor!!

De stand werd weer gelijk doordat André het niet kon bolwerken tegen de jongste van de beide Foppen. Hij kreeg een flinke aanval tegen en bezweek in het middenspel. De schijf achter bleek niet terug te winnen en via een kleine finesse zou nog een schijf worden verloren. Dat liet André zich verder niet bewijzen.

Lang hoefde hierover niet te worden getreurd. Tom herstelde zich namelijk prima van de teleurstelling vorige keer. Hij moest het op het eerste bord opnemen tegen de oudere Foppen, die overigens de aanval niet schuwde. De ervaring van Tom gaf de doorslag en hij liet zich dit keer niet foppen. Via een eenvoudige 2 om 2 doorbraak en een mooie finesse erna waren beide punten binnen . Een 4-2 voorsprong was een feit.

Ik weet niet wie mijn rol als teamleider had overgenomen, maar er was duidelijk sprake van een strakke hand die de rest gebood de zege binnen te halen door allen remise te spelen. Dat gebeurde dan ook. Voor Tonny is dat heel knap. Zijn speelstijl is altijd er op of eronder. Remise spelen komt bij hem wat minder voor. Dit keer ruilden beiden met enig regelmaat en Tonny behield het overzicht.

Tonnie had na bijna 20 zetten een gezonde en veelbelovende kettingstelling opgebouwd. Blijkbaar vertrouwde hij het toch niet, want hij verbrak deze zelf en verschafte zijn tegenstander daarmee meer lucht. Al moet gezegd worden dat met druk via een schijf op 24 de stelling ook lastig in stand was te houden en hield Tonnie door zo te spelen een schitterende centrumstand over die hij via een voorpost op 23 (en later nog op veld 18!!) steeds verder uitbouwde. Tonnie wilde duidelijk meer dan een punt, maar kreeg dat uiteindelijk toch niet rond. Wel mooi gespeeld.

Johan en Dinand speelden beiden tegen opponenten met circa 100 punten meer. Helaas stonden deze partijen nog niet in toernooibase, maar ik ben overtuigd dat de remiseopdracht van de onbekende teamleider ook voor hen helder was. Gehoorzaam haalden ze blijkbaar beide hun kostbare punt binnen.

Egbert is normaal niet zo’n volgzaam type. Maar voldeed toch aan de opdracht. Ook hij haalde een punt en stelde daarmee de dagoverwinning veilig. Daar voorafgaande was het echter wel spekstakel op het bord. Egbert gooide als eerste de knuppel in het hoenderhok en man een KVO in. Zijn tegenstander ruilde zich hier weliswaar uit, maar kreeg een voorpost op 28. Blijvend spannend dus. Zijn tegenstander had blijkbaar naar Tonnie gekeken en zorgde dat zijn voorpost nog een rij opschoof. Erg gevaarlijk en Egbert lukte het deze schijf te winnen, maar moest wel de nodige compensatie toestaan op zijn uitgedunde lange vleugel. En twee van zijn eigen schijven op de korte vleugel deden niet echt meer mee. Egbert wist nog een schijf te winnen, maar donkere wolken (of schijven) stapelden zich op aan zijn linker bordhelft. Mij leek het toch eenvoudig om via een plakker op de 50e zet de remise binnen te halen, maar misschien wilde Egbert meer??? Er volgde een lang eindspel met 3 zwarte dammen en 1 dam voor Egbert. Toch werd vakkundig de remise binnen gehaald. Als we volgende keer winnen tegen WSDV doen we toch nog weer mee om de bovenste plaatsen.

Bord Harderwijk 2 DEZ Laren 7 9  
1 Wout Foppen (787) Tom Knapen (1095) 0 2 3
2 Jaap van de Werfhorst (1108) Egbert Harkink (1115) 1 1 8
3 Bert Foppen (1102) André Haijtink (828) 2 0 2
4 Jan Pluim (931) Tonny Roeterdink (1020) 1 1 4
5 Wout Mensink (1040) Johan Beltman (958) 1 1 6
6 Eibert Smit (942) Tonnie Schutte (901) 1 1 5
7 Wouter van den Berg (1008) Dinand Stegeman (904) 1 1 7
8 Jan van der Pol (928) Gerrit Roeterdink (845) 0 2 1

DEZ Laren tegen WSDV 4

Datum :zaterdag 10 december 2022
Ronde :7
Wedstrijd :DEZ Laren tegen WSDV 4
Verslag :Alfred van Lenthe

DEZ verliest vierpuntenduel

De thuiswedstrijd van Denk en Zet tegen het Wageningse WSDV ging nipt verloren (7-9). En dat was enigszins teleurstellend. Door de winst misten de Larenaren de aansluiting met de top. Dat het spannend zou worden, was vanaf het begin wel duidelijk. DEZ miste 2 van zijn sterkere spelers. Opnieuw moesten Danny en Alfred verstek laten gaan.

De score werd geopend door Herman. In een partij met klassieke trekken liet zijn jonge tegenstander een damzet open. Via het geven van 3 schijven nam Herman dit cadeau gretig aan. Hij sloeg namelijk 5 schijven en had daarmee ook een gezonde dam. Dat was gelijk uit.

Gerrit was de laatste weken in vorm en won menig partij, meestal via een slagzet. Met een slagzet win je meestal een schijf of meer, maar in ieder geval hou je een betere stand over. Dit keer zag Gerrit mogelijk spoken, want na 13 zetten dacht hij blijkbaar voordeel te kunnen behalen, maar de zetwisseling leverde juist schijfverlies op. Gerrit gebruikte nog (voor zijn doen) veel tijd, maar kwam de klap en de achterstand niet te boven. Daarbij stond het weer gelijk.

Tom wist de Achterhoekers echter weer op voorsprong te brengen. Zijn tegenstander nam een hekstelling in en zocht daarnaast ook de nog de aanval via een voorpost op 24. Maar met 2 schijven op de lange lijn is dat toch niet zo sterk en lijkt het meer dan het is. Tom wachtte rustig af en zijn Wageningse opponent zag geen andere oplossing dan een forse ruil, waarbij er een onevenwichtige stand overbleef en die met moeite weer enigszins in evenwicht werd gebracht. Net toen de balans optisch weer in orde was, sloeg Tom combinatief toe. Hij had namelijk sluw een zetje ingebouwd en haalde zo beide punten binnen.

Tonnie haalde een goede remise tegen een op papier wat sterkere tegenstander. Maar het was toch Tonnie die beter spel kreeg op het bord. De lange vleugel van zijn opponent was enigszins verzwakt en via een grote ruil probeerde Tonnie daar zijn voordeel mee te halen. Dat lukte net niet. Tonnie won weliswaar een schijf en beide bereikten een dam, wat niet meer dan remise opleverde.

Dinand moest het opnemen tegen de zeer ervaren Wim van Mourik en moest helaas het onderspit delven. Je ziet maar weinig openingen die met 32-27 beginnen, maar dit keer was dat wel het geval. Dinand kwam in nadelig klassiek terecht. Hij had net iets meer tempi en een hangende schijf op 5. Hij probeerde dat via het kerkhof te ontwikkelen. Maar Van Mourik haalde er een verrassende dam uit die maar liefst 3 schijven kostte. Dinand vocht wat hij waard was, maar de dam werd veilig opgeborgen en werd steeds venijnig ingezet om rustig een schijfje op te peuzelen en de winst veilig te stellen.

Tonny moest dit keer aan het hoogste bord plaatsnemen. Dat is niet erg, want hij is voor niemand bang en hanteert zijn eigen speelstijl. Dit keer bouwde Tonny een op het oog granieten centrumstand op. Hij moest wel beslissen waar hij zijn verder expansie moest zoeken en nam een voorpost op 23 in. Die werd een paar keer aangevallen, om Tonny’s verdediging uit te putten. De stand werd daarmee erg verraderlijk en het was Tonny die vervolgens een doorbraakcombinatie ten koste van een schijf tegen kreeg. Dat was voldoende voor de Wageningers om voor het eerst een voorsprong te nemen.

Dan moest het via Egbert of Johan komen om de stand weer minimaal gelijk te trekken. Onze beide topscoorders probeerden het wel, maar redden het niet. Egbert bouwde een mooie stand op, maar werd (denk ik) verrast door een dam ten koste van maar liefst 3 schijven. Maar in tegenstelling tot de tegenstander van Dinand wist deze Wageninger zijn dam niet veilig op te bergen en de partij naar winst te voeren. Dan moet je ook van goeden huize komen als je tegen Egbert speelt. Egbert lukte het om ook een dam te halen en had daarmee een schijfje meer. Hij probeerde nog wel een tweede dam te halen, maar de Wageningse verdediging hield stand. Johan trof een jonge tegenstandster die volop de aanval koos. Ik heb genoten van de opbouw van deze pupil. Daar zie je dat ze in Wageningen een mooie jeugdschool hebben. Mooi om te zien hoe investering in jeugd loont. Dat geeft ons weer energie om in Laren weer hetzelfde te proberen. De eerste stappen zijn gelukkig gezet. Mooi dat we een vereniging hebben die daar tijd in wil stoppen. Zonder nieuwe aanwas is er geen toekomst voor het dammen.

Bord DEZ Laren WSDV 4 7 9  
1 Tonny Roeterdink (1020) Henk Hoksbergen (1044) 0 2 6
2 Tom Knapen (1095) Wim van den Berg (1034) 2 0 3
3 Egbert Harkink (1115) Cor Langeveld (1088) 1 1 7
4 Dinand Stegeman (904) Wim van Mourik (1019) 0 2 5
5 Johan Beltman (958) Marjory Feyt (786) 1 1 8
6 Tonnie Schutte (901) Kees Maliepaard (977) 1 1 4
7 Gerrit Roeterdink (845) Mickael Binato (712) 0 2 2
8 Herman Beuzel (800) Jeroen Gijsbers (667) 2 0 1

Hartholt Olie CT tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 14 januari 2023
Ronde :8
Wedstrijd :Hartholt Olie CT tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Drie keer blauw in Heino

De wedstrijd tegen de Heino-Zwolle Combinatie werd door Denk en Zet enigszins geflatteerd met 12-4 gewonnen. Het zat ons best mee. Herman en Tonnie stonden een schijf achter en Gerrit stond positioneel zwaar onder druk. Toch leverden deze 3 partijen samen 5 punten op!! Maar liefst 3 spelers liepen een blauwtje op. Meestal is dat vervelend, maar bij dammen niet. Als je naam in de uitslagen blauw gedrukt wordt, betekent dat je een zeer knappe prestatie hebt geleverd. Winst tegen iemand met 100 of meer ratingpunten of remise tegen iemand met 200 ratingpunten meer.

Nog niet alle partijen staan op internet. Daarom mijn indruk deels op basis van mijn eigen ervaringen bij het rondlopen langs de borden.

We begonnen met een mooie zege van Tonny. In een betere stand kreeg hij een 1 om 3 naar dam in de schoot geworpen. Na de damafname had Tonny 2 houtjes meer en won snel. Dinand was de eerste blauwe notering. Hij bouwde een prima aanvalsstand op via een enigszins vreemde opbouw van zijn tegenstander. Via een slagzet combineerde hij naar winst. Over de partijen van Alfred en Tom kunnen we kort zijn. Beiden kregen op de topborden nauwelijks vat op hun op papier mindere tegenstander. Via allerlei ruilen was er in de verste verte geen winst te zien.

Gerrit stond positioneel dus zwaar onder druk. Zijn tegenstander had een gezonde aanvalsstand, maar wist blijkbaar niet goed welk plan hij moest kiezen. En Gerrit zou Gerrit niet zijn als hij niet allerlei kleine finesses in de stand vlocht. Een van die finesses werd zijn sterkere tegenstander funest. Via een plakker combineerde Gerrit naar winst en de tweede blauwe notering was daarmee een feit.

Johan speelde een prima partij tegen de ervaren Frits Gerritsen, mijn vroegere teamgenoot bij Nijverdal alweer bijna 40 jaar geleden. Hij won met secuur spel een schijf, maar wist helaas de trekker nooit definitief over te halen. Soms is het makkelijker als je alleen maar hoeft te verdedigen. Ajax kan er over meepraten. Twente kon helaas de zaterdagavond ook de trekker niet overhalen. Maar het werd geen 10-0 voor Ajax zoals Tom die middag nog had voorspeld. Johan moest ook teleurgesteld in een gelijkspel berusten, omdat hij in het eindspel een schot voor open doel miste. Via een offer en een ruil had hij kunnen voorkomen dat Frits nog dam maakte.

De grootste verrassingen werden tot het laatst bewaard. Tonnie kwam in het middenspel een schijf achter. Maar ook hij verdedigde zich kranig en wist er uiteindelijk toch een puntje uit te slepen. Knap werk.

Herman maakte het nog bonter. Ook hij moest uiteindelijk berusten in schijfverlies. Hij ging er nog eens goed voor zitten en vond warempel enig compensatie, die ook hem misschien wel een puntje zou opleveren. Het werd nog meer dan dat. In het eindspel wist hij zijn betere tegenstander aan de zegekar te binden en was de derde die in het blauw in het uitslagenbulletin terug te vinden was.

Bord Hartholt Olie CT DEZ Laren 4 12  
1 Wim Leijssenaar (939) Alfred van Lenthe (1027) 1 1 4
2 Jan Rensink (952) Tom Knapen (1095) 1 1 3
3 Dick Dijk (856) Tonny Roeterdink (1020) 0 2 1
4 Henk Smit (1033) Dinand Stegeman (904) 0 2 2
5 Frits Gerritsen (999) Johan Beltman (958) 1 1 6
6 Harry Abbing (990) Tonnie Schutte (901) 1 1 7
7 Peter van der Velden (1000) Gerrit Roeterdink (845) 0 2 5
8 Jan van der Kolk (945) Herman Beuzel (800) 0 2 8

DEZ Laren tegen Hammer DamRa CT

Datum :zaterdag 11 februari 2023
Ronde :10
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Hammer DamRa CT
Verslag :Alfred van Lenthe

Winst op combinatieteam Raalte – Den Ham

Op zaterdag 11 februari kwam het combinatieteam van Raalte – Den Ham op bezoek. De wedstrijd bleef lang in evenwicht, doordat er over en weer nogal wat foutjes werden gemaakt. Op het laatst gaven de beide topborden de doorslag, doordat Tom en Alfred hun partijen wisten te winnen. Alfred had zelfs een droomeindstand op het bord: beide spelers alleen nog een dam en beide op de hoofdlijn op 5 en 46. En degene die dan moet spelen, is de klos.

Het begon al met een snelle overwinning van Gerrit. Gerrit kon op de 12e zet al een kleine doorbraak nemen. Zijn tegenstander schrok er zo van dat die er nog eens 2 schijven bij gaf. En al heel snel konden de schijven in het doosje. De stand werd echter al weer gelijk recht getrokken. De oudste Van Lenthe kon tegen Gerard profiteren van een black-out en kon een simpele 2 om 3 nemen. Ook Gerard schrok ervan en gaf pardoes op. Met een schijf minder zijn er soms nog wel kansen. Dat bleek ook bij het doorspelen, anders is de middag ook zo kort. Gerard haalde er nog een mooie klapper uit. Maar helaas was dit alleen voor spek en bonen. Ook Tonnie liet zich verrassen en trapte in een zetje van Weiss en kwam een dam achter. Dat liet hij zich verder niet meer bewijzen. 
Johan speelde tegen de sterkste Raaltenaar, Hilco Braakman. In het volle middenspel nam Johan een dam ten koste van 2 schijven. Johan borg zijn dam op en hoopte op het goede moment toe te kunnen slaan. Zijn tegenstander wist de dam uiteindelijk zonder schijfverlies af te pakken, maar de overblijvende 5 om 5 stand was overduidelijk voor Johan. Maar zou dat voldoende zijn voor de winst? Uiteindelijk kwam Johan één tempo tekort en werd de vrede getekend.

Dinand haalde een prachtige overwinning tegen zijn op papier sterkere tegenstander. Een blauwe vermelding in de uitslagendienst was dan ook terecht. Toch ging het niet vanzelf. Dinand verloor nogal wat tempi en rond de 25e zet stond hij er al 8 achter en leek het centrum het speelveld voor zijn opponent. Die wist niet zo goed hoe hij door zou moeten ontwikkelen en Dinand wachtte rustig af. Toen veld 23 werd ingenomen wist Dinand daar wel raad mee en wist winnend voordeel op het bord te toveren.

Tonnie kreeg al na circa 20 zetten een zeer spannende stand op het bord en liet zich vrijwillig opsluiten en dat is een combinatierijk speltype. Dat bleek ook wel in de partij. Zijn tegenstander bleek de meeste te zien, maar moest toch een damcombinatie van Tonny toelaten. Het kostte Tonny net als Johan wel twee schijven. De dam werd snel weer ingeleverd met weliswaar een schijf voorsprong, maar een lastig standje om nog te winnen. Wat is de beste strategie dan? Winst werd niet meer gevonden en met beide nog 3 schijven werd remise overeengekomen.

De tegenstander van Tom probeerde op allerlei manieren Tom uit zijn concentratie te halen, maar Tom bleef netjes en rustig. Het grote ratingverschil kwam echter niet gelijk tot uiting. Tom had het lastig om voordeel te krijgen, maar rond de 40e zet wist Tom winnend voordeel te krijgen en via een eenvoudige plakker na dam werd de partij beslist.

Alfred was het langst bezig en na ruim 4,5 uur won hij uiteindelijk ook. Het leek aanvankelijk een niet zo moeilijke middag te worden. Alfred bouwde een prachtstand op met 10 tempi voorsprong, het centrum in handen, zicht op controle van de sleutelvelden en een zee aan tijd. Wat zou er nog mis kunnen gaan? Het werd lastiger dan gedacht, doordat er allerlei kleine meerslagfinesses bleken in te zitten en ook doorbraakrisico’s op de lange vleugel. Alfred schatte in dat de 4 om 3, via schijfteruggave wel winnend zou zijn, maar bij goed spel is het dat waarschijnlijk niet. Uiteindelijk kon Alfred het (in een remiseachtige stand) toch bijzonder fraai afmaken, met een 10-6 overwinning als gevolg.

Bord DEZ Laren HammerDamRa CT 10 6  
1 Tom Knapen (1095) Frank Nuesink (786) 2 0 7
2 Alfred van Lenthe (1027) Bert Nieboer (862) 2 0 8
3 Tonny Roeterdink (1020) Bart de Jong (903) 1 1 6
4 Johan Beltman (958) Hilco Braakman (1072) 1 1 4
5 Dinand Stegeman (904) Gerben van der Voet (1038) 2 0 5
6 Tonnie Schutte (901) Gerrit Visscher (925) 0 2 3
7 Gerrit Roeterdink (845) André Klein Tank (934) 2 0 1
8 Gerard Dimmendaal (804) Berend van Lenthe (721) 0 2 2

DIOS-DVOIJ CT tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 25 februari 2023
Ronde :11
Wedstrijd :DIOS-DVOIJ CT tegen DEZ Laren
Bord DIOS-DVOIJ CT DEZ Laren 8 8  
1 Robert Broekman Egbert Harkink (1115) 2 0 3
2 Allard van Tongeren (907) Tom Knapen (1095) 0 2 4
3 Jan Huisjes (892) Alfred van Lenthe (1027) 1 1 7
4 Clemens Keurentjes (844) Tonny Roeterdink (1020) 0 2 6
5 Bernard Renting (897) Dinand Stegeman (904) 1 1 5
6 Jan Fokkink (840) Gerrit Roeterdink (845) 2 0 1
7 Gerrit Klompenhouwer (824) Johan Beltman (958) 1 1 2
8 Willie Ribbers (742) André Haijtink (828) 1 1 8

Gelderse clubcompetitie

In het seizoen 2022/2023 komt DEZ Laren 1 en 2 uit in de Eerste klasse A (6-tallen)

Eerste klasse Oost Eerste klasse Oost
DEZ Laren 1 DEZ Laren 2
Alfred van Lenthe Dinand Stegeman
André Haijtink (TL) Gerard Dimmendaal
Egbert Harkink Gerrit Reurslag
Gerrit Roeterdink Henk Straalman
Johan Beltman Herman Beuzel (TL)
Tonny Roeterdink Tonnie Schutte


DEZ Laren 1 tegen DEZ Laren 2

Datum :dinsdag 27 september 2022
Ronde :1
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DEZ Laren 2
Verslag :André Haijtink

De eerste wedstrijd van het seizoen is zoals gebruikelijk een onderonsje tussen DEZ1 en DEZ2. Dit seizoen treffen we alle tegenstanders 2x  in de eerste klasse A. Dat betekent dat we in december opnieuw tegen elkaar zullen spelen. Vanavond een geweldige start voor DEZ1 met maar liefst een 11-1 overwinning.

De voorsprong was al snel duidelijk bij de partij van Gerrit Roeterdink tegen Appie Bielderman. Nadat Gerrit een dam had gehaald was Appie eigenlijk al in kansloze positie. Daarna was het Egbert Harkink met een overwinning op Gerard Dimmendaal aan bord 4. Het verloop van de partij ging net wat anders dan Gerard in gedachten had. Dit gebeurt vaker in de damsport, meestal met verlies als gevolg. Bij deze wedstrijd was dat niet anders. Alfred van Lenthe was te sterk voor Tonnie Schutte. Ook Tonny Roeterdink wist te winnen met Gerrit Reurslag als slachtoffer waardoor DEZ1 de overwinning deze avond niet meer kon ontgaan. Herman Beuzel wist de eer te redden voor DEZ2 met een degelijke remise tegen Johan Beltman. Dit bleek achteraf ook het enige punt te zijn, want Gerrit Stegeman lukte het niet om een punt mee te pakken in de wedstrijd tegen André Haijtink.

Nr DEZ Laren 1 Rating
gem. 965
DEZ Laren 2 Rating
gem. 741
11-1 Volgorde
1 Lenthe, Alfred van 1037 Schutte, Tonnie 909 2-0 3
2 Beltman, Johan 970 Beuzel, Herman 805 1-1 5
3 Roeterdink, Tonny 1009 Reurslag, Gerrit 806 2-0 4
4 Harkink, Egbert 1098 Dimmendaal, Gerard 806 2-0 2
5 Haijtink, André 828 Stegeman, Gerrit (invaller) 726 2-0 6
6 Roeterdink, Gerrit 845 Bielderman, Appie (invaller) 393 2-0 1

DIOS Beltrum 5 tegen DEZ Laren 1

Datum :dinsdag 11 oktober 2022
Ronde :2
Wedstrijd :DIOS Beltrum 5 tegen DEZ Laren 1
Verslag :André Haijtink

Met Gerrit Wassink als invaller gingen we op weg naar Beltrum voor de wedstrijd tegen DIOS. Een vroege winst van André Haijtink gaf ons moed voor de rest van de avond. André verkreeg zijn winst door de tegenstander na een 1 om 2 schijfwinst vast te zetten op de lange vleugel. Gerrit Roeterdink speelde een lastige wedstrijd. In het middenspel kwam hij steeds verder in het nauw. Verlies was niet meer te voorkomen en dit bracht de stand weer gelijk. Beter ging hij het bij Tonny Roeterdink. Hij wist door te breken naar dam, daar waar zijn tegenstander Gerard Korten dit net niet lukte. Dat dit winst opleverde stemde hem zeer tevreden, want zover hij zich kon herinneren was hem dit nog niet eerder gelukt tegen Gerard. Alfred van Lenthe was deze wedstrijd aan bord 6 geplaatst aangezien hij niet zeker wist of hij op tijd aanwezig kon zijn. Gelukkig waren we als team compleet bij aanvang en kon ook Alfred de volle tijd benutten. Dit betekende  niet dat hij een makkelijke avond had. Met Willie Ribbers als tegenstander was het ratingverschil vrij groot, maar Alfred moest wel knokken voor de winst. Uiteindelijk lukte hem dit wel door zoveel mogelijk tempowinst op te zoeken. Achteraf verklaarde hij niet al teveel risico en zijn spel te willen brengen, omdat hij gezien had dat een zege voor Denk en Zet op dat moment nog alles behalve zeker was. Dat had hij goed gezien, want ook voor Gerrit Wassink was het geen gemakkelijke avond. Hij kwam niet verder dan een remise en vond dit zelf wel enigszins teleurstellend. Het betekende echter wel 1 punt en dat was precies wat we nodig hadden om als team de overwinning veilig te stellen. Dat Egbert Harkink aan bord 1 zijn meerdere moest erkennen in Theo Stoverinck maakte dan niet zoveel uit afgezien van het aantal bordpunten. 

Bord DIOS Beltrum 5 DEZ Laren 5 7  
1 Theo Stoverinck (1073) Egbert Harkink (1115) 2 0 6
2 Gerard Korten (1066) Tonny Roeterdink (1020) 0 2 3
3 Stefan von Kann (915) Gerrit Wassink (1257) 1 1 5
4 Rob Broekman Gerrit Roeterdink (845) 2 0 2
5 Jan von Kann (648) André Haijtink (828) 0 2 1
6 Willie Ribbers (742) Alfred van Lenthe (1027) 0 2 4

DEZ Laren 2 tegen DVOIJ Terborg 1

Datum :dinsdag 11 oktober 2022
Ronde :2
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DVOIJ Terborg 1

 

Bord DEZ Laren 2 DVOIJ Terborg 8 4  
1 Hein van Dee (1063) Mario Daamen (1101) 1 1 6
2 Tonnie Schutte (901) Jan Vesters (1017) 1 1 5
3 Herman Beuzel (800) Pascal Slutter (1016) 2 0 4
4 Dinand Stegeman (904) Paul Derksen (986) 2 0 3
5 Gerard Dimmendaal (804) Bernard Renting (897) 1 1 2
6 Henk Straalman (668) Wim Giesen (863) 1 1 1

DEZ Laren 1 tegen DZW Warnsveld 2

Datum :dinsdag 18 oktober 2022
Ronde :3
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DZW Warnsveld 2
Verslag :André Haijtink

Zonder een verliespartij heeft DEZ1 een overwinning geboekt tegen DZW2. Beide teams hadden de voorgaande 2 rondes gewonnen en de gemiddelde rating lag niet ver uit elkaar. Het beloofde dan ook een spannende avond te worden. Gerrit Roeterdink tekende voor de eerste overwinning. Daarna was het aan de beurt aan Egbert Harkink. Zijn tegenstander liep achter een schijf waardoor Egbert met een extra vrije zet wist door te breken met een 3 om 3 ruil. André Haijtink twijfelde even of hij er een slagzet naar dam uit zou halen waarmee hij op 2 schijven achterstand kwam te staan. Hij besloot dit wel door te zetten. Uiteindelijk kon de dam wel weer afgepakt worden met een gelijke stand voor het vervolg van de partij. Dit resulteerde in een remise. Dinand Stegeman die vanavond als invaller meespeelde hield dit nauwlettend in de gaten en besloot om voor het teambelang ook voor de remise te gaan. Hij ging er vanuit dat bij de laatste 2 partijen minimaal nog wel een punt zou worden binnengehaald. Dat werden er uiteindelijk nog 3, want de partij van Tonny Roeterdink eindigde in remise en Alfred van Lenthe wist zijn partij te winnen door een 3 om 3 doorbraak te forceren. Ook in deze 3e ronde een mooie overwinning voor het team, waardoor het een uitstekende start van het seizoen genoemd mag worden.

Nr DEZ Laren 1 Rating
gem. 954
DZW Warnsveld 2 Rating
gem. 935
9-3 Volgorde
1 Roeterdink, Tonny 1009 Kampman, Rob 976 1-1 4
2 Lenthe, Alfred van 1037 Bakker, Leen 939 2-0 6
3 Harkink, Egbert 1098 Wiersma, Simon 926 2-0 2
4 Haijtink, André 828 Vliet, Jan van 960 1-1 3
5 Stegeman, Dinand (invaller) 904 Huisjes, Jan 909 1-1 5
6 Roeterdink, Gerrit 845 Klein Kranenbarg, Henk 897 2-0 1

DEZ Laren 2 tegen DVOIJ Terborg 2

Datum :dinsdag 1 november 2022
Ronde :3
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DVOIJ Terborg 2
Nr DEZ Laren 2 Rating
gem. 822
DVOIJ Terborg 2 Rating
gem. 866
8-4 Volgorde
1 Stegeman, Dinand 904 Fokkink, Jan 840 0-2 4
2 Dee, Hein van (invaller) 1111 Reurink, Dirk 882 2-0 6
3 Reurslag, Gerrit 806 Frieling, Harald 793 2-0 2
4 Schutte, Tonnie 909 Keurentjes, Clemens 858 2-0 5
5 Dimmendaal, Gerard 806 Bongers, Frank 719 2-0 1
6 Bielderman, Appie (invaller) 393 Daamen, Mario 1101 0-2 3

DZW Warnsveld 2 tegen DEZ Laren 2

Datum :donderdag 10 november 2022
Ronde :4
Wedstrijd :DZW Warnsveld 2 tegen DEZ Laren 2
Verslag :Herman Beuzel

Na een welkomstwoord van de teamleider Herman Visschers begonnen we mooi op tijd aan deze 4e ronde.
DZW-2 en DEZ-2 stonden na 3 ronden exact gelijk op de 2e plaats in de 1e klasse A. Het begin zag er voor DEZ veelbelovend uit met combinatie naar een dam door Gerard Dimmendaal tegen Herman Visschers en nagenoeg op het zelfde moment ook voor Herman Beuzel tegen Jan van Vliet. De dammen gingen er echter snel af en wat bleef was voor Gerard een schijf voordeel en voor Herman een gelijkwaardige stand. Remise bleek uiteindelijk in beide partijen het maximaal haalbare voor de DEZ spelers.
Henk Straalman en ook Tonnie Schutte maakten na een goede partij opbouw een cruciale fout waarvan de tegenstanders, resp. Leen Bakker en Simon Wiersma optimaal profiteerden. Vrijwel geruisloos ging de partij Gerrit Reurslag langzaam maar zeker over naar een voordelige stand voor Rob Kampman. Uiteindelijk moest ook Gerrit de tegenstander feliciteren. Bleef over de partij van Dinand Stegeman tegen Henk Groen. Het was een mooie boeiende en gelijk opgaande strijd Uiteindelijke misschien wel licht voordeel voor Henk maar Dinand speelde secuur uit naar remise.
Een 9-3 nederlaag was het eindresultaat, maar we kunnen op Valentijnsdag, 14-2-2023 revanche nemen als DZW op bezoek komt in ’t Langenbaergh.

Nr DZW Warnsveld 2 Rating
gem. 946
DEZ Laren 2 Rating
gem. 814
9-3 Volgorde
1 Kampman, Rob 976 Reurslag, Gerrit 806 2-0 5
2 Groen, Henk 1085 Stegeman, Dinand 904 1-1 6
3 Wiersma, Simon 926 Schutte, Tonnie 909 2-0 3
4 Vliet, Jan van 960 Beuzel, Herman 805 1-1 4
5 Bakker, Leen 939 Straalman, Henk 656 2-0 2
6 Visschers, Herman 789 Dimmendaal, Gerard 806 1-1 1

DEZ Laren 1 tegen DVOIJ Terborg 1

Datum :dinsdag 15 november 2022
Ronde :4
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DVOIJ Terborg 1
Verslag :André Haijtink

De wedstrijd tegen DVOIJ1 uit Terborg zou er maar zo één kunnen worden waarbij we onze koppositie kwijt raken. Verlies zou betekenen dat we allebei op 6 punten kwamen te staan en dan gaan de bordpunten tellen. Zover kwam het gelukkig niet, want we wisten het deze 4e wedstrijd van het seizoen op een mooi gelijkspel te houden. Mede te danken aan een knappe invalbeurt van Herman Beuzel. Hij werd gekoppeld aan Mario Daamen. Een tegenstander met een rating die bijna 300 punten hoger ligt. Dat maakt Herman allemaal niet zoveel uit, want hij harkte gewoon 2 volle punten binnen. Dat bracht ons op een totaal van 3, want even daarvoor was de partij van Gerrit Roeterdink tegen Bernard Renting al in remise geëindigd. Toch nog een verrassende uitslag, want het zag er naar uit dat Gerrit zou gaan verliezen. Zijn tegenstander had zich al rijk gerekend, maar Gerrit weet wel vaker een verrassende wending aan een partij te geven. Dan volgt een remise op bord 1 bij de partij van Egbert Harkink tegen Aloys Heutinck. Tot zover nog geen vuiltje aan de lucht. Dat veranderd wanneer Alfred van Lenthe en Tonny Roeterdink hun partij verliezen. Plotseling wordt het toch nog vechten voor een gelijkspel. Daarvoor is winst nodig aan bord 6 bij de partij van André Haijtink tegen Jan Fokkink. André weet door te breken naar dam, maar zal een schijf moeten offeren om te voorkomen dat Jan dit ook gaat lukken. Een mooie rondslag van 2 schijven geven en 4 terugpakken brengt de beslissing. Met 6 tegen 6 behouden we de koppositie in de eerste klasse A.

Nr DEZ Laren 1 Rating
gem. 937
DVOIJ Terborg 1 Rating
gem. 990
6-6 Volgorde
1 Harkink, Egbert 1098 Heutinck, Aloys 1065 1-1 3
2 Lenthe, Alfred van 1037 Vesters, Jan 1016 0-2 4
3 Roeterdink, Tonny 1009 Slutter, Pascal 1012 0-2 5
4 Beuzel, Herman (invaller) 805 Daamen, Mario 1101 2-0 2
5 Roeterdink, Gerrit 845 Renting, Bernard 903 1-1 1
6 Haijtink, André 828 Fokkink, Jan 840 2-0 6

DEZ Laren 1 tegen DVOIJ Terborg 2

Datum :dinsdag 29 november 2022
Ronde :5
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DVOIJ Terborg 2
Verslag :André Haijtink

Een volle bak deze avond bij ’t Langenbaergh. Zowel het 1e als het 2e team van onze vereniging spelen een thuiswedstrijd. DEZ1 speelt tegen DVOIJ2. Twee weken geleden is het eerste team uit Terborg er niet in geslaagd om ons de eerste genadeslag van het seizoen te geven. Nu dan de uitdaging aan het 2e team. Met een opkomst van 5 personen wordt het bij voorbaat al een lastige klus voor DVOIJ. Johan Beltman krijgt zijn punten cadeau. Als dan ook nog eens Gerrit Roeterdink vroeg op de avond korte metten maakt met zijn tegenstander wordt de uitslag van deze avond al snel duidelijk, want met de 4-0 tussenstand ziet het er op alle andere borden ook goed voor ons uit. Egbert Harkink wint zijn partij tegen Jan Fokkink na een 2 om 3 doorbraak. Dan nog een keer 2 punten erbij voor Tonny Roeterdink die na het halen van een dam alles vakkundig afmaakt tegen Frank Bongers. Dirk Reuring ziet het allemaal met lede ogen aan en biedt gauw remise om te voorkomen dat ze zonder een enkel punt huiswaarts moeten keren. De andere partij die op dat moment nog wordt gespeeld is de partij tussen Alfred van Lenthe en Mario Daamen en Alfred staat al geruime tijd op winst nadat hij uit zijn favoriete opening het spel volledig naar zijn hand zette. ‘Dan hebben we in ieder geval nog één punt’ moet Dirk Reuring gedacht hebben. Die kregen ze dan ook, want nadat André Haijtink nog even het verdere verloop van de partij wilde afwachten werd even later toch besloten om de punten te delen. Dan staakt ook Mario Daamen de strijd en is het voor DEZ1 met 11 tegen 1 met recht een klinkende overwinning.

Nr DEZ Laren 1 Rating
gem. 965
DVOIJ Terborg 2 Rating
gem. 861
11-1 Volgorde
1 Haijtink, André 828 Reurink, Dirk 882 1-1 5
2 Lenthe, Alfred van 1037 Daamen, Mario 1101 2-0 6
3 Harkink, Egbert 1098 Fokkink, Jan 840 2-0 3
4 Roeterdink, Tonny 1009 Bongers, Frank 719 2-0 4
5 Roeterdink, Gerrit 845 Ciesluk, Zbigniew 763 2-0 2
6 Beltman, Johan 970     2-0 1

DEZ Laren 2 tegen DIOS Beltrum 5

Datum :dinsdag 29 november 2022
Ronde :5
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DIOS Beltrum 5
Nr DEZ Laren 2 Rating
gem. 890
DIOS Beltrum 5 Rating
gem. 822
8-4 Volgorde
1 Beuzel, Herman 805 Stoverinck, Theo 1096 0-2 3
2 Schutte, Tonnie 909 Korten, Gerard 1073 1-1 6
3 Stegeman, Dinand 904 Baks, Theo 677 1-1 4
4 Dee, Hein van (invaller) 1111 Ribbers, Willie 757 2-0 1
5 Reurslag, Gerrit 806 Broekman, Robert 0 2-0 5
6 Dimmendaal, Gerard 806 Lee, Anton van der 508 2-0 2

DEZ Laren 2 tegen DEZ Laren 1

Datum :dinsdag 13 december 2022
Ronde :6
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DEZ Laren 1
Verslag :Herman Beuzel

Op 13 december begonnen we met de zogenoemde terugwedstrijden van de Gelders competitie 1e klasse A.

Na de 1e ronde van 5 wedstrijden staat DEZ-1 op de 1e plaats met 2 punten voorsprong op de nummer.
Aan DEZ-2 de taak om revanche te nemen op de 1e wedstrijd: toen verloren we met 11-1, met als excuus van 2 invallers.
Dit keer zou het dus beter kunnen gaan.

En al de 1e uitslag was hoopgevend: Dinand behaalde een remise tegen Gerrit Roeterdink en achteraf bleek zelfs dat er winstmogelijkheden waren geweest.
Aan bord 1 was er een boeiende strijd tussen de beide teamleiders Herman en André met vele kansen op combinaties. Na vele ontwijkingen was Andre die door 2x 2 schijven weg te geven een dam behaalde.
Ondanks een numeriek schijvenvoordeel wist Herman niet de dam af te pakken en moest de partij opgeven.

Tonnie Schutte  wilde bij voorkeur de tegenstander in  de 1e ronden ontlopen en werd daarom aan bord 3 geplaats. Het toeval wilde dat hij toch opnieuw aan Alfred werd gekoppeld. Met een grote afruil dacht Tonnie zijn stand te kunnen vereenvoudigen of zelfs voordeel te verkrijgen. Maar zag hij de naslag over het hoofd en kon vrijwel meteen opgeven.
Henk Straalman speelde een degelijke partij tegen Johan Haijtink maar moest in een positioneel eindspel de winst toch aan Johan laten. Hierdoor was de teamwedstrijd dus al met 1-7 in het voordeel van DEZ-2

Gerrit Reurslag dwong Tonny Roeterdink tot uitermate secuur spelen maar kon toch niet verhinderen dat Tonny positie- en schijfvoordeel kreeg en de winst naar zich toe kon trekken.
Gerard Dimmendaal was tenslotte onze hoop op toch nog een extra puntje. Na een boeiende en mooie partij zonder echte winstkansen over en weer liep het al tegen elven toen Johan toch nog een winstfinesse vond.

Dus uiteindelijk toch weer een forse 1-11 nederlaag voor DEZ-2.
Het goede nieuws is dat DEZ-1 goed op weg is om kampioen te worden en dus te promoveren.

 

Nr DEZ Laren 2 Rating
gem. 814
DEZ Laren 1 Rating
gem. 967
1-11 Volgorde
1 Beuzel, Herman 805 Haijtink, André 828 0-2 2
2 Straalman, Henk 656 Haijtink, Johan (invaller) 1111 0-2 4
3 Schutte, Tonnie 909 Lenthe, Alfred van 1037 0-2 3
4 Reurslag, Gerrit 806 Roeterdink, Tonny 1009 0-2 5
5 Stegeman, Dinand 904 Roeterdink, Gerrit 845 1-1 1
6 Dimmendaal, Gerard 806 Beltman, Johan 970 0-2 6

DEZ Laren 1 tegen DIOS Beltrum 5

Datum :dinsdag 17 januari 2023
Ronde :7
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DIOS Beltrum 5
Verslag :André Haijtink

Gelet op de tussenstand in de competitie zou je kunnen verwachten het vanavond tegen DIOS5 een eenvoudige overwinning zou moeten worden. We staan immers met 13 punten fier bovenaan en DIOS5 is de hekkensluiter met slechts 1 punt. De eerste onderlinge wedstrijd, waarbij wij op bezoek waren in Beltrum, was echter allesbehalve eenvoudig voor ons. Met moeite hebben we toen in oktober de overwinning binnengesleept. Dit geeft maar aan hoe dicht de onderlinge krachten bij elkaar liggen. 

Dit was niet het geval aan bord 1. Hein van Dee trad vanavond aan als invaller voor Alfred van Lenthe en had geen enkele moeite met zijn tegenstander. Met een schijf ergens achter lopen is altijd gevaarlijk, maar als je Hein dan de kans geeft om met een tweeslag vrij door te lopen naar dam, dan is het snel bekeken. Gerrit Roeterdink trof dezelfde tegenstander als in oktober, Robert Broekman. Kans op revanche, want toen moest Gerrit met 0 punten naar huis. Nu werd het 1 punt.

Tonny Roeterdink zorgde na schijfwinst voor de 2e overwinning vanavond. Dit kreeg Egbert Harkink net niet voor elkaar. De behaalde dam kostte hem net wat teveel schijven.

Het mooiste resultaat van vanavond mag wel aan Johan Beltman toe worden geschreven. Hij trof aan bord 5 Theo Stoverinck, tot vanavond de koploper in de individuele scorelijst. Zoals gezegd ‘tot vanavond’, want Johan bezorgde hem de eerste verliespartij van dit seizoen met een wonderschone doorbraak. Nadat ook André Haijtink een remise meepakte werd het uiteindelijk toch nog een ruime overwinning.

Hopen dat we dit vol kunnen houden, want met nog 3 rondes te gaan staan we stevig op de koppositie. In de volgende ronde treffen we de nummer 2… DZW Warnsveld 2. 

Dat wordt spannend!

Nr DEZ Laren 1 Rating
gem. 977
DIOS Beltrum 5 Rating
gem. 896
9-3 Volgorde
1 Dee, Hein van (invaller) 1111 Kann, Jan von 644 2-0 1
2 Haijtink, André 828 Kann, Stefan von 912 1-1 6
3 Harkink, Egbert 1098 Korten, Gerard 1073 1-1 4
4 Roeterdink, Tonny 1009 Ribbers, Willie 757 2-0 3
5 Beltman, Johan 970 Stoverinck, Theo 1096 2-0 5
6 Roeterdink, Gerrit 845 Broekman, Robert 0 1-1 2

DVOIJ Terborg 1 tegen DEZ Laren 2

Datum :donderdag 19 januari 2023
Ronde :7
Wedstrijd :DVOIJ Terborg 1 tegen DEZ Laren 2
Verslag :Herman Beuzel

Met 2 invallers begonnen we stipt om 19.45 in café - restaurant De Eem in Terborg aan deze lastige uitwedstrijd. Het was het debuut van Chiel Dommerholt in een teamwedstrijd van DEZ.

Hij trof in Wim Giesen een qua rating een mooie tegenstander en hield lang stand. Maar door de jarenlange ervaring van Wim moest hij uiteindelijk toch de punten inleveren. Daarvoor had Appie Bielderman zich al vergaloppeerd tegen Bernard  Renting. De 3e nederlaag kwam voor rekening van Dinand Stegeman: een iets te enthousiaste voortzetting in het middenspel werd genadeloos door Jan Vesters afgestraft. Gerard Dimmendaal moest het opnemen tegen Pascal Slutter. In een uitgedunde stand bood de Gerard remise aan. Dit werd afgeslagen en dan wordt Gerard op z’n best en even later toverde hij een prachtige slagzet op het bord en waren de 2 punten voor hem.

Ook Henk Straalman kon in een boeiende partij niet tot winst of zelfs maar tot een remise komen tegen Paul Derksen. Volgens Aloys Heutinck was de stand na de 6e zet op d’n duur al een verloren stand voor Herman Beuzel.

De schijf achter kwam inderdaad maar Herman zag nog wel enkele kansen om een mooie combinatie uit te voeren en ploeterde nog lang door maar ook hij moest uiteindelijke capituleren. Het werd dus een 10-2 een nederlaag en daarmee een revanche van DVOIJ voor de 8-4 nederlaag die zij in Laren tegen DEZ-2 moesten incasseren.

Nr DVOIJ Terborg 1 Rating
gem. 974
DEZ Laren 2 Rating
gem. 713
10-2 Volgorde
1 Heutinck, Aloys 1065 Beuzel, Herman 805 2-0 6
2 Vesters, Jan 1016 Stegeman, Dinand 904 2-0 2
3 Slutter, Pascal 1012 Dimmendaal, Gerard 806 0-2 4
4 Derksen, Paul 986 Straalman, Henk 656 2-0 5
5 Renting, Bernard 903 Bielderman, Appie (invaller) 393 2-0 1
6 Giesen, Wim 863 Dommerholt, Chiel (invaller) 0 2-0 3

DVOIJ Terborg 2 tegen DEZ Laren 2

Datum :donderdag 2 februari 2023
Ronde :8
Wedstrijd :DVOIJ Terborg 2 tegen DEZ Laren 2
Verslag :Herman Beuzel

Met Gerrit Reurslag als chauffeur en Henk Straalman als co-piloot gingen we gingen we voor de 2e opvolgende donderdag naar Terborg. Na een grote nederlaag  tegen DVOIJ 1 moesten we het nu opnemen tegen DVOIJ 2. Henk Straalman kreeg met Mario Daamen, met 1101 rating de op papier de sterkste tegenstander en hij nam zich voor om voor remise te gaan. Na veel afruilen rond de 35e zet werd op zet 40 besloten tot een puntendeling.

Dinand Stegeman trof met Jan Fokkink de meest geroutineerde tegenstander. Na in de thuiswedstrijd van Jan te hebben verloren, was Dinand uit op revanche. Dit lukte maar ten dele het werd nu remise.

De eerste winstpartij kwam om naam van Gerard Dimmendaal. Hij was een betere rekenaar dan zijn  tegenstander met de moeilijke naam Zbigniew Ciesluk. Het kwam op tempo precies goed zoals door Gerard was berekend. Als beloning mocht hij op de terugweg voorin zitten.

Aan bord 1 moest Gerrit Reurslag het opnemen tegen Dirk Reurink. In een degelijke partij zonder al teveel risico en met als team een voorsprong van 2-4 in het achterhoofd werd besloten tot een 1-1.

Herman Beuzel nam  het op tegen Frank Bongers. Beiden speelden vol op de aanval met wisselende kansen. De uitkomst in het eindspel was moeilijk in te schatten door de toeschouwers. Maar een achterloper van Frank werd door Herman vakkundig afgestraft en kon hij de overwinningspunten bijschrijven. Gerrit Stegeman was als laatste nog in boeiend eindspel verwikkeld en ook hier kwam enig rekenwerk aan te pas. Gerrit had het goed gezien  en bereikte een zeer fraaie remise tegen Clemens Keurentje die met 844 t.o.v. 726 een aanzienlijke hogere rating heeft.

Een mooie 4-8 overwinning zonder een nederlaag was het resultaat. Overigens werd dit seizoen in de 4 wedstrijden tegen een DVOIJ team 3 keer met 8-4 gewonnen en slecht 1  keer verloren.

Nr DVOIJ Terborg 2 Rating
gem. 861
DEZ Laren 2 Rating
gem. 784
4-8 Volgorde
1 Reurink, Dirk 882 Reurslag, Gerrit 806 1-1 4
2 Daamen, Mario 1101 Straalman, Henk 656 1-1 1
3 Bongers, Frank 719 Beuzel, Herman 805 0-2 5
4 Fokkink, Jan 840 Stegeman, Dinand 904 1-1 2
5 Ciesluk, Zbigniew 763 Dimmendaal, Gerard 806 0-2 3
6 Keurentjes, Clemens 858 Stegeman, Gerrit (invaller) 726 1-1 6

DZW Warnsveld 2 tegen DEZ Laren 1

Datum :donderdag 9 februari 2023
Ronde :8
Wedstrijd :DZW Warnsveld 2 tegen DEZ Laren 1
Verslag :Tonny Roeterdink

Door omstandigheden moesten er twee invallers mee. Denk En Zet heeft daar dan wel het geluk dat er “ster-invallers” kunnen en willen mee doen. Dit keer waren dat Gerrit Wassink en Tom Knapen. De Larense opstelling was op sterkte ingedeeld. We gingen dus uit van onze eigen kracht omdat we kans maakten kampioen te worden. Maar met dammen weet je het nooit; verrassingen kunnen zich altijd verschuilen achter de spreekwoordelijke hoek.

DZW-2 tegen DEZL-1

 1. Henk Groen - Gerrit Wassink 1-1 (2)
 2. Simon Wiersma - Egbert Harkink 1-1 (4)
 3. Jan van Vliet - Tom Knapen 0-2 (6)
 4. Jan Huisjes - Tonny Roeterdink 0-2 (5) 
 5. Henk Klein Kranenbarg – Johan Beltman 1-1 (3)
 6. Herman Visschers – Gerrit Roeterdink 0-2 (1)
   
 1. Een gelijkwaardige remise, wat ik er op afstand van heb gezien.
 2. Idem.
 3. Tom had positioneel voordeel in het eindspel wat leidde tot de overwinning.
 4. Een 2 om 3 in het eindspel gaf bij Tonny een schijf voordeel; in het eindspel miste hij een vroegtijdige winstvariant (aangegeven door DZW-dammer Gerrit de Bruijn); een zet later miste Jan de remiseafwikkeling (aangegeven door DZW-dammer Henk Groen, zowel Jan als Tonny zagen beide varianten niet of niet goed genoeg); daarna won Tonny vrij simpel omdat Jan een 2e schijf achter dreigde te komen. 
 5. Nadelig 4 om 4 eindspel voor Johan, maar wel remise.
 6. Na een foute ruil van Herman kwam Gerrit met een 3 om 3 op dam in het middenspel. Na secuur spel volgde de winst.
   

Met deze klinkende 3-9 overwinning lijkt het volgens de telling zo te zijn dat DEZ Laren voor het eerst in de geschiedenis (??) zich via het kampioenschap in deze poule weet te plaatsen voor de Gelderse Hoofdklasse.

 

Provisorische tussenstand met voor beide DEZ teams nog 2 wedstrijden te gaan:

DEZ Laren 1 met 15 punten uit 8 wedstrijden
DZW Warnsveld 2 met 9 uit 8
DVOIJ Terborg 1 met 9 uit 8
DEZ Laren 2 met 8 uit 8
DVOIJ Terborg 2 met 6 uit 9
DIOS Beltrum 5 met 3 uit 9

Nr DZW Warnsveld 2 Rating
gem. 928
DEZ Laren 1 Rating
gem. 1044
3-9 Volgorde
1 Groen, Henk 1085 Wassink, Gerrit (invaller) 1270 1-1 2
2 Wiersma, Simon 926 Harkink, Egbert 1098 1-1 3
3 Vliet, Jan van 960 Knapen, Tom (invaller) 1069 0-2 6
4 Huisjes, Jan 909 Roeterdink, Tonny 1009 0-2 5
5 Klein Kranenbarg, Henk 897 Beltman, Johan 970 1-1 4
6 Visschers, Herman 789 Roeterdink, Gerrit 845 0-2 1

DEZ Laren 2 tegen DZW Warnsveld 2

Datum :dinsdag 14 februari 2023
Ronde :9
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DZW Warnsveld 2
Verslag :Herman Beuzel

Dinsdag 14 november kwam het 2e team van DZW (Zutphen/Warnsveld) op bezoek in ’t Langenbaerg. Het was er daar een drukte van belang vergaderingen/feestjes van fietsers, biljarters autocrossers etc. En dan daarvoor natuurlijk ook nog 12 jeugdige (school)dammers.

Inzet van deze wedstrijd was de 2e plaats. DEZ moest dan wel winnen om in ieder geval DZW te kunnen passeren. Gelet op de heenwedstrijd die met 9-3 werd verloren, zou dit een lastige opgave worden. Maar we doen ons best, aldus temleider Herman Beuzel in zijn openingswoord.

En het begon ook meteen goed: al in de openingsfase wist Hein van Dee zijn tegenstander J van Vliet te verrassen met een eenvoudige combinatie. Deze vroeg voorsprong werd echter tegen tienen al teniet gedaan door Herman Beuzel. Tegenstander Henk Klein Kranenberg had in een combinatie rijke stand zijn posities net iets beter en won de partij. Gerard Dimmendaal en Simon Wiersma hadden een boeiende partij met gelijkwaardige kansen en de uitslag was logischerwijze dan ook 1-1. Met dit puntje is Gerard met 11 uit 9 onze topscorer. Dinand Stegeman trof aan het 1e bord net als in de 1e wedstrijd Henk Groen als tegenstander. Toen werd het remise en ook nu konden beiden geen winstvariant ontdekken en werden de punten gedeeld.

Gerrit Reurslag kreeg weinig vat op het spel van Leen Bakker en na een foutieve afruil in het eindspel was de partij moest Gerrit zijn tegenstander feliciteren en was de tussenstand 4-6. Alle hoop was gevestigd op Tonnie Schutte tegen Kamperman. En het leek allemaal goed te komen: een schijf winst, daarna nog 1 en nog 1 maar wel een onoverzichtelijke stand. Alle omstanders zagen echter wel een winstvariant, maar Tonnie niet. Na 9 minuten zoeken naar de oplossing en met slechts 30 seconden op de klok kwam de verkeerde zet werd het remise. Op zich geen verkeerde uitslag tegen een tegenstander bijna 100 rating punten meer, maar toch.

Nr DEZ Laren 2 Rating
gem. 890
DZW Warnsveld 2 Rating
gem. 964
5-7 Volgorde
1 Stegeman, Dinand 904 Groen, Henk 1085 1-1 4
2 Schutte, Tonnie 909 Kampman, Rob 976 1-1 6
3 Dee, Hein van (invaller) 1111 Vliet, Jan van 960 2-0 1
4 Reurslag, Gerrit 806 Bakker, Leen 939 0-2 5
5 Dimmendaal, Gerard 806 Wiersma, Simon 926 1-1 3
6 Beuzel, Herman 805 Klein Kranenbarg, Henk 897 0-2 2

DVOIJ Terborg 1 tegen DEZ Laren 1

Datum :donderdag 16 februari 2023
Ronde :9
Wedstrijd :DVOIJ Terborg 1 tegen DEZ Laren 1
Verslag :André Haijtink

Als kersverse kampioenen gingen we naar Terborg voor de 2e wedstrijd van het seizoen tegen DVOIJ1. De eerste thuiswedstrijd eindigde in 6-6. Onze enige wedstrijd waar we tot nu toe een punt hebben laten liggen. De druk was er af nu ons de overwinning van het seizoen niet meer kon ontgaan en misschien was dat wel de reden dat het nu mis ging. Aan de eerste 3 borden haalden we geen enkel punt.

Nadat Gerrit Roeterdink aan bord 4 tegen Bernard Renting met een remise voor het eerste punt had gezorgd ging het mis bij André Haijtink. Ondanks een verloren stand in het middenspel kwam hij er toch nog verrassend goed uit in de partij tegen Aloys Heutinck. Een foute zet waardoor hij een dam tegen kreeg maakte aan de opluchting weer een eind en zo kreeg hij er toch nog van langs.

Tom Knapen kreeg een dam tegen, maar wist met schijvenvoordeel zelf ook de achterlijn te bereiken. In het eindspel ging het toch nog mis en ging een remise aan hem voorbij. Tonny Roeterdink had meer kans op een overwinning, maar kwam net wat tempo te kort om de volle buit binnen te slepen. Eén punt, daar moest hij het mee doen.

Egbert Harkink had het lastig aan bord 2. Zijn tegenstander Jan Vesters was zo goed als doorgebroken, maar Egbert verhinderde lange tijd de mogelijkheid om door te stoten naar dam. Dit kon hij uiteindelijk toch niet volhouden en zijn partij ging verloren. Johan Beltman zorgde vanavond voor de enige winstpartij. Een knappe overwinning tegen Clemens Keurentjes die al eerder beslist had kunnen worden door de dam af te nemen. Dat Johan dit over het hoofd zag maakte niet zoveel uit, want het overwicht was groot genoeg om de partij alsnog te winnen.

Met deze 8 tegen 4 als uitslag betekent dit dus de eerste nederlaag van het seizoen. Voor ons niet zo belangrijk… voor DVOIJ1 wel, want zij zijn nog volop in strijd met DZW Warnsveld om de 2e plek in het eindklassement.

Nr DVOIJ Terborg 1 Rating
gem. 949
DEZ Laren 1 Rating
gem. 970
8-4 Volgorde
1 Heutinck, Aloys 1065 Haijtink, André 828 2-0 2
2 Vesters, Jan 1016 Harkink, Egbert 1098 2-0 5
3 Derksen, Paul 986 Knapen, Tom (invaller) 1069 2-0 3
4 Renting, Bernard 903 Roeterdink, Gerrit 845 1-1 1
5 Giesen, Wim 863 Roeterdink, Tonny 1009 1-1 4
6 Keurentjes, Clemens 858 Beltman, Johan 970 0-2 6

DVOIJ Terborg 2 tegen DEZ Laren 1

Datum :donderdag 23 februari 2023
Ronde :10
Wedstrijd :DVOIJ Terborg 2 tegen DEZ Laren 1
Verslag :André Haijtink

Ze hadden flink geoefend daar in Terborg, want de spelers van DVOIJ2 waren de klap nog nauwelijks te boven dat ze van ons in de eerste wedstrijd met 11 tegen in 1 een grote nederlaag kregen te verwerken. Zo werd de wedstrijd vanavond aangekondigd door Frank Bongers. Of dat oefenen inderdaad geholpen heeft zullen we nooit weten, maar feit is wel dat het vanavond lang niet zo makkelijk ging als op 29 november in Laren. We mogen zelfs van geluk spreken dat het nog een gelijke eindstand is geworden.

We begonnen wel met een overwinning. André Haijtink maakte dankbaar gebruik van een kroonschijf die door zijn tegenstander Zbignieuw Ciesluk werd opgespeeld, terwijl hij zelf veld 25 kon bezetten. Dit resulteerde in een aanval die niet langer meer was te verdedigen. Gerrit Roeterdink haalde een knappe remise tegen Mario Daamen. Een mooie prestatie tegen iemand met een rating boven de 1100.

Dat Tonny Roeterdink even later ook de punten deelt met zijn tegenstander Harald Frieling is voor ons mooi meegenomen, want tijdens een analyse achteraf bleek dat Harald de partij wel degelijk had kunnen winnen. Tom Knapen stond er goed voor in de partij tegen Clemens Keurentjes, maar met niet al te veel tijd op de klok ging Tom toch de fout in. Hierdoor werd de stand weer gelijk getrokken.

Egbert Harkink speelde aan bord 5 tegen Dirk Reurink. Een boeiende partij waarbij de eerste indruk was dat Egbert de mindere stand had. Dit bleek echter niet zo te zijn, want dat Dirk met zijn doorgebroken schijf geen dam mocht halen had Egbert natuurlijk al lang gezien. Hij wist het vervolgens keurig af te wikkelen met ook hier een remise als resultaat. Dan kan de partij van Johan Beltman tegen Jan Fokkink beslissend zijn, maar een duidelijk voordeel heeft er voor geen van beide spelers ingezeten.

Zo eindigen we met 6 tegen 6 in de laatste ronde van dit succesvolle seizoen. Een seizoen dat ons recht geeft op promotie naar de hoofdklasse.

Nr DVOIJ Terborg 2 Rating
gem. 873
DEZ Laren 1 Rating
gem. 970
6-6 Volgorde
1 Keurentjes, Clemens 858 Knapen, Tom (invaller) 1069 2-0 4
2 Fokkink, Jan 840 Beltman, Johan 970 1-1 6
3 Daamen, Mario 1101 Roeterdink, Gerrit 845 1-1 2
4 Frieling, Harald 793 Roeterdink, Tonny 1009 1-1 3
5 Reurink, Dirk 882 Harkink, Egbert 1098 1-1 5
6 Ciesluk, Zbigniew 763 Haijtink, André 828 0-2 1

DIOS Beltrum 5 tegen DEZ Laren 2

Datum :dinsdag 28 februari 2023
Ronde :10
Wedstrijd :DIOS Beltrum 5 tegen DEZ Laren 2

 

Nr DIOS Beltrum 5 Rating
gem. 960
DEZ Laren 2 Rating
gem. 728
11-1 Volgorde
1 Korten, Gerard 1073 Beuzel, Herman 805 2-0 4
2 Stoverinck, Theo 1096 Stegeman, Dinand 904 2-0 6
3 Hagen, Erik ten 0 Reurslag, Gerrit 806 2-0 3
4 Kann, Stefan von 912 Straalman, Henk 656 2-0 2
5 Broekman, Robert 0 Dimmendaal, Gerard 806 1-1 5
6 Ribbers, Willie 757 Bielderman, Appie (invaller) 393 2-0 1