DEZ Laren tegen Eye-t Webdesign

Datum :zaterdag 15 oktober 2022
Ronde :3
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Eye-t Webdesign

Ruim verlies tegen Wapenveld

Vol spanning keek ik zaterdagavond op mijn mobiel naar de uitslagen in Toernooibase. Dat was wel even een teleurstelling. Ons eerste team had met 11-5 verloren van titelkandidaat Eye ’t Webdesign uit Wapenveld. Maar ja, tegen die ploeg hebben we wel vaker rare uitslagen gehad. Enkele keren ruim gewonnen, maar overall trokken we meestal aan het kortste eind.

Ik had van tevoren hun opstellingen uit andere jaren tegen ons goed bekeken. Daardoor zag ik dat ze nooit een van hun topspelers op bord 1 zetten. En dat Alie Beekman vaak aan bord 2 zat en Albert Lusink aan bord 6. Daarom Danny naar bord 6 en Tom op bord 2 en Gerrit op bord 1. Maar ja, soms zit het tegen.

Het begon echter goed als ik toernooibase mag geloven. Egbert haalde 2 mooie punten binnen tegen Harry Beekman door via een simpele combinatie via damgeven een schijf te winnen en gelijk een doorbraak. Dat liet zijn tegenstander zich niet meer bewijzen.

Johan was niet opgewassen tegen de, met name in klassiek, ervaren Mosterd (senior). Ook dit keer werd het een klassieke partij met een gelijke tempoverhouding. Niets aan de hand dus zou je denken. Maar Johan kreeg te maken met combinatieve dreigingen, met name de Coup Royal. En op het moment dat Johan te positioneel zwakke 6-11 speelde, was het eigenlijk wel gebeurd. Via een mooie Coupe Royal werd de partij beslist. Later miste Mosterd nog een andere damzet, maar er liepen vele wegen naar een overwinning. Geen punt, het ratingverschil was aanzienlijk.

Gerrit mocht dit keer dus aan het hoogste bord proberen. Hij ruilde er stevig op los, vastbesloten om een punt te pakken. In het eindspel kwam hij nog wel in problemen, maar hij wist het dammeneindspel keurig naar remise te spelen. Zijn tegenstander ging wel irritant lang door in een 3 om 1 dammeneindspel.

Tonny redde het niet tegen Erik Bakker. Tonny wisselt briljante partijen af met af en toe een zeperd. Dit keer wil ik daar niet van spreken, maar hij werd mogelijk wat overmoedig en zette 3 voorste schijven los (27, 28 en 29) en langzaamaan kon zijn opponent schijfwinst forceren. Dat kwam hij niet meer te boven.

Twee punten achter dus. Op zich geen ramp. Kon alle kanten nog op. Danny kreeg echter een zeldzame nederlaag te verwerken. In een nadelig klassiek dacht hij via een soort bomzet af te kunnen wikkelen naar remise. Dat klopte toch net niet. Hij kon zijn 3 schijven op de linkervleugel niet ontwikkelen, zodat die met 2 schijven van Lusink werden gepind en hij liep vast. Een nederlaag was niet meer af te wenden, tenzij de andere 3 partijen nog 5 punten zouden opleveren.

Dinand speelde een partij met wisselende spelbeelden. Vanaf de opening was er lange tijd symmetrie, totdat Dinand de uitval naar het kerkhof nam. Via wat ruilen ontstond er een betere stand voor Dinand, vooral toen hij een klaverblaadje kon vormen en de lange vleugel van zijn tegenstander lamlegde. Dat kon Dinand niet in stand houden. Maar daarna kreeg hij mooie omsingelingskansen. Hij besloot echter een remisecombinatie te nemen ten koste van 2 schijven en dat bleek uiteindelijk ook remise. Gezien de ratingverhouding misschien wel een verwachte uitslag.

Toms tegenstander was duidelijk op een puntendeling uit. Elke variant die enigszins spannend dreigde te worden werd vereenvoudigd. Gevolg was wel dat Tom met een wat onevenwichtige schijvenverdeling bleef zitten. Hij probeerde dat nog wel via het centrum door te ontwikkelen, maar ook toen werd via ruiltjes dat plan verstoord. En Alie Beekman kon vrij eenvoudig haar doel bereiken.

Ook Tonnie speelde een klassieke partij met nadelig tempoverhouding. Maar hij was dus niet alleen daarin. Helaas liep ook deze partij uit op een nederlaag. Hij miste daarbij op de 43e zet een niet te moeilijke 5-om-5 remisecombinatie.

Volgende keer naar Lunteren. Als we die winnen, kunnen we toch nog redelijk bovenin meedraaien. Bij verlies is het al een verloren seizoen, maar we zullen ons elke wedstrijd proberen te knokken naar een overwinning. Het mag ook wel eens meezitten.

Bord DEZ Laren Eye-t Webdesign 5 11  
1 Gerrit Roeterdink (845) Geurt Souman (1011) 1 1 3
2 Tom Knapen (1095) Alie Beekman-van Duinen (1073) 1 1 7
3 Tonny Roeterdink (1020) Erik Bakker (1044) 0 2 4
4 Egbert Harkink (1115) Harry Beekman (1055) 2 0 1
5 Danny Dix (1138) Albert Lusink (1106) 0 2 5
6 Johan Beltman (958) Henk Mostert Azn (1079) 0 2 2
7 Dinand Stegeman (904) Gerrit Eilander (938) 1 1 6
8 Tonnie Schutte (901) Henk van Renselaar (945) 0 2 8