DES Lunteren 4 tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 29 oktober 2022
Ronde :4
Wedstrijd :DES Lunteren 4 tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Ruime overwinning op de Veluwe

Op deze mooie herfstdag is het geen opgave om een uitwedstrijd te moeten rijden door de mooie herfstkleuren op de Veluwe. Het werd vandaag een redelijk makkelijke overwinning, met name door de winstpartijen aan de topborden.

Johans partij is voor mij wat moeilijk te omschrijven. Hij viel vandaag voor mij in en het resultaat was mooi, maar het vlot anders kunnen lopen. Hij bouwde een zeer solide centrum op en zijn tegenstander hanteerde meerdere spelstijlen om dat te bestrijden. Via een Tzjizjov kanon werd het een soort half open klassiek, wat nog vrij goed leek te slagen. Johans’ centrumschijf kwam onder druk te staan, maar Johan wist dat combinatief te pareren door een dam te nemen ten koste van twee schijven. Johan had wel geluk dat zijn jonge opponent vervolgens niet zag hoe deze dam met schijfwinst weer afgenomen kon worden. Maar wij mogen geluk ook wel eens aan onze zijde hebben. De eerste overwinning was een feit.

Gerrit deelde zijn punten. Hij bouwde aanvankelijk heel mooi op, maar liet zijn tegenstander een hele hek nemen. Die ging al wel snel van het bord af, maar het hele centrum werd uit handen gegeven. Op het oog bouwde de Luntenaar een hele fraaie winnende stand op het bord, maar dat bleek in de praktijk niet. Gerrit ging weliswaar met een schijf minder het dammeneindspel in, maar wist het vrij eenvoudig remise te maken.

Een tegenvaller was de nederlaag van Herman tegen de NK-pupillenfinalist Anton Huibers uit Ederveen. Deze jeugdige speler geeft zelf ook al damles aan nog jongere spelers, hoorde ik onlangs. Dus eigenlijk 2 meesters tegenover elkaar vandaag. In een redelijk gelijkopgaande partij leek Herman wat voordeel te krijgen door een wat moeilijk gedekte voorpost van Anton. Maar de volgorde van zetten was vervolgens niet altijd de juiste, waardoor Herman wat in de problemen kwam via kleine zetjes. Een van die doorbraken, weliswaar ten koste van 2 schijven, werd hem fataal.

Tonny speelde ook tegen een Veluwse jeugddammer, een aspirant dit keer. Ook hier ging de partij lange tijd volkomen gelijk op. En uit het niets kreeg Tonny de overwinning op een presenteerblaadje. Zijn tegenstander nam een afruil naar 24 en had niet gezien dat dat niet mocht, via een simpele 3 om 2 naar dam. Tonny wist daar wel raad mee.

Toen vervolgens ook Egbert en Tom hun partijen wisten te winnen was de overwinning een feit. Egbert toverde een ouderwetse, gezonde Rozenburg op het bord. Zijn voorpost op 24 werd vervolgens versterkt met schijven op 22 en 23 en het hele centrum was voor hem. En op het juiste moment sloeg hij fraai combinatief toe. Altijd mooi dat een tegenstander slagkeuze heeft, maar er altijd een dam volgt. Naar veld 2 of naar veld 4. Voor Tom kwamen de punten ook op een presenteerblaadje via een 3-om-3 doorbraak naar veld 45. En dat was gelijk uit.

Dinand nam het ook op tegen een Lunterense pupil. Mooi om te zien dat er nog geïnvesteerd wordt in de jeugd. En ook mooi om te zien dat zij af en toe al mooie resultaten halen, ook in de landelijke competitie. Dit keer was het Dinand die een punt moest afstaan aan Silas Schuitemaker. Via een Hollandse opening werd het, zoals zo vaak, een klassieke partij en daarna via een omweg ghemstem-achtig spel dat ik onvoldoende kan beoordelen. Volgens mij werd het evenwicht nergens verbroken.

Danny wacht nog op zijn eerste overwinning. Vandaag moest het dan maar gebeuren en hij bouwde een voortreffelijke centrumstand op en via een voorpost op 24 leek het een partij uit het boekje te worden. Maar soms blijft het tegenzitten, ook dit keer.  De inactieve schijf op 36 werd toch wat nadelig en langzamerhand werd de stand minder florissant en na de gedwongen 3 om 3 werd de stand te dun om nog te winnen. Volgende keer dan maar.

Bord DES Lunteren 4 DEZ Laren 5 11  
1 Frans Lamers (940) Tom Knapen (1095) 0 2 6
2 Johan de Haas (1021) Egbert Harkink (1115) 0 2 5
3 Thomas van Middendorp (940) Johan Beltman (958) 0 2 1
4 Gerrit Alink (873) Danny Dix (1138) 1 1 8
5 Levien Cysouw (674) Tonny Roeterdink (1020) 0 2 4
6 Silas Schuitemaker Dinand Stegeman (904) 1 1 7
7 Alex van Harn (889) Gerrit Roeterdink (845) 1 1 2
8 Anton Huibers Herman Beuzel (800) 2 0 3