DEZ Laren tegen Hammer DamRa CT

Datum :zaterdag 11 februari 2023
Ronde :10
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Hammer DamRa CT
Verslag :Alfred van Lenthe

Winst op combinatieteam Raalte – Den Ham

Op zaterdag 11 februari kwam het combinatieteam van Raalte – Den Ham op bezoek. De wedstrijd bleef lang in evenwicht, doordat er over en weer nogal wat foutjes werden gemaakt. Op het laatst gaven de beide topborden de doorslag, doordat Tom en Alfred hun partijen wisten te winnen. Alfred had zelfs een droomeindstand op het bord: beide spelers alleen nog een dam en beide op de hoofdlijn op 5 en 46. En degene die dan moet spelen, is de klos.

Het begon al met een snelle overwinning van Gerrit. Gerrit kon op de 12e zet al een kleine doorbraak nemen. Zijn tegenstander schrok er zo van dat die er nog eens 2 schijven bij gaf. En al heel snel konden de schijven in het doosje. De stand werd echter al weer gelijk recht getrokken. De oudste Van Lenthe kon tegen Gerard profiteren van een black-out en kon een simpele 2 om 3 nemen. Ook Gerard schrok ervan en gaf pardoes op. Met een schijf minder zijn er soms nog wel kansen. Dat bleek ook bij het doorspelen, anders is de middag ook zo kort. Gerard haalde er nog een mooie klapper uit. Maar helaas was dit alleen voor spek en bonen. Ook Tonnie liet zich verrassen en trapte in een zetje van Weiss en kwam een dam achter. Dat liet hij zich verder niet meer bewijzen. 
Johan speelde tegen de sterkste Raaltenaar, Hilco Braakman. In het volle middenspel nam Johan een dam ten koste van 2 schijven. Johan borg zijn dam op en hoopte op het goede moment toe te kunnen slaan. Zijn tegenstander wist de dam uiteindelijk zonder schijfverlies af te pakken, maar de overblijvende 5 om 5 stand was overduidelijk voor Johan. Maar zou dat voldoende zijn voor de winst? Uiteindelijk kwam Johan één tempo tekort en werd de vrede getekend.

Dinand haalde een prachtige overwinning tegen zijn op papier sterkere tegenstander. Een blauwe vermelding in de uitslagendienst was dan ook terecht. Toch ging het niet vanzelf. Dinand verloor nogal wat tempi en rond de 25e zet stond hij er al 8 achter en leek het centrum het speelveld voor zijn opponent. Die wist niet zo goed hoe hij door zou moeten ontwikkelen en Dinand wachtte rustig af. Toen veld 23 werd ingenomen wist Dinand daar wel raad mee en wist winnend voordeel op het bord te toveren.

Tonnie kreeg al na circa 20 zetten een zeer spannende stand op het bord en liet zich vrijwillig opsluiten en dat is een combinatierijk speltype. Dat bleek ook wel in de partij. Zijn tegenstander bleek de meeste te zien, maar moest toch een damcombinatie van Tonny toelaten. Het kostte Tonny net als Johan wel twee schijven. De dam werd snel weer ingeleverd met weliswaar een schijf voorsprong, maar een lastig standje om nog te winnen. Wat is de beste strategie dan? Winst werd niet meer gevonden en met beide nog 3 schijven werd remise overeengekomen.

De tegenstander van Tom probeerde op allerlei manieren Tom uit zijn concentratie te halen, maar Tom bleef netjes en rustig. Het grote ratingverschil kwam echter niet gelijk tot uiting. Tom had het lastig om voordeel te krijgen, maar rond de 40e zet wist Tom winnend voordeel te krijgen en via een eenvoudige plakker na dam werd de partij beslist.

Alfred was het langst bezig en na ruim 4,5 uur won hij uiteindelijk ook. Het leek aanvankelijk een niet zo moeilijke middag te worden. Alfred bouwde een prachtstand op met 10 tempi voorsprong, het centrum in handen, zicht op controle van de sleutelvelden en een zee aan tijd. Wat zou er nog mis kunnen gaan? Het werd lastiger dan gedacht, doordat er allerlei kleine meerslagfinesses bleken in te zitten en ook doorbraakrisico’s op de lange vleugel. Alfred schatte in dat de 4 om 3, via schijfteruggave wel winnend zou zijn, maar bij goed spel is het dat waarschijnlijk niet. Uiteindelijk kon Alfred het (in een remiseachtige stand) toch bijzonder fraai afmaken, met een 10-6 overwinning als gevolg.

Bord DEZ Laren HammerDamRa CT 10 6  
1 Tom Knapen (1095) Frank Nuesink (786) 2 0 7
2 Alfred van Lenthe (1027) Bert Nieboer (862) 2 0 8
3 Tonny Roeterdink (1020) Bart de Jong (903) 1 1 6
4 Johan Beltman (958) Hilco Braakman (1072) 1 1 4
5 Dinand Stegeman (904) Gerben van der Voet (1038) 2 0 5
6 Tonnie Schutte (901) Gerrit Visscher (925) 0 2 3
7 Gerrit Roeterdink (845) André Klein Tank (934) 2 0 1
8 Gerard Dimmendaal (804) Berend van Lenthe (721) 0 2 2