Weer nipt verlies Larense dammers

Datum :zaterdag 9 december 2017
Ronde :6
Wedstrijd :Bennekom tegen Denk en Zet Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

DEZ Laren heeft patent op spannende wedstrijden. Na zes ronden spelen hebben de dammers totaal 60 bordpunten gehaald, precies 10 per wedstrijd. Daarbij werden twee wedstrijden met 11-9 gewonnen, tweemaal werd het gelijk en dus ook twee wedstrijden met 11-9 verloren. Tegen Bennekom was dit laatste zaterdag ook het geval.

Helaas moesten we met negen man op pad. Bij mijn weten is dat bij Laren nog niet eerder voorgekomen en ik hoop ook gelijk de laatste keer. We begonnen dus met een 2-0 achterstand. Deze werd al snel omgebogen tot een voorsprong, doordat invaller André Haijtink en teamcaptain Herman Beuzel snel wonnen tegen hun jeugdige tegenstanders. André nam een verlengde Haarlemmer naar dam en Herman profiteerde van de kerkhofschijf van zijn tegenstander en won via een eenvoudige twee om drie. Echter daarmee was het meeste kruit ook wel verschoten, al zat er nog wel een klapper op het eind, door de winst van Tonnie Schutte.

Gerrit Roeterdink verloor als eerste. Hij speelde erg snel en had op het oog een degelijke stand. Hij bouwde zijn lange vleugel echter veel te vol, wat hem een zwakke korte vleugel op leverde. Na een 3-om-3 van zijn tegenstander werd die vleugel nog verder verzwakt en het was wachten op een doorbraak die er ook daar kwam. Johan dolf vervolgens het onderspit. In een klassieke stand liet hij zicht beetnemen en kwam na een lange afwikkeling een schijf achter. Dinand haalde vervolgens wel een punt. Een volkomen gelijkwaardige remise tegen een volkomen gelijkwaardige tegenstander (qua rating).

Tonny Roeterdink verloor ook. Tonny bouwde zijn partij tegen zijn sterke opponent prima op. Maar toen Tonny aantal tempi voorkwam liet hij het tot een klassieke stand komen en dat is juist voordelig voor degene met temponadeel. Dat werd dan ook door Stunnenberg goed uitgenut. Egbert haalde een goede remise tegen de op papier sterkste Bennekommer. Aanvankelijk stond Egbert onder enige druk, maar daar wist hij zich goed uit te werken.

Alfred lukte het opnieuw niet om een gewonnen stand ook in winst om te zetten. In zijn favoriete opening lukte het hem om zijn tegenstander te omknellen, maar door een onnauwkeurigheid rond de 30e zet, kon zijn tegenstander ontsnappen. Bij naspelen bleken meerdere andere varianten winnend. Op het laatst moest Alfred zelfs de remise nog maken. Wat dat betreft deed Tonnie Schutte het beter. Tonnie is in vorm en dat bleek maar weer. Hij bouwde zijn stand heel degelijk op en kwam steeds beter te staan. De ruiltjes terug van zijn tegenstander baatten niet en na deze overwinning neemt Tonnie toch maar mooi de derde plaats in op de topscoorderslijst.

BordBDV BennekomDEZ Laren119
1Coen Bommel (1190)Egbert Harkink (1100)118
2Hans Robben (990)Gerrit Roeterdink (875)204
3Gerrit Stunnenberg (1144)Tonny Roeterdink (1001)207
4Chris Versteegen (1057)Johan Beltman (986)205
5Johan de Haas (1004)Alfred van Lenthe (1055)119
6Alex van Harn (873)Tonnie Schutte (903)0210
7Tom van WellHerman Beuzel (849)023
8Gerrit Alink (901)Dinand Stegeman (899)116
9Jonathan ScheurwaterAndré Haijtink (808)022
10Annemieke Stunnenberg-van de Kraats (959)niet opgekomen201