Nog geen winst voor Denk en Zet

Datum :zaterdag 28 oktober 2017
Ronde :3
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Harderwijk 2
Verslag :Alfred van Lenthe

Na twee gelijke spelen waren de Larense dammers er op gebrand om te winnen in eigen huis tegen het tweede Harderwijker team. Dat zou niet makkelijk worden, omdat op papier de tegenstander sterker was, echter met name aan de hogere borden. Het werd echter een nipt verlies, door drie nederlagen tegen twee overwinningen.

De eerste nederlaag was voor Sarah. Ze overzag een verlengde Haarlemmerzet naar dam. De dam kon weliswaar afgepakt worden, maar wel ten koste van een schijf. En toen was er geen redden meer aan. Dinand trok de stand echter weer snel gelijk. Zijn tegenstander liet zich al na 2 zetten opsluiten, maar vond de uitgang nooit meer en kwijnde langzaam weg. Dinand had geen medelijden en speelde secuur naar winst.

Daarna ging echter Tonny onderuit. Tonny kreeg een onvoltooide hekstelling tegen en wist geen goede voortgang te vinden. Toen hij al positioneel onder grote druk stond, maakte zijn tegenstander het op fraaie wijze combinatief af.

Herman bouwde het rustig op en pakte af en toe wat tempi mee. Maar het liep wel klassiek en dan is tempovoordeel vaak een nadeel. Dus weg voordeel. Zijn tegenstandster nam in een dunne stand een plakker, met remise als logisch gevolg. Tonny Roeterdink liet op toernooibase zien dat een kansrijkere voortzetting mogelijk was. Gelukkig voor Herman gebeurde dat niet.

Bij Gerrit verdwenen in de opening al de nodige schijven en Gerrit bouwde het gelijkwaardig op tot rond de dertigste zet. Hij werd iets te overmoedig en ruilde een paar keer, maar zijn schijven hadden onderling geen samenwerking meer. Hoewel Gerrit het nog dapper probeerde, kwam hij niet onder verlies uit. Vier punten achterstand; zou dat nog te compenseren zijn?

De eerste kans op een nieuwe tweepunter lag bij Alfred. Hij kwam niet zo goed uit de opening, maar zijn tegenstander miste de scherpte om daar van te profiteren. In het middenspel kon Alfred door enkele sterke ruilen groot voordeel opbouwen. En met een geplaatst offer leek de winst een kwestie van tijd doordat met ??n schijf drie anderen werden tegengehouden. Maar via een meerslagfinesse kon de Harderwijker voorzitter altijd remise forceren.

Bij Johan kwam ook een kortevleugelopsluiting op het bord, waar zijn tegenstander wel een uitweg vond. Die nam een goede ruil met gelijkwaardige remise als resultaat.

Danny lukte het vervolgens wel om zijn eerste overwinning van het seizoen te boeken. Zijn opponent was wat opportunistisch door veld 23 te bezetten. Danny bouwde het vervolgens volgens boekje op en won de schijf en vervolgens de partij.

Egbert speelde een prachtige omsingeling tegen naamgenoot Van Hattem. Lang leek het dat Egbert onder de gigantische aanval zou bezwijken, maar dan is Egbert op zijn best. Hij haalde een combinatie uit met een zes om zes stand overhoudend. Dat speelde hij goed naar remise.

Tonnie had de ondankbare taak om er nog een gelijkspel uit te slepen. En dat is niet makkelijk als je nagenoeg gelijkwaardig staat in een rustig opgebouwde stand. Hij probeerde nog van alles, maar meer dan remise zat er ook echt niet in.

BordDEZ LarenHarderwijk 2911Volgorde
1 Tonny Roeterdink (1001) Jan van de Veen (1163) 0 2 3
2 Danny Dix (1163) Jaap van de Werfhorst (1065) 2 0 8
3 Egbert Harkink (1100) Egbert van Hattem (1199) 1 1 9
4 Alfred van Lenthe (1055) Bert Foppen (1109) 1 1 6
5 Johan Beltman (986) Jakob de Vries (992) 1 1 7
6 Gerrit Roeterdink (875) Wouter van den Berg (990) 0 2 5
7 Tonnie Schutte (903) Jan van der Pol (932) 1 1 10
8 Herman Beuzel (849) Marjan Foppen (744) 1 1 4
9 Dinand Stegeman (899) Jan Pluim (892) 2 0 2
10 Sarah Hanhart Eibert Smit (993) 0 2 1