Nationale clubcompetitie

In het seizoen 2023/2024 speelt Denk En Zet Laren mee in de Nationale Bondscompetitie 2e klasse B.

Tweede klasse B
DEZL (8-tal)
Alfred van Lenthe (TL)
Danny Dix
Dinand Stegeman
Egbert Harkink
Gerrit Roeterdink
Hein van Dee
Herman Beuzel
Johan Beltman
Tom Knapen
Tonnie Schutte
Tonny Roeterdink

Zie ook Toernooibase

Hartholt Olie CT tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 9 september 2023
Ronde :1
Wedstrijd :Hartholt Olie CT tegen DEZ Laren

 

Bord Hartholt Olie CT DEZ Laren 9 7  
1 Henk Smit (1009) Egbert Harkink (1100) 1 1 4
2 Jan Rensink (940) Hein van Dee (1052) 0 2 8
3 Wim Leijssenaar (932) Tonny Roeterdink (1028) 0 2 3
4 Dick Dijk (877) Johan Beltman (979) 1 1 7
5 Peter van der Velden (986) Dinand Stegeman (899) 1 1 6
6 Harry Abbing (990) Gerrit Roeterdink (855) 2 0 1
7 Jan van der Kolk (925) Herman Beuzel (817) 2 0 5
8 Berend van Lenthe (710) Henk Straalman (670) 2 0 2

DEZ Laren tegen Hijken DTC 4

Datum :zaterdag 23 september 2023
Ronde :2
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Hijken DTC 4
Verslag :Alfred van Lenthe

De eerste winst voor Denk en Zet

Denk en Zet boekte in de thuiswedstrijd zijn eerste overwinning. Het op papier zwakkere Hijken 4 bood dapper tegenstand. En door afwezigheid van kopmannen Danny, Hein en Egbert was het op voorhand allerminst zeker. Maar met 2 overwinningen en de rest remise leek het een overtuigende score. Maar met name André en ook Alfred hadden over geluk niet te klagen, al kwam Alfred daar pas een dag later achter toen Hein hem via mail weer met beide voeten op de grond zette. Anderzijds lieten Johan, Tonnie en Gerrit kansen liggen.

Gerrit bouwde zijn partij prima en gedegen op en ging op het juiste moment naar veld 25 om te profiteren van de hangschijf op 10. Gerrit nam vervolgens een coupe Philippe, die weliswaar gelijk bleef, maar waarbij zijn tegenstander alle moeite zou moeten doen om zijn voorpost te verdedigen. Of dit verdedigbaar was, waren de meningen achteraf verdeel. In ieder geval won Gerrit die schijf en leek de partij te winnen. Maar zijn tegenstander wist voldoende compensatie via het centrum te realiseren, waardoor Gerrit moest berusten in remise.

Herman probeerde een sterke centrumstand op te bouwen. Dat lukte ook wel, maar stond op een gegeven moment wel 10 tempi achter en een inactieve schijf op 46. Dat loste hij prima op, maar beide spelers gingen scherp spel uit de weg en na ruim 40 zetten werd remise overeengekomen.

André won aan het laatste bord, maar had daarmee enorm veel geluk. Hij liep zelf achter een schijf en kreeg een simpele dam tegen. Hij dreigde zelf ook door te breken en daarom ga zijn tegenstandster onnodig veel schijven weg. Vervolgens dacht André de dam te kunnen pakken en dat lukte ook, omdat zijn opponente niet zag dat ze twee schijven kon slaan i.p.v. één.

Johan speelde uitstekend en wist op fraaie wijze te profiteren van zijn klaverblaadje en een schijf te winnen. Helaas koos hij na de schijfwinst voor de verkeerde opbouw, waarbij zijn tegenstandster toch nog met remise kon ontsnappen. Zij was daar bijzonder verheugd over. Dus Johan had zijn goede daad voor die dag weer gedaan. Als hij iets minder sociaal was geweest, had hij na de schijfwinst gelijk 38-33 gespeeld en dan was de doorbraak naar dam eenvoudig en beslissend.

Tonny speelde opnieuw een goede wedstrijd en wist daarmee ook zijn 2e partij te winnen. Daarmee is hij met slechts 5 anderen de selecte groep die beide competitiewedstrijden maximaal scoorden. Hij bouwde zijn stand goed op en kreeg een voordelige halve hekstelling en deed wat je dan in dat soort standen moet doen. Afruilen op de korte vleugel. Hij dreigde vervolgens een kettingstelling in te nemen en zijn tegenstandster besloot toen maar om ten koste van veel materiaal een doorbraak te nemen. Tonny haalde zelf twee dammen en wist het eindspel vlot naar winst te werken.

Tom bouwde vanuit zijn favoriete opening als vanouds een sterke centrumstand op die overging in een op het oog mooie aanval. Hij had graag een keer willen passen, maar dat staat helaas nergens in de spelregels. En via een lichte combinatie kon zijn tegenstander naar een dammeneindspel afwikkelen die voor Tom niet te winnen was.

Tonnie kreeg kansen doordat zijn tegenstander een verre voorpost innam na een stevige ruil. Maar Tonnie liep al snel achter de schijf, die daarna eenvoudig afgeruild kon worden. Daarna bleven de kansen voor Tonnie, maar het 4 om 2 dammen eindspel bleek niet te winnen. Uit analyse bleek dat Tonnie op de 36e zet een dam gemist heeft. Zie hiervoor toernooibase.

Alfred speelde vanaf het begin secuur en geconcentreerd en had een mooi aanknopingspunt met de witte schijf op 27, die alleen met secuur spel te verdedigen was, maar waarbij Alfred een betere stand overhield. De kunst was om ruilen tegen te gaan en vervolgens gebruik te maken van de slechte korte vleugel van wit. Op het moment dat hij de kroon op het werk kon zetten, speelde hij zonder zetcontrole 24-29 op zet 46, omdat hij dacht dat alles wel gewonnen was. Arrogantie wordt gelijk afgestraft en hij moest teleurstellend in remise berusten. En daar achteraf blij mee zijn, want een zet eerder had zijn tegenstander toch een doorbraak kunnen nemen.

 

Bord DEZ Laren Hijken DTC 4 10 6  
1 Tom Knapen (1111) Bert van Oosterom (1060) 1 1 6
2 Alfred van Lenthe (1040) Jacco Keizer (947) 1 1 8
3 Gerrit Roeterdink (855) Fred Dammers (853) 1 1 1
4 Tonny Roeterdink (1028) Rosanne Steenblik (748) 2 0 5
5 Johan Beltman (979) Marianne Veld 1 1 4
6 Tonnie Schutte (896) Grietus Aalderink (865) 1 1 7
7 Herman Beuzel (817) Gerhard Dunning (784) 1 1 2
8 André Haijtink (847) Geertruida van Oosterom-Sieswerda 2 0 3

Witte van Moort 3 tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 14 oktober 2023
Ronde :3
Wedstrijd :Witte van Moort 3 tegen DEZ Laren

Duidelijke overwinning tegen Westerhaar 3

Het eerste team heeft zijn tweede overwinning geboekt in en tegen Westerhaar. Het derde team van deze bekend damclub was niet opgewassen tegen ons vlaggenschip. Ondanks een tactische opstelling met hun hoogste ratings op de laagste borden. En die laatste 2 borden wonnen ook van Tonnie en Herman. Alfred was tot zijn eigen frustratie de enige die het ratingvoordeel niet op het bord tot uiting bracht en speelde als enige remise. Daarmee was een 5-11 overwinning en een plek in de middenmoot een feit.

Gerrit is in bloedvorm. Als kersverse Nederlands kampioen in de C-categorie ging hij vol zelfvertrouwen de strijd aan. Hij bouwde nu ook prima op. Dat vergeet Gerrit nog al eens als hij op zetjes loert. Dit keer niet, tot de 24e zet. Die was positioneel onlogisch, maar Gerrit had toen al zijn zinnen gezet op een dam op bezet veld, die er ook in kwam. Er zijn er maar weinigen die dat presteren. Wie wil dat niet?

De overwinningen volgden elkaar daarna in rap tempo op. Tom Knapen had na 10 (!) zetten zijn tegenstander zowel op de lange als op de korte vleugel opgesloten. Ik wist niet dat dat zo snel kon. Na 22 zetten werd dat enorme voordeel al omgezet in schijfwinst en nog steeds een superieure stand die dan ook eenvoudig in een overwinning werd omgezet.

Egbert volgde daarna ook snel. Hij bouwde vanaf het begin aan een sterke centrumstand met op een gegeven moment ook nog 11 tempi voorsprong. Hij veroverde langzaamaan de sleutelvelden 22, 23 en 24, waarbij zijn tegenstander niet veel anders kon dan (foutief) uitruilen met dam voor Egbert en het zesde Larense punt.

Dinand maakte er 0-8 van en het was wel duidelijk dat de overwinning ons niet meer kon ontgaan. Hij bouwde rustig een voortreffelijke stand op en won al snel een schijf en daarna nog één. In een volle stand met 2 schijven minder gaf zijn tegenstander er de brui aan.

Herman speelde eigenlijk een prima partij en bouwde solide op. Toch kon hij het niet laten de spanning wat op te voeren door als zo vaak het kerkhofveld te bezetten. Dat is doorgaans moeilijk om te verdedigen en schijf 22 biedt voor de tegenstander ook combinatief aanknopingspunten. Helaas ook dit keer met een ietwat verborgen soort coup Philippe en er was geen houden meer aan.

Danny speelde sinds lange tijd weer eens mee en mocht ook de smaak van de overwinning proeven. Tegen mijn oud-buurman en sponsor van Westerhaar kreeg hij het betere van het spel, maar had de partij al veel eerder op de 18e zet combinatief moeten beslissen. Naar eigen zeggen had hij naar het zetje toegewerkt, maar op het moment suprême niet toegeslagen. Een gebrek aan wedstrijdritme? Maar het klasseverschil kwam in de stand uiteindelijk tot uiting en via schijfwinst en daarna lichte combinatie liet hij zijn tegenstander niet meer los.

Tonnie bouwde een licht voordelige klassieke stand op. Hij had wat tempi minder en dat is in dat soort standen gunstig. Hij liet echter zijn tegenstander te ver komen op zijn eigen korte vleugel en kon niet meer voorkomen dat die een doorbraak nam ten koste van een schijf. Tonnie had de partij thuis nog geanalyseerd en gaf aan dat hij enkele cruciale zetten had gemist om zelf de winst te pakken.

Alfred tenslotte baalde stevig. Hij speelde geconcentreerd en meende dat na de afruil van zijn schijf op 23 hij een betere stand overhield die bij secuur spel wel winnend zou zijn. Dat zag er ook lange tijd naar uit, zeker toen zijn tegenstander ten koste van 2 schijven ook een dam kon halen. Alfred wist de 5 om 3 echter niet te winnen. Misschien analytisch ergens nog winst, maar met weinig tijd meer voor elke nieuwe zet, vond hij de winst niet.

Bord Witte van Moort 3 DEZ Laren 5 11 Volgorde
1 Nick Pol Tom Knapen (1111) 0 2 2
2 Willem Fokkert (695) Egbert Harkink (1100) 0 2 3
3 Bennie Lawant (750) Alfred van Lenthe (1040) 1 1 8
4 Koert Meuleman (861) Danny Dix (1126) 0 2 6
5 Gerrit Schutmaat (868) Dinand Stegeman (899) 0 2 4
6 Gert Brink (784) Gerrit Roeterdink (855) 0 2 1
7 Joop Briedé (947) Tonnie Schutte (896) 2 0 7
8 Mark Paters (996) Herman Beuzel (817) 2 0 5

DEZ Laren tegen Heerenveen 3

Datum :zaterdag 4 november 2023
Ronde :4
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Heerenveen 3

 

Bord DEZ Laren DCH Heerenveen 3 8 8  
1 Tom Knapen (1111) Jelle Jongsma (938) 2 0 3
2 Tonny Roeterdink (1028) Martin Boersbroek (994) 1 1 8
3 Hein van Dee (1052) Riekele Veldstra (998) 1 1 7
4 Johan Beltman (979) Anne Dekker (1034) 0 2 2
5 Dinand Stegeman (899) Eake Roosma (912) 1 1 4
6 Gerrit Roeterdink (855) Marten Zijlstra (961) 1 1 5
7 Tonnie Schutte (896) Gerard Weinans (712) 0 2 6
8 Herman Beuzel (817) Bennie Liefting (703) 2 0 1

Heerenveen 2 tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 18 november 2023
Ronde :2
Wedstrijd :Heerenveen 2 tegen DEZ Laren

 

Bord DCH Heerenveen 2 DEZ Laren 4 12  
1 Jelte Veld (1029) Alfred van Lenthe (1040) 1 1 5
2 Jan van Buiten (1070) Gerrit Roeterdink (855) 1 1 1
3 Siep Altena (950) Hein van Dee (1052) 0 2 6
4 Gaele Stoker (1087) Tom Knapen (1111) 0 2 8
5 Iepie Poepjes-Koopman (947) Egbert Harkink (1100) 0 2 7
6 John Folkers (1011) Johan Beltman (979) 0 2 3
7 Jan de Vos (989) Tonny Roeterdink (1028) 0 2 4
8 Jeanet Stel (798) Herman Beuzel (817) 2 0 2

DEZ Laren tegen Harderwijk 2

Datum :zaterdag 2 december 2023
Ronde :6
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Harderwijk 2

 

Bord DEZ Laren Harderwijk 2 9 7  
1 Hein van Dee (1052) Eibert Smit (951) 1 1 5
2 Egbert Harkink (1100) Bert Foppen (1097) 2 0 6
3 Tom Knapen (1111) Wout Foppen (788) 1 1 8
4 Tonny Roeterdink (1028) Jan Pluim (943) 1 1 4
5 Johan Beltman (979) Gerald van Ark 0 2 2
6 Dinand Stegeman (899) Gwen Scholten 2 0 1
7 Herman Beuzel (817) Jan van der Pol (928) 0 2 7
8 Alfred van Lenthe (1040) Bert Verloop (737) 2 0 3