Nationale clubcompetitie

In het seizoen 2023/2024 speelt Denk En Zet Laren mee in de Nationale Bondscompetitie 2e klasse B.

Tweede klasse B
DEZL (8-tal)
Alfred van Lenthe (TL)
Danny Dix
Dinand Stegeman
Egbert Harkink
Gerrit Roeterdink
Hein van Dee
Herman Beuzel
Johan Beltman
Tom Knapen
Tonnie Schutte
Tonny Roeterdink

Zie ook Toernooibase

Hartholt Olie CT tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 9 september 2023
Ronde :1
Wedstrijd :Hartholt Olie CT tegen DEZ Laren

 

Bord Hartholt Olie CT DEZ Laren 9 7  
1 Henk Smit (1009) Egbert Harkink (1100) 1 1 4
2 Jan Rensink (940) Hein van Dee (1052) 0 2 8
3 Wim Leijssenaar (932) Tonny Roeterdink (1028) 0 2 3
4 Dick Dijk (877) Johan Beltman (979) 1 1 7
5 Peter van der Velden (986) Dinand Stegeman (899) 1 1 6
6 Harry Abbing (990) Gerrit Roeterdink (855) 2 0 1
7 Jan van der Kolk (925) Herman Beuzel (817) 2 0 5
8 Berend van Lenthe (710) Henk Straalman (670) 2 0 2

DEZ Laren tegen Hijken DTC 4

Datum :zaterdag 23 september 2023
Ronde :2
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Hijken DTC 4
Verslag :Alfred van Lenthe

De eerste winst voor Denk en Zet

Denk en Zet boekte in de thuiswedstrijd zijn eerste overwinning. Het op papier zwakkere Hijken 4 bood dapper tegenstand. En door afwezigheid van kopmannen Danny, Hein en Egbert was het op voorhand allerminst zeker. Maar met 2 overwinningen en de rest remise leek het een overtuigende score. Maar met name André en ook Alfred hadden over geluk niet te klagen, al kwam Alfred daar pas een dag later achter toen Hein hem via mail weer met beide voeten op de grond zette. Anderzijds lieten Johan, Tonnie en Gerrit kansen liggen.

Gerrit bouwde zijn partij prima en gedegen op en ging op het juiste moment naar veld 25 om te profiteren van de hangschijf op 10. Gerrit nam vervolgens een coupe Philippe, die weliswaar gelijk bleef, maar waarbij zijn tegenstander alle moeite zou moeten doen om zijn voorpost te verdedigen. Of dit verdedigbaar was, waren de meningen achteraf verdeel. In ieder geval won Gerrit die schijf en leek de partij te winnen. Maar zijn tegenstander wist voldoende compensatie via het centrum te realiseren, waardoor Gerrit moest berusten in remise.

Herman probeerde een sterke centrumstand op te bouwen. Dat lukte ook wel, maar stond op een gegeven moment wel 10 tempi achter en een inactieve schijf op 46. Dat loste hij prima op, maar beide spelers gingen scherp spel uit de weg en na ruim 40 zetten werd remise overeengekomen.

André won aan het laatste bord, maar had daarmee enorm veel geluk. Hij liep zelf achter een schijf en kreeg een simpele dam tegen. Hij dreigde zelf ook door te breken en daarom ga zijn tegenstandster onnodig veel schijven weg. Vervolgens dacht André de dam te kunnen pakken en dat lukte ook, omdat zijn opponente niet zag dat ze twee schijven kon slaan i.p.v. één.

Johan speelde uitstekend en wist op fraaie wijze te profiteren van zijn klaverblaadje en een schijf te winnen. Helaas koos hij na de schijfwinst voor de verkeerde opbouw, waarbij zijn tegenstandster toch nog met remise kon ontsnappen. Zij was daar bijzonder verheugd over. Dus Johan had zijn goede daad voor die dag weer gedaan. Als hij iets minder sociaal was geweest, had hij na de schijfwinst gelijk 38-33 gespeeld en dan was de doorbraak naar dam eenvoudig en beslissend.

Tonny speelde opnieuw een goede wedstrijd en wist daarmee ook zijn 2e partij te winnen. Daarmee is hij met slechts 5 anderen de selecte groep die beide competitiewedstrijden maximaal scoorden. Hij bouwde zijn stand goed op en kreeg een voordelige halve hekstelling en deed wat je dan in dat soort standen moet doen. Afruilen op de korte vleugel. Hij dreigde vervolgens een kettingstelling in te nemen en zijn tegenstandster besloot toen maar om ten koste van veel materiaal een doorbraak te nemen. Tonny haalde zelf twee dammen en wist het eindspel vlot naar winst te werken.

Tom bouwde vanuit zijn favoriete opening als vanouds een sterke centrumstand op die overging in een op het oog mooie aanval. Hij had graag een keer willen passen, maar dat staat helaas nergens in de spelregels. En via een lichte combinatie kon zijn tegenstander naar een dammeneindspel afwikkelen die voor Tom niet te winnen was.

Tonnie kreeg kansen doordat zijn tegenstander een verre voorpost innam na een stevige ruil. Maar Tonnie liep al snel achter de schijf, die daarna eenvoudig afgeruild kon worden. Daarna bleven de kansen voor Tonnie, maar het 4 om 2 dammen eindspel bleek niet te winnen. Uit analyse bleek dat Tonnie op de 36e zet een dam gemist heeft. Zie hiervoor toernooibase.

Alfred speelde vanaf het begin secuur en geconcentreerd en had een mooi aanknopingspunt met de witte schijf op 27, die alleen met secuur spel te verdedigen was, maar waarbij Alfred een betere stand overhield. De kunst was om ruilen tegen te gaan en vervolgens gebruik te maken van de slechte korte vleugel van wit. Op het moment dat hij de kroon op het werk kon zetten, speelde hij zonder zetcontrole 24-29 op zet 46, omdat hij dacht dat alles wel gewonnen was. Arrogantie wordt gelijk afgestraft en hij moest teleurstellend in remise berusten. En daar achteraf blij mee zijn, want een zet eerder had zijn tegenstander toch een doorbraak kunnen nemen.

 

Bord DEZ Laren Hijken DTC 4 10 6  
1 Tom Knapen (1111) Bert van Oosterom (1060) 1 1 6
2 Alfred van Lenthe (1040) Jacco Keizer (947) 1 1 8
3 Gerrit Roeterdink (855) Fred Dammers (853) 1 1 1
4 Tonny Roeterdink (1028) Rosanne Steenblik (748) 2 0 5
5 Johan Beltman (979) Marianne Veld 1 1 4
6 Tonnie Schutte (896) Grietus Aalderink (865) 1 1 7
7 Herman Beuzel (817) Gerhard Dunning (784) 1 1 2
8 André Haijtink (847) Geertruida van Oosterom-Sieswerda 2 0 3

Witte van Moort 3 tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 14 oktober 2023
Ronde :3
Wedstrijd :Witte van Moort 3 tegen DEZ Laren

Duidelijke overwinning tegen Westerhaar 3

Het eerste team heeft zijn tweede overwinning geboekt in en tegen Westerhaar. Het derde team van deze bekend damclub was niet opgewassen tegen ons vlaggenschip. Ondanks een tactische opstelling met hun hoogste ratings op de laagste borden. En die laatste 2 borden wonnen ook van Tonnie en Herman. Alfred was tot zijn eigen frustratie de enige die het ratingvoordeel niet op het bord tot uiting bracht en speelde als enige remise. Daarmee was een 5-11 overwinning en een plek in de middenmoot een feit.

Gerrit is in bloedvorm. Als kersverse Nederlands kampioen in de C-categorie ging hij vol zelfvertrouwen de strijd aan. Hij bouwde nu ook prima op. Dat vergeet Gerrit nog al eens als hij op zetjes loert. Dit keer niet, tot de 24e zet. Die was positioneel onlogisch, maar Gerrit had toen al zijn zinnen gezet op een dam op bezet veld, die er ook in kwam. Er zijn er maar weinigen die dat presteren. Wie wil dat niet?

De overwinningen volgden elkaar daarna in rap tempo op. Tom Knapen had na 10 (!) zetten zijn tegenstander zowel op de lange als op de korte vleugel opgesloten. Ik wist niet dat dat zo snel kon. Na 22 zetten werd dat enorme voordeel al omgezet in schijfwinst en nog steeds een superieure stand die dan ook eenvoudig in een overwinning werd omgezet.

Egbert volgde daarna ook snel. Hij bouwde vanaf het begin aan een sterke centrumstand met op een gegeven moment ook nog 11 tempi voorsprong. Hij veroverde langzaamaan de sleutelvelden 22, 23 en 24, waarbij zijn tegenstander niet veel anders kon dan (foutief) uitruilen met dam voor Egbert en het zesde Larense punt.

Dinand maakte er 0-8 van en het was wel duidelijk dat de overwinning ons niet meer kon ontgaan. Hij bouwde rustig een voortreffelijke stand op en won al snel een schijf en daarna nog één. In een volle stand met 2 schijven minder gaf zijn tegenstander er de brui aan.

Herman speelde eigenlijk een prima partij en bouwde solide op. Toch kon hij het niet laten de spanning wat op te voeren door als zo vaak het kerkhofveld te bezetten. Dat is doorgaans moeilijk om te verdedigen en schijf 22 biedt voor de tegenstander ook combinatief aanknopingspunten. Helaas ook dit keer met een ietwat verborgen soort coup Philippe en er was geen houden meer aan.

Danny speelde sinds lange tijd weer eens mee en mocht ook de smaak van de overwinning proeven. Tegen mijn oud-buurman en sponsor van Westerhaar kreeg hij het betere van het spel, maar had de partij al veel eerder op de 18e zet combinatief moeten beslissen. Naar eigen zeggen had hij naar het zetje toegewerkt, maar op het moment suprême niet toegeslagen. Een gebrek aan wedstrijdritme? Maar het klasseverschil kwam in de stand uiteindelijk tot uiting en via schijfwinst en daarna lichte combinatie liet hij zijn tegenstander niet meer los.

Tonnie bouwde een licht voordelige klassieke stand op. Hij had wat tempi minder en dat is in dat soort standen gunstig. Hij liet echter zijn tegenstander te ver komen op zijn eigen korte vleugel en kon niet meer voorkomen dat die een doorbraak nam ten koste van een schijf. Tonnie had de partij thuis nog geanalyseerd en gaf aan dat hij enkele cruciale zetten had gemist om zelf de winst te pakken.

Alfred tenslotte baalde stevig. Hij speelde geconcentreerd en meende dat na de afruil van zijn schijf op 23 hij een betere stand overhield die bij secuur spel wel winnend zou zijn. Dat zag er ook lange tijd naar uit, zeker toen zijn tegenstander ten koste van 2 schijven ook een dam kon halen. Alfred wist de 5 om 3 echter niet te winnen. Misschien analytisch ergens nog winst, maar met weinig tijd meer voor elke nieuwe zet, vond hij de winst niet.

Bord Witte van Moort 3 DEZ Laren 5 11 Volgorde
1 Nick Pol Tom Knapen (1111) 0 2 2
2 Willem Fokkert (695) Egbert Harkink (1100) 0 2 3
3 Bennie Lawant (750) Alfred van Lenthe (1040) 1 1 8
4 Koert Meuleman (861) Danny Dix (1126) 0 2 6
5 Gerrit Schutmaat (868) Dinand Stegeman (899) 0 2 4
6 Gert Brink (784) Gerrit Roeterdink (855) 0 2 1
7 Joop Briedé (947) Tonnie Schutte (896) 2 0 7
8 Mark Paters (996) Herman Beuzel (817) 2 0 5

DEZ Laren tegen Heerenveen 3

Datum :zaterdag 4 november 2023
Ronde :4
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Heerenveen 3

 

Bord DEZ Laren DCH Heerenveen 3 8 8  
1 Tom Knapen (1111) Jelle Jongsma (938) 2 0 3
2 Tonny Roeterdink (1028) Martin Boersbroek (994) 1 1 8
3 Hein van Dee (1052) Riekele Veldstra (998) 1 1 7
4 Johan Beltman (979) Anne Dekker (1034) 0 2 2
5 Dinand Stegeman (899) Eake Roosma (912) 1 1 4
6 Gerrit Roeterdink (855) Marten Zijlstra (961) 1 1 5
7 Tonnie Schutte (896) Gerard Weinans (712) 0 2 6
8 Herman Beuzel (817) Bennie Liefting (703) 2 0 1

Heerenveen 2 tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 18 november 2023
Ronde :2
Wedstrijd :Heerenveen 2 tegen DEZ Laren

 

Bord DCH Heerenveen 2 DEZ Laren 4 12  
1 Jelte Veld (1029) Alfred van Lenthe (1040) 1 1 5
2 Jan van Buiten (1070) Gerrit Roeterdink (855) 1 1 1
3 Siep Altena (950) Hein van Dee (1052) 0 2 6
4 Gaele Stoker (1087) Tom Knapen (1111) 0 2 8
5 Iepie Poepjes-Koopman (947) Egbert Harkink (1100) 0 2 7
6 John Folkers (1011) Johan Beltman (979) 0 2 3
7 Jan de Vos (989) Tonny Roeterdink (1028) 0 2 4
8 Jeanet Stel (798) Herman Beuzel (817) 2 0 2

DEZ Laren tegen Harderwijk 2

Datum :zaterdag 2 december 2023
Ronde :6
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Harderwijk 2
Verslag :Alfred van Lenthe

Mooie, maar moeizame overwinning op Harderwijk

In de zesde ronde stond er voor de dammers van Denk en Zet een belangrijke wedstrijd op het programma. De Larenaren stonden 3e op de ranglijst, gelijk met het tweede team van Harderwijk, maar met één bordpunt voorsprong. De winnaar van dit duel kan vervolgens volop meespelen om het kampioenschap. De verliezer haakt voorlopig af. Gelukkig voor de Achterhoekers trokken zij aan het langste eind, met het kleinst mogelijke verschil, een 9-7 overwinning. Maar makkelijk ging het niet, ondanks dat de Harderwijkers niet met hun sterkste team aantraden. Als je naar de opstelling keek had alleen Herman een tegenstander met een hogere rating. Dus op papier zou het een overwinning voor Denk en Zet moeten worden. De praktijk is vaak weerbarstiger.

We begonnen met een overwinning van Dinand op het 9 (!) jarige talent van Harderwijk: Gwen Scholten. Het meisje kon amper boven de tafel uitkijken, maar had uitstekend zicht op haar bord en deed daar fraaie zetten. Ze nam het centrum en bouwde de stand langzaam maar zeker uit in haar voordeel en wist Dinand een schijf te ontfutselen. Gelukkig voor Dinand overzag ze een klein damzetje en kon Dinand beide punten bijschrijven. Soms heb je geluk.

Daar hoopte Johan ook op, nadat hij in de beginfase zijn stand al verprutst had en een schijf achter kwam. Zijn tegenstander had nog geen rating, maar dat zegt op zich niet alles. Johan speelde op de 5e zet een behoorlijke opbouwfout en kwam daardoor met een vervelend blokje op zijn lange vleugel te staan. Toen hij op de 9e zet ook nog eens een foutieve ruil naar het centrum plaatste, kwam hij snel een schijf achter. Hij bleef vechten voor een punt, maar zijn tegenstander liet zich niet tot een fout verleiden. En de stand was weer rechtgetrokken: 2-2.

Alfred had zichzelf op bord 8 geplaatst in de hoop dat hij geen lange middag zou hebben om ’s avonds nog enigszins fit zijn verjaardag te vieren. Het verschil in rating met zijn tegenstander was groot, maar ook dat is geen garantie bleek al een paar wedstrijden geleden tegen Westerhaar. Dit keer belandde hij in een gelijkwaardige klassieke stand, waarin het lang wachten was op een fout van zijn tegenstander. Die kwam er gelukkig wel via een simpel zetje, waarbij de winst niet moeilijk meer was.

Tonny deed verwoede pogingen om zijn stand complex te maken om zo zijn winstkansen te vergroten. Hij sloot zich vrijwillig op aan de korte vleugel, maar zijn tegenstander had daar geen zin in en gaf Tonny juist alle vrijheid. Die benutte dat door een centrumstand op te bouwen met maar liefst 9 tempi voorsprong. Het lukte Tonny om in het eindspel een schijf meer te halen, maar dat was tot zijn teleurstelling niet voldoende voor beide punten.

Hein speelde op zich een prima partij. Hij speelde vol op de winst, maar dat zat er eigenlijk nooit in. Al leek zijn stand optisch veel beter en dat gevoel had Hein ook gedurende de partij. Het zou toch goed moeten komen. Maar helaas niet. Sterker nog, Hein kwam op zet 49 goed weg toen zijn tegenstander een damcombinatie miste. Teleurgesteld moest hij in remise berusten. Nog wel een 6-4 voorsprong, maar met Herman op verlies, moest er nog een winstpartij komen tenzij Herman als een Houdini wist te ontsnappen.

Egbert had ongetwijfeld de mooiste partij van de dag. Hij ging wel in op de kans om zijn tegenstander aan de korte vleugel op te sluiten en gooide daarna de sleutel uit het raam. Wat Bert Foppen ook probeerde, hij kwam er niet meer uit. Egbert speelde zeer geconcentreerd en benutte zijn tijd goed tegen de Harderwijkse kopman. Hij kwam een schijf voor en liet de punten niet meer glippen. Zo stonden we ineens 8-4 voor.

Herman wist zich niet te bevrijden uit een al vroeg opgelopen schijfverlies, al weerde hij zich kranig door nog allerlei vallen te zetten. Die wist zijn tegenstander allemaal te omzeilen. Herman kwam op de 7e zet al wat in problemen doordat hij zijn lange vleugel niet kon ontwikkelen. Hij wilde dat 7 zetten later oplossen door een ruil naar veld 23 te nemen, maar dat was net te veel risico en langzaamaan was schijfverlies onafwendbaar met uiteindelijk een onvermijdbaar verlies.

Tom had net als Alfred een tegenstander met meer dan 300 rating punten minder. Maar hij wist dit niet te verzilveren. Eigenlijk kwam Tom nog goed weg. Hij dacht een schijfwinst te kunnen nemen, maar kwam bedrogen uit toen bleek dat er vervolgens een doorbraak in zat en dat was even goed schrikken. Ik stond er naast en had het ook niet gezien. Ik dacht (misschien net als Tom) dat de 3 om 3 niet kon. En dat klopt ook als je 37-42 zou spelen. Maar eerst 26-31 en dan 37-42 is toch wel degelijk goed. Tom kwam goed weg toen bleek dat hij de dam zonder schijfverlies kon afpakken. Maar de stand was al erg dun geworden en remise bleek onvermijdbaar. Maar op het laatst liet Tom een mooie kans schieten. Hendrik Veenstra gaf op Toernooibase een fraaie winst aan. Maar remise was voldoende voor een moeizame, maar mooie overwinning.

Nu op naar de echte topper aan het begin van het nieuwe jaar tegen DUO2. Dat wordt een fraai affiche.

Bord DEZ Laren Harderwijk 2 9 7  
1 Hein van Dee (1052) Eibert Smit (951) 1 1 5
2 Egbert Harkink (1100) Bert Foppen (1097) 2 0 6
3 Tom Knapen (1111) Wout Foppen (788) 1 1 8
4 Tonny Roeterdink (1028) Jan Pluim (943) 1 1 4
5 Johan Beltman (979) Gerald van Ark 0 2 2
6 Dinand Stegeman (899) Gwen Scholten 2 0 1
7 Herman Beuzel (817) Jan van der Pol (928) 0 2 7
8 Alfred van Lenthe (1040) Bert Verloop (737) 2 0 3

DEZ Laren tegen Dammers Uit Oost 2

Datum :zaterdag 6 januari 2024
Ronde :7
Wedstrijd :DEZ Laren tegen Dammers Uit Oost 2
Verslag :Alfred van Lenthe

Larense dammers op poleposition

Met nog 4 wedstrijden te gaan, is het ongemeen spannend in de tweede klasse B van de nationale competitie. Denk en Zet won de cruciale kraker tegen DUO uit Doetinchem en nam de koppositie over. Dit weliswaar samen met Heino, maar de Larenaren hebben meer bordpunten. Op een punt volgen Doetinchem en Huissen.

De overwinning tegen DUO was misschien wel verdiend, maar ging wel gepaard met het nodige geluk. Teamleider Alfred had de tegenstander goed bestudeerd en zag dat er geen touw was vast te knopen aan hun opstellingen tot nu toe. Daarom werd aan Larense kant de opstelling volledig door loting bepaald. Denk en Zet trad wel aan met de sterkst mogelijke opstelling, maar dat deed DUO ook. De teamcaptain van DUO  gaf aan dat hij bewust Kees van Drumpt had opgesteld in plaats van DUO’s enige speler onder de 1000-rating binnen het basisteam. Kees heeft in Wageningen ruim 30 jaar geleden menig robbertje met Alfred gevochten op het bord, waaruit bleek dat ze altijd aan elkaar gewaagd waren. Na een lange periode van damrust is hij onlangs weer begonnen met competitiedammen. Mogelijk dat zijn gebrek aan wedstrijdritme ons de overwinning heeft gebracht. Tonny wist zich namelijk tegen Kees nog naar remise te knokken in een verloren stand. Een smal geitenpaadje zoals Tonny dat noemde.

De Larense teamleider was bijzonder content met de opstelling. Daarbij zouden Johan en Dinand het lastig krijgen, maar daar stonden kansen op andere borden tegenover. Danny opende de score tegen de ervaren Jan Masselink. Danny kreeg enig voordeel, maar dat was nergens beslissend en remise was een terecht resultaat. Alfred boekte de eerste overwinning tegen oud DEZ-speler Rodier Evers. Rodier speelt graag Rozenburg en Alfred besloot daarin mee te gaan. Als je wilt winnen, moet je ook scherp durven spelen. Dat pakte dit keer goed uit. Via een standaardcombinatie die toch nog regelmatig slachtoffers maakt, kwam Alfred een schijf voor. Omdat Rodier enige centrumcompensatie had, was het nog nauwkeurig spelen naar winst. De voorsprong werd zelfs naar 5-1 getild door een mooie overwinning van Egbert op Johan Haijtink. De partij leek door de vele ruilen op remise af te stevenen, maar op de 40e zet verraste Egbert Johan toch door een verrassende 4-om-3 doorbraakcombinatie en wist dat vakkundig uit te buiten. Gelijktijdig kon Johan Beltman echter zijn tegenstander de hand schudden, doordat hij in een al heel moeilijke stand een 3-om-4 combinatie over het hoofd zag en moest ondanks kranig verweer zijn meerdere erkennen in de Doetinchemse teamcaptain.

Het vervolg was erg spannend. Dinand en Tonny stonden onder druk, Tom stond goed maar of dat winnend zou zijn? En Hein stond weliswaar iets makkelijker, maar zeker niet gewonnen tegen onze clubgenoot Tom Westhof. Degene die al uit waren, waren er van overtuigd dat Tonny verloren stond. Tonny overigens zelf ook erkende hij na afloop. Maar nooit opgeven als er nog een kansje is en toen Tonny die kreeg, verzilverde hij die gelijk. De voorsprong van 2 punten bleef en ook de spanning.

Tom moest vervolgens teleurstellend in remise berusten. Hij bouwde als gebruikelijk een prima centrumstand op met zo’n 6 tempi voorsprong. Dat leek goed uit te pakken en zijn tegenstander moest uiteindelijk ten koste van 2 schijven damhalen. Misschien is het ergens nog analytisch gewonnen, maar dat bleek aan het bord en ook na afloop moeilijk te vinden.

Om te winnen hadden we nog 2 punten nodig uit de laatste 2 wedstrijden. En die zouden dan van Hein moeten komen omdat de verwachting was dat Dinand niet stand zou houden. Hein had wel voordeel, maar moest wel zeer nauwkeurig spelen om de partij ook te winnen. Maar dan raakt Hein altijd in zijn element en gaat er nog eens extra goed voor zitten en speelde de 5 om 5 vakkundig naar winst. Dinand vocht als een leeuw aan het kopbord en moest uiteindelijk in een nederlaag berusten, maar wel wetende dat de buit inmiddels voor het team binnen was. Voor Denk en  Zet een mooie start van het nieuwe jaar.

Bord DEZ Laren Dammers Uit Oost 2 9 7  
1 Dinand Stegeman (899) Ben Okken (1107) 0 2 8
2 Danny Dix (1126) Jan Masselink (1115) 1 1 1
3 Tom Knapen (1111) Jaap de Vries (1055) 1 1 6
4 Egbert Harkink (1100) Johan Haijtink (1097) 2 0 3
5 Hein van Dee (1052) Tom Westhof (1056) 2 0 7
6 Johan Beltman (979) Ralf Richters (1077) 0 2 4
7 Alfred van Lenthe (1040) Rodier Evers (1060) 2 0 2
8 Tonny Roeterdink (1028) Cees van Drumpt 1 1 5

DIOS DVOIJ CT tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 20 januari 2024
Ronde :8
Wedstrijd :DIOS DVOIJ CT tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Denk en Zet neemt de volgende horde

Tom gaf na de afloop van de wedstrijd zaterdag aan dat er nu nog 3 bananenschillen te gaan zijn. Daar mogen we niet op uitglijden en dan is een onverwachts kampioenschap een feit. Maar zo ver is het nog lang niet. Waakzaamheid blijft geboden en dat bleek zaterdag wel in de grensstreek bij Zwilbrock. Gerrit gaf op de heenweg aan dat hij daar mooie wandelingen had gemaakt en menig flamingo had gezien. Als hij op tijd uit was, zou hij nog wel graag een stukje gaan lopen. De rest huiverde al bij het idee van de kou en hadden meer zin in een spannende opwarmende partij dammen. Zo was het voor elk wat wils die middag in Holterhoek waar maar liefst 68 dammers streden om de punten.

Gerrit kreeg de punten cadeau en kon zijn jas aantrekken en ging inderdaad aan de wandel. Maar de positie van zijn tegenstander was ook al onhoudbaar en oogde niet fraai. De eerste overwinning was binnen. De rest ging minder gemakkelijk dan de uitslag van 11-5 doet vermoeden al ging het bij Egbert ook nog wel van een leien dakje. Na dik 20 zetten sloot hij zijn tegenstander op aan de korte vleugel en had zelf daardoor een plusschijf aan de andere kant. En via een combinatie naar dam met een afspel dat zijn tegenstander niet gezien had, stond het 4-0.

Dinand maakte echter wel een uitglijder. Blijkbaar is Robert Broekman voor Laren een lastige tegenstander. Egbert moest vorig jaar ook al het onderspit delven. Na 20 zetten was het nog volledig gelijkwaardig. Dinand had in de opening weliswaar te maken gehad met een wat vervelende randschijf, maar loste dat prima op. Het bijzonder daarna was echter dat Dinand de randen van het bord weer opzocht en zijn tegenstander een prima centrum gaf. Na weer 20 zetten zag het er allemaal minder uit en dat bleek ook. Randschijven zijn vaak combinatieschijven en via een klein zetje werd de partij beslist.

Alfred kwam niet zo goed uit de opening en moest alle zeilen bijzetten om er een gelijkwaardige stand van te maken en rekende zich suf.  Na 33 zetten was hij wel weer tevreden met zijn stand  en ging via 21-26 een vereenvoudiging uit de weg. Maar je moet niet te snel tevreden zijn en scherp blijven rekenen. Want op de 35e zet had hij de partij via een bekende standaardwending moeten beslissen. Presman gaf dat terecht aan op Toernooibase. En toen die kans niet gepakt was, bleek de stand ook nog moeilijk speelbaar en nam dankbaar het remiseaanbod van zijn tegenstander in ontvangst, wetende dat Hein en Danny erg goed stonden.

Herman maakte er een bijzonder spannende pot van. Herman is namelijk Herman en die blijft vasthouden aan zijn speelstijl en ging wederom naar het kerkhofveld. En beide spelers lieten zich opsluiten. Herman kreeg een sterk klaverblaadje tegen, maar had als compensatie een prima stand richting de lange vleugel van zijn tegenstander die daar een onooglijk vierkantje had staan. Herman had het geluk aan zijn zijde, doordat zijn tegenstander een niet te moeilijke schijfwinst miste toen Herman uit zijn opsluiting wilde ontsnappen en kreeg zelfs wat makkelijker spel. Beide spelers lieten het zich echter niet bewijzen en Herman haalde zo een kostbaar punt binnen om de overwinning binnen bereik te halen.

Hein stond immers op dat moment al 2 schijven voor en Danny en Tonnie zouden zeker samen wel een punt halen. Danny stond immers zeer goed en bij Tonnie leek het ook wel remise te worden.  Hein kwam inderdaad tot 2 punten doordat ook hij zijn tegenstander al vroeg in een volle stand opsloot. En toen zijn tegenstander een schijf offerde was er nog niets aan de hand, maar wel als je de kansen die je krijgt niet benut. Snel won Hein er een tweede houtje bij en moest nog lang spelen voor zijn opponent wenste te capituleren.

Tonnie liet zich inderdaad niet verrassen. Hij speelde rustig en Jan Fokkink ging daar in mee. Na menig ruiltje bleef de stand steeds in evenwicht.

Danny tenslotte moest ruim 4 en een half uur knokken om Stefan von Kahn aan zijn zegekar te binden. Die zocht al vanaf begin de omsingeling in een onorthodoxe opening. Maar Danny houdt het liever overzichtelijk en speelde naar een sterk centrum. Na zo’n 25 zetten leek het niet meer mis te kunnen. Maar zoals wel vaker in dat soort standen: “schijn bedriegt”. Vaak bereik je meer dan je verwacht via de omsingeling. Maar Danny bleef geconcentreerd spelen, vermeed alle kleine finesses en speelde het zorvuldig uit.

Ondertussen verloren concurrenten elders in het land belangrijke punten. Heino ging onderuit in Westerhaar en Huissen 3 verslikte zich net als wij zelf en DUO in Heerenveen 3 en speelde gelijk. Alleen als we geconcentreerd blijven en geen uitglijders maken, zit er een onverwachts kampioenschap in dit jaar en mogen we misschien wel in een extra promotie/degradatieduel strijden om een plek in de Eerste Klasse.

Bord DIOS-DVOIJ CT DEZ Laren 5 11  
1 Stefan von Kann (932) Danny Dix (1126) 0 2 8
2 Allard van Tongeren (905) Hein van Dee (1052) 0 2 6
3 Cees Groen (949) Alfred van Lenthe (1040) 1 1 4
4 Bernard Renting (891) Egbert Harkink (1100) 0 2 2
5 Robert Broekman (811) Dinand Stegeman (899) 2 0 3
6 Jan Fokkink (856) Tonnie Schutte (896) 1 1 7
7 Jan Nijland Gerrit Roeterdink (855) 0 2 1
8 Anton van der Lee (508) Herman Beuzel (817) 1 1 5

DEZ Laren tegen HDC/Vechtstreek/DDD CT

Datum :zaterdag 3 februari 2024

Weer een stapje dichter bij de titel.

Met nog 3 rondes te gaan, kan het Larense team zich geen enkele misstap veroorloven. Het programma van concurrent DUO is daarvoor te licht. Maar het is ook best een fijn gevoel als je weet dat je alles in eigen hand hebt. Winst is het doel, het aantal bordpunten is daarbij minder belangrijk. Dit keer kwamen de jeugdige dammers van Vereniging ‘De Vechtstreek’ uit Noordoost Overijssel op bezoek. Gelukkig zijn er nog verenigingen die in jeugd investeren en ze vochten wat ze waard waren. Zelden zie je een damteam dat voor de helft uit meisjes bestaat.
Het werd toch een afgetekende overwinning met maar liefst 15-1. Maar mening speler zal opgelucht adem hebben gehaald, omdat alles in het voordeel van de Larenaren kantelde. Ervaring noemen ze dat ook wel.

Het begon met Gerrit. Hij won weliswaar combinatief, maar speelde ook positioneel een hele mooie partij. Na 20 zetten en zo’n 3 kwartier spelen combineerde Gerrit naar dam en maakte het daarna eenvoudig af.

Ook Dinand proefde weer eens de overwinningssmaak. Hij wist ook vrij eenvoudig een dam te halen en vervolgens netjes de stand uit te spelen. Dik verdiend. Hij speelde afgelopen weken goede partijen, maar werd niet met punten beloond.

Hein deelde de punten met de nestor uit het gezelschap, good old Gerard Bruins. Gerard hield de stand overzichtelijk, pakte af en toe een ruil en koerste aan op remise. Hein geloofde het blijkbaar wel, maar al een 4-0 voorsprong.  

Daarna kwamen er alleen nog maar overwinningen bij, maar dat was lange tijd allerminst duidelijk. Johan had zeker geluk. Zijn jonge tegenstandster stond duidelijk beter en zelfs een schijfje voor. Maar ze dacht te plakken met een doorbraak als gevolg. Gelukkig voor Johan had ze een meerslag over het hoofd gezien en gaf daardoor plots 3 schijven weg. Best sneu als je zo goed gespeeld hebt.

Ook Tonnie kwam goed weg. Het ging lange tijd gelijk op en remise leek een logisch resultaat. Tonnie kon ten koste van een schijf doorbreken. .

Tonnie speelde gelijkwaardige partij. Toen Tonnie doorbrak naar dam maakte zijn jonge tegenstandster pas de beslissende fout. Op de 49e zet speelde ze 25-30 en was er geen houden meer aan. Maar met 19-24 zie ik nergens winst meer.

Tom wist ook nu weer te winnen. In zijn degelijk stijl bouwde hij weliswaar voordeel op, maar ook hier was het de vraag of dat winnend zou zijn. Maar de stand was zodanig ingewikkeld, dat met de ervaring van Tom, dat wel zou moeten lukken. En ja hoor, zijn tegenstander vergat waarschijnlijk een keer de zetcontrole en trapte na een ruil in een 2 om 3. Hij speelde het eindspel vervolgens heel mooi uit en eindigde met een dubbele oppositie.

Tonny had een klassieke stand, maar de vraag is of hij daarmee voordeliger stond. Hij had 2 tempi meer en een hangschijf op 15. Daar tegenover stond de korte vleugel van zijn tegenstandster ook niet meer wat je in klassiek mag verwachten. Daar hoeven we het verder niet over te hebben, want de standaard opbouwzet 39-33 was verhinderd door een standaard combinatie en Tonny kon met een dam de partij snel beslissen.

Danny moet zijn draai nog vinden blijkbaar, nu hij in de eerste helft van het seizoen nauwelijks heeft gespeeld. Of hij wil die tijd inhalen door steeds als laatste uit te zijn. Het werd een mooie partij, maar zonder duidelijk voordeel voor Danny. Dat kwam er uiteindelijk wel, maar de vraag is of het eindspel winnend is. Zijn tegenstander dacht echter de remise gevonden te hebben en gaf al zijn schijven weg om vervolgens met zijn overgebleven dam tussen 2 schijven van Danny te lopen. Gelukkig voor Danny klopte dit niet en kon hij de dam eenvoudig afvangen.

Met nog 2 wedstrijden te gaan, komt de titel dichterbij. Maar elke misstap zal fataal zijn. In theorie zijn er nog 4 kanshebbers, waaronder ook onze tegenstander in de laatste wedstrijd. We zullen zien.

 

Bord DEZ Laren HDC / Vechtstreek / DDD CT 15 1  
1 Danny Dix (1126) Nick Bolks (847) 2 0 8
2 Hein van Dee (1052) Gerard Bruins (1016) 1 1 3
3 Tom Knapen (1111) Josef Zhang (577) 2 0 6
4 Tonny Roeterdink (1028) Fienne Martens 2 0 7
5 Johan Beltman (979) Laura Ekkelkamp 2 0 4
6 Gerrit Roeterdink (855) Ferron Timmer 2 0 1
7 Tonnie Schutte (896) Chantal van Santen 2 0 5
8 Dinand Stegeman (899) Naomi Buisman 2 0 2

DES Lunteren 4 tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 17 februari 2024
Ronde :10
Wedstrijd :DES Lunteren 4 tegen DEZ Laren

 

Bord DES Lunteren 4 DEZ Laren 7 9  
1 Johan de Haas (1015) Tom Knapen (1111) 0 2 7
2 Thomas van Middendorp (906) Danny Dix (1126) 0 2 3
3 Gerrit Alink (887) Tonny Roeterdink (1028) 1 1 4
4 Michel Hendriksen Sr. (932) Alfred van Lenthe (1040) 1 1 5
5 Frans Lamers (932) Johan Beltman (979) 2 0 8
6 Michel Hendriksen Jr. (787) Dinand Stegeman (899) 1 1 6
7 Alex van Harn (876) Tonnie Schutte (896) 2 0 1
8 André van Steenbergen (674) Herman Beuzel (817) 0 2 2

DEZ Laren tegen DV VBI Huissen 3

Datum :zaterdag 2 maart 2024
Ronde :11
Wedstrijd :DEZ Laren tegen DV VBI Huissen 3
Verslag :Alfred van Lenthe

In het zicht van de haven gestrand

Het is het eerste  team van DEZ niet gelukt om kampioen te worden. Daarvoor was een overwinning nodig tegen Huissen 3, de nummer 3 van de ranglijst. Een heuse kraker dus op de laatste competitiedag. De Larenaren waren er dichtbij, maar moesten uiteindelijk berusten in een 8-8 gelijkspel. Door de verwachte overwinning van DUO 2 zijn de Doetinchemers nu kampioen en mogen via een extra duel proberen promotie af te dwingen.

Teamleider Alfred was tevreden met de opstelling. De 3 toppers van Huissen 3 speelden tegen onze 3 toppers. Alfred hoopte dat deze 3 spelers en de beide laatste borden samen 5 punten zouden halen. En dat dan Alfred zelf, Hein en Tonny voor de pluspunten zouden zorgen. Lange tijd leek dat te lukken, zeker toen Herman met een schijf achter nog remise wist te maken. Maar Tom verslikte zich en Tonny wist het net niet te redden na ruim 4,5 uur spelen. Maar er is volop gestreden en winnen doen we samen, verliezen ook.

Herman kon het niet laten en bezette weer het kerkhofveld en leek zijn eigen graf te graven. Herman had zich gelijk na de bezetting van dit veld nog kunnen redden met 22-17. Maar toen dat achterwege bleef was schijfverlies onvermijdelijk. Gelukkig kreeg Herman nog een 3 om 4 in de schoot geworpen na een foutieve dubbele ruil van zijn jonge tegenstander. Met remise als resultaat.

Ondertussen had Gerrit ook besloten de punten te delen met de jongste Huissenaar. In een volle stand bleef Gerrit zoeken naar zetjes, maar die zaten er niet in of werden tijdig onderkend. Meer dan remise leek er dan ook niet in te zitten.

Alfred trok wel aan het langste eind. Dat zat er lang niet in. Hij had bewust voor een rustige opbouw gekozen, in de hoop langzaam voordeel naar zich toe te trekken en geen onnodige risico’s te nemen. Zoals hij al verwachtte met deze tegenstander werd het klassiek, met licht voordeel voor Alfred. Echter op de 45e zet kreeg hij de winst in de schoot geworpen door een grote positionele fout. Zijn tegenstander had een finesse naar remise gezien. Alfred had die ook gezien en net iets verder doorgerekend. Het eindspel was simpel gewonnen.

Hein stond ondertussen een schijf voor. Terwijl Alfred koos voor een voorzichtige tactiek, koos Hein voor strijd vanaf het begin door zich op de korte vleugel te laten opsluiten. Hein probeert wel vaker lokzetten in de stand te vlechten, maar zelden worden die zetten dan toch uitgevoerd. Dit keer wel. Hein had i.t.t. zijn tegenstander wel gezien dat de doorbraakcombinatie niet goed was en schijfwinst was een feit. En met secuur spel zou de winst niet moeilijk zijn.

Dat was de reden voor Egbert om remise aan te bieden in een gelijkwaardige stand, al was het lichte voordeel wel telkens voor zijn tegenstander. Maar met een 7-3 voorsprong zou het toch moeten lukken. Tonny stond weliswaar onder druk, maar Danny en Tom hadden gelijkwaardige standen.

Toch ging het nog mis. Tom verslikte zich door zelf een zetje te nemen waarbij zowel hij als zijn opponent dam zouden haalden. Helaas voor Tom kon zijn dam tegen 3 schijven worden afgenomen. Vaak is dat te duur, maar in dit geval was de dam van Ralf Veenings oppermachtig en Tom moest spijtig toezien dat verlies onafwendbaar was.

Danny speelde een prima partij en vond zelf dat hij het beste van het spel had. Grappig genoeg vond zijn tegenstander dat die zelf beter stond en dat Danny ‘zwijnde’ met remise. De computer geeft in ieder geval Danny gelijk. Maar daar koop je niets voor, remise was op zich  een logisch resultaat.

Dus moest het van Tonny komen. Zoals gezegd, hij stond onder druk, maar daar kan Tonny doorgaans goed mee omgaan. Dit keer ook. Hij bleef, althans uiterlijk, onbewogen. Helaas miste Tonny meerdere kansen op remise. Maar ga er maar aan staan. Grappig dat de computer op het eind elke zet van Tonny en elke zet van zijn tegenstander als ‘blunder’ classificeert. Om en om werden kansen op winst dan wel remise gemist. Maar het was dan ook een zeer complexe stand waarbij de Huissenaar 2 dammen kon halen. Op de 65e (!) zet ging het definitief mis. Zowel 13-9 als 24-20 waren genoeg voor een punt, door een lastige finesse.

Toch kunnen we terugkijken op een geslaagd seizoen. Iedereen bedankt hiervoor. Ook Henk en André als invallers. Het is altijd leuk om te strijden om de hoogste plekken, maar nog belangrijker is dat ieder van ons de kans krijgt evenveel wedstrijden te spelen. Hein werd topscorer en behaalde net als Tom een karrevracht aan punten. Op de voet gevolgd door Egbert en Tonny.  En Tom en Tonny: jullie hebben eerder beide al eens de beslissende punten binnen gehaald. Dat we geen kampioen zijn geworden komt ook door puntenverlies in andere wedstrijden en over het hele seizoen gezien is DUO de sterkste, ook gezien hun vele bordpunten. Rest mij dan ook om DUO en in het bijzonder Tom en Johan van harte te feliciteren met hun behaalde kampioenschap.

 

Bord DEZ Laren DV VBI Huissen 3 8 8  
1 Danny Dix (1126) Ruud de Kooter (1176) 1 1 7
2 Tom Knapen (1111) Ralf Veenings (1196) 0 2 6
3 Egbert Harkink (1100) Remco Vredenberg (1146) 1 1 4
4 Alfred van Lenthe (1040) Peter Litjens (1025) 2 0 3
5 Tonny Roeterdink (1028) Gerard Boogaars (1008) 0 2 8
6 Hein van Dee (1052) Jacob Reiffers (991) 2 0 5
7 Gerrit Roeterdink (855) Cas Schaapveld (599) 1 1 1
8 Herman Beuzel (817) Jelte Evers (498) 1 1 2