Ruime nederlaag tegen de koploper

Datum :zaterdag 20 januari 2018
Ronde :9
Wedstrijd :De Vechtstreek Oosterveen tegen Denk en Zet Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Met maar liefst 3 invallers werd afgereisd naar Gramsbergen om te proberen tegen de koploper een puntje (of meer) te pakken. Dat zat er niet in. Het werd een ruime, ietwat geflatteerde maar terechte nederlaag. Er werd geen enkele overwinning geboekt tegen maar liefst 5 nederlagen. Een beetje rekenaar komt dan op een verlies van 15-5.

We begonnen met 2 nederlagen van Gerard en Gerrit. Beiden enigszins ingecalculeerd, gezien het ratingverschil. Gerard maakte een positionele blunder in een al wel erg lastige stand en gaf gelijk op. Gerrit speelde weer heel snel. De opbouw was best goed, maar rond de 25e zet werden een aantal positioneel kromme zetten gespeeld, waar zijn ervaren tegenstander wel raad mee wist. Met enig geduld werd dat voordeel door hem dan ook verzilverd.

Toch leek het nog wel spannend te kunnen worden na ruim twee uur spelen. Danny en Alfred stonden heel goed en ook op de andere borden leek niet veel aan de hand. Dat veranderde echter snel. Herman bouwde zijn partij prima en overzichtelijk op, maar speelde op de 21e zet een postioneel slechte zet en kwam daarna in een wurgende kettingstelling terecht. Hij kwam daar niet meer uit en kon snel opgeven. Danny kwam op winnend voordeel door een sterk centrum te bezetten en vervolgens een schijf te winnen. Door te snel spelen, werd het toch nog remise, maar wel het eerste punt. De punten werden vervolgens door Willem verdubbeld. Hij speelde een puike partij waarbij het evenwicht nooit echt verstoord werd. In het eindspel had Willem zelfs licht voordeel, maar remise was de terechte en goede uitslag. André kwam veel tempi voor, maar liet het klassiek worden. En dan is een tempovoorsprong vaak nadelig. Via een kleine plakfinesse kwam zijn tegenstander op winnend voordeel. Met een 10-2 achterstand was er geen redden meer aan, al stonden de meeste borden van ons net wat beter, behalve Dinand die vocht voor een punt met een schijfje achter.

Tonnie probeerde opnieuw te winnen. De laatste tijd lukt hem dat ook, maar dit keer kreeg hij niet echt voet aan de grond. Na een grotere ruil van zijn tegenstander, zat er geen winst meer in. Alfred speelde op zich een prima partij en liet het met 4 tempi achterstand bewust klassiek lopen. Bovendien pakte hij een aantal belangrijke centrumvelden, waardoor de stand wel gewonnen leek. Maar zoals zo vaak, pakte hij niet door. Op de 52e zet stond hij plots verloren en was er ook geen redden meer aan. Dinand trof een sterke tegenstander en kwam ook onder druk te staan. Hij verloor als gezegd een schijf en het leek ook verloren. Knap vocht hij zich echter terug en in een nadelig dammeneindspel wist Dinand het remise gaatje te vinden. Knap werk. Johan kwam wel op winnend voordeel, maar wist dat ook niet te verzilveren. In een 4 om 2 dammen eindspel week Johan van de hoofdlijn af, waardoor zijn tegenstander zijn schijf kon activeren om een afruil te forceren.

De volgende wedstrijden zijn tegen onze Achterhoekse vrienden van DIOS en tegen Westerhaar. Hopelijk kunnen we ook een keer een goede overwinning boeken.

BordDe Vechtstreek OosterveenDEZ Laren155
1Jeroen Paalman (919)Alfred van Lenthe (1055)208
2Jan Timmer (947)Tonnie Schutte (903)117
3André Nijmeijer (1105)Danny Dix (1163)114
4Evert Schuttert (898)Johan Beltman (986)1110
5Jan Siegers (846)Herman Beuzel (849)203
6Johan van Aalderen (1070)Dinand Stegeman (899)119
7Gerrit Draaisma (1091)Gerrit Roeterdink (875)202
8Leo Peters (1037)Gerard Dimmendaal (836)201
9Christiaan Groote (886)André Haijtink (808)206
10Katarzyna Ptak (848)Willem Klein Wassink (784)115