Denk en Zet organiseert thuisdammers avond op 29 maart

Datum :vrijdag 3 februari 2023
Auteur :Appie Bielderman

Laren,- Damvereniging Denk en Zet vierde  vorig jaar haar 85 jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan werd in september de simultaanwedstrijd met Jan Groenendijk georganiseerd. De thuisdammers avond kon vanwege corona niet doorgaan en gaat nu op 29 maart aanstaande gehouden worden bij ’t Langenbaergh.

In de afgelopen jaren is al meerdere keren een thuisdammers avond georganiseerd. Deelnemers  waren afwisselend familie en kennissen van de leden, oud-schooldammers, ondernemers en andere belangstellenden. Het waren altijd drukbezochte, gezellige avonden.

Schooldammen
Denk en Zet organiseert al meer dan 65 jaar het schooldammen in de gemeente Lochem. Dat betekent naast het organiseren van het plaatselijke toernooi, ook het voorbereiden van de teams voor de provinciale en soms landelijke toernooien. Dit seizoen waren tijdens het plaatselijk schooldamtoernooi 15 welpen- en 16 pupillenteams, totaal ruim 130 kinderen, aan het dammen. Er gaan 9 teams door naar de ½ finales om het Kampioenschap van Gelderland op 4 februari.

Voor de thuisdammers avond van dit jaar wordt er met name een oproep gedaan aan iedereen, die ooit aan het schooldammen heeft meegedaan. Oude schoolteams of individuele deelnemers zijn van harte uitgenodigd. Natuurlijk zijn daarnaast oud deelnemers van thuisdammen en belangstellenden van harte welkom.

Opgave kan via mail: a.bielderman@hetnet.nl  of  johanbeltman@kpnplanet.nl  Opgave via de leden van DEZ is natuurlijk ook mogelijk.


DVOIJ Terborg 2 tegen DEZ Laren 2

Datum :donderdag 2 februari 2023
Ronde :8
Wedstrijd :DVOIJ Terborg 2 tegen DEZ Laren 2
Verslag :Herman Beuzel

Met Gerrit Reurslag als chauffeur en Henk Straalman als co-piloot gingen we gingen we voor de 2e opvolgende donderdag naar Terborg. Na een grote nederlaag  tegen DVOIJ 1 moesten we het nu opnemen tegen DVOIJ 2. Henk Straalman kreeg met Mario Daamen, met 1101 rating de op papier de sterkste tegenstander en hij nam zich voor om voor remise te gaan. Na veel afruilen rond de 35e zet werd op zet 40 besloten tot een puntendeling.

Dinand Stegeman trof met Jan Fokkink de meest geroutineerde tegenstander. Na in de thuiswedstrijd van Jan te hebben verloren, was Dinand uit op revanche. Dit lukte maar ten dele het werd nu remise.

De eerste winstpartij kwam om naam van Gerard Dimmendaal. Hij was een betere rekenaar dan zijn  tegenstander met de moeilijke naam Zbigniew Ciesluk. Het kwam op tempo precies goed zoals door Gerard was berekend. Als beloning mocht hij op de terugweg voorin zitten.

Aan bord 1 moest Gerrit Reurslag het opnemen tegen Dirk Reurink. In een degelijke partij zonder al teveel risico en met als team een voorsprong van 2-4 in het achterhoofd werd besloten tot een 1-1.

Herman Beuzel nam  het op tegen Frank Bongers. Beiden speelden vol op de aanval met wisselende kansen. De uitkomst in het eindspel was moeilijk in te schatten door de toeschouwers. Maar een achterloper van Frank werd door Herman vakkundig afgestraft en kon hij de overwinningspunten bijschrijven. Gerrit Stegeman was als laatste nog in boeiend eindspel verwikkeld en ook hier kwam enig rekenwerk aan te pas. Gerrit had het goed gezien  en bereikte een zeer fraaie remise tegen Clemens Keurentje die met 844 t.o.v. 726 een aanzienlijke hogere rating heeft.

Een mooie 4-8 overwinning zonder een nederlaag was het resultaat. Overigens werd dit seizoen in de 4 wedstrijden tegen een DVOIJ team 3 keer met 8-4 gewonnen en slecht 1  keer verloren.

Nr DVOIJ Terborg 2 Rating
gem. 861
DEZ Laren 2 Rating
gem. 784
4-8 Volgorde
1 Reurink, Dirk 882 Reurslag, Gerrit 806 1-1 4
2 Daamen, Mario 1101 Straalman, Henk 656 1-1 1
3 Bongers, Frank 719 Beuzel, Herman 805 0-2 5
4 Fokkink, Jan 840 Stegeman, Dinand 904 1-1 2
5 Ciesluk, Zbigniew 763 Dimmendaal, Gerard 806 0-2 3
6 Keurentjes, Clemens 858 Stegeman, Gerrit (invaller) 726 1-1 6

DVOIJ Terborg 1 tegen DEZ Laren 2

Datum :donderdag 19 januari 2023
Ronde :7
Wedstrijd :DVOIJ Terborg 1 tegen DEZ Laren 2
Verslag :Herman Beuzel

Met 2 invallers begonnen we stipt om 19.45 in café - restaurant De Eem in Terborg aan deze lastige uitwedstrijd. Het was het debuut van Chiel Dommerholt in een teamwedstrijd van DEZ.

Hij trof in Wim Giesen een qua rating een mooie tegenstander en hield lang stand. Maar door de jarenlange ervaring van Wim moest hij uiteindelijk toch de punten inleveren. Daarvoor had Appie Bielderman zich al vergaloppeerd tegen Bernard  Renting. De 3e nederlaag kwam voor rekening van Dinand Stegeman: een iets te enthousiaste voortzetting in het middenspel werd genadeloos door Jan Vesters afgestraft. Gerard Dimmendaal moest het opnemen tegen Pascal Slutter. In een uitgedunde stand bood de Gerard remise aan. Dit werd afgeslagen en dan wordt Gerard op z’n best en even later toverde hij een prachtige slagzet op het bord en waren de 2 punten voor hem.

Ook Henk Straalman kon in een boeiende partij niet tot winst of zelfs maar tot een remise komen tegen Paul Derksen. Volgens Aloys Heutinck was de stand na de 6e zet op d’n duur al een verloren stand voor Herman Beuzel.

De schijf achter kwam inderdaad maar Herman zag nog wel enkele kansen om een mooie combinatie uit te voeren en ploeterde nog lang door maar ook hij moest uiteindelijke capituleren. Het werd dus een 10-2 een nederlaag en daarmee een revanche van DVOIJ voor de 8-4 nederlaag die zij in Laren tegen DEZ-2 moesten incasseren.

Nr DVOIJ Terborg 1 Rating
gem. 974
DEZ Laren 2 Rating
gem. 713
10-2 Volgorde
1 Heutinck, Aloys 1065 Beuzel, Herman 805 2-0 6
2 Vesters, Jan 1016 Stegeman, Dinand 904 2-0 2
3 Slutter, Pascal 1012 Dimmendaal, Gerard 806 0-2 4
4 Derksen, Paul 986 Straalman, Henk 656 2-0 5
5 Renting, Bernard 903 Bielderman, Appie (invaller) 393 2-0 1
6 Giesen, Wim 863 Dommerholt, Chiel (invaller) 0 2-0 3

DEZ Laren 1 tegen DIOS Beltrum 5

Datum :dinsdag 17 januari 2023
Ronde :7
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DIOS Beltrum 5
Verslag :André Haijtink

Gelet op de tussenstand in de competitie zou je kunnen verwachten het vanavond tegen DIOS5 een eenvoudige overwinning zou moeten worden. We staan immers met 13 punten fier bovenaan en DIOS5 is de hekkensluiter met slechts 1 punt. De eerste onderlinge wedstrijd, waarbij wij op bezoek waren in Beltrum, was echter allesbehalve eenvoudig voor ons. Met moeite hebben we toen in oktober de overwinning binnengesleept. Dit geeft maar aan hoe dicht de onderlinge krachten bij elkaar liggen. 

Dit was niet het geval aan bord 1. Hein van Dee trad vanavond aan als invaller voor Alfred van Lenthe en had geen enkele moeite met zijn tegenstander. Met een schijf ergens achter lopen is altijd gevaarlijk, maar als je Hein dan de kans geeft om met een tweeslag vrij door te lopen naar dam, dan is het snel bekeken. Gerrit Roeterdink trof dezelfde tegenstander als in oktober, Robert Broekman. Kans op revanche, want toen moest Gerrit met 0 punten naar huis. Nu werd het 1 punt.

Tonny Roeterdink zorgde na schijfwinst voor de 2e overwinning vanavond. Dit kreeg Egbert Harkink net niet voor elkaar. De behaalde dam kostte hem net wat teveel schijven.

Het mooiste resultaat van vanavond mag wel aan Johan Beltman toe worden geschreven. Hij trof aan bord 5 Theo Stoverinck, tot vanavond de koploper in de individuele scorelijst. Zoals gezegd ‘tot vanavond’, want Johan bezorgde hem de eerste verliespartij van dit seizoen met een wonderschone doorbraak. Nadat ook André Haijtink een remise meepakte werd het uiteindelijk toch nog een ruime overwinning.

Hopen dat we dit vol kunnen houden, want met nog 3 rondes te gaan staan we stevig op de koppositie. In de volgende ronde treffen we de nummer 2… DZW Warnsveld 2. 

Dat wordt spannend!

Nr DEZ Laren 1 Rating
gem. 977
DIOS Beltrum 5 Rating
gem. 896
9-3 Volgorde
1 Dee, Hein van (invaller) 1111 Kann, Jan von 644 2-0 1
2 Haijtink, André 828 Kann, Stefan von 912 1-1 6
3 Harkink, Egbert 1098 Korten, Gerard 1073 1-1 4
4 Roeterdink, Tonny 1009 Ribbers, Willie 757 2-0 3
5 Beltman, Johan 970 Stoverinck, Theo 1096 2-0 5
6 Roeterdink, Gerrit 845 Broekman, Robert 0 1-1 2

Uitslagen onderlinge competitie in toernooibase

Datum :zondag 15 januari 2023

Hartholt Olie CT tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 14 januari 2023
Ronde :8
Wedstrijd :Hartholt Olie CT tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van Lenthe

Drie keer blauw in Heino

De wedstrijd tegen de Heino-Zwolle Combinatie werd door Denk en Zet enigszins geflatteerd met 12-4 gewonnen. Het zat ons best mee. Herman en Tonnie stonden een schijf achter en Gerrit stond positioneel zwaar onder druk. Toch leverden deze 3 partijen samen 5 punten op!! Maar liefst 3 spelers liepen een blauwtje op. Meestal is dat vervelend, maar bij dammen niet. Als je naam in de uitslagen blauw gedrukt wordt, betekent dat je een zeer knappe prestatie hebt geleverd. Winst tegen iemand met 100 of meer ratingpunten of remise tegen iemand met 200 ratingpunten meer.

Nog niet alle partijen staan op internet. Daarom mijn indruk deels op basis van mijn eigen ervaringen bij het rondlopen langs de borden.

We begonnen met een mooie zege van Tonny. In een betere stand kreeg hij een 1 om 3 naar dam in de schoot geworpen. Na de damafname had Tonny 2 houtjes meer en won snel. Dinand was de eerste blauwe notering. Hij bouwde een prima aanvalsstand op via een enigszins vreemde opbouw van zijn tegenstander. Via een slagzet combineerde hij naar winst. Over de partijen van Alfred en Tom kunnen we kort zijn. Beiden kregen op de topborden nauwelijks vat op hun op papier mindere tegenstander. Via allerlei ruilen was er in de verste verte geen winst te zien.

Gerrit stond positioneel dus zwaar onder druk. Zijn tegenstander had een gezonde aanvalsstand, maar wist blijkbaar niet goed welk plan hij moest kiezen. En Gerrit zou Gerrit niet zijn als hij niet allerlei kleine finesses in de stand vlocht. Een van die finesses werd zijn sterkere tegenstander funest. Via een plakker combineerde Gerrit naar winst en de tweede blauwe notering was daarmee een feit.

Johan speelde een prima partij tegen de ervaren Frits Gerritsen, mijn vroegere teamgenoot bij Nijverdal alweer bijna 40 jaar geleden. Hij won met secuur spel een schijf, maar wist helaas de trekker nooit definitief over te halen. Soms is het makkelijker als je alleen maar hoeft te verdedigen. Ajax kan er over meepraten. Twente kon helaas de zaterdagavond ook de trekker niet overhalen. Maar het werd geen 10-0 voor Ajax zoals Tom die middag nog had voorspeld. Johan moest ook teleurgesteld in een gelijkspel berusten, omdat hij in het eindspel een schot voor open doel miste. Via een offer en een ruil had hij kunnen voorkomen dat Frits nog dam maakte.

De grootste verrassingen werden tot het laatst bewaard. Tonnie kwam in het middenspel een schijf achter. Maar ook hij verdedigde zich kranig en wist er uiteindelijk toch een puntje uit te slepen. Knap werk.

Herman maakte het nog bonter. Ook hij moest uiteindelijk berusten in schijfverlies. Hij ging er nog eens goed voor zitten en vond warempel enig compensatie, die ook hem misschien wel een puntje zou opleveren. Het werd nog meer dan dat. In het eindspel wist hij zijn betere tegenstander aan de zegekar te binden en was de derde die in het blauw in het uitslagenbulletin terug te vinden was.

Bord Hartholt Olie CT DEZ Laren 4 12  
1 Wim Leijssenaar (939) Alfred van Lenthe (1027) 1 1 4
2 Jan Rensink (952) Tom Knapen (1095) 1 1 3
3 Dick Dijk (856) Tonny Roeterdink (1020) 0 2 1
4 Henk Smit (1033) Dinand Stegeman (904) 0 2 2
5 Frits Gerritsen (999) Johan Beltman (958) 1 1 6
6 Harry Abbing (990) Tonnie Schutte (901) 1 1 7
7 Peter van der Velden (1000) Gerrit Roeterdink (845) 0 2 5
8 Jan van der Kolk (945) Herman Beuzel (800) 0 2 8

Kampioenschap van de Achterhoek

Datum :zaterdag 17 december 2022
Wedstrijd :Kampioenschap van de Achterhoek
Verslag :Herman Beuzel

Ons kersvers jeugdlid, Rodin Smit, heeft afgelopen zaterdag (17 dec. 2022) deelgenomen aan het Kampioenschap van de Achterhoek en met succes:

Rodin werd overtuigend winnaar met 8 winstpartijen en slechts 1 verliespartij in een rondtoernooi met 10 deelnemers.

Dit is een door DIOS Achterhoek georganiseerd toernooi voor beginnende (school)dammers  in de Achterhoek.

Naast Rodin hebben er ook 4 van het groepje van De Braninkschool meegedaan. Plaats van handeling was café Grenszicht in Eibergen

In de eindstand vinden we de “DEZ afvaardiging” terug op:

Naam Plaats
Rodin Smit 1
Thijmen Nonner 3
Vigo Dijkman 5
Stef Heijink en Boas Nonner  6

Gerrit Reurslag gehuldigd vanwegen zijn 40 jarig lidmaatschap

Datum :dinsdag 13 december 2022
Verslag :Herman Beuzel

Op 1 november 1982 werd Gerrit lid van de damvereniging Denk En zet. Hij werd (samen met Wim Slagman overgehaald door zijn voetbalmaatje Wim Lueks.

Op de dag dat DEZ-2 (waarvan Gerrit deel uitmaakt) voor de Gelderse competitie tegen DEZ-1 speelde, gaf teamleider Herman Beuzel aan het van zijn welkomwoord het woord aan voorzitter Alfred van Lenthe.

Gerrit was compleet verrast toen hij door Alfred werd toegesproken. Alfred benoemde o.a.:

  • Gerrit zijn vader en oom waren ook damliefhebbers en deden altijd mee toernooien voor huisdammers e.d. Dus hij heeft het dammen niet van vreemde.
  • Gerrit is al vele jaren vaste speler en verdienstelijke speler in het 2e team, daar voor kwam hij in het 3e team
  • Gerrit heeft vele keren de wisselbeker als topscorer van met name het 3e team gewonnen: 1 keer mocht hij hem houden omdat hij hem 5 keer gewonnen had. Omdat  er de laatste jaren geen 3e team meer is heeft hij de wisselbeker nu ook thuis ter bewaring.
  • Gerrit is een fanatieke, gezellige en humorvolle trouwe bezoeker van de clubavonden en de nazit.
  • Maarr……… als er ijs op Roowinkel ligt heeft hij geen tijd. Dan wordt daar zijn hulp verwacht. 

Het KNDB-speldje voor 40 jaar onafgebroken lidmaatschap opgespeld bij Gerrit Reurslag.
Nadat Johan Haijtink assistentie had verleend werd het KNDB-speldje voor 40 jaar onafgebroken lidmaatschap opgespeld.

Namens DEZ was er een prachtige mand met streekproducten uit Laren en omstreken.


DEZ Laren 2 tegen DEZ Laren 1

Datum :dinsdag 13 december 2022
Ronde :6
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DEZ Laren 1
Verslag :Herman Beuzel

Op 13 december begonnen we met de zogenoemde terugwedstrijden van de Gelders competitie 1e klasse A.

Na de 1e ronde van 5 wedstrijden staat DEZ-1 op de 1e plaats met 2 punten voorsprong op de nummer.
Aan DEZ-2 de taak om revanche te nemen op de 1e wedstrijd: toen verloren we met 11-1, met als excuus van 2 invallers.
Dit keer zou het dus beter kunnen gaan.

En al de 1e uitslag was hoopgevend: Dinand behaalde een remise tegen Gerrit Roeterdink en achteraf bleek zelfs dat er winstmogelijkheden waren geweest.
Aan bord 1 was er een boeiende strijd tussen de beide teamleiders Herman en André met vele kansen op combinaties. Na vele ontwijkingen was Andre die door 2x 2 schijven weg te geven een dam behaalde.
Ondanks een numeriek schijvenvoordeel wist Herman niet de dam af te pakken en moest de partij opgeven.

Tonnie Schutte  wilde bij voorkeur de tegenstander in  de 1e ronden ontlopen en werd daarom aan bord 3 geplaats. Het toeval wilde dat hij toch opnieuw aan Alfred werd gekoppeld. Met een grote afruil dacht Tonnie zijn stand te kunnen vereenvoudigen of zelfs voordeel te verkrijgen. Maar zag hij de naslag over het hoofd en kon vrijwel meteen opgeven.
Henk Straalman speelde een degelijke partij tegen Johan Haijtink maar moest in een positioneel eindspel de winst toch aan Johan laten. Hierdoor was de teamwedstrijd dus al met 1-7 in het voordeel van DEZ-2

Gerrit Reurslag dwong Tonny Roeterdink tot uitermate secuur spelen maar kon toch niet verhinderen dat Tonny positie- en schijfvoordeel kreeg en de winst naar zich toe kon trekken.
Gerard Dimmendaal was tenslotte onze hoop op toch nog een extra puntje. Na een boeiende en mooie partij zonder echte winstkansen over en weer liep het al tegen elven toen Johan toch nog een winstfinesse vond.

Dus uiteindelijk toch weer een forse 1-11 nederlaag voor DEZ-2.
Het goede nieuws is dat DEZ-1 goed op weg is om kampioen te worden en dus te promoveren.

 

Nr DEZ Laren 2 Rating
gem. 814
DEZ Laren 1 Rating
gem. 967
1-11 Volgorde
1 Beuzel, Herman 805 Haijtink, André 828 0-2 2
2 Straalman, Henk 656 Haijtink, Johan (invaller) 1111 0-2 4
3 Schutte, Tonnie 909 Lenthe, Alfred van 1037 0-2 3
4 Reurslag, Gerrit 806 Roeterdink, Tonny 1009 0-2 5
5 Stegeman, Dinand 904 Roeterdink, Gerrit 845 1-1 1
6 Dimmendaal, Gerard 806 Beltman, Johan 970 0-2 6

DEZ Laren tegen WSDV 4

Datum :zaterdag 10 december 2022
Ronde :7
Wedstrijd :DEZ Laren tegen WSDV 4
Verslag :Alfred van Lenthe

DEZ verliest vierpuntenduel

De thuiswedstrijd van Denk en Zet tegen het Wageningse WSDV ging nipt verloren (7-9). En dat was enigszins teleurstellend. Door de winst misten de Larenaren de aansluiting met de top. Dat het spannend zou worden, was vanaf het begin wel duidelijk. DEZ miste 2 van zijn sterkere spelers. Opnieuw moesten Danny en Alfred verstek laten gaan.

De score werd geopend door Herman. In een partij met klassieke trekken liet zijn jonge tegenstander een damzet open. Via het geven van 3 schijven nam Herman dit cadeau gretig aan. Hij sloeg namelijk 5 schijven en had daarmee ook een gezonde dam. Dat was gelijk uit.

Gerrit was de laatste weken in vorm en won menig partij, meestal via een slagzet. Met een slagzet win je meestal een schijf of meer, maar in ieder geval hou je een betere stand over. Dit keer zag Gerrit mogelijk spoken, want na 13 zetten dacht hij blijkbaar voordeel te kunnen behalen, maar de zetwisseling leverde juist schijfverlies op. Gerrit gebruikte nog (voor zijn doen) veel tijd, maar kwam de klap en de achterstand niet te boven. Daarbij stond het weer gelijk.

Tom wist de Achterhoekers echter weer op voorsprong te brengen. Zijn tegenstander nam een hekstelling in en zocht daarnaast ook de nog de aanval via een voorpost op 24. Maar met 2 schijven op de lange lijn is dat toch niet zo sterk en lijkt het meer dan het is. Tom wachtte rustig af en zijn Wageningse opponent zag geen andere oplossing dan een forse ruil, waarbij er een onevenwichtige stand overbleef en die met moeite weer enigszins in evenwicht werd gebracht. Net toen de balans optisch weer in orde was, sloeg Tom combinatief toe. Hij had namelijk sluw een zetje ingebouwd en haalde zo beide punten binnen.

Tonnie haalde een goede remise tegen een op papier wat sterkere tegenstander. Maar het was toch Tonnie die beter spel kreeg op het bord. De lange vleugel van zijn opponent was enigszins verzwakt en via een grote ruil probeerde Tonnie daar zijn voordeel mee te halen. Dat lukte net niet. Tonnie won weliswaar een schijf en beide bereikten een dam, wat niet meer dan remise opleverde.

Dinand moest het opnemen tegen de zeer ervaren Wim van Mourik en moest helaas het onderspit delven. Je ziet maar weinig openingen die met 32-27 beginnen, maar dit keer was dat wel het geval. Dinand kwam in nadelig klassiek terecht. Hij had net iets meer tempi en een hangende schijf op 5. Hij probeerde dat via het kerkhof te ontwikkelen. Maar Van Mourik haalde er een verrassende dam uit die maar liefst 3 schijven kostte. Dinand vocht wat hij waard was, maar de dam werd veilig opgeborgen en werd steeds venijnig ingezet om rustig een schijfje op te peuzelen en de winst veilig te stellen.

Tonny moest dit keer aan het hoogste bord plaatsnemen. Dat is niet erg, want hij is voor niemand bang en hanteert zijn eigen speelstijl. Dit keer bouwde Tonny een op het oog granieten centrumstand op. Hij moest wel beslissen waar hij zijn verder expansie moest zoeken en nam een voorpost op 23 in. Die werd een paar keer aangevallen, om Tonny’s verdediging uit te putten. De stand werd daarmee erg verraderlijk en het was Tonny die vervolgens een doorbraakcombinatie ten koste van een schijf tegen kreeg. Dat was voldoende voor de Wageningers om voor het eerst een voorsprong te nemen.

Dan moest het via Egbert of Johan komen om de stand weer minimaal gelijk te trekken. Onze beide topscoorders probeerden het wel, maar redden het niet. Egbert bouwde een mooie stand op, maar werd (denk ik) verrast door een dam ten koste van maar liefst 3 schijven. Maar in tegenstelling tot de tegenstander van Dinand wist deze Wageninger zijn dam niet veilig op te bergen en de partij naar winst te voeren. Dan moet je ook van goeden huize komen als je tegen Egbert speelt. Egbert lukte het om ook een dam te halen en had daarmee een schijfje meer. Hij probeerde nog wel een tweede dam te halen, maar de Wageningse verdediging hield stand. Johan trof een jonge tegenstandster die volop de aanval koos. Ik heb genoten van de opbouw van deze pupil. Daar zie je dat ze in Wageningen een mooie jeugdschool hebben. Mooi om te zien hoe investering in jeugd loont. Dat geeft ons weer energie om in Laren weer hetzelfde te proberen. De eerste stappen zijn gelukkig gezet. Mooi dat we een vereniging hebben die daar tijd in wil stoppen. Zonder nieuwe aanwas is er geen toekomst voor het dammen.

Bord DEZ Laren WSDV 4 7 9  
1 Tonny Roeterdink (1020) Henk Hoksbergen (1044) 0 2 6
2 Tom Knapen (1095) Wim van den Berg (1034) 2 0 3
3 Egbert Harkink (1115) Cor Langeveld (1088) 1 1 7
4 Dinand Stegeman (904) Wim van Mourik (1019) 0 2 5
5 Johan Beltman (958) Marjory Feyt (786) 1 1 8
6 Tonnie Schutte (901) Kees Maliepaard (977) 1 1 4
7 Gerrit Roeterdink (845) Mickael Binato (712) 0 2 2
8 Herman Beuzel (800) Jeroen Gijsbers (667) 2 0 1

DEZ Laren 1 tegen DVOIJ Terborg 2

Datum :dinsdag 29 november 2022
Ronde :5
Wedstrijd :DEZ Laren 1 tegen DVOIJ Terborg 2
Verslag :André Haijtink

Een volle bak deze avond bij ’t Langenbaergh. Zowel het 1e als het 2e team van onze vereniging spelen een thuiswedstrijd. DEZ1 speelt tegen DVOIJ2. Twee weken geleden is het eerste team uit Terborg er niet in geslaagd om ons de eerste genadeslag van het seizoen te geven. Nu dan de uitdaging aan het 2e team. Met een opkomst van 5 personen wordt het bij voorbaat al een lastige klus voor DVOIJ. Johan Beltman krijgt zijn punten cadeau. Als dan ook nog eens Gerrit Roeterdink vroeg op de avond korte metten maakt met zijn tegenstander wordt de uitslag van deze avond al snel duidelijk, want met de 4-0 tussenstand ziet het er op alle andere borden ook goed voor ons uit. Egbert Harkink wint zijn partij tegen Jan Fokkink na een 2 om 3 doorbraak. Dan nog een keer 2 punten erbij voor Tonny Roeterdink die na het halen van een dam alles vakkundig afmaakt tegen Frank Bongers. Dirk Reuring ziet het allemaal met lede ogen aan en biedt gauw remise om te voorkomen dat ze zonder een enkel punt huiswaarts moeten keren. De andere partij die op dat moment nog wordt gespeeld is de partij tussen Alfred van Lenthe en Mario Daamen en Alfred staat al geruime tijd op winst nadat hij uit zijn favoriete opening het spel volledig naar zijn hand zette. ‘Dan hebben we in ieder geval nog één punt’ moet Dirk Reuring gedacht hebben. Die kregen ze dan ook, want nadat André Haijtink nog even het verdere verloop van de partij wilde afwachten werd even later toch besloten om de punten te delen. Dan staakt ook Mario Daamen de strijd en is het voor DEZ1 met 11 tegen 1 met recht een klinkende overwinning.

Nr DEZ Laren 1 Rating
gem. 965
DVOIJ Terborg 2 Rating
gem. 861
11-1 Volgorde
1 Haijtink, André 828 Reurink, Dirk 882 1-1 5
2 Lenthe, Alfred van 1037 Daamen, Mario 1101 2-0 6
3 Harkink, Egbert 1098 Fokkink, Jan 840 2-0 3
4 Roeterdink, Tonny 1009 Bongers, Frank 719 2-0 4
5 Roeterdink, Gerrit 845 Ciesluk, Zbigniew 763 2-0 2
6 Beltman, Johan 970     2-0 1

DEZ Laren 2 tegen DIOS Beltrum 5

Datum :dinsdag 29 november 2022
Ronde :5
Wedstrijd :DEZ Laren 2 tegen DIOS Beltrum 5
Nr DEZ Laren 2 Rating
gem. 890
DIOS Beltrum 5 Rating
gem. 822
8-4 Volgorde
1 Beuzel, Herman 805 Stoverinck, Theo 1096 0-2 3
2 Schutte, Tonnie 909 Korten, Gerard 1073 1-1 6
3 Stegeman, Dinand 904 Baks, Theo 677 1-1 4
4 Dee, Hein van (invaller) 1111 Ribbers, Willie 757 2-0 1
5 Reurslag, Gerrit 806 Broekman, Robert 0 2-0 5
6 Dimmendaal, Gerard 806 Lee, Anton van der 508 2-0 2

Harderwijk 2 tegen DEZ Laren

Datum :zaterdag 26 november 2022
Ronde :6
Wedstrijd :Harderwijk 2 tegen DEZ Laren
Verslag :Alfred van lenthe

Mooie overwinning op Harderwijk

Met 2 invallers vertrok het eerste team van Denk en Zet naar Harderwijk. Danny en Alfred waren op het laatste moment verhinderd. Maar Gerrit en André namen gelukkig de honneurs waar. Harderwijk heeft een goed team en had evenveel punten als ons. Gerrit speelde een voortreffelijke partij. Op de 26e zet plaatste hij een venijnig offer. Hij had blijkbaar de smaak te pakken, want 5 zetten later deed hij dat nog eens, nadat hij eerst de schijf weer terug veroverd had met een betere stand. Door het offer met tussenloop kwam een schijf van zijn tegenstander zwaar op de tocht te staan en die werd dan ook binnen enkele zetten opgepeuzeld. En de reststand werd vakkundig naar winst gespeeld. Mooi hoor!!

De stand werd weer gelijk doordat André het niet kon bolwerken tegen de jongste van de beide Foppen. Hij kreeg een flinke aanval tegen en bezweek in het middenspel. De schijf achter bleek niet terug te winnen en via een kleine finesse zou nog een schijf worden verloren. Dat liet André zich verder niet bewijzen.

Lang hoefde hierover niet te worden getreurd. Tom herstelde zich namelijk prima van de teleurstelling vorige keer. Hij moest het op het eerste bord opnemen tegen de oudere Foppen, die overigens de aanval niet schuwde. De ervaring van Tom gaf de doorslag en hij liet zich dit keer niet foppen. Via een eenvoudige 2 om 2 doorbraak en een mooie finesse erna waren beide punten binnen . Een 4-2 voorsprong was een feit.

Ik weet niet wie mijn rol als teamleider had overgenomen, maar er was duidelijk sprake van een strakke hand die de rest gebood de zege binnen te halen door allen remise te spelen. Dat gebeurde dan ook. Voor Tonny is dat heel knap. Zijn speelstijl is altijd er op of eronder. Remise spelen komt bij hem wat minder voor. Dit keer ruilden beiden met enig regelmaat en Tonny behield het overzicht.

Tonnie had na bijna 20 zetten een gezonde en veelbelovende kettingstelling opgebouwd. Blijkbaar vertrouwde hij het toch niet, want hij verbrak deze zelf en verschafte zijn tegenstander daarmee meer lucht. Al moet gezegd worden dat met druk via een schijf op 24 de stelling ook lastig in stand was te houden en hield Tonnie door zo te spelen een schitterende centrumstand over die hij via een voorpost op 23 (en later nog op veld 18!!) steeds verder uitbouwde. Tonnie wilde duidelijk meer dan een punt, maar kreeg dat uiteindelijk toch niet rond. Wel mooi gespeeld.

Johan en Dinand speelden beiden tegen opponenten met circa 100 punten meer. Helaas stonden deze partijen nog niet in toernooibase, maar ik ben overtuigd dat de remiseopdracht van de onbekende teamleider ook voor hen helder was. Gehoorzaam haalden ze blijkbaar beide hun kostbare punt binnen.

Egbert is normaal niet zo’n volgzaam type. Maar voldeed toch aan de opdracht. Ook hij haalde een punt en stelde daarmee de dagoverwinning veilig. Daar voorafgaande was het echter wel spekstakel op het bord. Egbert gooide als eerste de knuppel in het hoenderhok en man een KVO in. Zijn tegenstander ruilde zich hier weliswaar uit, maar kreeg een voorpost op 28. Blijvend spannend dus. Zijn tegenstander had blijkbaar naar Tonnie gekeken en zorgde dat zijn voorpost nog een rij opschoof. Erg gevaarlijk en Egbert lukte het deze schijf te winnen, maar moest wel de nodige compensatie toestaan op zijn uitgedunde lange vleugel. En twee van zijn eigen schijven op de korte vleugel deden niet echt meer mee. Egbert wist nog een schijf te winnen, maar donkere wolken (of schijven) stapelden zich op aan zijn linker bordhelft. Mij leek het toch eenvoudig om via een plakker op de 50e zet de remise binnen te halen, maar misschien wilde Egbert meer??? Er volgde een lang eindspel met 3 zwarte dammen en 1 dam voor Egbert. Toch werd vakkundig de remise binnen gehaald. Als we volgende keer winnen tegen WSDV doen we toch nog weer mee om de bovenste plaatsen.

Bord Harderwijk 2 DEZ Laren 7 9  
1 Wout Foppen (787) Tom Knapen (1095) 0 2 3
2 Jaap van de Werfhorst (1108) Egbert Harkink (1115) 1 1 8
3 Bert Foppen (1102) André Haijtink (828) 2 0 2
4 Jan Pluim (931) Tonny Roeterdink (1020) 1 1 4
5 Wout Mensink (1040) Johan Beltman (958) 1 1 6
6 Eibert Smit (942) Tonnie Schutte (901) 1 1 5
7 Wouter van den Berg (1008) Dinand Stegeman (904) 1 1 7
8 Jan van der Pol (928) Gerrit Roeterdink (845) 0 2 1

Finale schooldammen gemeente Lochem voor Pupillen

Datum :woensdag 23 november 2022
Wedstrijd :Finale schooldammen gemeente Lochem voor Pupillen
Verslag :Herman Beuzel

Het was woensdag een mooie gezellig maar zeker ook een spannend dammiddag. Ook nu, bij de pupillen (groep 7/8) waren er 16 teams aanwezig die in 2 groepen 5 ronden speelden.
In groep A was het team van De Branink die alle wedstrijden won en dus met 10 wedstrijdpunten bovenaan eindigde, gevolgd door de Rank met 8 en Mr G Propschool met 7 punten.
Ook in groep B een team met 10 punten nl de Barchschole, gevolgd door het 2e team van De Branink met 8 en Joppeschool met 7 punten.
De finalewedstrijd ging dus tussen de Barchschole en De Branink 1. Met Hebe Basten die alle wedstrijden won. in de ploeg, won de Barchschole met 5-3 en werd dus de nieuwe kampioen schooldammen van de gemeente Lochem. Het zilver was voor De Branink 1 met Daniel Hoentjen met 10 uit 5, in hun team.
De strijd om de 3e en 4e plaats was een zeer spannende: het werd 4-4 tussen De Branink 2 en De Rank. Omdat aan bord 1 werd gewonnen ging de beker voor de 3e plaats naar De Branink 2.

De top 5 in eindstand is dus:

  1. Barchschole
  2. De Branink 1
  3. De Branink 2
  4. De Rank
  5. Joppeschool

Voor de nummers 1 t/m 3  en mogelijk ook nummer 4 zijn geplaatst voor de ½ finale voor het Gelders damkampioenschap.Zij zijn van harte welkom op de clubavond, elke dinsdag van 18.45 tot 19.45 uur in ‘t Langenbaergh om zich voor te bereiden op dit vervolg

Voor elke deelnemer was er een vaantje als herinnering aan dit damtoernooi, Bovendien was er een medaille voor diegenen met de beste persoonlijke resultaten.


Voorronde Pupillen A

Stand

Pl Team AW Pt WP SB
1 De Branink 1 5 10 24 36
2 De Rank 5 8 21 24
3 Mr G Propschool 2 5 7 22 26
4 Bargeweide 3 5 4 31 14
5 PWA 2 5 4 24 18
6 Nettelhorst 1 5 3 26 17
7 St Josephschool 5 3 20 16
8 Bargeweide 1 5 1 32 9

Uitslagen

R Team 1 Team 2 Uitslag
1 De Rank St Josephschool 6 - 2
1 Bargeweide 1 De Branink 1 0 - 8
1 Bargeweide 3 Mr G Propschool 2 2 - 6
1 PWA 2 Nettelhorst 1 4 - 4
R Team 1 Team 2 Uitslag
2 De Rank Bargeweide 1 6 - 2
2 Mr G Propschool 2 PWA 2 4 - 4
2 De Branink 1 Bargeweide 3 8 - 0
2 St Josephschool Nettelhorst 1 2 - 6
R Team 1 Team 2 Uitslag
3 Bargeweide 1 St Josephschool 3 - 5
3 Bargeweide 3 De Rank 2 - 6
3 PWA 2 De Branink 1 2 - 6
3 Nettelhorst 1 Mr G Propschool 2 2 - 6
R Team 1 Team 2 Uitslag
4 PWA 2 St Josephschool 4 - 4
4 Nettelhorst 1 Bargeweide 3 3 - 5
4 Mr G Propschool 2 Bargeweide 1 8 - 0
4 De Branink 1 De Rank 8 - 0
R Team 1 Team 2 Uitslag
5 Bargeweide 3 St Josephschool 5 - 3
5 PWA 2 Bargeweide 1 4 - 4
5 Nettelhorst 1 De Rank 2 - 6
5 Mr G Propschool 2 De Branink 1 2 - 6

Voorronde Pupillen B

Stand

Pl Team AW Pt WP SB
1 Barchschole 5 10 20 33
2 De Branink 2 5 8 22 27
3 Joppeschool 5 7 15 25
4 Bargeweide 2 5 5 30 19
5 Julianaschool 5 3 25 14
6 Mr G Propschool 1 5 3 24 16
7 Beatrixschool 5 2 33 12
8 PWA 1 5 2 31 14

Uitslagen

R Team 1 Team 2 Uitslag
1 Julianaschool Joppeschool 2 - 6
1 Bargeweide 2 De Branink 2 2 - 6
1 PWA 1 Barchschole 2 - 6
1 Beatrixschool Mr G Propschool 1 3 - 5
R Team 1 Team 2 Uitslag
2 Julianaschool Bargeweide 2 2 - 6
2 Barchschole Beatrixschool 7 - 1
2 De Branink 2 PWA 1 6 - 2
2 Joppeschool Mr G Propschool 1 6 - 2
R Team 1 Team 2 Uitslag
3 Bargeweide 2 Joppeschool 4 - 4
3 PWA 1 Julianaschool 4 - 4
3 Beatrixschool De Branink 2 2 - 6
3 Mr G Propschool 1 Barchschole 2 - 6
R Team 1 Team 2 Uitslag
4 Beatrixschool Joppeschool 5 - 3
4 Mr G Propschool 1 PWA 1 4 - 4
4 Barchschole Bargeweide 2 8 - 0
4 De Branink 2 Julianaschool 7 - 1
R Team 1 Team 2 Uitslag
5 PWA 1 Joppeschool 2 - 6
5 Beatrixschool Bargeweide 2 1 - 7
5 Mr G Propschool 1 Julianaschool 3 - 5
5 Barchschole De Branink 2 6 - 2

Finale Pupillen

Finale Team 1 Team 2 Uitslag
1e / 2e De Branink 1 Barchschole 3 - 5
0 - 2
1 - 1
2 - 0
0 - 2
3e / 4e De Rank De Branink 2 4 - 4
0 - 2
2 - 0
0 - 2
2 - 0
5e / 6e Mr G Propschool 2 Joppeschool 2 - 6
2 - 0
0 - 2
0 - 2
0 - 2
7e / 8e Bargeweide 3 Bargeweide 2 1 - 7
1 - 1
0 - 2
0 - 2
0 - 2
9e / 10e PWA 2 Julianaschool 3 - 5
1 - 1
0 - 2
0 - 2
2 - 0
11e / 12e Nettelhorst 1 Mr G Propschool 1 2 - 6
0 - 2
0 - 2
2 - 0
0 - 2
13e / 14e St Josephschool Beatrixschool 6 - 2
0 - 2
2 - 0
2 - 0
2 - 0
15e / 16e Bargeweide 1 PWA 1 2 - 6
0 - 2
2 - 0
0 - 2
0 - 2

Finale schooldammen gemeente Lochem voor Welpen

Datum :woensdag 16 november 2022
Wedstrijd :Finale schooldammen gemeente Lochem voor Welpen
Verslag :Herman Beuzel

Afgelopen woensdagmiddag, 16 november was er weer een schooldamtoernooi. De organisatie was als vanouds in handen van damvereniging Denk En Zet Laren.

In 2020 en 2021 kon het om de bekende (Corona) reden niet doorgaan. En de scholen en met name de kinderen hadden er zin in. Bij de welpen, kinderen uit groep 6 en lager waren 16 teams van 4 kinderen aangemeld. Deze  kinderen hebben nog niet eerder een dergelijk toernooi meegemaakt en vonden het allemaal zeer spannend. Zij en ook de vele aanwezige ouders, opa’s en oma’s en andere begeleiders genoten van een gezellige middag met vele spannende damwedstrijden.  

Er waren 2 groepen van 8 teams gevormd en elke team speelde 5 ronden. De nummers 1 in de eindstand van elke groep speelde tegen elkaar de finale wedstrijd. De nummers 2 om de plaats 3 en 4, enz.

Het werd een “Larense” finale, waarin het team van de Branink met 6-2 won van de Pr Willem Alexander en zij zijn dus de schooldamkampioen van de gemeente Lochem 2022. Het team bestond uit Vigo, Stef, Willem, Thijmen en Catlijn.

Op de 3e plaats eindigde het team van de Bargeweide die met 6-2 won van de Branink 4. Voor de nummers 1,2 en 3 was er een prachtige beker. Voor Stef, Thijmen, Twan (de Branink), Mees (De Rank) Evi (Bargeweide) en Anna van de Barchschole was er een medaille voor de beste persoonlijke resultaten. Uiteraard was er voor iedere deelnemer een herinneringsvaantje.


Voorronde Welpen A

Stand

Pl Team AW Pt WP SB
1 De Branink 1 5 10 24 34
2 Bargeweide 3 5 7 26 23
3 De Rank 1 5 6 25 22
4 De Branink 3 5 6 20 27
5 PWA 2 5 5 22 19
6 Mr. G Propschool 5 4 24 18
7 Bargeweide 2 5 2 31 11
8 Nettelhorst 1 5 0 28 6

Uitslagen

R Team 1 Team 2 Uitslag
1 De Rank 1 De Branink 3 4- 4
1 Bargeweide 2 De Branink 1 1- 7
1 Bargeweide 3 Mr. G Propschool 6- 2
1 PWA 2 Nettelhorst 1 6- 2
R Team 1 Team 2 Uitslag
2 De Rank 1 Bargeweide 2 6- 2
2 Mr. G Propschool PWA 2 5- 3
2 De Branink 1 Bargeweide 3 6- 2
2 De Branink 3 Nettelhorst 1 8- 0
R Team 1 Team 2 Uitslag
3 Bargeweide 2 De Branink 3 0- 8
3 Bargeweide 3 De Rank 1 4- 4
3 PWA 2 De Branink 1 1- 7
3 Nettelhorst 1 Mr. G Propschool 2- 6
R Team 1 Team 2 Uitslag
4 PWA 2 De Branink 3 4- 4
4 Nettelhorst 1 Bargeweide 3 2- 6
4 Mr. G Propschool Bargeweide 2 3- 5
4 De Branink 1 De Rank 1 8- 0
R Team 1 Team 2 Uitslag
5 Bargeweide 3 De Branink 3 5- 3
5 PWA 2 Bargeweide 2 5- 3
5 Nettelhorst 1 De Rank 1 0- 8
5 Mr. G Propschool De Branink 1 2- 6

Voorronde Welpen B

Stand

Pl Team AW Pt WP SB
1 PWA 1 5 8 24 24
2 De Branink 4 5 8 22 24
3 PWA 3 5 7 19 22
4 De Branink 2 5 6 26 20
5 Julianaschool 5 6 23 24
6 Barchschole 5 4 22 17
7 Bargeweide 1 5 1 31 14
           

Uitslagen

R Team 1 Team 2 Uitslag
1 Julianaschool De Branink 4 3 - 5
1 Bargeweide 1 De Branink 2 3 - 5
1 PWA 1 Barchschole 6 - 2
1 PWA 3 Dummy 5 - 3
R Team 1 Team 2 Uitslag
2 Julianaschool Bargeweide 1 6 - 2
2 Barchschole PWA 3 2 - 6
2 De Branink 2 PWA 1 4 - 4
2 De Branink 4 Dummy 5 - 3
R Team 1 Team 2 Uitslag
3 Bargeweide 1 De Branink 4 4 - 4
3 PWA 1 Julianaschool 5 - 3
3 PWA 3 De Branink 2 4 - 4
3 Dummy Barchschole 3 - 5
R Team 1 Team 2 Uitslag
4 PWA 3 De Branink 4 2 - 6
4 Dummy PWA 1 3 - 5
4 Barchschole Bargeweide 1 6 - 2
4 De Branink 2 Julianaschool 1 - 7
R Team 1 Team 2 Uitslag
5 PWA 1 De Branink 4 4 - 4
5 PWA 3 Bargeweide 1 5 - 3
5 Dummy Julianaschool 3 - 5
5 Barchschole De Branink 2 2 - 6

Finale Welpen

Finale Team 1 Team 2 Uitslag
1e / 2e De Branink 1 PWA 1 6 - 2
2 - 0
2 - 0
2 - 0
0 - 2
3e / 4e Bargeweide 3 De Branink 4 6 - 2
2 - 0
2 - 0
2 - 0
0 - 2
5e / 6e De Rank 1 PWA 3 4 - 4
1 - 1
2 - 0
0 - 2
1 - 1
7e / 8e De Branink 3 De Branink 2 4 - 4
0 - 2
0 - 2
2 - 0
2 - 0
9e / 10e PWA 2 Julianaschool 2 - 6
0 - 2
0 - 2
2 - 0
0 - 2
11e / 12e Mr. G Propschool Barchschole 4 - 4
2 - 0
2 - 0
0 - 2
0 - 2
13e / 14e Bargeweide 2 Bargeweide 1 5 - 3
1 - 1
2 - 0
2 - 0
0 - 2
15e Nettelhorst 1