Simultaan tegen Jan Groenendijk

Datum :zaterdag 10 september 2022
Wedstrijd :Simultaan tegen Jan Groenendijk

Op zaterdag 10 september hield de Denk en Zet ter gelegenheid van het 85 jarig bestaan een simultaanwedstrijd tegen Jan Groenendijk. Jan, die in dezelfde week net z’n 24e  verjaardag had gevierd, is een Wageningse dammer die op internationaal niveau al vele successen heeft behaald. Wie die dag nietsvermoedend voor een kop koffie de deur van ’t Langenbaergh opende keek verbaasd uit de ogen wat zich daar allemaal afspeelde. Een café vol piekerende mannen achter een dambord en een jongeman die zo nu dan twijfelend aan zijn baard zat te plukken, maar meestal vastberaden van tafel naar tafel liep.

Om 10 uur in de ochtend hadden maar liefst 29 dammers plaats genomen achter het dambord en het was Jan die in hoog tempo de borden langs liep om na een ferme handdruk de openingszet te doen. Te beginnen bij het bord van Gerard Dimmendaal, met 86 jaar de oudste speler van DEZ. In totaal waren er 14 DEZ leden aanwezig. De overige dammers waren op uitnodiging van DEZ naar Laren gekomen. Waaronder oud-DEZ leden, dammers van andere damverenigingen en huisdammers. Zeer divers mag wel gezegd worden. Ditzelfde was van toepassing op het niveau. Met een rating van 1448 was Odin Mol verreweg de hoogstgeplaatste speler. Vooraf werd ingeschat dat hij zeker kansrijk zou zijn tegen Jan, aangezien hij beduidend meer tijd beschikbaar had om over zijn zetten na te denken. Deze verwachting kwam uit, want hij wist zijn partij winnend af te sluiten.

Ditzelfde had even daarvoor Tonnie Schutte al gepresteerd. Hij wist met een zeer verrassend spel Jan behoorlijk klem te zetten. Zeer nauwkeurig speelde hij dit tot het eind toe uit. Een knappe prestatie die nadien uitgebreid werd geanalyseerd met spelers die ook al uit waren gespeeld maar minder succesvol waren.

Zo hadden we lange tijd 2 winspartijen op het registratieformulier staan. Daarna werd het aantal verliespartijen alleen maar groter. Pas aan het einde kwam hier verandering in. Door de bedenktijd die Jan nodig had konden we merken dat het er voor hem allemaal niet eenvoudiger op werd. Met nog slechts 5 tegenspelers over waren het ook 2 oud-jeugdleden die het Jan zeer moeilijk maakten. Roel Wesseldijk, die weliswaar nog steeds lid is van Denk en Zet, had al lange tijd niet meer gedamd. Maar daar was weinig van te merken. Ondanks zijn uitstekende spel kon hij net geen remise behalen. Ditzelfde was het geval bij Roald Straalman. Hij liet zich door een uitgekiend eindspel van Jan compleet verrassen op het moment dat hijzelf toch al serieus aan een gelijkspel begon te denken. De teleurstelling was dan ook groot toen bleek dat dit feestje toch niet doorging.

Dit feestje kon wel gevierd worden bij Hans Rinner en Gerrit Roeterdink. Hans is lid van damvereniging DUO en op uitnodiging naar Laren gekomen. Dit was de eerste remise van de dag. Niet lang daarna kwam ook de remise van DEZ-speler Gerrit. Voor de meesten van ons was het een verrassing dat Gerrit nog steeds actief was, want door zijn snelle speelstijl is hij vaak als één van de  eerste uitgespeeld. Nu kreeg hij de kans niet aangezien hij na elke zet toch moest wachten op Jan totdat hij zijn rondje weer had gemaakt. De simultaan werd afgesloten met de partij tegen Tonny Roeterdink. Deze wist Jan te winnen waardoor hij met 25 winst, 2 remise en 2 verliespartijen in totaal 52 punten bij elkaar wist te sprokkelen en slechts 6 verliespunten hoefde te incasseren. 

Met een dankwoord van voorzitter Alfred van Lenthe en de uitreiking van een schaal met streekproducten werd deze boeiende dag afgesloten. Nu heeft DEZ nog vijf jaar de tijd om na te denken wie uit te nodig voor de viering van het volgende lustrum.

 

Openingszet simultaan DEZ Laren, Jan Groenendijk tegen de 87 jarige Gerard Dimmendaal
Openingszet simultaan DEZ Laren, Jan Groenendijk tegen de 86 jarige Gerard Dimmendaal.
Gerrit Roeterdink speelt remise tegen Jan Groenendijk
Gerrit Roeterdink tegen Jan Groenendijk. In deze stand volgt nog 39-34 gevolgd door 28-33, daarna bood Jan remise aan.
Tonnie Schutte tegen Jan Groenendijk, Jan met wit is hier aan zet en heeft geen goede zetten meer over.
Tonnie Schutte tegen Jan Groenendijk, Jan met wit is hier aan zet en heeft geen goede zetten meer over.
Voornaam Achternaam Rating Club Woonplaats Volgorde Resultaat
Johan Beltman 958 DEZ Laren Lochem 24 Verlies
Herman Beuzel 800 DEZ Laren Lochem 16 Verlies
Gerard Dimmendaal 584 DEZ Laren Laren 4 Verlies
André Haijtink 828 DEZ Laren Lochem 21 Verlies
Egbert Harkink 1115 DEZ Laren Haaksbergen 7 Verlies
Gerrit Reurslag 804 DEZ Laren Laren 3 Verlies
Tonny Roeterdink 1020 DEZ Laren Laren 29 Verlies
Gerrit Roeterdink 845 DEZ Laren Laren 28 Remise
Tonnie Schutte 901 DEZ Laren Harfsen 10 WINST
Gerrit Stegeman 726 DEZ Laren Laren 26 Verlies
Dinand Stegeman 904 DEZ Laren Eibergen 19 Verlies
Henk Straalman 668 DEZ Laren Laren 12 Verlies
Alfred van Lenthe 1027 DEZ Laren Laren 13 Verlies
Roel Wesseldijk 0 DEZ Laren Laren 25 Verlies
  877 (gemiddeld)
 
Voornaam Achternaam Rating Club Woonplaats Volgorde Resultaat
Gerard Korten 1066 DIOS Achterhoek Eibergen 14 Verlies
Odin Mol 1448 DV VBI Huissen Laren 11 WINST
Wim Slagman 0 oud DEZ lid Laren 8 Verlies
Jan Hoenink 741 DOG Almen Vorden 5 Verlies
Henk Klein Kranenbarg 894 DZW Vorden 22 Verlies
Alex Schutte 0 Huisdammer Lochem 1 Verlies
Piet Staal 723 DOG Almen Eefde 6 Verlies
Jan Huisjes 892 DZW Eefde 18 Verlies
Marten Bruinsma 861 BDV Brummen 9 Verlies
Henk Groen 1070 DZW Zutphen 15 Verlies
Jaap de Vries 1074 DUO Doetinchem 20 Verlies
Hans Rinner 1179 DUO Doetinchem 27 Remise
Roald Straalman 0 oud DEZ lid Laren 23 Verlies
Herman Haijtink 0 oud DEZ lid Laren 2 Verlies
Fred van Amersfoort 1017 DCA Apeldoorn Beemte Broekland 17 Verlies
  997 (gemiddeld)
 
Totaal 937 (gemiddeld) totaal 52-6 voor Jan