Basistechniek voor het dammen

Wit speelt van onder naar boven.

gifProbeer de kroonschijf (3 voor zwart en 48 voor wit) zo lang mogelijk op de achterste lijn te laten staan. Met deze schijf heb je de meeste speelruimte om je linker- of rechtervleugel te versterken wanneer dat nodig is. gifProbeer de schijven goed te verdelen over het bord, dus niet alle schijven aan de randen.
Wit heeft de schijven minder goed verdeeld dan zwart.
gifTel de schijven in 3 zones: de meest linkse 3 kolommen, de middelste 4 kolommen en de meest rechtse 3 kolommen. Als je tegenstander bijv. in de rechter 3 kolommen 2 schijven meer heeft, moet je proberen zelf daar ook 1 of 2 extra schijven naar toe te spelen of naar toe te ruilen. gifZorg dat je altijd kunt afruilen als dat nodig is. Het kan je laatste mogelijkheid zijn zoals hiernaast is te zien.
gifStenen aan de rand van het bord kunnen het best worden geplaatst in een hele hekstelling (zie links) of een halve hekstelling (zie rechts). Dit geeft vaak goede mogelijkheden voor slagzetjes. gifProbeer op het bord zo mogelijk steeds 3 stenen achter elkaar te zetten. Dit geeft goede aanvalsmogelijkheden, maar geeft ook zonodig goede verdedigingsmogelijkheden omdat er kan worden afgeruild.
De belangrijkste remiseregels zijn:
- een eindspel met 1 dam tegen 3 stukken waaronder 1 dam is remise als beide kleuren 16 zetten hebben gedaan (art. 9.2, 1e punt).
- een eindspel met 1 dam tegen 2 stukken waaronder een dam is remise als beide kleuren 5 zetten hebben gedaan (art. 9.2, 2e punt).
- herhaling van zetten: als 3 keer achter elkaar dezelfde stand op het bord komt te staan, dan is de partij remise (art. 13.3a en 13.3b).
- als beide kleuren 25 zetten hebben gedaan zonder dat er een stuk is geslagen of een schijf is verplaatst (art. 13.3c).
Bij een schooldamtoernooi heb je 20 minuten per persoon per partij. Om deze tijd bij te houden wordt een damklok gebruikt.
Denk er aan na elke zet de klok in te drukken. Als je tegenstander heel lang nadenkt, controleer dan even of soms je eigen klok nog loopt.
Gebruik je tijd goed, zet niet te snel. Kijk altijd even of je misschien een nog betere zet ziet. Bovendien is 20 minuten behoorlijk veel tijd.
Denk ook goed na in de tijd van je tegenstander.
Als de tijd bijna op is, is het soms slimmer om maar remise (gelijkspel) aan te bieden. Het is beter 1 punt te krijgen, dan 0 punten.
gifIn deze stand van 1 dam met 1 schijf voor wit en 1 dam met 2 schijven voor zwart is het voor wit het beste om de schijf meteen weg te geven en zo remise af te dwingen. Anders bestaat het gevaar dat zwart er een slagje mee uit haalt en wit nog verliest.
Daarom: Neem genoegen met remise als je niet meer kunt winnen. Voorkom dat je door een domme fout toch nog verliest.
gifEen vaak voorkomend "handig" slagje is de hielslag.
gifEen ander vaak voorkomende slag is de "bomzet". In deze stand kan wit deze zet er uit halen. gifSoms is het beter niet te zuinig te zijn op je stenen. In deze stand kun je door 1 schijf te weg te geven (ook wel offeren genoemd), meteen doorlopen naar dam.
gifDe lange lijn is belangrijk om met 1 dam 2 stenen te kunnen blokkeren. De stenen kunnen niet doorlopen naar de damlijn. gifAls je een dam hebt veroverd, is het ook belangrijk deze te houden. Je tegenstander zal proberen je dam af te pakken. Als het kan moet je proberen je dam af te schermen door er een steen voor te zetten.
gif"De regel van de vierde lijn" zegt dat in deze stand met wit aan zet, wit gaat winnen.
Als echter zwart aan zet is, dan kan zwart nog net remise halen.
gifIn een eindspel met 1, 2 of 3 stenen is het soms mogelijk te winnen door "oppositie". De stenen komen precies tegenover elkaar te staan. In deze stand is wit aan zet en wint.
gifMet een dam kun je een steen opjagen. Door 2 keer achter de steen aan te jagen, kun je deze veroveren. gifAchterlopen is altijd gevaarlijk. Kijk eerst goed uit of het mag. In deze stand is achterlopen van zwart fout. Wit heeft nu een vrije zet en kan met behulp van het Zetje van Weiss een dam halen.
gifKen je damvangstellingen uit het hoofd. In een stand van 4 dammen tegen 1 dam moet je altijd kunnen winnen (als er nog tijd genoeg is).
Dam vangen op de hoofdlijn.
gifDam vangen op de trik-trak-lijn.
gifDam vangen aan de rand. gifDam vangen op de hoofdlijn op een andere manier.

Kijk voor andere tips en trucs ook eens bij deze speciale jeugd-site:
KNDB - DamZ! (http://www.damz.nl)